Mi így küldenénk pályára a magyar válogatottat

Ma kezdi el szereplését a magyar férfi kézilabdaválogatott a horvátországi EB-n. Mi eljátszottunk a gondolattal, hogy melyik lenne a legjobb felállás, melyik csapattal lenne a legtöbb esélye Vranjes-csapatának.

Még mieőtt nekikezdenénk, leírnánk: TUDJUK, hogy nem mi döntünk, ez csupán egy agytorna.

Lássuk a csapatot!

KAPUS: Mikler Roland

Két kapussal vág neki a világversenynek Vranjes, egy rutinossal és egy fiatallal. Mindkét kapus képes a jó teljesítményre, lásd a svédek elleni mérkőzéseket, de valószínű, hogy a Veszprém kapusa lesz a kezdőkapus, legalábbis is mi most őt választanánk.

BALSZÉL: Juhász Ádám

Igazából nincs kérdés ezen a poszton, mert egyrészt a magyar válogatott a dánok ellen nem nevezett igazi balszélsőt, másrészt Juhász Ádám többször szerepelt ezen a poszton a válogatatottban, annak ellenére, hogy ő eredetileg irányító. A kérdés az, hogy ha ő megsérül, ki lesz a szélső pl a dánok ellen, talán Császár Gáborról tudjuk elképzelni, hogy  megoldaná ezt a posztot. Egy esetleges Juhász sérülés után valszínűleg Fekete lenne a kerettag helyette.

BALÁTLÖVŐ: Bodó Richárd

A magyar válogatott “királypozícióján” mi a Szeged kiválóságát tudnánk a legjobban elképzelni, még akkor is, ha hatvan percet keresztül nem tudna végigjátszani. Erre egyrészt ott van a két irányítós játék, másrészt Jamali sem vallott szégyent, amikor pályára lépett.

IRÁNYÍTÓ: Lékai Máté

Itt nincs igazán kérdés, hiszen Lékai talán élete legjobb szezonját futja. Az idei BL egyik legjobb játékosa, nem csak saját posztján, hanem minden játékost figyelembe véve. Ha neki nem megy, vagy pihenetni kell (ha nem védekezik, akkor nem kell), akkor ott van még a rutinos Csaszi, vagy ha úgy adódik, akkor Juhász is játszhatna a posztján.

JOBBÁTLÖVŐ: Bartók Donát/ Balogh Zsolt

Ez volt az egyetlen olyan poszt, ahol nem igazán tudunk dönteni Balogh és Bartók között, bár mi utóbbira tennénk le a voksunkat, igaz csak nüansznyival. Bartók a svédek ellen megmutatta, hogy miért is szerepel hétről hétre a világ legerősebb bajnokságában.

JOBBSZÉL: Hornyák Péter

Harsányi “visszavonulása” után kisebb űr keletkezett ezen a poszton, amelyet Vranjes a Balatonfüred balkezesével szeretne megoldani. Ez a poszt, illetve mondjuk úgy, a két szélső poszt sajnos nem erőssége a válogatottnak, talán itt vagyunk a leggyengébbek. Főleg a többi válogatottat figyelembe véve.

BEÁLLÓ: Bánhidi Bence

Bánhidi Bence nem csak a magyar válogatott, hanem az EB egyik legjobb beállósa, ezt bátran állíthatjuk. Az irányítón kívül talán a legerősebb posztja a csapatnak. Bár most hosszabbított szerződést a Szegeddel, mi el tudjuk képzelni, hogy az EB után olyan megkeresései lesznek, amelyre sem a csapata, sem Bence nem tud nemet mondani.

 

VÉDEKEZÉS:

A legnagyobb baj talán a magyat válogatottal, hogy kevés a komplex játéksa, vagyis akik védekezni és támadni is tudnak. Vranjes nem tud négyet-ötöt cserélni támadás-védekezésben, így talán a védekezés lesz az egyik nagy gyengeségünk, persze ezt hozzálláással, asszertivitással és mentalitással lehet kompenzálni, és szerintem a magyar csapat fogja is.

Két lehetőség van így szerintünk a védekezésre. Hatos fal és 5:1.

Mivel a gyorsindítások nem voltak az erősségeink barátságos mérkőzéseken, ezért mi talán megfontolnánk hatos fal esetében, hogy Lékai védekezésben is bent marad. A rövid oldalo szélsőt cserélnénk le, ennek pedig egyszerá az oka: Lékai Máté lendülete, cselezőkészsége, dinamikája aranyat érhet, ha lendületből érkezhet a visszarendeződő védelemre. Márpedig ezt a kispadról csak nehezen és ritkán tudná megtenni. Ezért labdaszerzés vagy esetleg gólt követően egyből középre húzódna, és így menne rá az ellenfél védekezésére. Labdával is képes túljutni több védőn is, ezt mindenféleképpen megfontolnánk. Egy csere mindenféleképpen lesz így is, valószínűleg Schuch jön majd fel, és itt már az a kérdés, hogy ki helyére. Balkezes lövőt mindenfélekppen kell cserélni, hiszen sem Balogh, sem Bartók nem épp védekezőspecialista, bár a Lemgó lövőjéről el tudjuk képzelni, hogy megoldja a kettes védő posztot.

Ha nem hatos fal, akkor 5:1 is lehetne, pl Lékaival zavaróban. Egyrészt egyáltalán nem kellene őt cserélni, másrészt a védekezésből támadásban való átmenet gyorsabb lenne, valamint az ellenfél esetleges labdavesztésénél több esélyünk nyílna a direkt gyorsindításra.

És még ami a támadást illeti: Vranjes EB-keretében négy beállós van, amiből három marad támadásban, hiszen Schuch védekezőspecialista, és nem hisszük, hogy ezen az EB-n kezd el majd támadni. Érdemes lenne meggondolni néha, hogy elővegyük a hét mezőnyjátékosos támadásvariációt. Persze nem annyit, mint Jakobsen teszi, de új impulzust adhat a csapatnak, ráadásul taktikailag vannak olyan felkészültek a magyar játékosok, hogy megoldják az ebből adódó szituácókat. Ráadásul szerintem a magyar csapattól senki sem számítana erre, így a meglepetés ereje is lehetne.

Nálunk tehát így nézne ki a magyar csapat, de nyomítékosítanánk, hogy nem biztos, hogy  mi látjuk jól a dolgokat, ezért nagyon kíváncsiak lennék az olvasóink véleményére. Mi szerintük a legjobb felállás, hatos fal vagy más védekezés? Ki kezdjen a kapuban, legyen-e hét mezőnyjátékos rendszer stb stb. Egy valami azonban biztos: nagyon drukkolunk a magyar válogatottnak, és bízunk a fiúkban! Hajrá, magyarok!

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s