Férfi BL, nyolcaddöntő: Kiel – Szeged párharc, beharangozó

Szerdán rendezik a Kiel – Szeged BL nyolcaddöntő első mérkőzését. Mennyi esélye van a magyar csapatnak a német rekordbajnok ellen.

Már csak 14 csapat van versenyben a férfi Bajnokok Ligája idei kiírásában. A negyeddöntőbe automatikus bejutott az A és B csoport első első helyezettje, vagyis a Vardar és a PSG. A  többi hely kiadó, és szerencsére két magyar csapat is versenyben van még. A Veszprém a dán Skjern csapatával találkozik, míg a Szegedet a német rekordbajnok THW Kiel akadályozhatja meg a továbbjutásban. Utóbbi mérkőzést játsszák előbb, így először ezzel a párharccal foglakozunk, és a hét közepén lesz írás a Veszprém összecsapásáról.

THW Kiel: úgy gondoljuk, hogy Alfred Gislason csapatát egyetlen kézilabdázást szerető embernek sem kell bemutatnunk, hiszen évek óta magas szinten játszanak, és a közvetlen elithez tartoznak. Az utóbbi időkben főleg a Veszprém találkozott többet az észak-német csapattal, ezért is ismerhetjük őket jobban.

Bátran kijelenthetjük, hogy a Kiel messze van a fénykorától, rendkívül messze. A cikk írásának pillanatában hatodikak a Bundesligában, és az sem biztos, hogy nemzetközi kupában indulhatnak. Ehhez az kellene, hogy megnyerjék a BL-t, de ott sem vitézkednek nagyon. A csoportjukban a negyedik helyet érték el, hét győzelem mellett kétszer játszottak döntetlent, és ötször szenvedtek vereséget. Ehhez a negyedik helyhez az kellett, hogy az utolsó fordulóban legalább egy pontot szerezzenek a PSG otthonában. Ez a bravúr összejött, hiszen 29-29-es döntetlent játszottak Párizsban. Ez pedig azt jelentette, hogy a magyar ezüstérmes Szegeddel játszanak a legjobb 16 között.

Ha megnézzük Kiel idei BL-szereplését, akkor láthatunk érdekes eredményeket: ilyen például a Celje elleni hazai vereség. Ugyanakkor a nagyok ellen nem muzsikáltak rosszul. A párizsi döntetlenről már beszéltünk, de legyőzték hazai pályán a Veszprémet, míg a Flensburg otthonából is el tudták hozni a két pontot.

Screenshot 2018-03-18 12.17.09

 

Screenshot 2018-03-18 12.18.12Screenshot 2018-03-18 12.18.21

 

Mi az oka annak, hogy a Kiel idén ennyire szélsőségesen játszik? Egyrészt a generációváltást lehet említeni, másrészt az óriási sérülésekkel kapcsolatos pechszériát,. A csapat királypozíció posztján, vagyis ballövő poszton két 21 éves “gyerek” van. Lukas Nilsson és Nikola Bilyk korosztályának legtehetségesebb játékosai, de még sokat kell tanulniuk ahhoz, hogy világklasszisoknak nevezhessük őket. Néha felelőtlenek, forrófejűek és nem a legjobb megoldást választják, vagy legalábbis többször választják a rosszabb megoldást, mint a tapasztaltabb játékosok.

Ami a sérüléseket illeti, a világ egyik legjobb játékosának tartott Domagoj Duvjnak szinte egész szezonban sérült volt, decemberre felépült, nem volt száz százalékos, de elvitték a horvátországi EB-re, ahol ismért sérülést szenvedett… De a klasszis irányító mellett Toft Hansen, Weinhold, Santos, Dissinger és Dahmke is többször volt sérült, míg a jobbátlövő Zeitz egy szerződésmizéria miatt találta magát a csapaton kívül. Edzhet, de keretbe nem kerülhet a korábban a Veszprémet is megjárt extravagáns játékos. Miatt többször előfordult, hogy egyetlen balkezes átlövő játékossal, Vujinnal voltak kénytelenek végigjátszani mérkőzéseket. Az ex-veszprémi “bombázó” sokáig formán kívül kézilabdázott, ráadásul nem nevezhető védekezőspecialistának, de hosszút még miatt sem cserélt Gislason csapata.

A Kiel ellen szól a Szeged elleni párharcon, hogy fel kellett adniuk a pályaválasztói jogot különben úgy jártak volna, mint a Löwen, aki a Kielce ellen a kettes csapatát kénytelen küldeni, mivel ugyanazon a napon Bundesliga-meccsük van, éppen a Kiel ellen. A Löwennek fontosabb a német bajnoki cím, jól állnak, sőt a kupában is van esélyük, hiszen bejutottak a Final Fourba, így ők feladták a BL-t. A Kiel azért nem ezen az utat választotta, mert ők nem nevezték be a kettes csapat játékosait a BL-ben. A Löwen megtette, mert novemberben már volt arról szó, hogy a “nagy” csapat Lipcsében játszik szombaton Bundesliga-meccset, míg a kettes csapat a katalán fővárosba utazik, hogy a Barcelona ellen mérkőzzön. Végül a játékosok meggyőzték Jakobsent, nagyon szerettek volna játszani, így akkor nem volt szükség a kettes csapatra. A Kielnek eddig nem voltak ilyen problémái, így nem kényszerültek arra, hogy a tartalékokat benevezzék. Így viszont ez volt a kisebbik rossz, a pályaválasztói jog felcserélése. A másik megoldás az lett volna, hogy a Kiel szombaton játszik a Löwennel, és vasárnap a Szegeddel. Ezt nem szerették volna.

És mi a helyzet a Szegeddel? Nagyjából ugyanaz, mint a Kiellel. Ősszel nem brillíroztak Pastor legényei: az NBI-ben simán kikaptak hazai pályán a nagy vetélytárs Veszprémtől, ráadásul volt ezen kívül pár botlásuk a honi pontvadászatban. Volt idő, amikor a második hely is meginogni látszott. A BL-ben is felemás a mérleg, nagy győzelmek mellett vannak érdekes verseségek is. A Szeged otthon ikszelni tudott a BL-címvédő Vardarral, legyőzte a Barcelonát, sőt idegenben a német bajnokot, viszont kikaptak otthon a Wisla Plocktól, a Nantestól és a Löwentől, valamint idegenben a Kristianstadtól. Így a csoport ötödik helyét érték el, így kerültek össze a THW Kiel csapatával.

Screenshot 2018-03-19 19.48.34Screenshot 2018-03-19 19.48.46

Screenshot 2018-03-19 19.49.06

És hogy mi várható az összecsapáson? Megtippelhetetlen. A Kiel ikszel Párizsban, de azonnal kikapott a Bundesligában, míg a Szeged botladozik, de idegenben veri a Löwent, vagy épp legutóbb bajnokin a Veszprémet! Abszolút a napi forma fog dönteni, és persze az, hogy a Kielnél kik állnak Gislason rendelkezésére. Ha Weinhold és/vagy Duvnjak visszatérhet, akkor nyilván másabb a leányzó fekvése, de az egész párharcot figyelembe vége mi abszolút 50-50-re tippelnénk.

 

Screenshot 2018-03-19 20.09.01

 

Tippelje meg a párharc győztesét!

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s