Bajnokok Ligája győztes a Győri ETO!

Végtelenségig kiélezett csatában a Győri AUDI ETO KC csapata nyerte a női Bajnokok Ligáját. A mérkőzés a hosszabbításban dőlt csak el, pedig előtte a magyar csapatnak többször is lehetősége nyílt az arany bebiztosítására. Győri ETO – Vardar: 31-30.

A macedón Vardar és a magyar Győri ETO is magabiztosan nyerte a maga elődöntőjét, így a tulajdonképpen a világ két legjobb csapata csaphatott össze a Papp László Arénában. Mindkét csapat nagy elánnal kezdett, az elején fej-fej mellett mentek a csapatok, aztán a Győr Groot és Görbicz vezérletével kicsit elhúzott a Vardartól. A félidő 15-12 volt a hazai csapat részére.

 A második játékrészben többször is lezárhatta volna a mérkőzést a Győr, de egyrészt döntő pillanatokban hibáztak a győriek, és a Vardarnak mindig volt válasza. A macedónok lassan, de biztosan ledolgozták a hátrányukat, így egy egészen elképesztő végjátékhoz érkeztünk. Az 58. percben még eggyel ment a Győr, azonban a végén ők örülhettek jobban a hosszabbításnak, hiszen az utolsó támadással a Vardar elhódíthatta volna a kupát. Nem így történt. Tomori szabálytalansága után (erről még később) nem tudták az időn túli szabaddobásból bevenni az egészen parádésan védő Grimsbö kapuját.

Félő volt, hogy a lélektani előny a macedónoknál lesz a hosszabbításban, de a magyar csapatnak helyén volt a szíve. A hosszabbítás 2×5 percében végig a győriek vezettek, és sikerült egy emberhátrányt is túlélniük. A végén eggyel mentek a hazaiak, amikor náluk volt a labda, és nagyon profi módon játszották le az utolsó kb 40 másodpercet. Ehhez tulajdonképpen az új szabályok adta lehetőségek is hozzásegítették őket. A vége 30-29, drága, győzelem. Nagy gratuláció a lányoknak.

A statisztika azt mutatja, hogy valóban szinte nüansznyi volt a különbség a csapatok teljesítménye között. Ezt az alábbi statisztika is alátámasztja:

Hogy mi döntötte akkor a Győr felé a mérleg nyelvét? Szerintünk ennek, objektívan több oka van.

  1. A Győré a világ legjobb csapata, a legerősebb kerettel rendelkeznek, tulajdonképpen korlátlan anyagi lehetőségekkel. A mérkőzés előtt 1,7-es szorzó volt a magyarok győzelmére, tehát a fogadóirodák is úgy gondolták, hogy a hazaiak a mérkőzés esélyesei.
  2. Haza pálya. Nem szabad elfelejteni, hogy a 12 ezer néző nagy része a győriek sikeréért szorított, és egy ilyen környezet erőt adhat a csapatnak.
  3. Grimsbö, Groot és Görbicz a 60 percben voltak szenzációsak, míg a hosszabbításban az addig nem igazán meggyőző teljesítményt nyújtó Mörk is feltámadt.
  4. A játékvezetőkről is kell sajnos említést tennünk. Az utolsó másodpercben Tomori akadályozta meg a macedónokat a gólszerzésben; pár nappal ezelőtt Nagy László egy szinte teljesen ugyanilyen szituációban kapott piros lapot, míg a dánok hétméterest. Ez itt elmaradt.

A rendes játékidőben volt még roppant érdekes szituáció. A Vardar edzője állt a zsűri asztal mellett, kezében a „T” betűvel, de nem rakta le, szemmel láthatóan várt még vele. Ekkor a zsűrielnök hölgy, kikapta a kezéből, és időt kért, pont akkor, amikor Althaus, a macedónok német beállósa gólt szerzett. Így azonban a gólt érvénytelenítették, és időkérést „kaptak” a vendégek. Bevallom, ilyet még életemben nem láttam, és nem is tudom, mi a helyes szabály erre.

A hosszabbításban is volt egy akció Radicevic ellen, amikor elsodorták száz százalékos helyzetben, de a játékvezetők tovább intettek.

A játékvezetői hibák ellenére is szeretnénk hangsúlyozni, a Győr nem a játékvezetés, a hazai pálya miatt nyerte meg a döntőt. Emlékezhetünk a szombati elődöntőre, ahol a román játékvezető páros ámokfutásszerűen fújt, többnyire a magyar csapat ellen. Kár, hogy végén többet vétettek a macedónok kárára, de ez benne van. A Győr abszolút megérdemelten nyerte a döntőt, de ilyen szoros végeredménynél korrektnek gondoltuk megemlíteni a játékvezető tevékenységét.

A Győr így háromszoros BL-győztes lett. A legjobb csapat, kvázi világválogatott, így tulajdonképpen érvényesítette a papírformát, bár ez a női kézilabdázásban – nem megsértve senkit – nem mindig egyszerű.

Több kritikus hangot lehetett olvasni, hogy rendben, hogy nyert a Győr, de a csapat nagy részét a klasszis idegenlégiósok adják. Ez így van, ugyanakkor meg kell nézni a Vardar csapatát, még csak macedón sincs nagyon benne. Görbicz, Bódi, Tomori is fontos szereplője volt a Győr sikerének, és arányaiban a legjobb kézilabda- vagy labdarúgócsapatoknál sincs ez másképp. Ha valaki a világ legjobb csapatát akarja építeni, akkor szükség van az idegenlégiósokra. És ezek az idegenlégiósok, Grimsbö, Mörk, Groot, Broch, Amorim a világ legjobbjai közé tartoznak.

Még egyszer nagy gratuláció a Győr csapatának, és ne feledjük, a Veszprém még érdekelt egy Bajnokok Ligája Final Fourban! Hajrá, magyarok!

18274711_770392773125802_5806560623915996024_n

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s