Ki válthatja Ambros Martint a Győr kispadján?

Ambros Martin nem hosszabbítja meg a nyáron lejáró szerződését a BL-címvédővel, így a  világ egyik legjobb csapatának egyelőre nincs edzője a következő szezontól. 

Nyilván a Győr fel volt készülve arra, hogy Ambros Martin nem vállalja ősztől a csapat irányítását, ezért már korábban elkezdhették a tárgyalásokat, mint azt mi gondoltuk volna. Mi megpróbáltunk utána járni, hogy kik azok a szakemberek, akik szóba jöhetnek. Mi szól mellettük és ellenük. Íme a mi listánk:

Kim Rasmussen (jelenleg a magyar női válogatott szövetségi kapitánya)

Pro: Talán a legkézenfekvőbb megoldás az ő személye lenne, még annak ellenére, hogy két sikertelen világverseny van a háta mögött. A dán szakember a skandináv iskola és szemlélet zászlóvivője, ismeri a magyar viszonyokat, néhány válogatott játékosa pedig a Győrt erősíti. A múltban volt már olyanra példa, hogy egy főállásúnak kijelölt szövetségi kapitány átvette a Győrt, elég Kar Erik Böhnre gondolni.

Kontra: Rasmussen személye kicsit megosztott lett, miután másodszor is a várakozásokon alul szerepelt a válogatottal. Az elsőt még megbocsátották neki a szurkolók, de a második világversenye után több kritikus hang is felütötte a fejét. Többen a válogatási módszereit, érthetetlennek tűnő cseréit, valamint Triscsuk hiányát említik hibaként vele kapcsolatban. Ambros Martin után átvenni a győri kispadot óriási felelősséggel jár, főleg ha esetleg a Győr idén is megnyeri a Bajnokok Ligáját, de Kim Rasmussen szituációja pont az, amikor “valaki beleül a jóba”, hiszen azt senki sem fogja efelejteni, hogy ezt a csapatot a spanyol szakember építette fel a csúcsig, nem lenne elegáns sokak szerint, ha Kim Rasmussen kapná a kispadot.

 

Thorir Hergeirsson (a norvég válogatott szövetségi kapitánya)

Pro: Sokan őt látnák legszívesebben a Győr élén, hiszen nyugalmat árasztó, eredményes és kiváló szakember, aki ráadásul ismeri a csapat jó részét, hiszen jövőre öt norvég válogatott fog játszani a zöld-fehéreknél. Skandináv kézilabda-irányzat pipa, igazi szaktekintély, aki a világ egyik legjobb csapatának edzője, miért ne lehetne rögtön két fantasztikus csapat edzője?

Kontra: A norvég válogatott irányítása embert próbáló feladat, és egyébként sincsenek információink arró, hogy egyáltalán érdekelné-e Thorir Hergeirssont a Győr irányítása. Ő inkább válogatott edző, ahhoz nagyon ért, egy klubcsapat irányítása teljesen más kvalitásokat és feladatokat kíván egy edzőnél.

 

Xavier Sabate (jelenleg csapat nélkül)

Pro: Sabate személye érdekes lehet, több szempont alapján került a listánkra. A Veszprém élén eltöltött évek alatt sokat tanult, ismeri a magyar viszonyokat, van tapasztalata sztárcsapat élén, ismeri a Final Four légkörét. Ezen kívül viszonylag jól beszéli a magyar nyelvet, bár ez a Győr esetében nem sok előny, hiszen nem sok magyar játékos alkotja a keretet. Korrekt, felkészült szakember, aki ráadásul szabad, így a Győr – amennyiben szeretne – tudna spórolni az ő szerződtetésével.

Kontra: Sabate eddig csak a férfiaknál edzősködött, egy női csapat irányítása egészen más tészta. A Győrben inkább a skandináv kézilabda-irány lenne logikus döntés a keret összetételét ismerve, és ő a spanyol érát képviseli, igaz, Ambros Martin sem északról hozta magával a kézilabda-tudását. Sabaté esetében nem szabad megfeledkezni, hogy sajnos volt egy kilenc gólos előnyről elbukott BL-döntője, ezt sokan azóta nem tudják neki megbocsátani.

 

Helle Thomsen (jelenleg a holland válogatott és a Bukarest edzője)

Pro: A világ élvonalába tartozó hollandok szövetségki kapitányának elméletileg lejár év végén a szerződése a Bukarestnél, így semmi akadálya nem lenne, hogy átvegye a Győr kispadját.  Broch és Groot is a játékosa a hollandoknál, így nem lenne teljesen ismeretlen neki a csapat. Skandináv iskolához tartozik, és ez a Győrnek jól jöhet, hiszen a sztárok fele ebben nőtt fel, és így lettek a világ legjobbjai. Előny még tovább, hogy a BL-ben van már tapasztalata, és ismeri a mezőnyt.

Kontra: Bár a BL-t ismeri, a magyar viszonyokat nem. Furcsa lenne egy Martin-Thomsen csere. Többen úgy gondolják, hogy a Martinnak a román válogatott kispadja mellé inkább passzolna a Bukarest csapata, mint a Rostov-Doné.

 

Konkoly Csaba (jelenleg a Gyöngyös férfi csapatának az edzője)

Pro: Eljátszottunk a gondolattal, mi lenne, ha magyar szakember venné át a csapat irányítását. Bár kicsit rá az esély, de szerintünk ez esetben Konkoly Csaba lenne a legjobb megoldás. Szerintünk győri szív dobog még benne, természetesen ismeri a magyar viszonyokat, raádásul anno – szerintünk – viszonylag gyengébb kerettel játszott BL-döntőt, amelyet sajnos elveszített.

Kontra: Nem hisszük, hogy a Győr magyar szakembert szeretne szerződtetni, manapság egyébként sem ez a jellemző a honi klubcsapatokra. A győri világválogatott élére “nevet” is kell igazolni, nem elég, ha valaki szakmailag felkészült. Ezenkívül Konkoly Csabát sokan nem kedvelték a habitusa miatt, heves vérmérsékletű szakember.

 

Tor Odvar Moen (a Larviknál eltöltött 20 év után csapat nélkül a szezon végétől)

Pro: A skandináv szakember húsz évet töltött el a Larvik élén, különböző tisztségekben, több norvég válogatott az ő keze közül került ki. Természetesen az északi kézisuli szakembere, kiváló szakember. Mindenki megdöbbenésére a Larvik nem hosszabbítot vele szerződést, így biztosan fűtené a bizonyítási vágy, raádásul ingyen igazolható.

Kontra: Sztárjátékosokat nevelt már ki, de igazi sztárcsapat kispadján még nem ült. Nem ismeri a magyar viszonyokat, nemzetközi edzői tapasztalata nincs. Nincs akkora neve, mint a fent említett szakvezetőknek.

Ezek a nevek merültek fel bennüknk, lehetséges, hogy vannak még esélyesek a győri kispadra, akikre nem gondoltunk, ezért kíváncsian várjuk olvasónik véleményét, ajánlását.

Amennyiben tetszett az írás, kérlek lájkold a facebook-oldalunkat, és oszd meg a posztot.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s