Rasmussen kihirdette 28-as keretét a VB-re

Decemberben rendezik Németországban a női kézilabda-világbajnokságot, ahol a magyar csapat is szerepel. Kim Rasmussen, a mieink szövetségi kapitánya kihirdette azt a 28-as keretet, amelyből később válogathat.

A 28-as keretben nincs sok meglepetés, azt is mondhatnánk, hogy ez a keret akár meglepetésre is képes lehet. Rasmussen tanult a tavalyi hibájából, és most több belső posztos játékost tett be a keretbe. Adott esetben persze így a saját feladatát könnyítheti meg.

A magyar női kézilabda válogatott 28 fős kerete.

Kapusok: Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (ÉRD), Kiss Éva (Győri Audi ETO KC), Szikora Melinda (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbszélsők: Bódi Bernadett (Győri Audi ETO KC), Faluvégi Dorottya (FTC-Rail Cargo Hungaria), Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: Kiss Nikolett (ÉRD), Kovács Anna (Dunaújvárosi Kohász KA), Planéta Szimonetta (Chambray Touraine, francia), Tomori Zsuzsanna (Győri Audi ETO KC), Triscsuk Krisztina (Kisvárdai KC)
Irányítók: Görbicz Anita (Győri Audi ETO KC), Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szucsánszki Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tóth Gabriella (ÉRD)
Beállók: Kisfaludy Anett (ÉRD), Mayer Szabina (Alba Fehérvár KC), Mészáros Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria), Sirián Szederke (DVSC-TVP)
Balátlövők: Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Klivinyi Kinga (ÉRD), Mazák-Németh Csilla (Siófok KC), Szekeres Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szöllösi-Zácsik Szandra (Budaörs Handball)
Balszélsők: Gávai Szonja (ÉRD), Hársfalvi Júlia (DVSC-TVP), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Első ránézésre ez a keret rendben van. Második ránézésre vannak benne furcsaságok. Úgy tűnik, Rasmussen úgy alakította a keretet, hogy nem vette figyelembe, hogy vannak, akiknek a játékára igencsak kevés esély nyílik. Kvázi feleslegesen vannak benne, mert más, lehetséges alternatíváktól veszik el a lehetőséget. Kikre is gondolunk?

  • Szucsánszki Zita: eleve ezt az évet a gyógyulásra és babaprojektre szánta, most hogy visszatért, még koránt sem 100%-os. Ráadásul ő maga így reagált a válogatottságot firtató kérdésre:  „Beszéltünk erről Kim Rasmussennel, de nem látom értelmét annak, hogy megint végigtapsoljak egy világversenyt” – vallotta be a kézilabdázó, aki szerint egyelőre jobb, ha egy fiatal, százszázalékos játékos kap helyette lehetőséget. Tehőt ő kilőve.
  • Tomori Zsuzsa: a klasszis lövőt egymás után sújtják a sérülések, most is épp lábadozik. Ha esetleg az egy hónap múlva kezdődő világversenyre felépülne, akkor sem lenne 100%-os, sem testileg, sem sportformailag. Minimális az esély rá, hogy egy jó Tomori Zsuzsa legyen ott a németországi VB-n, bár ne legyen igazunk.

A két, fent említett játékosokon kívül talán Planéta Szimonetta beválogatása meglepetés. Egy jó balkezes átlövő játékosra szüksége lenne a válogatottnak, de Planéta egyelőre a válogatottban adós maradt a jó játékkal.

Tomori és Szucsánszki helyett szívesen láttuk volna esetleg Walfisch Mercédeszt és Termány Ritát. Mi úgy gondoljuk, hogy egy jó játékos akkor is jó játékos, ha nem élcsapatban játszik. A német férfi válogatott úgy nyert VB-t nem is olyan régen, hogy a csapat tele volt nem topcsapatban levő játékosokkal.

