Szeged? Veszprém? Ki nyeri a férfi NBI-et? Esélylatolgatás

A héten a MOL-Pick Szeged – Cegléd mérkőzéssel útnak indult a férfi NBI. Mi megpróbáljuk megjövendölni, ki lesz a szezon végén a bajnok. Folytatódik a Veszprém-hegemónia, vagy a Tisza-partiak végre bajnokságot nyernek?

A két csapat közül a veszprémiben voltak nagyobb átalakulások. A legfontosabb poszton – vagyis a vezetőedzőin – Ljubomir Vranjes váltotta a spanyol Sabatét. A svéd szakember a Flensburgot hagyta ott a bakonyaik kedvéért, és a magyar férfi kézilabda-válogatott 01_telekom_veszprem_team_photo_2017_2018_smallszövetségi kapitánya is lesz egyben. A Telekom-Veszprém átigazolásait már górcső alá vettük egy videó keretein belül (itt), de nézzük át még egyszer, kik érkeztek a bajnokcsapathoz. Vranjesen kívül érkezett a macedón Manaskov balszélre, a norvég Tönnesen jobbátlövő pozícióra, Győri Mátyás irányítóba, valamint a francia Accambray balátlövő posztra. A következő szezonban érkezik a világbajnok franca Kentin Mahé és a horvát balszélső Strlek. Az igazolások átgondoltnak tűnnek, hiszen főleg “hiányposztra” igazolt a Veszprém. Ilic és Nagy nem fiatalok, hatvan percig már nem képesek 100%-os elánnal végigjtászani egy mérkőzést, így Accambray és Tönnesen leigazolása logikus húzásnak bizonyult. Balszélen megüeresedett egy hely, hiszen Iváncsik Gergő (csakúgy, mint Gulyás Péter) visszavonultak. A macedón Manaskov attraktív teljesítményére képes, és pont ilyen játékosra van szüksége Vranjesnek. Az előző szezonban sok kritika érte a csapatot, hogy nem használják eleget a széleket, most ez talán máshogy lesz. A svéd edző keze alatt világsztár szélsők fordultak meg. A fiatal Győri Mátyás irányító poszton a leghasznosabb, az egyik legnagyobb magyar tehetség leigazolásával a válogatott és a Veszprém is jól járhat. Minden szép és jó, kezdődhet a munka, gondolhatták a veszprémi illetekések, és ekkor robbant a bomba: a világ egy legjobb irányítójátékosa, Aaron Palmarsson SMS-ben! lemondta az edzést, ésAron-Palmarsson Izlandra utazott. Erről itt írtunk bővebben: A Palmarsson-ügy

Vranjes habozás nélkül kivágta a keretből az ex-kieli sztárt, így a 2017-2018-as szezont biztosan nélküle kell abszolválnia a Veszprémnek.

A veszprémi felkészülést nehezíti, hogy a tornák, illetve barátságos mérkőzések nem úgy sikerültek, ahogyan azt – várhatóan – eltervezték. Természetes, hogy egy új edző érkezésekor nehezebb az átállás, ráadásul Vranjesnek négy új igazolást is be kell építeni a csapatba, de az átállás eddig kicsit “nyögve nyelősebb”, mint az várható volt.

A német Sparkassen-kupán a Nantes, míg a veszprémi Kézilabda Fesztiválon a Wisla Plock kerekedett felül a Veszprémen, “papíron” mindkét csapatnál erősebb a bakonyi gárda. Vereség a Nantes ellen

Alapvetően persze nincs gond, hiszen Vranjes sokat cserélt, keresi a legjobb csapatát, mindenkinek játéklehetőséget biztosított, ugyanakkor figyelmeztető jel kell, hogy legyen, hogy bizony az átalakuló Veszprém lehet, hogy nem lesz olyan erős együttes, mint azt sokan várták, várják.

