Győr: Jövőre nem Ambros Martin irányítja a csapatot? Maradjon? Pro és kontra

Tegnap a BL-címvédő Győr bejelentette, hogy kik azok a játékosok, akiket igazolnak, és kik azok, akikkel szerződést hosszabbítottak. A világsztárok érkezése mellett örömteli, hogy a magyar játékosokat sem küldik el, sőt többel egyenesen új kontraktust is kötöttek. Edzőtémában azonban nagy a csend a klub háza táján…

A rengeteg összeesküvés-elmélettel nem szeretnénk foglalkozni, ugyanakkor nagyon érdekes, hogy míg a Győr bejelentette az érkezőket, illetve hogy kikkel hány éves szerződést kötöttek, addig Ambros Martinról, a csapat szakvezetőjéről nem esett szó. Márpedig a spanyol edző szerződés lejár a szezon végén, ennek fényében meglepetésként hat, hogy a klub hallgat a szakvezetővel kapcsolatban.

Természetesen nem tudjuk, mi van a háttérben, az is lehet, hogy még tárgyalnak, vagy egyenesen Martin nem szeretne maradni, bár ez utóbbit kilőnénk, hiszen az új játékosokat valószínűleg ő válogatta össze. Akkor viszont mi lehet az oka? Megpróbáltuk összeszedni, mi az, ami az edző maradása/megtartása mellett szól, és mi az, ami nem.

Ami Ambros Martin maradása mellett szól:

  • Eredmények. Eddig a csapat a vezetése alatt négyszer jutott be a Bajnokok Ligája döntőjébe, és háromszor meg is nyerte azt. E mellett egy-két bravúros ferencvárosi meglepetéstől eltekintve dominálta a hazai kézilabdát, több bajnokságot és kupát is nyert a Győr a keze alatt. Azt szokták mondani, hogy az edzőt az eredményei minősítik, bár ez csak egy nagy lózung. Kim Rasmussen jutott hirtelen eszünkbe, akik kifejezetten eredménytelen éveket töltött eddig el a magyar kispadon, de Vranjes emlékkönyvébe sem kerülhetnek be a válogatott élén töltött pillanatok.
  • Ismeri a közeget. A magyar közeg biztosan nem egyszerű, főleg egy másik országból érkező szakvezető számára. Megtanulta, hogy mennek itt a dolgok, ismeri a bajnokságot, a játékosokat, egy teljesen idegen edzőnek időbe telne megszoknia a magyar “légkört”.

 

Mi szólhat akkor egy edző ellen, aki alatt ilyen eredményeket ért el a csapat? A kupák és bajnoki címek ellenére is éri kritika a Győr szakvezetőjét. Ezek általábann a következők:

  • Bár senki nem szeretné elvenni Ambros Martin érdemeit, sokan úgy gondolják, hogy ezzel a csapattal bármelyik edző eredményt volna el. Nyilván kis túlzás ez, de ennyi világklasszis egy csapatban nem sok helyen van. Ennek ellenére nem sikerült mindent megnyerni, és erre még a sérülések sem lehetnek kifogások. A Fradi elleni “kisiklások” esetében minden egyes alkalomkor elmondható volt, hogy a papíron gyengébbik csapat verte meg a nagy esélyes Győrt.
  • Ambros Martin csapatában az elmúlt négy évben összesen 11 keresztszalag-sérülés történt, amely még csak véletlenül sem írható csupán a pech számlájára. Sokszor éri kritika, amely szerint túlhajtja a sztárjátékosait, és kevés lehetőséget ad a saját nevelésű játékosoknak. Még dr. Bartha Csaba is elmondta, hogy ő már több egyesületnél megfordult, de ilyen sérüléshullámmal még nem találkozott.
  • A fiatalok bevetése. Tudjuk, hogy Martin nem azért van itt, hogy fiatalokat építsen a csapatba, és a magyar női kézilabdázás jövőjét megoldja (furcsa is lenne ez a román válogatott mellett…). Ezzel mindenki tisztában van, ezért is vannak sztárigazolások, tulajdonképpen nincs idő építkezni, kész játékosok jönnek, hogy a legfőbb célkitűzést elérje a Győr: ez pedig a BL-győzelem. Ezt tiszteletben tartva is az a probléma az ezzel, hogy rengeteg olyan mérkőzést játszott a csapat az elmúlt években, ahol a klasszis játékosok túl sok időt töltöttek a pályán egy olyan találkozón, amely már tulajdonképpen a kezdő sípszó előtt eldőlt. Ilyen esetekben akár jóval több lehetőséget is kaphattak volna a magyar fiatalok, vagy ha úgy tetszik, a magyarok, így a sztárok is pihenhettek volna. Ez esetben a kecske is jól lakott volna, és a káposzta is megmaradt volna.
  • Több kritika éri Ambros Martint a nyelvtudása miatt:  öt éve van hazánkban, mégsem tudta/akarta elsajítátani a magyar nyelvet. A kenyéradójának a nyelvét. Nem arról van szó, hogy a cicerói körmondatokban adjon utasítást bármely játékosnak, hiszen a csapat eleve szűkölködik a magyar játékosokban, viszont alap dolgokat megtanulhatott volna. Tiszteletből. Vranjes fél éve van, mégis próbálkozik, de Sabate is beszélt már többször magyarul interjúk alkalmával. Többek szerint ez egy minimum tisztelet a munkaadó felé, amellyel valahol egyet kell értenünk.
  • A csapat öt év alatt rengeteg változáson ment keresztül, és most ott tartunk, hogy a norvég válogatott nagy része mellett van még két olyan klasszis játékosa a Győrnek, akik a skandináv iskola által lettek sikeresek (Groot, Broch). Ez pedig azt jelenti, hogy lehetséges, hogy nem a spanyolos kézilabda-iskola fekszik jobban a csapatnak, hanem inkább egy északi mentalitású, skandináv kézilabdázásban otthonosan mozgó szakember álta diktált szisztéma.

 

De akkor ki lehetne helyette? Több helyen többféle pletyka kering, de ha az az eset állna fent, hogy nem Ambros Martin az ETO edzője, akkor egy ilyen kaliberű csapat esetében nagyon leszűkül az arra érdemes szakemberek száma. Ha eljátszunk ezzel a gondolattal, akkor az jön ki számunkra, hogy a Győr csakis skandináv edzőnek adhat bizalmat. Ez esetben Thorir Hergeirsson, a norvég válogatott szövetségi kapitánya, vagy Kim Rasmussen, a magyar válogatott szövetségi kapitánya kerülhet szóba.

Szerintünk azonban inkább arról lehet szó, hogy a Győr még készül egy nagy bejelentésre. Nem gondoljuk azt, hogy olyan világsztárok esetén, mint akiket Győr igazolt a következő szezonra, a játékosok ne lennének informálva arról, hogy kinek a keze alatt fognak edzeni. A Győr éppen ezért szerintünk hamarosan bejelenti, hogy két vagy három évvel meghosszabbítják Ambros Martin szerződősét.

 

 

 

Reklámok

One Reply to “Győr: Jövőre nem Ambros Martin irányítja a csapatot? Maradjon? Pro és kontra”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s