Szeged – Löwen: beharangozó és pre-analízis

A Bajnokok Ligája eddigi legnehezebb mérkőzése vár a Tisza-partiakra; nem más érkezik ugyanis Szegedre, mint a kiváló formában levő német bajnok, Rhein-Neckar Löwen. Az írás arra próbál rámutatni, mi várható a mérkőzésen.

Két olyan csapat találkozik egymással, akik jól ismerik egymást, hiszen ez a párharc többször létrejött az utóbbi években. A Löwen edzője többször beszélt keserű szájízzel arról a mérkőzésről, amikor a Szeged kiverte őket a BL-ből a KO szakaszban; mély nyomot hagyott benne. A dán edző tudja, hogy nehéz feladat előtt állnak: “A Pick Szegedről biztosan állítható, hogy hazai pályán az egyik legerősebb csapatok egyike. Szegeden nem sok csapat szerez pontot. Minden évben szikrázó összecsapásra kell felkészülni, ezért fejben higgadtnak kell maradnunk, ha lehetőséget szeretnénk a győzelemre” – nyilatkozta Nikolaj Jakobsen a klub honlapján.

Hogy szerepelnek eddig idén a csapatok?

Kezdjük a Szegeddel: A Tisza-partiak vereséggel kezdtek a BL-ben a Nantes ellen, de az első mérkőzés óta veretlenek; azóta egy pontot veszítettek a címvédő Vardar ellen, igaz, a játék képe annak egy kötelező győzelemnek kellett volna lennie. A bajnokságban egy vereségük van, épp legutóbb az ősi rivális Veszprémtől szenvedtek vereséget, hazai pályán. Az, hogy a Szeged kikap a bakonyiaktól, még nem lenne akkora baj, viszont Vranjes csapata átmasírozott a Pastor vezette alakulaton. Rég volt ennyire egyoldalú a magyar “el clasico”.

Ami a Löwent illeti, ők félelmetes formában vannak. A Bundesligában egyetlen vereségük van, a Flensburg otthonában kaptak ki, azóta viszont csak győztek, ráadásul olyan csapatok ellen, mint például a Magdeburg, Kiel vagy a Hannover. A Füchse Berlinnel azonos pontszámmal vezetik a tabellát, viszont a fővárosiak nem játszottak még a “nagyokkal”.

A BL-ben idén még veretlen Jakobsen csapata, igaz, két pontot már veszítettek. Az egyiket hazai pályán a Barcelona ellen, a másikat pedig a Nantes otthonában.

Screenshot 2017-11-04 15.16.40

Screenshot 2017-11-04 15.17.05

A Rhein-Neckar Löwen játékának elemzése:

Nikolaj Jakobsen csapatáról mindenki úgy gondolta, hogy Uwe Gensheimer PSG-be igazolásával nem lesz képes azt a szintet tartani, amelyet megszokhattunk tőlük. A világklasszis balszélső eligazolt, és a Löwen bajnok lett. Ezután következett Du Rietz váratlan visszavonulása. A svéd alapember volt a Löwennél, de úgy gondolta, elég a profi sportból (1989-ben született sportolóról beszélünk), és egészen egyszerűen abbahagyta a kézilabdat. Az ő hiányát sem érzi meg egyelőre a bajnokcsapat, pedig minőségi igazolást nem hajtottak végre a nyáron.

A csapat:

Kapusok: Nem mondhatja el minden csapat a világon, hogy nincs hierarchia ezen a poszton, és nincs első és második számú kapusa. A svéd duó, Palicka és Appelgren nagyjából felváltva védik végig a mérkőzéseket. Jakobsen abban a kényelmes helyzetben van, hogy nem kell a meccseken kapust cserélnie, mert mindkettő jól teljesít, amikor ők állnak a kapuban. A legutóbbi, Magdeburg elleni mérkőzésen Appelgren kezdett, és az első félidőben 12 védett lövése volt. A színsort követve szerintünk Palicka fog kezdeni a Szeged ellen.

Balszélen a rutinos Sigurdsson játszik, jobbszélen a német válogatott Groetzki, bár ő most nincs nagy formában. Jobbátlövő poszton valószínűleg Alexander Petersson kezd majd, míg bal átlövő poszton a mostanában szenzációs formában levő dán válogatott Mads Mensah Larsen.

