Férfi kézilabda, Final Four, Telekom Veszprém – PSG, esélylatolgatás

169981_798x449

Két részből álló írással szeretnénk bemutatni a június első hétvégéjén megrendezésre kerülő férfi Bajnokok Ligája Final Four főszereplőit. A kölni elődöntőben a Telekom Veszprém a Paris Saint-Germain csapatával találkozik, míg a HC Vardar a Barcelona Lassa csapatával vív a fináléba jutásért. Kronológiai sorrendben foglalkozunk a párosítással, és mivel az első mérkőzés magyar vonatkozású, ezért ez a párosítás van most először terítéken.

Telekom Veszprém (magyar)

A magyar rekordbajnok zsinórban negyedszer résztvevője a Bajnokok Ligája legjobb négyesének. Az emlékezetes (tragikus) tavalyi döntőt szeretnék feledtetni mindenkivel a bakonyiak. A Telekom Veszprém felemás szezont produkált eddig, nagy győzelmek és vereségek is tarkították az eredménysort. A magyar kupadöntőben például drámai csatában, hétméteresekkel legyőzték a nagy rivális Szeged csapatát, míg a SEHA Ligában bár döntőbe jutottak, ott simán kikaptak a Vardar csapatától. Sok kritika éri a vezetőedző, Sabate személyét. Főleg a cserélések, a rotáció, idősebb játékosok túlhajszolása és a perememberek nélkülözése miatt kapott bírálatot. Őt a nyáron a Flensburgot elhagyó Ljubmir Vranjes váltja, így a spanyol edzőnek ez az utolsó esélye, hogy nagyot dobbantson a veszprémi csapat élén.

A csapat vezetőedzője: Javier Sabate Caviedes (spanyol)

Sabate

A keret:

Kulcsjátékosok lehetnek:

Ilic Momir (szerb, balátlövő, születetési év: 1981)

Ilic

Ilic a veszprémi alakulat egyik gólfelelőse. 88 góljával négyes holtversenyben második a Bajnokok Ligája góllövőlistáján.

Nagy László (magyar, jobbátlövő, születési év: 1981)

nagy

Nagy László a Veszprém és a magyar válogatott vezére, bár a gólokkal sem adós (61 a BL-ben), inkább védekezésben fontos a szerepe.

Aron Palmarsson (izlandi, irányító, születési év: 1990)

Aron

A világ egyik legjobb irányító/átlövőjeként váltott Kielből a Veszprémbe, de a tavaszig nem tudott olyan szinten játszani, mint azelőtt. Főleg sérülések nehezítették az idényét, mióta fitt, az utóbbi hetekben jó formában van. Nem túlzás, hogy hasonló (ha nem magasabb) szinten kézilabdázik, mint a németországi állomásán.

Sok múlik azon, hogy a Sabate mester, hogyan tudja az idősebb játékosokat forgatni. Ilic és Nagy sem sem fiatal már, ráadásul Nagy helyettesei, Ancsin és Kopjlar nem nagyon élvezik a vezetőedző bizalmát. Adott esetben akár két irányítós játékkal tehermentesíthetik az idősebb lövőket.

A keret gólszerzői:

Veszprem kret

A Telekom Veszprém lőtte a BL-ben idáig átlagban a legkevesebb gólt (27,2)), viszont a védekezésük kiemelkedő, mindössze 25,22 gólt kapnak mérkőzésenként, ami a Final Four csapatai közül a második legkevesebb (hajszálnyival maradnak le a Barcelonától (25).

Lőtt gólok átlaga

Kapott gólok átlaga

Út a döntőig:

A Veszprém csapatának 18 mérkőzést kellett lejátszania a Final Fourig. A gyilkos „A” csoport harmadik helyezettjeként került a negyeddöntőbe. A negyeddöntőben a Zagreb csapatát verték oda-vissza (29-19 és 23-22). Az elődöntőben a második legerősebb francia csapat, a Montpellier várt a bakonyi gárdára. Az első meccsen karcsú előnyre tettek szert (26-23), de a visszavágón, idegenben is győzni tudtak (30-25), így megérdemelten jutottak a Final Fourba.

A csoportmérkőzések során két másik Final Four csapattal is összecsapott a Veszprém. A Barcelona és a PSG is az „A” csoportban szerepelt. A Telekom Veszprém Final Fourban szereplő csapatok elleni eredményei:

Barcelona – Veszprém: 26-23, Veszprém – PSG: 28-29,

PSG – Veszprém: 28-24, Veszprém – Barcelona: 22-25.

A SEHA Liga döntőjében a Vardar ellen játszott a Veszprém. A fináléban 26-21-es vereséget szenvedett a magyar csapat.

