Férfi válogatott: Nem (szlo)vénnek való vidék?

A magyar válogatottnak a szlovén válogatottnál kell két meccsen jobbnak bizonyulni, hogy ott lehessen a 2019-es világbajnokságon.

2019-ben Dánia és Németország ad otthont a kézilabda-világbajnokságnak. A kijutásért két kalapból párharcokat sorsoltak össze. A párosítások győztesei vehetnek részt a VB-n. A magyar válogatott sajnos csak a 14. helyen végzett az idei Európa-bajnokságon, a rossz helyezés azt jelentette Vranjes csapatának, hogy csak a második kalapból várhatta a sorsolást. Olyan csapatokat kaphattunk volna, mint Horvátország, Norvégia vagy Macedónia. Nekünk a szlovének jutottak, amely csapatnál el lehet mondani, hogy kaphattunk volna könnyebb ellenfelet (nem sokat…) és gyengébb ellenfelet (jobb, mint ha  pl. a horvátokat kaptuk volna). Erre a magyarok szövetségi kapitánya, Ljubomir Vranjes is beszélt: „Talán erősebb, talán gyengébb csapatot is kaphattunk volna a sorsoláson. Ne feledjük, a legutóbbi világbajnokság bronzérmese lesz az ellenfelünk, remek együttes, jelentős nemzetközi tapasztalattal, remek védelemmel és eredményes támadójátékkal, az együttes a gyors indításokban is erős. Ki akarunk jutni a világbajnokságra, mindent megteszünk ennek érdekében, hiszen ott kell lennünk a jövő évi tornán!”

A szlovén válogatott a horvátországi EB-n a nyolcadik helyet érte el, de az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a játékvezetőkkel nem volt igazán szerencséjük. Az első meccsen csak “simán” ellenük fújtak, míg a németek ellen egy kuriózum hetest ítéltek ellenük, kb 10 perccel a lefújás után… Ezután megverték simán Montenegrot, és bejutottak a középdöntőbe, ahol szűken kikaptak a dánoktók, simán megverték a döntős spanyolokat, majd az utolsó meccsükön a torna egyik meglepetéscsapatával, Csehországgal döntetlent játszottak. Nem mellesleg ők az előző világbajnokság bronzérmesei.

Nézzük, kik is alkotják a szlovén válogatottat

Screenshot 2018-01-28 17.28.05.png

Egy komolyabb sérültjük volt, szegedi Gaber személyében. Ha megnézzük a keretet, láthatjuk, hogy tele vannak profi, Bajnokok Ligájában edződő játékosokkal. És bár a szlovén Celje nem tartozik az topcsapatok közé, viszont olyan egyesületekből érkeznek ellenfelünk játékosai, mint a Veszprém, Kiel, Magdeburg, Montpellier vagy a Kielce.

A keret erőssége is már önmagában is aggasztó, de ami a magyar csapat számára rossz lehet, hogy ezt az erős válogatottat egy rendkívül jó edző vezeti, Veselin Vujovic személyében. Ő egy nemzetközileg elismert, sikeres szakember, aki játékosként olimpiát és világbajnokságot is tudott nyerni, míg edzőként olyan eredményei vannak, mint KEK-győztes, világbajnoki bronzérmes, junior világbajnok, horvát és macedón bajnok, SEHA-liga győztes vagy olimpiai negyedik hely. Az 57 éves szakember erős válogatottat gyúrt össze, és ez még akkor is igaz, ha ez az idei eredményeken nem látszik. Ráadásul nem áll fel az a veszély, hogy kiöregednének, a legtöbb kulcsember a legjobb korban van.

Slovenia_2017_995

És akkor a legfontosabb kérdés: van-e esélye a magyar válogatottnak, hogy kiüsse a szlovénokat, és kijusson a világbajnokságra?

