Folytatjuk olimpiai történelem sorozatunkat. Kanadában a női szakág is bemutatkozott, így mindkét válogatottunk utazhatott a tengeren túlra.

Mindössze hat nemzet részvételével, de Montrealban már a férfi válogatottak mellett a hölgyek is pályára léphettek az olimpiai játékok kézilabda tornáján. Ma már szinte elképzelhetetlen lebonyolítás szerint küzdöttek meg a csapatok. Mindenki játszott mindenkivel, aki több pontot szerzett, annak a csapatnak a nyakába akasztották az aranyérmeket.

A magyar női válogatott szereplése

Magyarország-Japán 25-18

Magyarország-Kanada 24-3 /a magyar csapat a 2. félidőben nem kapott gólt/

Magyarország – Szovjetunió 9-12

Magyarország – NDK 7-7

Magyarország – Románia 20-15

A magyar válogatott hét pontjával a harmadik helyen végzett, ezzel a magyar olimpiai csapat tizenharmadik bronzérmét szerezte. A románok elleni utolsó mérkőzés tulajdonképpen felért egy bronzmérkőzéssel, amit remek játékkal sikerült megnyerni. A mieink csak a rosszabb gólarány miatt végeztek az NDK mögött, pedig 4-2-re is vezettünk a világbajnoki címvédő ellen, de a keletnémetek Waltraud Kretzschmar vezérletével, és a jugoszláv bírók segítségével az utolsó percben egyenlíteni tudtak. Az aranyérmet hibátlan teljesítménnyel Szovjetunió szerezte meg. Bronzérmes csapatunkban olyan korszakos egyéniségek szerepeltek, mint Gódorné Nagy Mariann vagy Sterbinszky Amália. A Vasassal BEK-et is nyerő balátlövő a Nemzeti Sport egyik cikkében így emlékezett vissza az olimpiára.

„Számunkra különösen nagy dolognak számított a tengeren túli utazás, de a megnyitó ünnepség, az olimpiai falu környezete már önmagában is remek hangulatot varázsolt. Szórakozóhelyek, mozik, tánctermek, lemezhallgató szobák, városnézések, beszélgetések más nemzetek sportolóival. Szinte nem volt este diszkó nélkül, nagyon jó volt ott a hangulat, ám komolyabb berúgást csak az utolsó este engedtünk meg magunknak, s akkor sem úgy, hogy ne találtunk volna haza.”

A válogatott szövetségi kapitánya „Bogyi bácsi” azaz Török Bódog volt. Szinte hihetetlen, de huszonhárom évig ült a magyar női válogatott kispadján a Mesteredző. 1965-ben világbajnoki címig vezette a magyar csapatot. A mai napig az NSZK-ban szerzett világbajnoki aranyérem a női kézilabdázás legnagyobb sikere. 1978-ban adta át helyét Lele Mihálynak.  „Lemondásom mögött nincs szenzáció, egyszerűen elfáradtam, a kispadon 23 évig olyan stressz hatásnak voltam kitéve, hogy orvosaim tanácsára egészségem érdekében nem folytathatom tovább.”

Az olimpiai 3. helyezett magyar női kézilabda válogatott névsora

Berzsenyi Mária, Bujdosó Ágota (kapusok) Csikné Horváth Klára, Nagy Ilona, Gódorné Nagy Mariann, Csajbókné Németh Erzsébet, Megyeriné Pacsai Márta, Kéziné Pethő Zsuzsa, Sterbinszky Amália, Lelkesné Toman Rozália, Tóth Harsányi Borbála, Lakiné Tóth Harsányi Katalin, Vadászné Vanya Mária

Férfi válogatottunk a müncheni játékok után újra kiharcolta az olimpiai részvételt. Ezúttal már nem Albrecht Miklós volt a válogatott szövetségi kapitánya. 1973-ban Faludi Mihály kapott bizalmat, aki kilenc éven keresztül dolgozott a válogatottnál. A torna lebonyolítása a következőképpen alakult. A tizenkét csapatot két, hat fős csoportba sorsolták. A csoportelsők játszhatták a döntőt, a másodikok a bronzmérkőzést és így tovább. A mieink két vereséggel nyitottak, majd az Egyesült Államokat és a müncheni ezüstérmes Csehszlovákiát sikerült legyőzni. A Tunézia ellen mérkőzésre nem került sor az afrikai együttes visszalépése miatt.

A csoportharmadik magyar válogatott az 5. helyért mérkőzhetett a címvédő Jugoszlávokkal. A szorosan alakult helyosztón sajnos alulmaradtunk. A jugoszlávok klasszis beállóját nem sikerült semlegesíteni. A THW Kiel korábbi legendás trénere Zvonimir Serdarusic hét gólt szerzett azon a találkozón. A magyar válogatott müncheni eredményét túlszárnyalva a hatodik helyen végzett.

A magyar férfi válogatott szereplése

Magyarország – Románia 18-23

Magyarország – Lengyelország 16-18

Magyarország – Egyesült Államok 36-21

Magyarország – Csehszlovákia 22-20

Magyarország – Jugoszlávia 19-21

Az olimpiai bajnoki címet Szovjetunió szerezte meg, akik kedvezőbb gólkülönbségüknek köszönhetően jutottak be a döntőbe, ahol a románokat múlták felül, ezzel a hölgyek mellett a férfiak is megnyerték az aranyérmet. A harmadik helyet a lengyelek szerezték még.

Döntő

Szovjetunió – Románia 19-15

  1. helyért

Lengyelország – NSZK 21-18

Forrás: wikipédia, NSO

Fotók: torokbodog.hu

1576 megtekintés.

Megosztás