Az eredményekből sajnos jól látszik, hogy a Veszprém egyik Final Four-beli csapatot sem tudta legyőzni.

Ami mellettük szól:

A csapat tele van tapasztalt játékosokkal, és a Veszprém negyedszerre vehet részt a kölni döntőben. Egy ilyen presztízsű és hőfokú sporteseményre szinte lehetetlen felkészíteni a csapatokat, hiszen sem az NBI, sem a magyar kupa, sem az edzés nem tudja modellezni, hogy mi vár a játékosokra. Ebben a Veszprém tapasztaltnak számíthat, ami jól jöhet a végelszámolásnál. Előny lehet, hogy a nagy változások előtt (Sabate el, Vranjes be, új keret, hét új jövevény) mindenki meg akarja még mutatni, hogy jó csapat a Veszprém. Többnek lehet, hogy ez lesz az utolsó lehetősége, hogy Final Fourban szerepeljen. Talán erőt adhat a tavaly elvesztett döntő is.

Ami ellenük szól:

A Sabate felé irányuló kritikák jó része megalapozott. Itt főleg a tapasztaltabb, így logikusan idősebb kulcsjátékosok túl hajszolására kell gondolni. A mai, modern kézilabdázásban már nem lehet 60 percen keresztül fel-le rohangálni, ütközni, védekezni, harcolni, lőni stb. A rotáció mégis többször elmaradt, ami főleg azért lehet furcsa, mert talán a Veszprémnek van a legbővebb kerete az összes BL-csapat közül; mégis szinte ugyanazok játsszák végig a mérkőzéseket. Ezért látványosak többször a végjátékokban elkövetett hibák, hiszen hiába menne előre Nagy László vagy Ilic, ha az agyban kevés az oxigén, abból hibázás következik.

Az edző személye is érdekes lehet. Már régóta köztudott, hogy a spanyol elhagyja Veszprémet (kirúgták). Egy ilyen szituációban megrendülhet a csapat bizalma, amely bizonytalanságot szülhet.

Nyilatkozatok a sorsolás után:

Sabate: „Sorozatban negyedszer játszhatunk a négyes döntőben, ezért tudjuk, hogy ott minden csapat nagyon jó, és minden lehetséges. Jelenleg a PSG a leggazdagabb kézilabdaklub a világon, ott vannak a legjobb játékosok. Szerintem ők az esélyesek, de hatvan perc alatt minden lehetséges, a csoportkörben hazai pályán majdnem legyőztük őket.”

Nagy László: „Mindenképpen nagyon jó játék kell ahhoz, hogy pariban legyünk velük. A csoportkörben sajnos nem sikerült legyőznünk őket, de reméljük, az elődöntőben sikerülni fog.”

A csapat honlapja: http://handballveszprem.hu/

Paris Saint-Germain (francia)

A franca világválogatott másodszor szerepel a Final Fourban. Papíron mindig az esélyesebbek közé tartoztak, ugyanakkor inkább tűntek sok jó játékos alkotta alakulatnak, mint igazi csapatnak. Talán ez idén változott egy kicsit.

Vezetőedző: Zvonimir Serdarusic, másodedző: Staffan Olsson

serda

A keret:

PSG keret 1PSG keret 2

Kulcsjátékosok lehetnek:

Uwe Gensheimer (német, balszélső, születési év: 1986)

uwe

A német válogatott csapatkapitánya idén került a francia csapathoz. Tulajdonképpeni nevelőegyesületétől, a Rhein-Neckar Löwentől érkezett. Hogy jó igazolás volt, azt mi sem mutatja jobban, hogy Gensheimer vezeti a BL góllövő listáját 106 góllal.

Mikkel Hansen (dán, balátlövő, születési év: 1987)

mikkel

Sokak nem csak a világ legjobbja pozíciójában, hanem a világ legjobbja is. Hűvös dán, akinek a vérében van minden, amit a kézilabdázásról tudni kell.

Nikola Karabatic (francia, balátlövő, „mindenes”, születési év: 1984)

karabatic

Többen nem kedvelik ellenszenves az allűrjei, a színészkedései miatt (a bundázásról ne is beszéljünk), de ez a minden hájjal megkent átlövő az egyik legjobb játékos a világon. 2017-ben hivatalosan a világ legjobbjává választották. Támadásban és védekezésben is kulcsszerepe van.

A PSG esetében is (csak úgy, mint a többi három csapat kapcsán) elmondható, hogy nehéz néhány játékost kiemelni, amikor tulajdonképpen az egész keret kiváló játékosokból áll. Ez a PSG esetében fokozottabban így van szerintem. Ahol a világbajnok Omeyer a kapus, Luka Karabatic a beállós, Abalo a jobbszélső, Remili és Stepancic a jobbátlövő, addig nehéz gyenge pontot találni a csapatban.

