Férfi kézilabda, Final Four, HC Vardar – Barcelona Lassa, esélylatolgatás

Két részből álló írással szeretnénk bemutatni a június első hétvégéjén megrendezésre kerülő férfi Bajnokok Ligája Final Four főszereplőit. A kölni elődöntőben a Telekom Veszprém a Paris Saint-Germain csapatával találkozik, míg a HC Vardar a Barcelona Lassa csapatával vív a fináléba jutásért. Ez az írás a Vardar – Barcelona párosítással foglalkozik. 

HC Vardar (macedón)

A HC Vardar az idei Final Four egyetlen újonca, tehát most először léphetnek pályára Kölnben. A csapat remekül szerepel az idei szezonban. Egyrészt csoportgyőztesként léptek tovább a „B” csoportból, így egy KO-fordulót kihagyva rögtön a negyeddöntőben találták magukat, ezáltal „csak” 16 mérkőzést kellett játszaniuk a fináléig. Másrészt már SEHA Liga győztesnek számítanak, a döntőben a magyar rekordbajnok Veszprém csapatát fektették viszonylag simán két vállra (26-21).

Azt gondolná az ember, hogy minden szép és jó a csapat háza táján, de ez koránt sincs így. A csapatot a megszűnés fenyegeti, valószínűleg jövőre megszűnnek, és mindenki mehet, amerre lát. Ennek egész prózai az oka: az egyesület vezetője politikailag rossz oldalra került, így képtelen fenntartani a Vardart. Tudni kell, hogy a Vardar az egyetlen egyesület idén, amelyik a női és a férfi vonalon is képviselteti magát a BL Final Fourjában. A handballexpert úgy gondolja, hogy a Vardar lehet az idei év „meglepetéscsapata”, bár szerintünk nem lenne nagy meglepetés, ha ők nyernék a Bajnokok Ligáját.

 A csapat vezetőedzője: Raul Gonzalez Gutierrez (spanyol)

vardaredző

A keret:

 vardar keret 1vardar keret 2

Kulcsjátékosok lehetnek:

Sterbik Árpád (spanyol, kapus, születési év: 1979)

sterbik

Sterik Árpádot egyetlen kézilabdát szerető embernek sem kell részletesen bemutatni. Így, a negyvenhez közeledve is a világ egyik legjobb kapusa. Ami az ellenfeleknek aggodalomra adhat okot, hogy nem csak az egyik legjobb, hanem épp az egyik legjobb formában levő kapus is egyben. A Flensubrg támadói tanácstalanok voltak ellen, pedig ott sem amatőrök pattogtatják a labdát. A Final Fourban természetesen nincsenek rossz kapusok, de ő közülük is kimagaslik most.

Timur Dibirov (orosz, balszélső, születési év: 1983)

dibi

Ha a világ legjobb balszélsői kerülnek szóba, akkor Uwe Gensheimer mellett az ő nevét szokták megemlíteni. Rendkívül technikás, gólerős, ráadásul hihetetlen anticipációs készséggel rendelkezik, aminek köszönhetően mind zavaróban, mind szélről sok labdát szerez.

Alex Dujshebaev (spanyol, jobbátlövő, születési év: 1992)

dujsehaev

Az ő neve ismerősen csenghet, és ez nem véletlen. Ő Talant Dujshebaev, kora egyik legjobb játékosának fia. Nehéz volt, hogy őt vagy az irányító Luka Cindricet válasszuk ide, de Dujshebaev a maga 74 góljával jelenleg házi gólkirály, és a BL góllövőlistáján is a nyolcadik legtöbb gólt szerezte.

A Varder tehát 16 mérkőzést vívott meg eddig a BL-ben, átlagban 29,56 gólos átlaguk van, ami a második a Final Fourban szereplő csapatok közül. A kapott gólátlag 26,81, ez a második legrosszabb.

 A keret gólszerzői:

Vardar Keret

Ami mellettük szól:

Ami elsősorban mellettük szól, hogy szenzációs kézilabdát játszanak, szinte hiba nélkül. Ljubomir Vranjes az első mérkőzés után nyilatkozta, hogy kielemezték őket, és azt figyelték meg a csapattal, hogy szinte hiba nélkül játszottak. Reménykedtek, hogy a második mérkőzésen ez nem ismétlődik meg, de szinte lemosták az egyik legjobb Bundesliga csapatot. Vranjes maga azt nyilatkozta, hogy esélyük nem volt. Mellettük szól, hogy náluk szerepel a világ egyik, ha nem a legjobb kapusa, aki főleg a Barcelona fiataljai ellen meghatározó lehet. A klub bizonytalan jövője miatt pedig sokaknak ez lehet az utolsó lehetősége valami emlékezetesen nyújtani.