És most nézzük az ősi riális, MOL-Pick Szeged csapatát. A Tisza-partiak kerete kevesebb átalakuláson esett át, mint a Veszprémé. A spanyol Pastor látja el továbbra is a vezetőedzői teendőket, a felkészülés nyugalmasabban telt, és a tesztmeccsek is jobban 331619b9f51aad344ed9f2dba0e16863_f2664sikerültek (igaz, a Szeged többször játszott jóval gyengébb ellenféllel szemben). Két jelentős erősítés érkezett a csapathoz (videón itt): Stefan Ráfn Sigurmannsson érkezett balszélre, míg az orosz Zitnikovra irányító/átlövő pozícióban számítanak a szegediek. Úgy gondolom, hogy a Pick-Szegednek nem lehet más célja, mint bajnokságot és kupát nyerni, valamint megcélozni a kölni Final Fourt. Nem szeretnénk patetikus kifejezéseket használni, de ez bizony a “mikor, ha nem most?” tipikus esete.

Most akkor nézzük az esélylatolgatást. Nem szeretnénk lebecsülni a többi NBI-es csapatot, de nyilvánvalónak tűnik, hogy a bajnoki cím sorsa a Szeged és a Veszprém között fog eldőlni. A legtöbb csapatnak az is eredmény lesz, ha tíznél kevesebb góllal kapnak ki a nagyoktól, de Magyarországon ez így van rendjén. A férfi bajnokság nem olyan erős, mint a női (amely a legerősebb a világon), egészen pontosan “kétcsapatos”. A magyar bajnokság erősségét a mi szubjektív listánkon a harmadik és ötödik hely környékére tennénk. A német és a francia erősebb, a spanyol már nem biztos. Kíváncsiak lennék az olvasók véleményére.

Na, de ki nyeri a férfi NBI-et?

Merész dologra vállalkozunk, és mi arra tippelünk, hogy a Szeged ebben a szezonban bajnokságot fog nyerni. Az arány, ami alapján a szegedieket tippeljük bajnoknak, nagyjából 51-49, tehát nagyon kiélezett; megpróbáljuk összefoglalni, miért is gondoljuk így.

Az edző személye:

Pastor és Vranjes szakmai tudását nem vagyunk hivatottak eldönteni, így őket egyenlő szaktudású edzőnek tekintjük. Mindkettő átlagon felüli tudással rendelkező kézilabda-szakember, és mi, magyarok örülhetnünk, hogy éppen Magyarországon vállalnak munkát.

Úgy véljük ugyanakkor, hogy Juan Carlos Pastor ugyanakkor kedvezőbb helyzetben van:

 1. imagesa keret kisebb átalakuláson esett át
 2. ismeri a magyar közeget, az NBI-et
 3. a felkészülési időszakban játszott mérkőzések jobban sikerültek, ami magabiztossággal ruházhatja fel a csapatot.

 

Vranjes esetében ez a lista:

 1. több új játékost kell beépítenie a csapatba, mint a Szegednek
 2. át kell állítania a csapat taktikáját, és a “tempohandball” megtanulása nem hetek kérdése, több hónapos gyakorlás eredménye lesz valószínűleg
 3. a magyar NBI-et nem ismeri annyira (bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy egyik nagycsapatnak sem lehet gond a többi magyar csapat legyőzése)
 4. a váratlan Palmarsson-ügy gyengíti a csapatot; images nnak ellenére, Vranjes, mint a csapat új edzője szerintünk kiválóan reagálta le a szituciót. Ugyanakkor ne feledjük el, hogy Palmarsson nem csak egy játékos a sok közül, hanem a világ egyik legjobb irányító játékosa. A csapat képes lehet kompenzálni a hiányát, de ő maga (technikai, taktikai tudása) pótolhatatlan.
 5. a felkészülési meccseken nem úgy szerepelt a csapat, mint az várható lett volna. Igaz, itt az egyes pont problematikája játszik főszerepet.

