A Fradi nyerte a csúcsrangadót! FTC – Győr: 27-25. Analízis

Két veretlen csapat összecsapása volt a Fradi-Győr örökrangadó. A hazai csapat továbbra is veretlen maradt, de a bajnokság még koránt sincs lefutva. Megpróbáltuk elemezni a látottakat.

Első félidő:

A Győr kezdte jobban a mérkőzést, sőt, sokkal jobban. 0-4-ig nem volt ellenszere a hazai csapatnak. Az FTC játékosai helyzeteket hibáztak el, és gyermekded technikai hibákat vétettek; a Győr két bejátszásukat is lefülelte, amelyből indulni tudtak. Az első gólt a 7. percben lőtte a Fradi; mindent elmond a játékukról, hogy még a három gólos győri előny ellenére is Bíró Blanka volt a legjobb játékosuk. A 8. percben 1-5 volt az állás, ekkor Elek Gábor kikérte az idejét. Próbálta megnyugtatni a csapatát, amely elég jól sikerült. 1-5ről a Fradi közelebb került a Győrhöz, majd egyenlítettek is. Erre a Győr gyors gólt lőtt, majd jött egy hosszú ideig tartó gólcsend, ahol a játékosok egymást múlták alul helyzetkihasználásban.

Elek Gábor cserélt bal átlövő poszton, a fiatal Háfra Noémi állt be, és ha már ott volt, kihasználta az időt, hogy megmutassa, milyen rendkívüli potenciál is van benne. Büntetőt és két perces büntetést is kiharcolt, e mellett pedig két gólt lőtt. 9-9-nél Ambros Martin is kikérte az idejét, de ez nem használt. A Fradi átvette a vezetést, 10-9-nél  volt először náluk az előny. A Győr ezután megrázta magát, kihasználták, hogy a Fradi többet hibázott, főleg Lukács Viktória teljesített tudásán alul. Oftedalé volt az utolsó győri gól a félidőben, erre hazai részről még Pena “malacgóllal” válaszolni tudott.

A tét nagyságát, és a két csapat bizonytalan játékát mutatja az utolsó perc. A Fradi hibázott, elveszítette a labdát, a Győrnek nagyjából 50 másodperce volt, hogy egy eredményes akciót dolgozzon ki. Mörk azonban úgy gondolta, hogy inkább ellövi a labdát, amiből a Fradi indulhatott. Viszont a hosszú labdát elvétette Bíró, és ismét a Győré volt a labda, de ezt már nem tudták gólra váltani, így maradt az igazságos döntetlen. 11-11.

Második félidő

A második félidőt Háfra ott folytatta, ahol az elsőt abbahagyta, az ő góljával indult a második 30 perc. A Fradi nem úgy kezdte a játékrészt, mint az elsőt, és ez meg is látszott az eredményen. Villámrajtot vettek, amely azt eredményezte, hogy 15-12-re elhúztak a Győrtől. Ekkor Ambros Martin időt kért. Görbicz irányított, és a fiatal Puhalák kapott lehetőséget a balszélen. Az eredmény azonban nem változott, sőt, a Fradi növelni tudta az előnyét. 19-14-re is vezettek a hazaiak, igaz ez nem tartott sokáig.

A Győr több hibát vétett, nem csak ziccereket, de büntetőket is sokat hibáztak: az első három hétméterest kihagyták. A mérkőzés ezen fázisában a Fradi akár el is dönthette volna a mérkőzést, de ők is sok hibát vétettek. Védekezésben fegyelmezetlenek voltak, és elől sokat hibáztak, így a Győr közelebb tudott jönni. 19-17-nél Elek Gábor érezte a veszélyt, ezért időt kért. Egy Görbicz – Bíró ütközés miatt három támadásig Szikora volt bent a kapuban, és meghálálta a bizalmat, több bravúrt is bemutatott. Ezután ismét Bíró védte a Fradi kapuját.
A két gólos különbség megrekedt egy ideig, a Fradi nem tudott elhúzni, míg a Győr nem tudott közelebb jönni. A Fradi a szerencsével sem állt hadilábon, Kovacsics lövése is ezt mutatta, ezzel lett 20-17 az állás. Ezután ismét két percet kapott a Fradi, amely után Görbicz értékesítette a büntetőt, így két gólra felzárkózott a Győr, és megjósolhatatlanná tette a végkifejletet.

Ekkor azonban Kovacsics vette hátára a csapatát, az ex-győri emberhátrányban lőtt fontos gólt. Ekkor azonban elbizonytalanodott, elfáradt (?) az FTC, és ezt a Győr maximlisan kihasználta. 21-20-nál Bódi még ziccert hibázott, de később egalizálni tudtak a vendégek: 21-21.

