Kijelölték a férfi kézilabda Final Four játékvezetőit. Örülünk, Vincent?

Az Európai Kézilabda Szövetség kijelölte a férfi Bajnokok Ligája Final Four játékvezetőit. A Veszprém – PSG mérkőzést a macedón Nikolov – Nachevski páros, míg a Vardar – Barcelona találkozót a cseh Horácek – Novotny vezeti. A döntő levezénylésére német játékvezetőket kértek fel. Felemás érzésünk van.

18492750_1463366663684297_1549983911_n

Az Európai Kézilabda Szövetség szeret a tűzzel játszani, ami nem tudom, hogy a bátorság vagy a badarság, esetleg makacsság jele. Teljes mértékben megértem azt a feltevést, hogy ha egy játékvezető egy mérkőzésen közreműködik, akkor mint független résztvevője egy mérkőzésnek – legyen az bármelyik sportág – legyen pártatlan és profi, járjon el az aktuális szabályok értelmében. Ez szép és eszményi, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a játékvezetők is emberek, így őket – még ha nem is vallják be – igen sok minden befolyásolhatja. Nem sorolom fel, hogy pszichológiailag, stresszhelyzetben mennyi minden hatással lehet egy-egy ítéletre, játékvezetői felfogásra, maradjunk annyiban, hogy a skála igen széles.
A macedón párossal már egyébként is van „múltja” a Veszprémnek. Emlékezhetünk arra a Kiel ellen lejátszott nyolcad döntő mérkőzésre még 2013-van, amikor a németországi mérkőzésen minden volt a játékvezetés, csak pártatlan nem. Itt lényeges dolgot írnék le: a magyar kézilabdázásért, a magyar klubcsapatok és válogatottak sikeréért nagyon szurknagyolok, de Magyarországon nem preferálok egyetlen csapatot sem. A részrehajlás így talán kiküszöbölhető. A kieli mérkőzés után Nagy László csak ennyit írt a twitterén: „Elképesztő két meccsen vagyunk túl a Kiel ellen. Nem ezt érdemeltük. Sajnálom, hogy egy Kielt így kell segíteniük a bíróknak! Botrány EHF.”

Érdekes és lényeges megjegyezni, hogy ezt követően a macedón páros fújt pár mérkőzést a veszprémieknek, és semmi gond nem volt a teljesítményükkel.
Ami a mostani bíróküldésnél érdekes, hogy macedón játékvezetők fújják a mérkőzést, úgy, hogy a másik ágon egy macedón csapat is érdekelt a döntőbe jutásban a Vardar személyében. Deja vu érzésünk lehet, hiszen éppen nem is olyan régen rendezték Budapesten a női Bajnokok Ligája négyes döntőjét, ahol ugyanez az eset állt fent. A Győr mérkőzését román páros vezette, míg a másik elődöntőben román csapat szerepelt az elődöntőben. A két román hölgy ámokfutása sokáig beszédtéma lesz szerintem a kézilabdát szeretők körében. Ott az volt a „szerencséje” a magyar csapatnak, hogy azon a mérkőzésen annyival jobbak voltak ellenfelüknél, hogy ezt a játékvezetés sem tudta befolyásolni. Az EHF úgy gondolta, hogy próbáljuk meg még egyszer…
Megmondom őszintén, hogy én nem nagyon örülnék annak, hogy ha a Vardar – Barcelona elődöntőt magyar páros vezetné Ilyen esetben ugyanis – véleményem szerint – nem tud jól kijönni egy játékvezető páros. Megtörténhet, hogy hiba nélkül levezetnek egy mérkőzést, de ilyenre még nem volt példa a kézilabdázás történelmében, és ez így természetes. Ugyanakkor ha többet tévednek az egyik oldalra: a, segítik őket, mert „őket akarják a döntőbe”. b, segítik a másik csapatot, mert „nem őket akarják a döntőbe”. Nem lehet ilyen esetben függetleníteni magukat a körülményektől, és ilyen esetben nem okolhatóak szerintem a játékvezetők, vagy csak a játékvezetők.
Én nem akarom elhinni, hogy nincs Európában olyan játékvezető páros, akik nem érdekeltek az elődöntőkben, és képesek maximálisan ellátni a feladatukat.fe14b7d48d4052da1aea9d9ff757b5b2
Érdekes egyébként a sportdiplomáciai vonatkozása a Final Four bíróküldésének. A végső mérkőzést, a döntőt a Lars Geipel – Marcus Helbig páros vezeti, akik ugye németek. Nem tudunk nem arra gondolni, hogy ha már nem jutottak német csapatok a döntőbe, akkor ezzel kompenzáljon kicsit az EHF. A teljesség igénye miatt: a bronzmérkőzést a Gubica – Milosevic horvát páros vezeti.

Mi, magyarok, és kézilabda szerető szurkolók reménykedjünk abban, hogy a Final Four, vagyis a kézilabdázás ünnepe nem a játékvezetőkről fog szólni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s