Óriásit fordított a Veszprém! Változatos mérkőzésen győzte Vranjes korábbi csapatát, a Flensburgot

A szombati játéknap egyik nagy rangadója volt a Telekom Veszprém – Flensburg mérkőzés. Maik Machulla, a németek edzője tavaly még a svéd mester segítője volt az észak-németországi csapatnál, most azonban ellenfélként vezetőedzői minőségben csaptak össze.

Ami az előzményeket illeti: a magyar csapat megizzadt a Celje otthonában, de végül magabiztosan hozták haza a két pontot. A Flensburg csütörtökön még Melsungenben játszott, és győzött, majd onnan egyből Magyarország felé vették az irányt. A németek eddig felemás szezont futnak. Kétszer már kikaptak a Bundesligában, viszont viszonylag simán győzték le a Löwent. Az Aalborg ellen is rezgett a léc, de nyerni tudtak a németek. Két újonnan kinevezett vezetőedző csatája volt ez az összecsapás tehát, lássuk, mi törtémt.

A mérkőzést a hazaiak kezdték jobban, az első tíz percben dominálták a mérkőzést. MZS_1140Ekkor azonban felébredt a Fensburg, és egyenlíteni tudtak. A csapatok fej fej mellett voltak, az első félidő végjátéka azonban a magyar csapatnak sikerült jobban, így 15-14-es hazai vezetéssel mehettek öltözőbe a csapatok. Az első játékrészben főleg Lékai, Nagy és Blagitonsek voltak jók; hézagos védekezés és viszonylag gyenge kapusteljesítmény jellemezte a mérkőzést.

ea366c5f2e2180aa51c4d06c219ebe40ba639a98.jpgA második félidő nem úgy folytatódott, ahogy azt a veszprémiek elképzelték. A németek voltak dinamikusabak, ötletesebbek, gyorsabbak, és ehhez hozzájött a 40 éves kapus, Andersson teljesítménye, amelyről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni.

A németek többször vezettek négy góllal, ekkor azonban mintha megijedtek volna a lehetőségtől, hogy Veszprémben nyerhetnek (ilyen még nem történt a sporttörténelem folyamán), és türelmetlenebbek voltak, több előkészítetlen lövés jellemezte őket. Ezalatt a Veszprém pontosabb lett, és a hazai pálya minden előnyét élvező bakonyiak egyre közelebb kerültek a német csapathoz, sőt át is tudták venni a vezetést.

A német időkérések után sem változott a játék képe, Miklernek volt néhány védett lövése, amely után szinte mindig góllal zárták az akcióikat a veszprémiek. A magyar csapat két góllal is vezetett már a végjátékban, mégis izgulnia kellett a győzelmet illetően. Az utolsó másodpercekben a Veszprémnél volt a labda, de nem tudtak gólt lőni; a németeknek volt még hat másodperce az egyenítő találat beviteléhez, de Svan lövése már a dudaszó után vrannjjesesett, és amúgy sem ment be.

Végeredmény: Telekom Veszprém – Flensburg: 28-27.

Néhány észrevétel a Veszprém első komolyabb megmérettetéséhez:

 • az, hogy a Veszprém négy gólos hátrányból meg tudta nyerni a mérkőzést, megsüvegelendő teljesítmény
 • Lékai Máté élete egyik legjobb mérkőzését játszotta. Egyébként is jó szezont fut idén. Lehetséges, hogy ez Kiss Ramóna miatt van, a magánélet optimális alakulása jó hatással lehet a sportteljesítményére. De talán az is lehetséges, hogy Palmarsson “érdekes távozásával” Lékai olyan szerepet kapott, amely jó hatással van rá. Eltűnt a minden áron (Aron…) megfelelni akarás, és ezen teher eltűnése felszabadíthatott egy gátat az irányítójátéksoban. Igazi vezéregyénisége volt ma a Veszprémnek, a kilenc gólja magáért beszél.
 • Balátövő pozícióból, amely a kézilabdas “királyposztja” nem sok vizet zavart a Veszprém. Ilic mindössze egyetlen gót szerzett, és a helyére jövő Accambray sem hozott nagy változást.
 • beálló poszton nincs gond a Veszprémnél. Blagitonsek üde színfolt, míg Nilsson mindent elsöprő akarata és lendülete sokat segít a csapatnak, és akkor még ott van Sulic is.
 • a Veszprém tudta, főleg Vranjes miatt is, hogy a németek tempohandballt játszanak, ennek ellenére viszonylag sok lerohanásgólt kaptak. A Veszprém vagy későn kapcsol vagy lassúak a visszarendeződésben, szerencsére mindkettőn lehet változtatni. A könnyű gólok elkerülése kulcsfontosságú a mai modern kézilabdázásban.
 • a végjáték , vagyis az utolsó perc taktikailag nagyon tetszett nekünk. A németek gólja egy perccel a vége előtt esett, vagyis 60 másodpercük volt a veszprémieknek, hogy gólt lőjenek, vagy legalábbis ne veszítsék el azt. A passzív jelzés kb 30 másodperccel a vége előtt jött, a magyar csapat mégis szinte végig tudta támadni ezt az időt. Ehhez kellett természetesen az újonnan bevezetett szabály, amely az átadások számát a karjelzést követően meghatározza, viszont a labdavezetés idejét nem. Így nagyon okos dolog volt Lékai labdapattogatása, majd egy-egyezése, hiszen ezzel értékes másodperceket nyert a csapatnak.
 • tisztában vagyunk azzal, hogy ez Vranjes első idénye, és csak pár hónapja vezeti a magyar rekordbajnokot. Ugyanakkor a beígért változtatásokból semmit sem látunk eddig. A gyors, dinamikus kézilabdázásnak, a tempohandballnak egyelőre nincs nyoma. Hogy ez abból fakad-e, hogy a keret tele van több harminc év fölötti játékossal, azt nem tudjuk, ugyanakkor a tempohandballra utaló jelet sem nagyon láttunk még.
 • nem most kell jól játszani, és világklasszis játékot produkálni, de azért látni kell, hogy vannak hiányosságai a Veszprémnek, és ha el akarják érni a Final Fourt, akkor  ezeket javítani kell. A védekezés puhábbnak tűnik, ezáltal a kapusteljesítmény sem annyira hatékony, a kettő összefügg. A szélsőjáték az első félidőben szinte nulla volt, ez egy kicsit javult a második félidőre, de észre kell venni, hogy a legtöbb csapat szélsőjátéka sokkal jobb, effektívebb, kiaknázottabb, mint a Veszprémé. Ez volt Sabate kritizálásának egyik oka, ugyanakkor nem látjuk, hogy ez nagyon megváltozott volna. Lékai most a csapat motorja, de kérdés, hogy az ő pótlása hogyan lehetne megoldható. Persze, mindenki úgy számolt, hogy Palmarsson és Lékai lesznek az irányítók, ugyanakkor ez a Lékai Máté sokkal hasznosabb és szerethetőbb, mint a hűvös északi zseni. Ha esetleg kiesik Lékai, sérülés, formahanyatlás, piros lap miatt (bár utóbb nehéz, ha nem védekezik), akkor mi a B-terv most a Veszprémnél? Nagy László zseniálisan játszott ma, védekezésben és támadásban egyaránt, egyelőre őt helyettesíteni lehetetlen, a mai meccset is szinte végigjátszotta.
 • Kentin Mahé jó vételnek tűnik, kár, hogy csak jövőre csatlakozik a Veszprémhez. Több poszton bevethető, küzdő harcos, nagy kedvenc lehet.
 • és egy kicsit a Vrajnes-effektről. Úgy gondoljuk, hogy ha Ljubomir Vranjes nem egyenesen a Flensburgtól érkezett volna a Veszprémbe, akkor a mérkőzés lehet, hogy simább lett volna magyar részről. Teljesen természetes, hogy a svéd mester volt csapata meg akarja mutatni, hogy jól tudnak kézilabdázni.

Mi így láttuk, de ha az olvasók esetleg máshogy vélekednek, lehet, hogy nekik van igazuk.

Ti hogy láttátok a mérkőzést?

Screenshot 2017-09-13 22.27.36

Foto: Telekom-Veszprém

Reklámok

One Reply to “Óriásit fordított a Veszprém! Változatos mérkőzésen győzte Vranjes korábbi csapatát, a Flensburgot”

 1. Nagyon jó izgalmas mérkőzést vívott egymással a két csapat. Mint a kézilabdához amatőr szinten értő szurkoló végig élveztem a játékot. Egyetértek a szakmai elemzéssel. Remélem a Veszprém játéka mérkőzésről mérkőzésre egyre jobb lesz. Ott fognak lenni a bajnoki címért vívott végső küzdelemben. Még nagyon sok örömet fognak szerezni szurkolóiknak. Ezt várjuk tőlük. Hajrá Veszprém! Hajrá Veszprém!

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s