A keretek erőssége

A két csapat keretéek erőssége már tavaly is nagyon közel mozgott. Elég csak arra gondolni, milyen kiegyensúlyozott csatákat hoztak a magyar “el classikók”. Ha az új igazolásokat nem számítjuk (hiszen nem tudhatjuk biztosan, hogy mennyire válnak be), Palmarsson kiválásával a Szeged kerete nüansznyival erősebbnek tűnhet. Ha ehhez hozzávesszük, hogy két kulcsjátékos, Nagy és Ilic is a negyven felé közelít, és normális esetben egyik sem pótolható egy az egyben, akkor pár százalékponttal növelheti az arányt a Szeged irányába.

Egyéb tényezők

A Veszprém annak ellenére volt egyeduralkodó a hazai versenykiírásokban, hogy a Szeged is hihetetlenül erős csapattal rendelkezik. Míg a Veszprém átalakulóban van, a “jövőt építik”, vagy legalábbis a jövő csapatának alapjait próbáják lerakni, addig azon kívül, hogy a Szeged elméletileg stabilabb , “éhesebb” kell, hogy legyen, hiszen évek óta bajnokok szeretnének lenni. Úgy gondolom, a motivációs bázisuk ezáltal egy kicsit nagyobb. Mondjuk ezt annak ellenére, hogy tudjuk, egy új edző mindg plusz motivációt ad a csapatnak, a játékosoknak, hiszen mindenki meg akarja mutatni, hogy helye van a pályán.

Minden lehetséges faktort figyelembe véve mi arra jutottunk, hogy szerintünk a Szeged lesz a bajnokcsapat. Ez persze nem jelent semmit, az is lehet, hogy a Veszprém 100%-osan nyeri meg az NBI-t. Ti mit gondoltok? Ki lesz a bajnok? Lesz meglepetés?

maxresdefault

Reklámok

4 Replies to “Szeged? Veszprém? Ki nyeri a férfi NBI-et? Esélylatolgatás”

 1. Kedves handballexpert-csapat!

  Vigyázat, erősen szubjektív és még annál is hosszabb, már-már regénygyanús komment következik. Szerintem a Veszprémet és a Szegedet egyenlő erősnek mondani mindenre vall, csak hozzáértésre nem. Tavaly főleg azért voltak kiegyenlítettek a rangadók, mert a veszprémi csapat tagjainak lábában egy SEHA Ligányival több meccs volt.

  POSZTONKÉNTI ÖSSZEVETÉS:

  Posztonként is összevetem a két keretet, ha még mindig nem látjátok, miről beszélek. Ugalde és Källman személyében egy-egy világklasszis balszélsője van mindkét csapatnak – Manaszkov pedig szerintem közelebb van a nagyok szintjéhez, mint Sigurmannsson, még akkor is, ha utóbbinak is büszkélkedhet Bundesliga-tapasztalattal; nem véletlen, hogy pont Manaszkov, illetve Jerry Tollbring jobban érdekelte a Löwent. Balszélen tehát szűken, de jobb a Veszprém. 1-0 a bakonyiak javára. Balátlövőben a Veszprémnek két klasszisa van Ilics és Accambray személyében – előbbi tehermentesítését utóbbi remekül meg fogja oldani. Sőt! Azt is el tudom képzelni, hogy Willy lesz a no. 1 ballövő. Gorbok nálam nem világklasszis, de hogy az Alföldről meg ne szóljanak, egye fene, hajlandó vagyok elhinni, ha ők annak gondolják. Bodónál Dzsamali jelenleg egyértelműen előrébb tart (egész tűrhetően védekezik, Ricsit meg cserélni kell), Petrus Ligetvárinál szerintem csak kevéssel (védekezik jobban) – róluk többet tudnék mondani, ha támadnának is csapataikban… Terzics és Blazsevics közül csak az egyik világklasszis védőjátékos, és azt még a Tisza partján se gondolhatják komolyan, hogy a horvát az. Balátlövőben egyértelműen jobb a Veszprém, 2-0. Irányítóban a Veszprémnek egy jelenleg is klasszis Lékaija és egy jövőbeli klasszis Győri Matyija van, így annak ellenére, hogy korosztályában utóbbi a világ legjobbja, a Skube-Zsitnyikov páros miatt ezt a pontot (még) a Szeged kapja, 2-1. Minden tiszteletem Balogh Zsoltié, de mivel Buntics néha többet árt, mint használ, és a túloldalon ott van Nagy Laci és Tönnesen (Ancsinon se a fejlődést, se az akarást nem látom, szóval inkább hoznék helyette egy tehetséges magyar fiatalt, mondjuk Tóth Attilát). 3-1. Jobbszélen a Margucs-Gajics páros konkrétan a világon a legerősebb, így állhat akárki a túloldalon, ezt a pontot bizony a Veszprém kapja – Sostaricsnak és Pedrónak is nagyon sokat tanulhat még pirosban játszó kollégáitól. 4-1. Beállóban szintén a Veszprém a(z egyik) legerősebb a világon: Szulics és Nilsson világklasszis páros – Renatónál nem számít, hány éves, ha vigyáz a bokáira, nagy gond nem lehet; gondolom ezért nem problémáztatok ti sem a korán – plusz Blagotinsek is egyre közelebb az ő szintjükhöz, és még ott van bónuszban Schuch is védekező specialistaként. Gaber kiváló játékos, Bánhidi meg az lesz, ha megtanul végre valahára rendesen védekezni ahelyett, hogy a kamikaze henteléseivel folyton kiállíttaja magát – Zubai sem rossz, de azért már messze van saját legjobb formájától, a Szulics-Nilsson duótól pedig fényévekre. 5-1. Az Alilovics-Mikler páros a világ egyik legjobbja, de a jubileumi tornán mutatott botrányos teljesítményük miatt, és mert Kölnben az elődöntőben egyikük sem villantott nagyot, és mert Sierra is klasszis, bárhány éves, akárcsak Szulics, ezt a pontot a Szeged kapja, még akkor is, ha úgy érzem, hogy Segó túl van értékelve. 5-2. (Jelezném, hogy sem Källman, sem Sierra korát nem kifogásoltam, pedig ugyanúgy megtehettem volna, mint ti Iliccsel vagy Lacival.) Ha ez edzőket is bevesszük a buliba, a rutin miatt azt mondanám, Pastor egy nagyon picit tud többet, mint Ljubo – azonban még ha kettőt is ér az edzői poszt, akkor is 5-4 a Veszprém javára a Szeged ellenében.

  OFF:
  Lehet, hogy szőrszálhasogatás, de megjegyezném azt is, mert már nagyon zavar, hogy a posztok irányát és jellegét jelölő szavakat nem külön, hanem egybeírjuk – pl. balátlövő, jobbszélső.

  LÁBJEGYZET:
  Nyilván Veszprém-drukkerként elfogult vagyok. Nem kötelező egyetérteni velem, de szerintem a fentebb elhangzott dolgok elég közel esnek a realitáshoz.

  EGYÉB:
  Ha nem fogyott el a türelmetek hozzám, amíg ezt mind végigolvastátok, hát köszi – ha nem, akkor meg úgyis mindegy. Uff! 😉

  Kedvelés

  1. Kedves András!

   Először is: köszönjük szépen a hozzászólást, természetesen minde kritikai észrevételnek örülünk. Másodszor: nem szőrszálhasogatás, a helyesírás nem játék, nem szeretnénk pontatlanul vagy helytelenül írni; nem voltunk biztosak, melyik formula a helyes, de így már egyértelmű.
   Ami a szakmai részét illeti, mindenre csak a tavasz végén fogunk választ kapni, addig meg marad az esélylatolgatás 🙂 A felsorolt érvek logikusnak tűnnek, ennek ellenére természetesen fent tartjuk a véleményünket 🙂 mint a cikkbe is írtuk, az is lehet, hogy totál mellélövünk, de az is megeshet, hogy igazunk lesz. az írás lényege a vitaindítás, értelmes, logikus érvek ütköztetése, és ez eddig megvan 🙂
   Posztonkénti összehasonlítás is fontos, de fontosabb, hogy a játékosok hogyan tudnak egymással karöltve játszani. Foci példa: ha kiválasztanánk 11 játékost, a legjobbaknak véltet minden posztra, attól még az a csapat simán kikaphat egy közepes BL csapattól, akik már évek óta együtt játszottak. Egyébként igen, a tavalyi évre rányomta a bélyegét a SEHA, de idén meg rányomhatja az összeszokatlanság, Aaron hiánya és sok minden. Mindenesetre kíváncsian várjuk a szezont. Teljes mértékben függetlenek vagyunk, a minőségi kézilabda a lényeg! És szerencsére az most van Magyarországon 🙂

