Kézi EB: Magyar-dán. Mit várhatunk? Pre-analízis

A magyar férfi kézilabda-válogatott 13-án kezdi meg a szereplését a horvátországi EB-n. Az első meccset a kiváló erőkből álló Dánokkal játssza a csapat. Próbáltuk összeszedni, hogyan lehetne megnehezíteni az északiak dolgát.

A Nikolaj Jakobsen vezette dán válogatott véleményünk szerint az EB egyik fő favoritja. Éppen ezért nem optimális kezdet a magyar csapatnak, hogy rögtön velük kezdjük a kontinensviadalt. Nyilván nem feltett kézzel lép a magyar válogatott pályára, de mi, úgymond ezt a meccset feladnánk. Tudom, ezzel sokan nem értenek majd egyet, de szeirintünk egy jó stratéga azokra a meccsekre koncentrál, amelyek megnyeréséhez nem nagy bravúr kell. Valószínűleg Vranjes is tudja, hogy a dánok sokkal jobb játékerőt képviselnek, még akkor is, ha nem legyőzhetetlenek. Szerintünk tíz meccsből nyolcszor győznének semleges pályán. Ez nem azt jelenti, hogy eleve feladjuk, csak azt, hogy a taktikánk nem elsődlegesen a győzelemre van kihelyezve. Gondolunk itt arra, hogy ha például az egyik játékosnak nagyon megy, akkor is lecserélnénk, hogy ne fáradjon el a második, harmadik, vagy a többi meccsre, de ha úgy áll a meccs tíz perccel a vége előtt, hogy esély van a győzelemre, akkor meg kell ragadni. A legfontosabb meccs a csehek elleni, bár szerintünk a spanyolok ellen is reális esély nyílhat a győzelemre. A dán meccset mi viszont felhasználnánk még a kísérletezgetésre, hogy mindenki pályára lépjen, mindenki megszokja a világverseny légkörét, csapatrész taktikai elemeket gyakoroltatnánk, emberelőnyös szituációkat gyakoroltatnánk, hogy ez majd a későbbiekben kamatozni tudjon.

A dán válogatott világklasszis játékosok gyüelekezete, elég ha Mikkel Hansent, Niklas Landint, a Toft Hansen fivéreket, Rasmus Laugét, Damgaardot, Mads Mensah Larsent  vagy Lasse Svant említjük. Ez a csapat nem is olyan rég olimpiát nyert, igaz azóta edzőváltáson estek túl. Az új edző pedig nem más, mint Nikolaj Jakobsen, aki a Rhein-Neckar Löwennel kétszer egymás után Bundesligát tudott nyerni, és aki óriási egyénisége a sportágnak. Újító edző, nagy taktikus, a játékosok körében népszerű, szóval vele csak nyertek a dánok.

Mire lesz érdemes figyelni akkor?

A dán válogatott erőssége főleg abban rejlik, hogy világklasszis játékosok alkotják, akik csapatszinten is rendkívül kombinatív játékra képesek. Ha a csapatjáték nem funkcionál, akkor elég egy villanás, amire a csapat bármelyik tagja képes lehet. A védelem mögött olyan kapusok vannak, mint Landin a Kielből, vagy Green a Magdeburgból, mindkét kapus a világklasszis kategória, de ha kell, Kevin Moller is játékra kész. Ő még a Flensburg játékosa, de a következő szezont bár a Barcelonában kezdi. A védekezésből támadásba való átmenet rendkívül gyors, a tempohandball is az erősségük, persze logikus, ha egy csapatnak világklasszis, technikás és gyors szélsőik vannak.

Ha ez még nem elég, ehhez jön hozzá valószínűleg Nikolaj Jakobsen taktikai zsenialitása. Biztosak lehetünk benne, hogy a dán válogatott, csak úgy, mint a Löwen hét mezőnyjátékossal is fog támadni. Azt is kinézem Jakobsenből, hogy több időt töltenek a pályán hét mezőnyjátékossal, mint hattal. A Löwenből precíziós gépezetet csinált, amely előszeretettel aknázza ki az új szabályok adta lehetőségeket. Ha Jakobsen ebben a viszonylag rövid időben el tudta sajátíttatni ezt a taktikát a dánokkal, akkor mindenki, de tényleg mindenki ellen esélyük lesz nyerni. Kíváncsian várjuk, Vranjes milyen taktikával küldi pályára a válogatottat. Hajrá, Magyarország!

 

 

A dánok bő kerete:

Kapusok:
Niklas Landin, THW Kiel, Germany
Emil Nielsen, Skjern Håndbold, Denmark
Jannick Green, SC Magdeburg, Germany
Kevin Møller, SG Flensburg-Handewitt, Germany

Beállósok
Anders Zachariassen, SG Flensburg-Handewitt, Germany
René Toft Hansen, THW Kiel, Germany
Henrik Toft Hansen, SG Flensburg-Handewitt, Germany
Simon Hald, Aalborg Håndbold, Denmark
Magnus Saugstrup, Aalborg Håndbold, Denmark

Balszélsők
Magnus Landin, KIF Kolding København, Denmark
Casper U. Mortensen, TSV Hannover-Burgdorf, Germany
Anders Eggert, Skjern Håndbold, Denmark

Jobbszélsők
Lasse Svan, SG Flensburg-Handewitt, Germany
Hans Lindberg, Füchse Berlin, Germany
Tim Sørensen, IFK Kristianstad, Sweden

Balátlövők
Nikolaj Markussen, Bjerringbro-Silkeborg, Denmark
Michael Damgaard, SC Magdeburg, Germany
Henrik Møllgaard, Paris Saint-Germain, France
Jacob Holm, Ribe-Esbjerg HH, Denmark
Mikkel Hansen, Paris Saint-Germain, France
Lasse Møller, GOG, Denmark
Andreas Holst Jensen, Aalborg Håndbold, Denmark

Irányítók
Rasmus Lauge, SG Flensburg-Handewitt, Germany
Morten Olsen, TSV Hannover-Burgdorf, Germany
Mads Mensah, Rhein-Neckar Löwen, Germany

Jobb átlövők
Niclas Kirkeløkke, GOG, Denmark
Martin Larsen, Aalborg Håndbold, Denmark
Peter Balling, TTH Holstebro, Denmark

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI AZ EB-N
2018. január 13., 20.30: Dánia–Magyarország (Tv: M4 Sport)
2018. január 15., 18.15: Magyarország–Spanyolország (Tv: M4 Sport)
2018. január 17., 18.15: Csehország–Magyarország (Tv: M4 Sport)

A középdöntő mérkőzésnapjai: 2018. január 19., 21., 23. és 24.
Az elődöntők mérkőzésnapja, és az 5. helyért: 2018. január 26.
Döntő, 3. helyért: 2018. január 28.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s