Sajnos nem sikerült a bravúr, a PSG jutott a kölni döntőbe

Elérkezett a pillanat, amelyre minden kézilabda-rajongó várt. Ma rendezik a kézilabda Final Four két elődöntőjét, ahol a Telekom Veszprém is érdekelt volt.

Látványos show előzte meg azt igazi kézilabda-csemegét. Kis késéssel indult útjára a labda, a PSG kezdte a mérkőzést. Igazi meglepetés nem történt, a Veszprém és a PSG is hatos fallal kezdett védekezésben, talán a franciáké kicsit nyitottabb volt. Kisebb hibákkal, nem gördülékeny kézilabdázással rukkoltak elő a csapatok, a tét rányomta a bélyegét a mérkőzés első perceire. 3-3-ig teljesen kiegyensúlyozott volt a találkozó, ekkor azonban Uwe Gensheimernek köszönhetően 7-4-re növelték az előnyüket a “franciák”. Ebben a fázisban a Veszprém néhány elkövetett technikai hiba és kihagyott helyzetei miatt került hátrányba. Omeyer, a PSG klasszis kapusa rendkívül jó napot fogott ki, míg az elején Miklert egyedül hagyták társai.

A Veszprém ezután lassan magára talált, a franciák tűntek bizonytalanabbnak, és Mikler is többet találkozott a labdával, és ennek meg is lett az eredménye. A 20. percben 8-7-re vezetett csupán a PSG, majd a 27.percben egalizált volt a mérkőzés (9-9). Ezután már nem változott a játék képe, az első félidőt követően 11-11-es állásnál mentek be az öltözőbe a csapatok.

Néhány érdekesség az első félidőben:

 • Omeyer kezdte jobban a mérkőzést, több bravúrja volt. Miklerre sem lehetett panasz, de ő inkább a félidő második részében találkozott többet a labdával
 • Sulic helyett Nilsson effektívebb támadásban. Három hétméteres harcolt ki, és fontos gólt lőtt.
 • Az első kilenc gólból a mérkőzésen hatot szélső játékos lőtt.
 • Nem a kézilabdázás ünnepe a játékot látva. Ahogy mondani szokták: A játék küzdő jellege dominál.
 • Palmarsson zseniális passzokat ad, és Lékai is sokat segített a Veszprémen a pályára kerülését követően.
 • A PSG bal oldala eredményesebb, sőt a gólok több részét is bal oldalról lőtték a franciák (befutás)
 • A PSG mezőnyben hibázik többet, míg a PSG-nek több a technikai hibája. Szubjektív véleményem szerint a Veszprém támadójátéka kicsit olajozottabb.
 • A játékvezetők kisebb hibákkal, de korrekten fújnak eddig.
 • Az első félidőben még semmi sem dőlt el, kíváncsian várjuk a második játékrészt. Hajrá, Veszprém

A második félidőt Ilic gólja nyitotta, amelyre Narcisse szinte azonnal válaszolt, és tulajdonképpen ez jellemezte a második 30 percet. Az első pár perc ugyanolyan kiegyensúlyozott volt, mint az első félidő vége. Ezután következett egy szakasz, ahol a Veszprém többet hibázott, és ezt a PSG azonnal kihasználta. 19-16 volt ekkor az állás.

Ezután a Vepszrém összeszedte magát, Aron zseniális átadásokkal szolgálta ki a beállókat, és Nagy László is fontos akciógólokat lőtt. Ekkor a franciák ismét elbizonytalanodtak, csak úgy, mint az első félidőben. Uwe Gensheimer is hétméterest hagyott ki. A Veszprém szívós munka árán ismét visszahozta magát a mérkőzésre, és 21-21-es állásnál úgy tűnt, hogy megfordíthatják a mérkőzést. Sajnos ez nem következett be. A bakonyiak minden egyes gólért vért izzadtak, sajnos ez a PSG-ről nem mondható el. Amikor kicsit örülhettünk volna a gólnak, azonnal válaszoltak.

A 26. percben Mikkel Hansen hétméterest hibázott, és úgy tűnt, ez lehet a Veszprém esélye. Ezt követően azonban Aron lőtt mellé egy olyan helyzetben, ahol mind a védelem, mind a kapus már verve volt.

