A tartalékos Kiel legyőzte a Veszprémet

A Bajnokok Ligája mai játéknapján a tartalékos Kiel a Veszprém csapatát fogadta. Rangadó volt ez a javából, igazi kézilabda-csemege.

Örökrangadó a BL-ben, a Kiel – Veszprém párharc hosszú évekre tekint vissza, amely során a magyar rekordbajnok egyre inkább közelebb került a német riválisához, ami a két csapat közti statisztikát illeti. A Kiel több sebből vérzett a meccs előtt, Toft Hansen és Duvnjak sem volt bevethető, míg a Sky felvezetőjében arról is beszámoltak, hogy Landin gyermeke bármikor megérkezhet, ott a telefon a kispad mögött. Ezért is neveztek három kapust a meccsre, ha menni kell, akkor menni kell.

A Veszprémben pályára léphetett már a januárban érkezett Nenadic. Tulajdonképpen Accambray kivételével mindenki hadra fogható volt, Ancsinról önként mondott le Vranjes.

A kezdőcsapatokban kis meglepetés volt. A Veszprémben Nilsson védekezésben is főszerepet kapott, míg a németek a rutintalan Firnhaberrel kezdtek védekezésben.

Mikler védéssel kezdődött a mérkőzés, amely után Ilic rögtön megszerezte a vezetést a vendégeknek. Ezután több technikai jellemezte a Veszprémet, amelyet Ekberg révén megbüntettek a zebrák. Ezután felváltva estek a gólok, a 11. percben 5-4-re vezettek a hazaiak.

A mérkőzésre rendkívül sok hiba volt a jellemző, mindkét csapat részéről. Látszott rajtuk, hogy sokáig nem volt idén még közös mérkőzésük. Egyik csapat sem tudott magabiztosabb előnyre szert tenni, a 18. percben így 6-6 volt az állás. Főleg Miklernek köszönhető, hogy nem tudtak pár góllal elhúzni a hazaiak, de ezt a Veszprém nem tudta előnyre váltani. Főleg Lékai volt árnyéka önmagának, de úgy igazából senkire sem lehetett rásütni, hogy megy neki.

A Kielnek ezután lett egy 3-0-ás (10-7) szakasza, ahol könnyű gólokat lőttek, míg a Veszprém érthetetlen hibákat vétett. Technikai hibák, kihagyott lehetőségek, visszarendeződés teljes hiánya, ezért Vranjes jónak látta, ha kikéri az idejét.

Ezután ismét elveszítette a labdát a Veszprém, néggyel vezethettek volna a hazaiak, de a lerohanást elrontották, és a szerzett labdából kettőre zárkózott fel a vendégcsapat. Azt gondolhattuk, hogy most majd jönnek a Veszprém percei, de a játék képe nem változott, főleg Ekberg volt elemében, aki a 27. percben már öt gólnál járt. Lékai továbbra sem volt tényező, egyedül talán a beállós Nilsson, és a két szél volt dicsérhető veszprémi oldalról.

Vranjes többféle kombinációt megpróbált, Nenadic volt ballövő és irányító is, pályán volt Tonnesen és Jamali, de ez sem segített. A végén a Veszprém nagyon örülhetett a szünetnek, ugyanis a Kiel nagyon jól futott, az első félidőben: Kiel – Veszprém: 14-9.

A Veszprém más szellemben jött ki, rögtön felzárkóztak három gólra, sőt a Kiel hibázott a cserénél, így kettős emberelőnybe került a magyar csapat. Ezt a magyar csapat nem tudta gólra váltani (!), így maradt a három gólos differencia. Ezután a vendégcsapat kicsit felébredt, és feljöttek egy gólra, Lékai emberhátrányban lőtt góljával. Tonnesen két fontos átlövéssel vétette észre magát, és ismét nyílttá vált a mérkőzés.

Nagyon fontos volt vendég részről, hogy Mikler találkozzon a labdával, és ezt a válogatott hálóőr meg is tette, nem rajta múlott, hogy a 38. percben a Kiel vezetett 19-18-ra. Ezután egy elképesztő eladott labda miatt ismét kettő lett a különbség, miután Vranjes időt kért.

Szerencsére Ekberg egy újabb eladott labdából a kapu mellé cunderezte a lasztit, így nem nőtt háromra a különbség, igaz ezután az ötlettelen veszprémi támadójáték simán levédekezte a már Wolff vezette német védelem. Mivel a Veszprém védekezése hatékonyabb volt, és erre nem igazán találta az ellenszert a Kiel, ezért Gislason is kikérte az idejét. Ekkor az állás 20-18 volt, a 23- percben.

