Szombaton rendezik a magyar kézilabdázás “el classicóját”! Szeged – Veszprém örökrangadó, beharangozó

Ismét összecsap a két magyar gigász a bajnokságban. A csapatok szombaton 13:30-kor feszülnek egymásnak. Mik az esélyek? Erre próbáltunk választ kapni.

Szombaton megmérkőzik a két nagy a magyar első osztályban. Szegeden mérkőznek meg a csapatok, ha a Tisza-partiak szeretnék letaszítani a Veszprémet a trónról, akkor mindenféleképpen élniük kell a hazai pálya előnyeivel.

Mindkét csapat 100%-os a bajnokságban, ebben semmi meglepő sincs. A Szeged vezeti a tabellát, de egy meccset többet játszottak, mint a bakonyiak.

Screenshot 2017-10-20 18.51.38

Mindkét csapat érdekelt a Bajnokok Ligájában. A Veszprémnek megy eddig jobban. Veretlenül vezetik a csoportjukat, egy pontot vesztettek, épp legutóbb a Kielce otthonában. Bár az inkább volt pontnyereség, mint pontveszteség.

A két csapat örökmérlege:

egym__selleni__r__k

 

A Szeged rosszul kezdte a BL-idényt, hiszen kikaptak a Nantes otthonában. Ezután viszont csak egy pontot vesztettek, a címvédő ellen remiztek, igaz, azt a mérkőzést meg lehetett volna nyerni.

És hogy mi várható a mérkőzéstől? Óriási küzdelem, presztízscsata, világsztárok, szenzációs szurkolótáborok és két kiváló edző.

A Szeged szerencsésnek mondható, hiszen a Veszprém elveszítette az egyik alapemberét, Nagy Lászlót. Láttuk, hogy Tönnesen támadásban képes lehet pótolni, viszont védekezésben Nagy egyelőre pótolhatatlan.

A Szegednek kevesebb “dolga volt” a nyáron, hiszen ketten érkeztek csupán, míg a bakonyi rekordbajnok háza táján rengetet változás volt. A legfontosabb persze Ljubomir Vranjes érkezése, aki Sabatét váltotta az edzői székben. Ez még nem az ex-flensburgi szakvezető csapata, hiszen ehhez több idő szükségeltetik, viszont a játék néhány elemében már fellelhető a svéd mester keze nyoma. Az eredmények pedig magukért beszélnek: a Veszprém ebben a szezonban tétmeccseket figyelembe véve veretlen, pedig már több kemény ütközet van a háta mögött. A veszprémi felkészülés nem volt zökkenőmentes, hiszen a világ egyik legjobb irányító játékosa, Aron Palmarsson egészen egyszerűen bojkottálta a csapatot, így rá már a kezdetektől fogva nem számított, számíthatott Vranjes. A veszprémiek szerencséje, hogy ott van nekik Lékai Máté, aki ebben a szezonban élete formáját mutatja. Többször bekerült a BL-álomcsapatába, ezen kívül második a góllövőlistán, ami szenzációs teljesítmény, hiszen nem lő büntetőt. Jelenleg ő a Veszprém legjobbja, igazi vezéregyéniség. A Szegednek mindenféleképpen meg kell oldania a Lékai elleni védekezést. Nem szabad hagyniuk, hogy lendületből jöjjön a visszarendeződő védelemre, míg felállt fal ellen talán egy nyitottabb variáció lehetne optimális, pl egy 5:1. Ez nem lenne idegen a szegediek számára.

A Veszprém hátránya Nagy László hiányán kívül persze, hogy idegenben játszanak. Nem jó iőpontban jön a bajnokság szempontjából sorsdöntőnek mondható örökrangadó, hiszen egyrészt a Veszprémnek még kell idő, hogy egybeforrjanak, úgy játsszanak, ahogy Vranjes elvárja, másrészt Nagy László sérülése így még fájdalmasabb, hiszen jelenleg nincs, aki pótolhatná védekezésben. (eszünkbe jutott, hogy csak erre a szezonra nem érte volna-e meg megfontolni Filip Jicha leigazolását. Óriási rutinnal rendelkezik, és a Barcelonában már megszokta, hogy csak védekezik, ráadásul ingyen hozható lett volna. csak felvetés).

A Szegednek érdeke, hogy gyors kézilabdát mutassanak be (ami azt jelenti, hogy Vrajnest a saját fegyveréve, taktikájával kéne megverniük). A Veszprém csapata idősebb, és láttuk, hogy Tönnesen nem tud 60 percet végig játszani. Ehhez hozzájön, hogy valószínűleg a Veszprém védekezés-támadásban legalább egyet cserélni fog, hiszen Lékai Máté nem éppen védekezőspecialista, és a jól bevált séma is megdőlt Nagy hiánya miatt. Szerintünk a Szegednak akkor van esélye a győzelemre, ha ők diktálják a tempót.