Ami ellenük szól:

Most szerepelnek először a kölni döntőben, szerepeltek a SEHA Final Fourjában, de ez azért egészen más kávéház, ezt az eseményt egész kézilabdás világ figyelni fogja. Ellenük szól talán, amiről Vranjes beszélt: a Flensburg ellen valóban szinte hiba nélkül játszottak, ezt – véleményem – szerint lehetetlen megismételni, és a Barcelona jobb csapat, mint a németeké. A klub bizonytalan jövője is hathat valakire rossz hatással; ez egy olyan valami, amit nem lehet csak úgy kizárni a fejekből.

A Vardar a „B” jelű csoportból jutott tovább, csoportelsőként. Ez azt is jelentette, hogy a nyolcaddöntőket kihagyta, és csak a legjobb nyolc között csatlakozott a többi csapathoz. Itt rögtön egy nehéz ellenféllel találkoztak, a Flesburg csapatával. Papíron legalábbis. A németek esélyesek a Bundesliga megnyerésére, ugyanakkor simán kikaptak a Kieltől a kupadöntőben, ráadásul amióta Vranjes bejelentette, hogy elhagyja a klubot, valami megtört a játékokban. A macedónok Flensburgban kezdtek, ahol némi meglepetésre győzelmet arattak (26-24). Az otthoni mérkőzésen egy másodpercre sem volt kérdéses, hogy ki utazik Kölnbe. A Vardar magabiztos, szinte megalázó vereséget mért az északi csapatra (35-27).

A csoportmérkőzések során a Vardar egyik Final Four-beli ellenfelévelsem játszott. A Veszprém ellen játszott SEHA Liga döntőt, ahol magabiztosan verték a magyar csapatot.

 A Vardar honlapja: https://rkvardar.mk/en

Barcelona Lassa (spanyol)

A katalánok sztárcsapata immáron hatodik alkalommal utazik Kölnbe, tehát tapasztaltnak résztvevőnek számítanak. 2015-ben kis túlzással nem is volt kérdés, hogy ők nyernek-e. Most sincs rossz csapatuk, csoportgyőztesként mentek tovább az „A” jelű halálcsoportból. A Barcelona erőssége talán, hogy nincsenek kimagasló gólvágók, mindenki egyenlő részben veszi ki a részét a munkából. A csapat jelenleg tapasztalt klasszisok és fiatal, rendkívüli tehetségek ügyesen összegyúrt egyvelege. Sokan döntőbe várják a csapatot, de a handballexpert (is) úgy véli, hogy a Vardar borsot tör az orruk alá.

A csapat vezetőedzője: Xavi Pascual Fuertes (spanyol)

barcaedző

A keret:

 Barcelona keret 1Barcelona keret 2

Kulcsjátékosok lehetnek:

Kiril Lazarov (macedón, jobbátlövő, születési év: 1980)

lazarov

A világ egyik legjobb balkezes átlövőjeként tartják számon. A magyar szurkolóknak sem kell bemutatni, hiszen jó néhány sikeres évet töltött el a Veszprém csapatában. Jelenleg a csapat házi gólkirálya a maga 76 góljával. Mivel megfelelő helyettese van Mem személyében, és védekeznie sem nagyon kell, így mindig frissen érkezik a kapu elé.

Victor Tomas (spanyol, jobbszélső, születési év: 1985)

Tomas

Ő a csapat kapitánya és vezéregyénisége, jelenléte, küzdeni akarása példaértékű lehet mindenki számára. Posztján szerintem nincs az első ötben a világon, de így sincs oka panaszkodni. Eddig 54 góllal  vette ki a részét a döntőbe jutásban.

Gonzalo Perez de Vargas (spanyol, kapus, születési év: 1991)

vargas

A viszonylag fiatal kapusnak remek szezonja van. Nem ismerik annyian, mint például a Final Four többi csapatának kapusát, mégis szenzációs formában van. Szerintem bátran kijelenthető, ha ő nem véd olyan ihletett formában, mint tette azt a Kiel ellen a negyeddöntőben, akkor lenne német csapat a kölni döntőben.

 A Barcelona tehát 16 mérkőzést vívott meg eddig a BL-ben, átlagban 28,88 gólos átlaguk van, ami a harmadik legtöbb a Final Fourban szereplő csapatok közül. A kapott gólátlag kereken 25, ami azt jelenti, hogy a Barcelona csapatáé a legjobb védelem. A Veszprém, a maga 25,22-es kapott gólátlagával közel van a katalán csapattól.