A time out után a Veszprém elaludt, vagy mondjuk úgy, hogy a Kiel egy játékelemet tökéletesre játszott, így három gólra növelték az előnyt, igaz, ez nem tartott sokáig, mivel a vendégcsapat egy szenzációs “kínaival” ismét kettőre zárkóztak fel. A Kiel is sok buta hibát vétett, így három perccel a vége előtt, 21-20-nál teljesen nyitott volt a mérkőzés. Vranjes időt kért, de ez ismét nem segített a Veszprémen. Nem tudtak gólt lőni, sőt a Kiel lőtt még egyet, így szinte eldöntötték a mérkőzést. A vendégek hét a hat ellen támadtak fél percig, de nem tudtak igazi gólhelyzetet kialakítani, így maradt a 22-20-as végeredmény. Hektikus meccs volt, sok tanulsággal…

 • Az év vége közeledtével a Veszprém játéka mintha kicsit szétesett volna, ezért mindenki úgy gondolta, hogy az EB miatti szünet jól jöhet a csapatnak.
 • A Veszprémen nem látszott, hogy mit is akarnak játszani. Nem voltak vagy nem látszottak tudatosan felépített játékelemek, gond volt a visszarendeződéssel, értetlenség és káosz uralkdoott a pályán az első félidőben.
 • Nem tudjuk elégszer elmondai az úgynevezett “cooling effect” fogalmát. Ez azt jelenti, hogy a kispadról a mérkőzésbe beszálló játékosok 90%-a hibázással kezd, mivel még nem vette fel a mérkőzés hőfokát. Ezért kell pár percet “adni”, hogy felvegye ezt a hőfokot. Nem tudjuk, hogy ismerik-e ezt a fogalmat, vagy edzéselméleti alapigazságot, de már többször láttuk, hogy amint beáll valaki, azonnal tüzelni vagy akciózni kezd. Felfoghatatlan. Most Tonnesen és Jamali is ugyanazt csinálta. Persze, nagy a bizonyítási vágy, de a csapat érdeke mindenek előtt való.
 • A Veszprém bizonytalanságát mutatja legjobban az első félidő utolsó15 másodperce. Gólt kap a csapat, van 20-25 másodperce a gólszerzésre, de nem játsszák ki addig, hogy az ellenfél már ne jöhessen ellentámadással. Jamali előkészületlenül ellövi, a kapus kezébe! Ezután nem érnek vissza, és gólt kapnak. Gyermeteg hibák ilyen szinten.
 •  A mérkőzés nagy részében a Veszprém támadójátéka csupán abból állt, hogy valaki egyéni akciók végén alakított ki helyzetet. Csapatjáték nem volt jellemző. Ami szembetűnő, hogy az emberelőnyöket mennyire rossz százalékban használja ki Vranjes csapata.
 • A Veszprém kettővel kikapott, többen játszottak formán kívül, pedig a játékvezetői döntések szerintünk nagyobb részben segítették Vranjes csapatát. Nem kell itt nagy dologra gondolni, de az a szubjektív érzésünk, hogy pár százalékkal több esestben tévedtek a Kiel kárára.
 • Régen láttunk már olyat, hogy valaki egy bedobást szabálytalanul megakadályoz, és ezért két percet kap. Ezen a szinte legalábbis soha.
 • Jamali tavaly a Bl-ben és a csapatában is remelekt. Most kapott másfél percet az első félidő végén, ellőtt egy labdát, és ennyi volt. A most érkezett Nenadic, aki egyébként zseniális játékos, a csapatban idegenül is mozogva is több lehetőséget kapott. A legnagyobb baj, hogy egy jó Jamali nem ártana a szlovénok elleni selejtezőpárharcra…
 • Miklerre nem lehetett panasz, igaz lassan melegedett be a meccsbe. A végét 39%-kal zárta. Az első félidőben jól védő Landint váltó Wolff 55% százalékkal hozta le a meccset!
 • Lékai december óta nem találja azt a formáját, amely ősszel volt jellemző rá. Nenadic itt van, de helyette alig játszott, inkább Ilicet váltotta. Nem tudjuk, mi lehet az oka, de egy jó Lékaira nagy szüksége van a Veszprémnek és a válogatottnak is.
 • Vranjesnek sürgősen össze kell szednie a csapatát. Mennek még Flensburgba, és ha nem figyelnek, akkor csak a negyedik hely lesz meg, az pedig nagyon nehéz ellenfelet jelent a KO-fázisban.

Ilic szerint az első félidőben ment el a mérkőzés, szerinte túl sok egyszer gólt kaptak. Több lehetőségük volt döntetlenre feljönni, de egyszer sem sikerült.

Gislason dicsérte a csapatát a Skynak, elmondta, hogy csupán két belső hármassal játszották végig a meccset. Wiencek támadásban is végigküzdötte a találkozót, míg a fiatal, rutintalan Firnhabert is magasztalta az izlandi tréner.

Wolff elmondta, hogy nagyon tetszett, amilyen szellemben pályára léptek. Azt nyilatkozta, hogy öröm volt ebben a csapatban pályára lépni. A német válogatott hálóőr azt is elmondta, hogy tartalékosan is a legjobb meccsüket tudták játszani az idényben. Kitért Duvnjakra is: nagyon várják, hogy visszatérjen, mert vele még erősebbek lesznek. Gislason egyébként elmondta, hogy azért kezdett Landin, mert Wolff a becserélése után mindig jobban teljesít.

Vranjes is nyilatkozott a Skynak: elmondta, hogy az első félidőt elszúrták, és könnyű gólokat engedtek a Kielnek. Egy rendes csapat benyomását keltette a Veszprém, amely kontakt és visszarendeződés nélkül akarta megnyerni a meccset. A második félidő jobb volt szerinte, de a helyzeteket kihagyták, így a hazaiak megérdemelten nyertek. Hozzátette még, hogy látszott, hogy Nenadic még nem volt tagja a csapatnak, de dolgoznak azon, hogy minél jobb eredményt érjenek el a csoportban.

 

Screenshot 2018-02-07 21.18.19

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s