Bajnok a Veszprém!

A bajnoki döntő második mérkőzését rendezték ma Szegeden. Szombaton otthon a Veszprém szenzációs második félidei játékának köszönhetően 23-17-re győzte le ősi riválisát. A Szegeden tulajdonképpen csak a csoda segíthet, de a Tisza-partiak többször  megmutatták már, hogy tudnak erőn felül teljesíteni.

A mérkőzés 18 órakor kezdődött. Sierra sérülése miatt Sego kezdett a hazai kapuban, míg a vendégeknél kisebb meglepetésre az első mérkőzésen bravúrozó Mikler csak a padon kapott helyet, Alilovic kapta meg Sabate mester bizalmát.

A mérkőzés Nagy László szemfüles góljával indult. Bár a kapusok egy-egy bravúrral indítottak, ez a találkozó most nem róluk szólt. A csapatok felváltva dobálták a gólokat, egyik csapat sem tudott nagyobb előnyt kiépíteni; a 20. percben 8-8 volt az eredmény. Az volt az ember érzése, legalábbis az enyém, hogy a Szeged nem tud ennél most jobban játszani, míg a Veszprémnek ez tökéletes első félidő volt. (15-14)

A második félidőt a Veszprém kezdte jobban, többször egyenlítettek, majd a vezetést is átvették. Ekkor időt kért Pastor mester, és a hazaiak kicsit koncentráltabban kezdtek játszani. A 40. percben 20-20, a 45. percben 23-22 mutatott az eredményjelző. A hazaiak, amikor növelhették volna előnyüket, és kicsit veszélybe kerülhetett volna veszprémi szempontból a döntő, akkor mindig hibát követtek el. Vagy lövést vétettek vagy technikai hiba miatt veszítették el a labdát, így igazán nem kellett izgulnia senkinek. Az 52. percben is csak egy gólos volt a szegediek előnye (26-25). Ekkor már szinte gólpárbaj alakult ki a csapatok között, hatékony védekezésnek a nyomait sem lehetett felfedezni. Az előző mérkőzéshez képest amúgy is gólzápor volt a mérkőzésen.

A 25. percben három gólra gyarapodott a Szeged előnye, ekkor azonban Palmarsson klasszis gólt lőtt egy-egy ellen, és ezzel lehűtött a kedélyeket. Sabate mester nemes gesztust gyakorolt, amikor pár perccel a vége előtt a visszavonuló Gulyás Péternek is lehetőséget adott. A nem túl izgalmas mérkőzés végeredménye: 30-27, így 50-47 arányban a Veszprém nyerte a 2016-2017-es bajnokságot.

Néhány érdekesség, megfigyelés a döntővel kapcsolatban

  •  A mérkőzés sajnos a független szurkolóknak unalmas volt. A Szeged nem tudott többet nyújtani, míg a Veszprém úgy játszhatott, hogy tulajdonképpen végig kezében tartotta a döntőt.
  • Az első mérkőzésen jóval kevesebb gól volt, mind a védekezés, mind a kapusteljesítmény hatékonyabb volt a veszprémi mérkőzésen. Bár Segonak és Alilovicnak volt néhány bravúrja, nem róluk szólt a mérkőzés.
  • A védekezés katasztrofális volt. 57 gól született, ami ismerve a két csapat “rendes” védekezését, rendkívül sok.
  • Sabate mester utolsó mérkőzése volt a Veszprém kispadján, őt Ljubomir Vranjes váltja nyártól.
  • Volt, hogy három góllal vezetett a Szeged, viszont alig volt már hátra a mérkőzésből. Hiányoltam a bátorságot Pastor mestertől, vagy a Szegedtől. Mindegy mindegy alapon lehetett volna nyitottabbat védekezni, esetleg emberfogást reszkírozni, valamint a végén 7 mezőnyjátékossal, emberelőnyben támadni. Nekem kicsit úgy tűnt, hogy a Szeged a második félidőben már belenyugodott a második helybe.
  • A Szegednek véget ért a 2016-2017-es idény, ugyanakkor a Veszprémnek még hátra van a legfontosabb fellépés: Final Four Kölnben. A PSG ellen. A döntő első mérkőzése – úgy gondolom – tökéletes felkészülés volt a franciák ellen, ugyanakkor a mai mérkőzés inkább hasonlított egy edzőmérkőzésre. Messzemenő következtetéseket nem lehet levonni a formákból.
  • A döntő második mérkőzése szinte unalomba fulladt. Szerintem az MKSZ versenybizottságának át kellene gondolnia a régebben már bevált lebonyolítási rendszer újbóli bevezetését. Két vagy három győztes mérkőzésig játszhatnának a felek. A magyar szurkolóknak biztosan jó lenne, és a magyar kézilabdázás szempontjából is hasznos lehetne, hiszen ezek a kiélezett mérkőzések (amikből valljuk meg, nagyon kevés van a hazai bajnokságban a két nagynak) elősegíthetik a csapatokat a nemzetközi küzdelmekben. Most, hogy elméletileg a Veszprém nem indul a SEHA Ligában, jó lenne az időzítés.
  • A Veszprémnek ez volt a 70. tétmérkőzése az idén, ami egészen kimagasló számadat.
  • Sabete mester gesztusa Gulyás Péter felé nemes volt, ugyanakkor a balkezes szélső többet is játszhatott volna a döntőben. Nem egy kezdőről van szó.

unnep_3.jpg

  • A sokat kritizált Sabate így ebben a szezonban bajnoki címet és kupát nyert a Veszprémmel. Elődöntősök a Final Fourban, valamint ezüstérmesek voltak a SEHA Ligában. Sok edző és csapat vakon aláírná ezt az eredménysort. A továbbiakban sok sikert kívánunk a spanyol mesternek!

Gratulálunk a Veszprémnek a bajnoki címhez!

unnep_5

Kép: NSO, http://www.telekomveszprem.hu

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s