Néhány észrevétel a kerettel kapcsolatban

  • Kapusposzton jól állunk. Bár nincs Pálingerünk, de a négy kapus mindegyike képes szenzációs teljesítményre.  Megjósolhatatlan, hogy kit visz ki Rasmussen. A nem túl messzi világverseny miatt érdemes lehet két kapusban gondolkodni, hiszen egy esetleges sérülés esetén a pótlás zökkenőmentes lenne. A mi két kapusunk Bíró Blanka és Janurik Kinga lenne. Most legalábbis.
  • Görbicz Anita esete érdekes lehet. Eredeti posztja irányító, de balszélen is képes kimagaslóan játszani, ráadásul Ambros Martin mostanában ragaszkodik ahhoz, hogy szélen játsszon. Ez a Győrben elmegy, hiszen egyrészt Görbe tényleg képes ezen a poszton is világklasszis módon játszani, másrészt a BL-győztes csapatban irányító poszton hemzsegnek a zsenik. Groot és Oftedal rendkívüli játékosok, megengedhető az a “luxus”, hogy Görbicz ne irányítson. Viszont a magyar válogatottban nincs sem Groot, sem Oftedal, vagyis több, mint valószínű, hogy Görbicz lesz a csapat irányítója. A kérdés, hogy ha klubcsapatában nem játszik ezen a poszton, képes lesz-e kiemelkedő teljesítményre. Mellette ott van még Tóth Gabi és Kovacsics Anikó, aki képesek ezen a poszton jól játszani. Ráadául adott esetben Klivinyi is játszhat középen. Mi a kapitány helyében egy balszélső mellett tennénk le a voksot; ha váltani kell, akkor Görbicz vagy akár Kovacsics is bevethető lenne szélen. Korántsem biztos, hogy rosszabbul járna velük a válogatott ezen a poszton.
  • Jobbszélen Bódi helye szinte biztosnak tűnik, maximum sérülés esetén nem utazna Németországban. Mellette két fiatal Fradista van, Lukács és Faluvégi. Itt nem mernénk tippelni, ki lesz ott a világversenyen. Most talán Lukács Viktória mellett tennénk le a voksunkat, mert védekezésben stabilabbnak tűnik, és persze tapasztaltabb.
  • Triscsuk beválogatása örömteli. Nem tudjuk, eddig miért nem volt keretben, de őt a szűk 16-ban is el tudnánk képzelni.
  • Beálló poszton talán Sirián Szederke kiutazása lenne a legnagyobb meglepetés. Kisfaludy szinte biztosnak vehető, mellette talán Mészáros Rea az esélyesebb, mivel őt nem kell támadás-védekezésbe cserélni.
  • A balátlövő poszt a kézilabdázás “királypozíciója”. Ide öt jelöltje van a szövetségi kapitánynak, ami – ha őszinték vagyunk – inkább három. Mazák-Németh Csilla kiutaztatása meglepetés lenne, de üde színfoltja a keretnek. Szekeres Klára pedig hiába balátlövő “papíron”, az ő posztja a védekező játékos. Klivinyi helye nem lehet kérdés, ő az egyik legjobb magyar balátlövő, ráadásul irányító poszton is megállja a helyét. Szöllősi-Zácsik Szandra Budaörsön játszik ebben a szezonban; nincs BL, nincsenek hosszú utazások, feszes program. A kevesebb mérkőzésszám jót tehet a formájának és a kondíciójának. Háfra Noémi nevezése szívderítő, nem is lehet kérdés, hogy helye van-e a 28-as keretben. Az egyik legtehetségesebb magyar játékos, sőt, már több, mint tehetség.

 

A tornára 16 kézilabdázó nevezhető, a vb folyamán két cserére van lehetőség, de ezek a cserék csak a most leadott 28-as keretből lehetségesek.

A női kézilabda vb-t december 1. és 17. között rendezik Németországban.  Magyarország legjobb női kézisei Norvégia, Svédország, Csehország, Argentína és Lengyelország válogatottjával szerepelnek azonos csoportban. A Bietigheim-Bissingenben játszó B jelű hatos első négy helyezettje jut a nyolcaddöntőbe, ahol az A csoport (Franciaország, Románia, Spanyolország, Szlovénia, Angola, Paraguay) egyik továbbjutójával találkozik a nyolc közé jutásért.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s