Férfi EB: A csapatstatisztikák, magyar vonatkozású érdekességek

Vasárnap véget ért a férfi kézilabda-Európa-bajnokság. A spanyol győzelemmel véget érő kontinensviadal után érdemes csemegézni a statisztikák között. Most a csapatok voltak terítéken.

Érdekes megnézni a statisztikát, még annak ellenére is, hogy tudjuk, hogy a meccseket nem a számok nyerik. Érdekes dolgokat lehet felfedezni, a magyar csapattal kapcsolatban is.

Legtöbb gól:

Mint ahogy a lenti ábra is mutatja, a legtöbb gólt a francia válogatott érte el, Karabaticék  244 gólt lőttek az EB-n. Második helyen a dánok végeztek ebben a mutatóban, míg a végső győzelmet bezsebelő spanyolok “csak” a harmadik helyet szerezték meg. A magyar válogatott hátulról lett a harmadik, mindössze 77 gólt dobott a Vranjes-csapat, igaz, sajnos csak három mérkőzést játszottak a mieink.

Az ábrából az is kiderül, hogy a horvátok lőttek a legjobban, 70%-os hatékonysággal érték el a góljaikat. Érdekesség, hogy a torna meglepetéscsapata, a cseh válogatott lőtt legrosszabb hatékonysággal kapura, mindössze 54%-os mutatójuk van, igaz, a 320 kísérlet nem mondható rossznak.

Screenshot 2018-01-29 22.40.33

 

Büntetődobások:

Ami a heteseket illeti, a legjobb hatákonysággal a szerbek értékesítették a büntetőiket. Mögöttük holtversenyben a csehek és Montenegro csapat következik, 88-88%-kal.

A legtöbb hetest a spanyoloknak fújták be (31), őket követik a horvátok (30), a franciák (29) és a dánok (28).

Screenshot 2018-01-29 22.43.53.png

Gólpasszok:

A következő statisztika igen érdekes, ez ugyanis a gólpasszokat mutatja meg. Eddig főleg személyre lebontva láthattuk az asszisztok számadatait, viszont most az EHF csapatokra lebontva is megmutatja nekünk, melyik válogatott adta a legtöbb gólpasszt. És hogy miért fontos ez? A kézilabdázásban a gólok nagy része egyéni akcióból is adódhat, nem kell hozzá kifejezetten egy “egész” csapat. Ez a mutató tulajdonképpen a kombinatív játékot mutatja meg: melyik csapat alakítja ki a legtöbb gólhelyzetet kvázi saját magának.

A listát Norvégia vezeti, ők átlagban 16,3 gólpasszt osztottak ki egymásnak meccsenként. Mögöttük következnek a dánok, a franciák és a spanyolok, vagyis az első négy csapatból három. Itt látszik, hogy mennyire fontos a csapatjáték ebben a sportágban. A döntős svédek erre pont rácáfolnak, ők mindössze 11 gólpasszal is a fináléba tudtak jutni.

A magyar csapat utolsó előtti helye igencsak elszomorító. Itt látszik, hogy egyrészt ez egy formálódó, fiatal válogatott, másrészt, hogy Vranjesnek nem volt elég ideje foglalkozni a válogatott csapatjátékával. Csapatunk mindössze 7,7 gólpassz/mérkőzés átlaggal hozta le az EB-t.

Screenshot 2018-01-29 22.48.29.png

 

Gyorsindítás:

A turnovers, vagyis gyorsindítás lista nagyon érdekes képet mutat. A csehek végeztek ebben az élen, 12,9-es mérkőzésenkénti átlaggal. Őket Ausztria, Macedónia és Magyarország követi. A magyar válogatott ebben a mutatóban jobb, mint a topcsapatok, igaz a franciákat pl. alig előzzük meg. A dánok és norvégok, vagyis két olyan skandináv csapat, amelyről feltételeznénk, hogy az élmezőnyben vannak, az utolsó két helyet foglalják el, őket követi a végső győzelmet elérő spanyol válogatott! Érdekes adat, kicsit hihetetlennek is tűnik, vagy mi értelmeztünk félre valamit.

 

Screenshot 2018-01-29 22.56.49.png

 

Csapatsáncolások:

A mezőny legjobban blokkoló csapata a dán válogatott volt, a maguk meccsenkénti 3,4-es átlagukkal. Szorosan mögöttük Németország és Szlovénia következik. A magyar válogatott a középmezőnyben helyezkedik el. Vranjes csapata ebben a mutatóban felülmúlta többek között Spanyolországot, Norvégiát és Svédországot.

Screenshot 2018-01-29 23.00.28

 

Szabálytalanságok:

Az EB legszabálytalanabb csapata toronymagasana szlovén válogatott lett. Őket követi a cseh és a svéd válogatott. Magyarország csapata csak három meccsel szerepel ebben a táblázatban, így igazi jó fiúknak tűnhetünk. A második legsportszerűbb csapat lettünk az EB-n.

Screenshot 2018-01-29 23.03.11

 

Kapusteljesítmények:

Végezetül nézzük meg a csapatok védési mutatóit. Az egyéni statisztikától eltérően itt minden kapus hatékonysági mutatója bekerült, átlagolva.

A legjobb kapusteljesítménnyel Svédország csapata rendelkezett az EB-n. Palicka és Appelgren 36%-kal hozták le a kontinensviadalt, és ezzel ezüstöt nyertek a csapatukkal. Őket az Európa-bajnok spanyolok követik, ehhez a teljesítményhez Sterbik Árpád is hozzátett, nem is keveset. Magyarország csapata rendelkezett a második legrosszabb védési mutatóval. Mikler és Borbély mindössze 23%-kal védte a válogatott kapuját. Persze nem csak rajtuk múlt a rossz szereplés, de ennél tudnak ők jóval jobban is védeni.

 

Screenshot 2018-01-29 23.06.00

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s