Két gólos hátrányban Sabate időt kért, amely után Nagy László egy szép akciógólt lőtt. Ezután igazi krimi volt a pályán. Mikler védett egyet, és a Veszprém az egyenlítésért támadhatott. 40 másodperce volt a magyar csapatnak, hogy gólt lőjön, de ez sajnos nem jött össze. Az utolsó 10 másodpercben már hét mezőnyjátékossal támadott a Veszprém, de Nilsson kulcspillanatban nem tudta megfogni a labdát, amely a párizsiakhoz került. A végén így a PSG örülhetett a döntőbe jutásnak. A Veszprém előtt viszont kötelező a főhajtás, szenzációsan küzdöttek, és csak nüanszokon múlt, hogy a magyar csapat idén nem jutott a fináléba.

Érdekességek a második félidőben:

 • Aron Palmarsson szenzációsan játszott, a mezőny egyik, ha nem a legjobbja volt Rengeteg remek átadása volt a beállósoknak.
 • Több fontos eladott labdája volt a PSG-nek, a Veszrém szemfülesen védekezett, és több labdát tudott halászni.
 • Omeyer mindent összevetve jobban védett, mint Mikler, de a magyar kapus teljesítménye is szenzációs volt.
 • Nilsson és Blagotisnek is jól játszottak. Érdekes egyébként megfigyelni, hogy Nilsson szinte sohasem ugrik fel, csak bedőléses lövéssel operál. Ennek ellenére elképesztő az eredményessége ezen a szinten.
 • A Veszprém visszarendeződése és védekezése nem volt annyira hatékony, mint az első játékrészben. Többször előfordult, hogy mi még örültünk egy gólnak, és a magyar csapat máris gólt kapott.
 • Sulic védekezése, vagyis a jobb kettes védőpozíció nem volt effektív. Egy olyan csapat ellen, ahol ezen az oldalon Gensheimer, Hansen, Narcisse és Karabatic játszik, ez nem túl optimális.
 • A közvetítéseknél zavaró volt számomra, hogy az időkéréseknél ide-oda ugrált az operatőr. Szerettem volna végighallatni, mit mond egyik vagy másik edző.
 • Tulajdonképpen a PSG jobb, míg a Veszprém balszélső nélkül játszotta végig a mérkőzést
 • A második félidőben a francia csapat szélső játéka felállt fal ellen meddő volt.
 • A mérkőzésen az emberhátrányoknál mindkét csapat lehozta a kapusát, hogy létszámazonos szituációban támadhassanak. Ennek ellenére egyik csapat sem kapott üres kapus gólt. Ehhez iszonyatos taktikai és technikai koncentráció szükséges.
 • A játékvezetők, ha objektívan nézzük, egyik oldalra sem hibáztak többet, mint a másiknak. Nem a játékvezetőkön múlt, hogy ki jut a döntőbe, és ez mindenféleképpen dicséretes.
 • Van a kézilabdázásban, illetve a labdajátékokban egy kifejezés: a neve cooling effekt. Ez azt jelenti, hogy a kispadról beküldött játékosok 90%-a hibázással kezd. Ennek oka a játék hőfoka és a játékba való “bemelegedés”. Éppen ezért érthetetlen Sabate döntése, hogy miért Ilicet küldte be az utolsó 10, mindent eldöntő másodpercekre. Ilic a pályára kerülése után még melegítette a vállát. Ezen kívül sajnos nem is játszott jól.
 • Palmarsson és a beálló játékosok kapcsolata több, mint szenzációs. Bármelyik beállós is volt a pályán, Aron zseniális labdákat adott nekik. Ezért nem értem, hogy ha egyszer valami eredményes volt a második félidő közepén, akkor miért nem csinálták tovább.
 • A PSG és a Veszprém támadójátéka sem volt olajozott. Néha szinte állóháborút vívtak a felek, és inkább volt birkózó mérkőzés.
 • A Veszprémből Palmarsson, Nagy, Mikler és Nilsson voltak jók, míg a PSG csapatából Narcisse, Omeyer és Hansen volt kiemelkedő (bár utóbbi a szokásosnál többet hibázott)

A Veszprém egy végtelenségig kilékezett, izgalmas mérkőzésen maradt alul, ugyanakkor egy jó csapatnak ma ki kellett kapnia, és ez most a magyar csapat volt. Én úgy gondolom, csak dicsérni szabad őket, a végsőkig küzdöttek, és a lelküket kilehelték a pályán. Sosem jó a vereség, főleg ezen a szinten, és ilyen tétnél, de így ki szabad kapni. Nehéz lesz a bronzmérkőzés, hiszen nem egyszerű feldolgozni a történteket, ugyanakkor egy kölni bronzérem sem csillog rosszul. Szép volt, Veszprém, hajrá, magyarok!

Kép: NSO

A cikk még frissül.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s