A PSG lőtte átlagban a legtöbb gólt (31,78), ugyanakkor érdekesség, hogy a legtöbbet is kapta a Final Fourban résztvevő csapatok közül (27,72).

A keret gólszerzői:

PSG keret

Út a döntőig:

A PSG csapatának is 18 mérkőzést kellett lejátszania ahhoz, hogy a Final Fourt elérjék (csakúgy, mint a Veszprémnek). Az „A” jelű halálcsoportban vettek részt, ahol a Barcelona mögött a második helyen léptek tovább. A legjobb 16-ban a szintén francia Nantes csapatával csaptak össze. Idegenben 26-26-os döntetlen értek el, míg otthon sima mérkőzésen, 35-27 arányban diadalmaskodtak. Az elődöntőben a MOL-Pick Szeged csapatán kellett túljutniuk. Az első mérkőzésen, Szegeden 30-27 arányban győzni tudtak, a sima visszavágó helyett azonban a Tisza-partiak vért izzadtak, és sokáig továbbjutásra is álltak. A végén összeszedték magukat a franciák, így a 30-30-as döntetlen azt jelentette, hogy történetük során másodszor a kölni döntő résztvevői lehetnek.

A csoportmérkőzések során két másik Fial Four csapattal is összecsapott a PSG csapata, hiszen a Barcelona és a Veszprém is az „A” csoport tagja volt. A PSG Final Fourban szereplő csapatok elleni eredményei:

Veszprém – PSG: 28-29, Barcelona – PSG: 35-32, PSG – Barcelona: 33-26, PSG – Veszprém: 28-24

A Final Four első elődöntőjének két résztvevője tehát már játszott egymás ellen. Ez a két mérkőzés a franciák számára hízelgő, hiszen mindig idegenben, mint otthon legyőzték magyar ellenfelüket.

Ami mellettük szól:

A PSG-re illik a legjobban a titulus: világválogatott. A világ legjobb öt játékosából itt játszik három, és mellettük is klasszisok pattogtatják a labdát. Míg a korábbi években inkább csak sztárjátékosok gyülekezete volt, idén már inkább funkcionálnak csapatként, amelynek többször tanújelét mutatták. Sokan úgy gondolják, hogy a végső győzelemre is esélyesek, hiszen hosszú a cserepaduk, amelyet nem félnek használni. Elég belegondolni abba, hogy a padról adott estben egy Abalo vagy egy Narcisse tud segíteni a csapatom. Még nem nyertek Final Fourt. A csoportmérkőzések során oda-vissza verték a veszprémi csapatot.

Ami ellenük szól:

Ami ellenük szól, az az, ami mellettük szólt. Egy világválogatott, de nem a legjobb csapat. Ezt az egyéni villanásokkal többször tudták kompenzálni, a kérdés, hogy ez elég lesz egy masszívan védekező Veszprém ellen. A PSG nem nyert még Final Fourt, ugyanakkor a csapat nagy része már többször BL-győztesnek számít. Ez jelentheti adott esetben azt is, hogy nem annyira „éhesek”, mint a döntő többi résztvevői. Hogy novemberben két mérkőzésen legyőzték a Veszprémet, bizakodásra, esetleg „lenézésre” adhat okot. Ok, ilyen szinten ez nem így működik, de bizony 1-2%-nyi harci kedv- és koncentrációvesztés már elegendő lehet egy olyan párosításnál, ahol nüanszok döntenek.

A csapat honlapja: http://www.psghand.fr/en/

Esélyek:

Az egyik legnagyobb fogadóirodánál a Veszprémi sikerre 3,30-as odds-szal lehet fogadni, tehát a magyar csapat nem favorit papíron a franciákkal szemben. A PSG győzelme egyébként 1,50-es szorzóval kecsegtet.

De nézzük, mik is az esélyek valójában. Mi  lehet sorsdöntő az első elődöntő mérkőzésen. A legjobb támadócsapat csap össze az egyik legjobb védekező csapat ellen. Sokat mondó, hogy a Veszprém a Montpelliert ellen kétszer sem kapott 25 gólnál többet. Az elmúlt években a Veszprém többnyire legyőzte a francia csapatot, amely ezeken a meccseken kifejezetten csalódást nyújtott a teljesítményével. Nehéz kiindulni a novemberi két mérkőzésből is, hiszen azóta, ahogy mondani szokták, sok víz lefolyt a Dunán. Persze nyilván a franciák önbizalma lehet nagyobb ettől.