Sok újat a csapatok nem tudnak mutatni egymásnak, sorsdöntőek lehetnek a következő faktorok:

  • kapusok teljesítménye: Mikler véd jobb formában, persze Alilovicot sem szabad leírni. A szegedi oldalon Sierrán múlik sok.
  • emberelőnyök kihasználása: mivel óriási hőfokú mérkőzésre számítunk, valószínűleg több két perces büntetés lesz a találkozón. Az új szabályok miatt már nem gond a kapus lehozatala, és a hatodik mezőnyjátékos felhozatala emberhátrányban, épp ezért nagyon fontos, hogy a csapatok kihasználják azokat a szakaszokat, amelyeknél emberelőnyben vannak. Döntő lehet ezekben a szituációkban a technikai hibák száma, hiszen ha az emberhátrányban támadó csapat elveszíti a labdát, az ellemfél kvázi üres kapura érhet el könnyű gólt, ami demoralizáló.
  • kapusok elleni párharc: első pont volt a kapusoké, de most a másik szemszögből nézzük a találkozót. A Veszprém és a Szeged is lőtt igencsak gyengén a BL-mérkőzéseken, elég csak a Flensburg vagy Nantes elleni mérkőzésekre gondolni mindkét oldalon. Óriási közhely persze, de nem elég kidolgozni a helyzeteket, ezeket be is kell lőni.
  • Nagyon reméljük, hogy a játékvezetők nem lesznek tényezők a mérkőzésen, és kozenvekensen fognak tevékenykedni.

Mérkőzések előtti nyilatkozatok: 

Ljubomir Vranjes: A Szegednek nincs olyan erősségű csapata, mint a Párizsnak vagy a Vardar Szkopjénak, mégis nagyon jól és magas szinten játszanak. Európa top10 csapata közé tartozik, ami azt jelenti, hogy bármikor nyerhetsz vagy veszíthetsz ellenük. Apró különbségek döntenek csak. Úgy gondolom, hogy a Szegednek jól megy idén, és egy nagyon jó együttesről beszélünk az esetükben. Játszottam már Szegeden, szóval ismerem a csarnok hangulatát. Magyarország két legjobb csapata mérkőzik meg egymással, ráadásul mi idegenben játszunk, így az ellenfél élvezheti a saját szurkolói biztatását. Várom már az összecsapást, hiszen sok helyről hallottam, hogy milyen különleges is ez a derbi. Mint edző még nem találkoztam a Szegeddel, ezért is vagyok izgatott a szombat miatt. Természetesen készülünk az ellenfélre, és nyerni akarunk. Úgy érzem, hogy a legnagyobb erőssége a Tisza-partiaknak a védekezés, amit taktikusan váltogatnak. Persze a támadásuk is erős, de szerintem leginkább a védekezésükből élnek.

Momir Ilic: Óriási csata lesz, mint mindig. Amióta itt vagyok, 5 éve, állandóan így van. Megpróbálunk nyerni idegenben, és úgy gondolom, hogy erre jó esélyünk is van. Jó formában vagyunk, egyértelműen győzelmet várok Szegeden.

Dejan Manaskov: A Szeged egy jó csapat. Nem játszottam még magyar derbit, viszont a Szeged ellen többször is pályára léptem. Ismerem az ellenfelet, ugyanazt a szisztémát követik már nagyjából 5 éve, Pastor edző irányítása alatt. Van pár új játékosuk is. Mindig nehéz náluk játszani, mivel a csarnokuk nem túl nagy, de a hangulat mindig jó, és nagy nyomás érkezik a szurkolók felől. Érdekes mérkőzésnek nézünk elébe, de úgy gondolom, hogy jó esélyünk van nyerni. Kemény meccs lesz, 60 percig küzdenünk kell, aztán majd a végén kiderül mi lesz.

Dragan Gajic: Ez egy klasszikus derbi a magyar bajnokságban, ami mindig kemény csatát ígér. A Szeged jól játszik mostanában, de mi is jó formában vagyunk. Küzdős mérkőzést várok, két klasszis ellenféltől, aminek a végén remélem, hogy mi hagyjuk el győztesen a pályát. Ehhez a kulcs az, hogy a saját játékunkat játsszuk. Nem engedhetjük, hogy a Szeged ránk erőltesse a tempóját, ehelyett a saját játékunkat és tempónkat kell előtérbe helyezni. Ha a tervünk szerint játszunk a meccs első percétől kezdve, akkor miénk lesz a 2 pont.

Thiagus Petrus: Ez mindig különleges meccs különleges hangulattal. Kőkemény csatára számítok, és bízom benne, hogy meg tudjuk ismételni a tavalyi eredményt, amikor nagyszerű győzelmet arattunk a Veszprém ellen. A Vardar ellen fantasztikus hangulatot teremtettek a szurkolóink, akik fontos részei a csapatunknak. Mindig nagy segítség az ő támogatásuk, pluszenergiát adnak nekünk. Nagy taktikai csata várható, fontos lesz a remek formában kézilabdázó Lékai Máté kikapcsolása. Csakis akkor nyerhetünk, ha pontosan játszunk, a védekezésünk jól működik majd.

A nyilatkozatok a csapatok honlapján találhatók.

Az egyik legnagyobb fogadási oldal a Veszprémet tekinti esélyesebbnek.

Screenshot 2017-10-20 19.40.07.png

 

Mi annyira nem tudjuk megtippelni a győztes kilétét, hogy szerintünk egyenesen döntetlen lesz a mérkőzés, viszonylag kevés góllal. Ti mit tippeltek? Jó szórakozást kívánunk!

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s