Ezután elég vitatott játékvezetői ítélet sújtotta a Fradit, amely után ziccert lőhetett volna Pena. A Győré lett a labda, de nem tudtak élni a lehetőséggel. A hazaiak csak szenvedtek, érthetetlen, hogy Háfra miért nem kapott lehetőséget a mérkőzés ezen szakaszában, mert Laura van der Heijden és Jovanovic is rossz formában kézilabdázott. A Fradi azonban még ezt is kibírta. A 25. percben ismét időt kért Elek, és ez jó hatással volt a csapatra. Pena növelte az előnyt 23-22-re, az ellenakcióból nem született gól. Egy kettős kiállítás után a Győr elveszítette a labdát, a Fradi gólt lőtt, az üres kapura, így kettő volt közte. Az agilisan játszó Puhalák egy gólra csökkentette a különbséget, így még semmi sem dőlt el a mérkőzés. Ezután gólváltások következtek, és 26-24-nél Martin kérte ki az idejét, de ez azonban már semmit nem változtatott a mérkőzés végkimenetelén. A Fradi 27-25 arányban legyőzte a jóval esélyesebbnek kikiáltott BL-győztes Győrt!

Észrevételek a mérkőzéssel kapcsolatban:

 • Görbicz a szélen kezdett, csak a második félidőben kapott szerepet irányító poszton, ott viszont nem tudott kiemelkedőt nyújtani. Persze úgy nehéz, ha az ember csak ritkán játszik az eredeti pozícióján (annak ellenére, hogy balszélen is kimagasló általában)
 • Broch szenzációsan kezdett, bravúros labdákat szedett össze, ezért érthetetlen volt a cseréje. Althaus nem tudott támadásban annyit hozzátenni a Győr játékához, mint a holland.
 • Lukács Viktória gyenge volt támadásban, igaz, sérülés is hátráltatta. A helyére a második félidőben pályára lépő Faluvégi Dorottya góllal kezdett, de védekezésben nem volt olyan hatékony, mint elődje, így vissza is cserélték Lukácsot, hogy aztán fontos gólt lőjön a végén.
 • A Fradinak kell valami ellenszert találnia arra, hogy ne kezdjék ilyen enerváltan, dekoncentráltan a mérkőzéseket. Egymást követő három mérkőzésen kezdenek hihetetlenül gyengén.
 • Fentebb írtuk, hogy számunkra érthetetlen, hogy Háfra miért nem kapott több szerepet a mérkőzés döntő szakaszában. Jovanovicnál mozgékonyabb és hatékonyabb volt. Háfra jó formája akkor indult el negatív irányba, amikor jobb átlövőt kellett játszania. Ott több technikai hibát és támadó faultot is csinált, szemmel láthatóan nem az a kedvenc posztja.
 • A Győrnél szembetűnő volt, hogy két esetben is abszolút feleslegesen, előkészületlenül lőttek kapura, kulcsszituácókban. Az első félidő végén Mörk (fentebb írtuk), a második féldiő hajrájában Görbicz lőtt “csak úgy”, pedig emberelőnyben voltak a győriek.
 • Laura van der Heijden biztosan egy ügyes játékos, de ma abszolút formán kívül játszott. Kis túlzással nem volt jó megmozdulása.
 • A Győrnél  – főleg Broch miatt – elég jól működött a beállós játék, ez a Fradinál azonban nem volt elmondható. Vagy nem vették észre az üres beállóst, vagy akkor akartak bejátszani, amikor a győriek már résen voltak. Ezen mindenféleképpen dolgozniuk kell Elek Gáboréknak.
 • A győriek büntető kihasználása szokatlanul gyenge volt. Csak a negyedik büntetőt sikerült direkt gólra váltanuk. A Fradi 6/6-ot lőtt be, és ezzel nagy lépést tettek a győzelem felé.
 • Puhalák a második félidőben lépett csak pályára, Görbicz helyére. A fiatal szélső négy góljával az egyik legjobb játékos volt.
 • Oftedal az első félidőben jól mozgatta a csapatot, remek egyéni akciói voltak, kicsit meglepett, hogy a második félidőt a padon kezdte. Amikor visszatért, akkor a két irányítós rendszerben már nem találta a helyét, és többet hibázott. Mörk a második félidőben teljesen súlytalan volt, erről a beharangozóban is írtunk. Ha védekeznie is kell, akkor nem tud világklasszis módon támadni, legalábbis huzamosabb ideig.