A PSG és a Veszprém is hatos falat védekezik általában, ezt a franciák néha megnyitják, bár a hatos faluk is offenzívabbnak mondható. A bakonyi csapat védekezési inkább zártabb, defenzívebb. A napi formán rengeteg múlik, nem hiszem, hogy bármelyik csapat játékosainak gondot okozni a kölni atmoszféra. Többen félnek attól, hogy miután nem kerültek német csapatok a Final Fourba, talán a PSG – Barcelona mérkőzés lenne a legnézettebb, úgynevezett döntő, és ezért a játékvezetői küldést is kicsit úgy intézik. Én ugyanakkor úgy gondolom, hogy ilyen szinten ha valaki döntőt akar játszani, az ne a játékvezetőkkel foglalkozzon, hanem legyen jobb, mint az ellenfele(tudom, könnyű ezt mondani). Szóval véleményen szerint a játékvezetőkön nem fog múlni.

A kulcsemberek teljesítménye, illetve a cserejátékosok effektivitása döntő faktor lehet a fináléban. Nekem valahogy úgy tűnik, hogy ezt francia csapat edzője jobban kezelte a BL eddig mérkőzésein. Ilic és Nagy túlzás nélkül túl vannak terhelve, ehhez még hozzá jön az, hogy a Veszprém a SEHA Ligában is szerepelt, ami több mérkőzést, több fáradtságot jelent, főleg ha az ember elmúlt már 35. Ráadásul ezeken a mérkőzéseken sem volt nagy a rotáció, úgy tűnt sokszor Sabate biztosra akart menni, csak néha elfelejtette, hogy az emberi teljesítménynek is vannak határai. Mindent összevetve is egyértelmű, hogy Serdarusic a jobb, tapasztaltabb edző, ez jól jöhet a franciáknak.

A kapusok között szerintem nincs nagy különbség, de itt szerintem a franciák felé billen egy hajszálnyit a mérleg nyelve. Ennek pedig csak az az oka, hogy a rutin, a tapasztalat rengeteg számít ilyen kiélezett szituációkban, és ha valakinek van tapasztalata, és látott egy-két döntőt belülről, akkor az Omeyer. Tippem sincs, hogy ki fog kezdeni a mérkőzésen a veszprémi csapatban, Mikler és Alilovic is képes bravúrosan védeni. Omeyer cseréje, a szlovén Skof sem mondható újoncnak.

Döntő lehet, hogy a PSG mindkét szélsőjátékosa világklasszis,  eredményesebbek, mint a veszprémi szélsők. A francia csapat jobban és többet hozza helyzetbe Gensheimert és Abalot, ők pedig általában élnek a lehetőséggel. Nem véletlen, hogy 106 góllal a német balszélső vezeti a góllövőlistát.

A franciák gondolom, alaposan kielemezik a Veszprém játékát, nem mintha ezt eddig nem tették volna meg. Érdekük, hogy gyors játékot játszanak, minél több támadásszámmal a mérkőzés folyamán, hiszen a kezdőcsapatok átlagéletkora és leterheltsége is az ő malmukra hajtja a vizet. A Veszprémnek idén is volt már több olyan mérkőzése, ahol a végén engedték ki a kezükből a biztosnak tűnő győzelmet, és akkor a tavalyi BL-döntőt ne is emlegessük, ahol kilenc gólos előnyről sikerült elbukniuk az aranyat. A Veszprém akkor jár el – szerintem  – okosan, ha megfelelően tehermentesítik Nagy Lászlót és Ilicet, hogy ők a végjátékban még viszonylat fittek tudjanak maradni. Erre minden lehetősége meglenne Sabaténak, hiszen adott esetben Lékai és Palmarsson is tudnak lövőt játszani, és akkor ott vannak az egyébként Nagy László tehermentesítésére hozott balkezes lövők, Ancsin és Kopljar. Szerintem jobb, ha Gulyás ott játszik, ami az eredeti posztja, vagyis jobb szélen. Ott tud inkább kimagasló teljesítményt nyújtani.

A handballexpert tippje a párosításra:

Bármennyire is hazahúz a szívünk, szerintünk a PSG egy szoros mérkőzésen legyőzi a Veszprém csapatát. Ugyanakkor nagyon reméljük, hogy tévedünk.

A góllövő lista élmezőnye:

topcoreres.png

csoportkör.png
csoportküzdelmek végeredménye

Források:

http://handballveszprem.hu/

http://www.ehfcl.com/2016-17

http://www.psghand.fr/en/

http://www.ehftv.com/hu/

http://www.nemzetisport.hu/

Reklámok

One Reply to “Férfi kézilabda, Final Four, Telekom Veszprém – PSG, esélylatolgatás”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s