Rengeteg nyilatkozatot olvastunk a kötelező közhelyekről, hogy “mindent megteszünk”, meg 50% az esély és ilyesmi. Szerintünk a legfontosabb az ebben a helyzetben, hogy a realitás talaján maradjunk. NEM Magyarország az esélyese ennek a párharcnak, nem is értjük azokat a nyilatkozatokat, amelyet például Novák András, az MKSZ főtitkára mondott: “Ki kell jutnunk a vébére »bármi áron«, és ennek kell alárendelnünk mindent.”

Megpróbáltuk összeszedni, hogy mi szól a magyarok ellen és mellett a párharc során.

Ami a szlovének mellett szól:

  • A szlovén jobb csapat, az idei EB-n és a tavalyi VB-n is jobban muzsikáltak, ráadásul amíg a Szlovénia válogatottja egy összeérett, tulajdonképpen kész csapat, addig Magyarország új szövetségi kapitánnyal a jövő csapatát építi. Rengeteg a fiatal, a nemzetközi szinten tapasztalatlan játékos, és ez abszolút döntő faktor lehet. A szlovénoknál kis túlzással csak finomítani kell, és persze formát hegyezni.
  • Tegyük fel, hogy a Veszprém bejut a kölni négyes döntőbe. A Final Fourt május 26-27-én rendezik, míg a selejtező mérkőzésekre június 8–10. és 12–14. között kerül sor. Ez nagyon kevés idő arra, hogy Vranjes a veszprémi teendők után a válogatott rendelkezésér álljonk, és 100%-osan felkészítse a csapatot. Ráadásul ha bejut a Veszprém, akkor több magyar válogatott fáradtan érkezhet a párharcra, míg ez az eset a szlovéneknél csak a veszprémi játékosoknál állhat fent (Marguc, Blagitonsek).
  • Vranjes a Veszprém és a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Sosincs egyezség, hogy ez most jó vagy rossz, volt, hogy tiltották a kettős tisztséget, most meg kifejezetten ezt akarta az MKSZ. A lényeg azonban, hogy Ljubomir Vranjes hiába hangoztatja, hogy mindkettő egyformán fontos, ha nem foglalkozik mindkettővel egyformán. Márpedig ez lehetetlen az ő posztján, ugyanis a Veszprém edzőjének lenni nem éppen félállás. Szerintem valahogy így néz ki az esetében: Veszprém 75%, magyar válogatott: 25%. Egy főállású kapitány esetében ez máshogy lenne, több időt tudna foglalkozni a válogatottal, többet elemezni, térképezni. Ráadásul az sem segíti az ő helyzetét ez esetben, hogy olyan játékosokat kellene tűzbe hoznia a magyar válogatott meccsen, akiket a Veszprém meccsein a kispadra vagy a lelátóra száműz. Félreértés ne essék, ez nem kritika, de ezen elgondolkodhattak volna az illetékesek, amikor a szövetségi kapitány kilétéről döntöttek.
  • A játékvezetés fontos faktor lehet. Emlékezzünk, a szlovén csapat ellen kétszer fújtak “érdekesen” az EB-n, a németek elleni meccs pedig igazi botránnyá duzzadt. Ott többször óvtak, az egész világ rájuk figyelt, az egész kézilabdás társadalom látta, mi folyt a pályán. Félő, nehogy ezt “kárpótlásul” a játékvezetők kicsit kompenzálják a magyar válogatott ellen. Sajnos a magyar sport diplomáciai értéke nagyjából a nullával egyenlő.
  • Több poszton jobb a szlovén csapat, mint a magyar, egy fontos poszton azoban ellenfelünk erősebb: ez pedig a kapusposzt, ami kulcspozíció. Sajnos Mikler és Borbély sem volt jó formában az EB alatt, a Veszprém kapusa 26, míg a a Wisla Plock kapusa 6%-kal védett… Ezzel ellentétben a szlovén kapusok Horvátországban átlagban 33%-ot hoztak, Kastelic pedig egyenesen jól védett a maga 41%-ával. Persze nem titok, hogy a magyar kapusok is képesek szenzációs teljesítményre, és többek között Bartucz és Székely is bármikor beugrásra kész.
  • A magyar válogatott több játékosa, a veszprémi különítményre gondolunk, csak epizódszerepet vagy annyit sem kap a Bajnokok Ligájában.  Így nem várható el, hogy adott esetben Győri, Jamali, Ligetvári vagy Ancsin formában legyen, hiszen alig kapnak szerepet komoly tétmeccseb, márpedig a szlovénok elleni nagyon is az lesz. Ezen valahogy változtatni kéne, nem tesz jót a magyar csapatnak, hogy a válogatottak a kispadon vagy a lelátón ülnek a komoly meccseken. Nyilván nem elvárás, hogy most akkor a BL-t kockáztassák, de azokon a magyar bajnokikon, ahol a kérdés, hogy a Veszprém tízzel vagy hússzal nyer, lehetne a magyar játékosokat formában tartani.