 • Kovacsics és Pena ihletett formában játszottak, Háfra ballövőben volt segítségére a csapatnak. Viszont ez a csapat nagyon két emberes volt ma, ezért is érthetetlen így utólag, hogyan tudott nyerni a Ferencváros. Jovanovic, van der Heijden nem volt csúcsformában, jobb szélről két gól született (emlékeink szerint), és a beállós munka sem volt épp kiemelkedő. Kisebb bravúr ennek fényében, hogy a Fradi meg tudta nyerni a mérkőzést.
 • A kapusok közül egyértelműen Bíró Blanka vitte a prímet. Ő volt az egyik kulcsfigurája a Fradi győzelmének. Szikora csak perceket kapott, igaz, ő ekkor is többször bravúrral hárított. Grimsbö és Kiss nem védett rosszul, de többször elpártolt tőlük a szerencse, és a védekezés sem volt annyira hatékony előttük.
 • Nora Mörk védekeztetése kulcsfontosságú lehet. Martin helyében legalább akkor lehoznám védekezésben, amikor rövidet tud cserélni. Ezzel tudna kicsit spórolni a végjátékra, ahol egy jó formában lévő, kevésbé fáradt Mörk (ld: BL-finálé) döntő faktor lehet. A Győr támadójátéka többször döcögött. Tudjuk, hogy Ambros Martin inkább védekezéspárti, de nem ártana néhány új támadó játékelem, főleg ha ilyen játékosok dolgoznak a keze alatt. A Győr csatát vesztett, de nem háborút, ettől még simán megnyerhetik a BL-t és a bajnokságot. Jókor jött nekik a pofon, és semmit nem vesztettek miatta.
 • Észre kell venni, hogy a magyar topcsapatokban is szerepelnek olyan hazai játékosok, akik egyrészt kimagasló teljesítményre képesek, másrészt bírják a tétmérkőzéseket, harmadrészt a jövő magyar válogatottjának gerincét képezhetik. Háfra Noémi vagy Puhalák Szidónia kiváló példa erre, de a balkezes szélsőket is említhetném a Fradiból (Lukács, Faluvégi). Mégis volt egy olyan érzésem, hogy csak akkor nyúlnak hozzájuk az edzők, ha muszáj. Pedig ezek a játékosokra lehet és kell is építeni. Nem rosszabbak, mint a külföldiek!
 • És akkor egy érzékenyebb téma: a játékvezetés. Biztosan kevesen értenek ezzel egyet, de a játékvezetéssel nem volt gond a mérkőzésen. Mérkőzést befolyásoló hibáik nem voltak. Az első félidőben a Fradi több hetest is kapott, de ezek közül igazából szerintünk mindegyik adható volt. A második félidőben volt egy érdekes ítéletük: szabálytalan zárást ítéltek a Fradi ellen egy nagyon kiélezett állásnál, pedig Pena ziccerben volt. A lassítás egyértelműen megmutatta, hogy téves ítélet született, viszont ezen kívül jól vezették a mérkőzést. Kisebb hibáik voltak, de ezekkel mindkét oldalt sújtották. A Fradi 8, a Győr 6 percig volt emberhátrányan, és mindkét csapat 6-6 büntetőt lőhetett
 • A bajnokság szempontjából még semmi sem dőlt el. A visszavágón a Győr valószínűleg teljesebb kerettel veszi fel a harcot, ráadásul hazai pályán játszanak majd, most ez erre volt elég. Oftedal gólja a végén akár aranyat is érhet a végén. A Fradi bebizonyította, hogy számolni kell velük, és képesek jó teljesítményre. A csapatból hiányzott Szucsánszki, aki most is csak perceket töltött a pályán, viszont Elek Gábornak kezdenie kell valamit a jobbátlövő pozícióval. Elképesztő, hogy egy ilyen szintű csapatnak nincs egy épkézláb bal kezes lövője egy ilyen mérkőzésen. Pena és Kovacsics nem mindig tudnak majd ketten 16! gólt lőni. Ez persze a győri védekezés hibája is, hogy a kvázi két emberes Fradi ellen nem tutdak mit csinálni.
 • A kommentátor nem ismeri a sarkokat, a bal és a jobb oldalt. Kézilabdázásban mindig a kapus szemszögéből mondjuk a sarkokat, nem pedig a támadó játékos szemszögéből. Ezt illene tudnia egy kézilabdát közvetítő kommentátornak. Ráadásul olyat mondani, hogy: “a szeme közé, gól”, teljesen értelmetlen kifejezés. Az ember szeme között a homloka van… Mindezeken kívül is megérdemelne egy ilyen mérkőzés jobb, hozzáértőbb, pártatlanabb kommentátort.

Arra kérünk minden kedves olvasót, ha máshogyan látták a mérkőzést, nyugodtan írják le a gondolataikat, de kulturált hangnemben. Ne csukoljon az anyukánk, mert valamivel nem értenek egyet.

Izgalmas, jó mérkőzés volt, több ilyen kellene a hazai NBI-be.

 

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s