   Kedvelés

   1. Az összeszokottság kérdését illetően azt gondolom, hogy ha azt produkálja mondjuk egy Accambray-Győri-Tönnesen sor, amit a Veszprém-Plock meccs 35. és 57. perce között, akkor nem lesz gond a veszprémi támadásokkal. Plusz ugyebár lehet olyan sorokat is felküldeni, amikben csak egy-egy új van: Accambray-Máté-Laci, Matyi-Máté-Laci (merthogy az ifjú titán balátlövőt is tud!), Momo-Matykó-Laci, Ilics-Máté-Tönnesen, plusz mivel Accambray nagyon felxibilis (minden francia válogatott játékos az, mert náluk ez alap), én az Accambray-Győri-Nagy belső hármast is ide sorolnám. A szélsők esetében pedig az összeszokottság nem jön ki olyan erősen – szerintem ez Manaszkovnál és Sigurmannssonnál is rendben lesz. Ami pedig a csapatjátékot illeti, ha valami kritikát intézhetek Juan Carlos Pastor felé, az az, hogy ő kiirtja a játékosaiból az egyéniséget. Ha Szegeden elfogy az ihlet támadásban, cserélni kell valakit, különben reszeltek a következő néhány támadásnak, amíg a Mister időt nem kér, és rendet nem tesz a fejekben. Ha Veszprémben elfogy az ihlet, mindig van bent legalább egy akkora klasszis belső pozícióban, aki egyszer-egyszer meg tud villantani valamit a tudásából, és ziccer nélkül összehoz egy gólt vagy egy ítéletet: Ilics, Laci, Máté, Accambray mind ilyenek – Tönnesent talán ide számolhatjuk, sőt abban reménykedem, hogy addigra már-már Matykót is, ld. például ezt a videót: https://www.youtube.com/watch?v=GOOYAYQuzuw, oké, hogy U21-es mezőny de azért akkor is, aki egy negyeddöntő hosszabbításában elég tökös, és még ésszel és szuflával is bírja ahhoz, hogy ilyeneket előhúzzon a semmiből, na az igen. Szegeden a belső emberek közül ezt senki nem tudja stabilan – legtöbbször, de nem mindig Gorbok vagy Zsolti, most már talán Zsitnyikov is, Buntics és Zubai már nem, Bodó Ricsi és Bánhidi Bence (csak győzzék megtartani a Kielce ellenében!) még nem – de persze idénre lehet, hogy még előrébb lépnek. Halkan jegyezném meg azt is, hogy szegedi fejjel gondolkozva Obradovicsot én lehet,hogy megtartottam volna, akár pl. Blazsevics vagy – lehet, hogy ezzel oltári nagy mellét lövök, de vállalom – Petrus helyett.

    Kedvelés

 2. Nagyon tetszett a hozzászólásod, bár jó pár dologban nem értek egyet 🙂
  1, Bombac-nak engedve volt az improvizálás (élt is vele 🙂 ), tehát nem igaz az a teória, hogy mindenki egy kis csavar .
  2, a Vp-ben két játékos hozta ezt: Máté és az izlandi (direkt ezt a nyelvtani formulát választottam, hogy kis betűvel kelljen írnom 🙂 ) Ők vertek meg minket, mert rájuk nem lehet készülni.
  Most jól ellent mondtam magamnak 🙂
  3, Obradovics nem kiemelkedő játékos,, nem is lesz az .
  Agyatlan (én jóval több meccsét láttam, mint te).
  Petrus, meg nagyon nagy védekező , érdekes a stílusa, de rengeteg labdát szerez. (2-3 / BL meccse).

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s