 

Ami a magyarok mellett szól:

  • A szlovénok ellen mindig szoros meccseket játszottunk, bárki is volt az esélyes, mindig nüanszokon múlott a továbbjutás. Lehet, hogy most felénk billen az a bizonyos mérleg.
  • Szerintünk a Veszprém nem jut be a Final Fourba, így Vranjesnek több ideje lesz összegyúrni a válogatottat.
  • A visszavágót hazai pályán játssza a magyar válogatott. A szenzációs magyar szurkolók lehetnek a nyolcadik ember a csapatban.
  • Vranjesnek nagyon fontos feladata lesz fejben felkészíteni a válogatottat. A Zsiga Gyulával együtt megtartott beszélgetésen elmondta, hogy gyenge mentálisan a magyar csapat, csak a hibákat látjuk, félünk játszani. Van még fél év ennek a kiküszöbölésére. Ha van erre megoldás, akkor azt megtalálja Vranjes. Vagy olyan játékosokat kell behívni, akik nem félnek játszani.

Mindent összevetve mi 60-40%-ot adunk a párharcban a szlovén válogatottnak. Ugyanakkor az a szép a sportban, hogy sokszor a papíron gyengébb csapat nyer, aki jobban akarja a győzelmet, feltszántja a pályát, jobban küzd; miért ne lehetne ezúttal ez a magyar válogatott? Hajrá, Magyarország!

 

(Ha valaki máshogy látja, lehet, hogy neki van igaza, várjuk az építő kritikákat)

 

A 2019-ES VB EURÓPAI SELEJTEZŐJÉNEK PÁROSÍTÁSA
Szlovénia–MAGYARORSZÁG
Szerbia–Portugália
Litvánia–Izland
Csehország–Oroszország
Fehéroroszország–Ausztria
Macedónia–Románia
Hollandia–Spanyolország/Svédország
Norvégia–Bosznia-Hercegovina/Svájc
Horvátország–Montenegró

ELLENFÉLNÉZŐ: SZLOVÉNIA
Olimpia: 6. (2016), 8. (2000), 11 (2004)
Világbajnokság: 3. (2017), 4. (2013), 8. (2015), 10. (2007), 11. (2003), 12. (2005), 17. (2001), 17–20. (1995)
Európa-bajnokság: 2. (2004), 5. (2000), 6. (2012), 8. (2006, 2018), 10. (1994, 2008), 11. (1996, 2010), 12. (2002), 14. (2016)
A szlovénok elleni mérlegünk: 11 győzelem, 1 döntetlen, 12 vereség

A SORSOLÁS ELŐTTI KALAPBEOSZTÁS
1. kalap: Spanyolország/Svédország, Csehország, Horvátország, Norvégia, Szlovénia, Fehéroroszország, Macedónia, Szerbia, Izland
2. kalap: Ausztria, Montenegró, MAGYARORSZÁG, Bosznia-Hercegovina/Svájc, Hollandia, Litvánia, Oroszország, Portugália, Románia

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s