És most következzen a Löwen két legjobb játékosa, akik nélkül az “oroszlánok” aligha nyertek volna két bajnokságot az utóbbi időben. Az egyik a beállós Hendrik Pekeler, a másik Andi Schmid. Utóbbi nevét jegyezzük meg. Ha jó játékosokat kell felsorolni általában Karabatic, Nagy, Abalo, Hansen, Gensheimer, Duvnjak és társai szoktak az emberek eszébe jutni, pedig a svájci irányító abszolút top ötös játékos a világon. Nemes egyszerűséggel a kézilabdázás Messijének szokták nevezni, kivételes játékintellgeinciával rendelkező játétosról beszélünk, aki miatt a gyerekek kézilabdázni kezdenek. Andy Schmid és Pekeler kapcsolata a pályán talán a legjobb irányító-beállós kapcsolat az egész világon. Pastor biztosan kielemezte, hogy a svájci előszeretettel játszik be a német VB-győztes beállósnak, de felkészülni belőlük nem lehet. Mutatunk pár videót Andy Schmidt elképesztő passzairól.

Itt még Myrholnak játssza be a labdát, a honlap “csak” az év átadásának nevezte:

 

Pekelerrel is megértik egymást:

 

És még egy videó, 0:19-nél tessenek figyelni! Elképesztő:

 

Andy Schmid a mellett, hogy szenzációsan lát a pályán, maga is gólveszélyes. Lő talajról, felugrásból, elhajolva, és cselez. Négyszer egymás után választották meg a Bundesliga legjobb játékosának! Épp október legjobba a német bajnokságban is egyben: ebben a hónapban négy meccsen 31 gólt lőtt és 22 gólpasszt adott. Félelmetes. Szerencséje is van, hiszen elkerülik a sérülések, amihez hozzájárulhat az, hogy nem kell védekeznie. Csak támadásban van a pályán, mivel a védekezése finoman fogalmazva sem effektív. Néha szélen védekezik, hogy egy szerzett labda után a csapatlerohanást segítse, de általában Jakobsen cserélteti, Guardiola jön be helyette .

Ha ennyire jó Schmid, miért nem veszik ki emberfogással? – kérdezhetik többen. És itt következik Nikolaj Jakobsen másik fegyvere, a hét mezőnyjátékos támadójáték. A dán válogatottat is edző szakember rövid időn belül fejlesztette tökélyre ezt a taktika elemet. Ne feledjük, a 2017-től életbe lépett új szabályoknak köszönhetően dönthet úgy egy edző, hogy a kapust lehozva hét mezőnyjátékossal támadhat, megkülönböztető jelzőtrikó nélkül. A legtöbb csapat a kapuslehozatalt akkor alkalmazza, ha emberhátrányba kerülnek, így kompenzálják a kieső játékost. Jakobsen csapata azonban ebben a szezonban már többször alkalmazta a hét mezőnyjátékos támadójátékot. Ilyenkor szokott főleg pályára lépni a spanyol Baena, aki Pekelerrel a falban halálos egyveleget alkot. Pekelert beteszik egyes- kettes közé, míg hihetetlen erős Baenát a két hármas közé. Középen van egy olyan Andy Schmid, aki az esetek 99%-ban jó döntést hoz, és a védekező csapatnak szinte semmi esélye sincs így.

Ebből itt láthatunk egy kis ízelítőt. A csapat a Kiel ellen is így játszott.

http://www.ardmediathek.de/tv/Sportschau/Eine-Analyse-der-Rhein-Neckar-Löwen-mit-/Das-Erste/Video?bcastId=53524&documentId=47336382

Ez persze két dolgot jelent a védekező csapatnak:

 1. Hiába van egy nyitott védezést általában effektíven végző csapat, a hét mezőnyjátékos támadásnál, vissza kell menniük hatos falra.
 2. Hiába lenne logikus lépés emberfogással kivenni Andy Schmidet, azonnal jön a hetedik mezőnyjátékos, és meghalt az ötlet. A hétvégén a Magdeburg annyira nem tudott mit kezdeni a Löwen támadójátékkal, hogy az állandó hét mezőnyjátékos ellenére is megpróbálták kifogni a sváci irányítót. Nem volt eredményes.

 

A Szegednek nem lesz könnyű dolga, ebben egészen biztosan vagyunk. Pastor edző a következő lépésekkel, infókkal növelheti esélyét a mérkőzésen:

 • Andy Schmidet támadás-védekezésben cseréltetik, tehát ez azt jelenti, hogy gól után vagy labdaszerzés után gyorsan kell átfutni a Löwen térfelére, és meg kell próbálniuk csapatlerohással egyszerű gólokat lőni.
 • Bár az utóbbi időben a Löwen tényleg fantasztikus formában van, és magabiztosan játszanak a hét mezőnyjátékossal is, ők sem hibátlanok. Minden egyes elvesztett labdát azonnal meg kell büntetni egy üres kapus góllal.
 • Főszerepet kaphat az anticipáció, vagyis az elővételezési képesség. Ez az jelenti, hogy – esetünkben – védekezésben meg kell próbálni az emberhátrány ellenére is labdát szerezni. A játékosok kvázi “labdaszerző készsége” fontos lehet, főleg szélen.
 • Andy Schmid gyakran lő hétméterest. Általában Sigurdsson kezd, de a svájci irányítóval is szívesen löveti Jakobsen a büntetőket. Az utóbbi heteseit elnézve kijelenthetjük: Schmid büntetőinek egy jó része szabálytalan. Vagy felemeli a támaszkodó lábát, vagy rácsúszik a vonalra, de szabálytalan; hihetetlen, hogy a Bundesliga-sporik ezt még nem szúrták ki. A szegediek jól teszik, ha óvatosan rámutatnak erre a játékvezetőknél.
 • Apropó Schmid-büntető. A csütörtöki mérkőzésen a svájci irányító bombázott két gólt büntetőből, majd a harmadiknál ejtett/pörgetett lövéssel próbálkozott, amely kimaradt. Az időkérésnél Jakobsen letolta, hogy ezt hagyja inkább, lőjön inkább erősen, az az ő erőssége. A Skynak így nyilatkozott: az ejtéseket hagyja Sigurdssonra vagy őrá… Szóval ha Andy Schmid odaáll a büntető vonal mögé, akkor valószínűleg nem kell ejtésre, pörgetett lövésre vagy cunderre számítania a kapusoknak.
 • A dán Larsen és Schmid is előszeretettel lőnek talajról. Fontos, hogy ez ne érje felkészületlenül a szegedi védelmet. Schmid gyakran játszik be lövőcselt követően: egyszerűen továbbengedi a lövőkezét a cselből, és abból teszi be Pekelernek a labdát.
 • Passzív esetén. Semmi esetre sem szabad türelmetlennek lenni szegedi oldalon, amennyiben a Löwennél van a labda, és a játékvezetők feltették a kezüket. Az idővel és a passzokkal is jól gazdálkodik a német bajnokcsapat. Amint kiép valaki, tuti jön egy pattintott átadás, nem szabad megkönnyíteni a dolgukat.
 • Schmid passzairól már beszéltünk. Fontos a szegedi védelemnek tudni: mindenhonnan jöhetnek átadások Pekelernek vagy Baenának! Tényleg mindenhonan. Andy Schmid szívesen játszik be több védőn keresztül (a hátuk mögött) és láb között is. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy nem csak ő képes elképesztő passzokra. A Magdeburg ellen Groetzki adott gólpasszt jobbszélről Pekelernek úgy, hogy a német beállós másik kettesben (túloldalon) helyezkedett el.
 • A Löwen kemény heteken van túl: volt olyan időszak ősszel, amikor hat nap alatt négyszer játszottak. A novemberük pedig úgy néz ki, hogy 8/8 mérkőzést idegenben kell játszaniuk. Lesz olyan hétvége, ahol szombaton a Lipcsével, vasárnap a Barcelonával játszanak. Az elképesztő menetelés, a sok meccs, utazás kivehet a játékosokból, ezért talán fáradtabbak lesznek, mint a Szeged. Mindenféleképpen jó, ha a Szeged megpróbál tempót diktálni. Appelgren egy csütörtöki mérkőzés utáni interjúban nehezményezte, hogy ennyire feszes a programjuk, de “nincs mit tenni ha játszani kell, akkor játszani kell.” A Löwen tényleg dominált és fantasztikusan játszott az elmúlt hetekben, viszont néha a hátuk közepére kívánják az újabb mérkőzéseket, regeneráció és pihenőidő nélkül. Ha a Szeged jól kezd, és esetleg több góllal vezetni tudnak az első félidőben, akkor lehet, hogy úgy lesznek vele a németek, hogy “egye fene, egy meccset mi is elveszíthetünk”. Jakobsen nyilatkozta nem rég, hogy Bundesligát nehezebb nyerni, mint BL-t. A Bajnokok Ligájában elveszíthetsz akár 6-7 meccset, akkor is továbbjutsz a csoportból, míg a Bundesligában három vesztes meccs a bajnoki címbe is kerülhet.
 • A Löwen hatos falat védekezik általában, viszont gyakran váltanak 5:1-re, vagyis zavaróval játszanak. Sigurdsson vagy Groetzki van ilyenkor elől. A Szegednek fel kell készülnie erre a védekezési formára is.

 

Végezetül egy vicces Jakobsen “hiszti” a Barelona elleni mérkőzésről.

 

Nagyon reméljük, hogy a Szeged teljesítménye okot ad a dán mesternek a bosszankodásra. Hajrá, magyarok!

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s