A keret gólszerzői:

Barcelona keret

Ami mellettük szól:

Elképesztő rutinosnak számítanak, hiszen hatodszor szerepelnek a Final Fourban. Minden posztra minőségi cseréjük van, és bátran forgatják a csapatot. Ha választanom kellene, hogy szerintem melyik csapatnak van a legjobb edzője a Final Fourba jutott csapatok közül, akkor Xavi Pascual Fuertest jelölném meg. Egyébként is érdekes, hogy a négy csapatból háromnak is spanyol edzője van. Újonc csapattal játszanak az elődöntőben.

 Ami ellenük szól:

Bár a csapat rutinos résztvevő, a csapatban vannak olyan fiatal tehetségek, akiket esetleg kicsit befolyásolhat a körítés. Az elődöntőben a Vardar az ellenfelük, és a papírforma és az előzetes esélylatolgatások alapján sokan a Barcelonát már a döntőben látják, ez visszaüthet. A Kiel elleni párharcot megnyerték ugyan, de korántsem mutattak meggyőző játékot. Az volt a szerencséjük, hogy egyrészt a németek többet hibáztak, másrészt Gonzalo Perez de Vargas kapus ötven százalék fölött védett.

A Barcelona az „A” jelű csoportból jutott tovább, csoportelsőként. Ez azt is jelentette, hogy a nyolcaddöntőket kihagyta, és csak a legjobb nyolc között csatlakozott a többi csapathoz. A német rekordbajnok THW Kiellek kellett megvívniuk a döntőbe jutásért. Az első mérkőzésen kikaptak Németországban (28-26), majd otthon 23-18-as győzelmet arattak. Elképesztő, hogy a Kielt 20 gól alatt tudták tartani, a félidőben is csak kilenc gólt tudtak dobni a németek.

 A csoportmérkőzések során két másik Final Four csapattal is összecsapott a Barcelona, hiszen a Veszprém és a PSG is az „A” csoportban szerepelt. A Barcelona Final Fourban szereplő csapatok elleni eredményei:

Barcelona – Veszprém: 26-23, Barcelona – PSG: 35-32, PSG – Barcelona: 33-26, Veszprém – Barcelona: 22-25

 A Barcelona honlapja: https://www.fcbarcelona.es/secciones/balonmano

Esélyek: Az egyik legnagyobb fogadóirodánál a Vardar sikerére a Barcelona ellen 3,05-ös pénzt fizetne, míg a spanyolok győzelméért 1,55- odds-szal lehet fogadni.

De nézzük, mit is várhatunk az összecsapástól.

Barcelona hatos falat védekezik, de előszeretettel „mászkálnak” előre, offenzívan teszik ezt. A Vardar előszeretettel védekezik zavaróval; sokszor Dibirov marad elől 5:1-ben, akinek szenzációs anticipatív készségei vannak, eredményesen halássza a labdákat. Nagyjából fele-fele arányban védekeznek hatos falat, de itt is megpróbálnak spekulálni. Mindezt nem „partizánakció” szerűen teszik, megtervezett védekezés ez.

A kapusok közül kora, tapasztalata és tudása miatt is Sterbik van előrébb, de a Barcelona kapusa is remek formában véd. Ha cserélni kell, tehát valami csodán folytán Sterbik nem remekel, akkor neki nincs szerintem minőségben olyan helyettese, mint a Barcelonának Ristovski személyében. Ha sikerül Sterbiknek a spanyolok fiataljait elbizonytalanítania, akkor már félig megnyerték a mérkőzést.

A szélső játék fontos eleme lehet a mérkőzésnek, itt Dibirov Tomas ellen játszik, ha nem épp 5:1-et védekeznek. Átlövőkben talán a spanyolok vannak előrébb, Lazarov és Rivera Folch személyében, és a csereemberek is erősebbek, mint a Vardar esetében (Mem és Jallouz). Bár a Flensburg ellen Dujshebaev nem brillírozott, nem sok gólt lőtt, ugyanakkor kiosztott rengeteg gólt érő átadást. Ami az irányítókat illeti, szerintem a Vardarnak jobb játékosa van erre a posztra, Cindric személyében. A negyeddöntőkben a macedón alig hibázott, míg a Barcelona a Kiel ellen nyögvenyelősebben győzött.

A handballexpert tippje a párosításra:

Bár a fogadóirodák, és a közvélemény is a Barcelonát várják a döntőbe, mi úgy gondoljuk, hogy a Vardar megfricskázza a katalán sztárcsapatot, és döntőt játszik a Final Fourban.

 Lőtt gólok átlaga

Kapott gólok átlaga

csoportkör

A góllövőlista élmezőnye: 

topcoreres

Források:

https://rkvardar.mk/en

https://www.fcbarcelona.es/secciones/balonmano

http://www.ehfcl.com/2016-17

http://www.ehftv.com/hu/

http://www.nemzetisport.hu/

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s