Ennyien látták a TV előtt a Kiel-Löwen meccset. Megérte ezért az egész?

A sorsolási mizériáról már mindenki tud. A Löwen és a Kiel pont egymás elleni meccse miatt nem tudták/akarták a hétvégén játszani a BL-meccseiket.

A “ludas” pedig az ARD tévécsatorna. Németországban a Bundesliga- és BL-meccsek kizárólagos tulajdonosa a Sky. Miattuk vannak csütörtökön kora este és vasárnap déltől a német bajnoki meccsek. Ez logikus döntés, hiszen nem ütközik sem a labdarúgó Bajnokok Ligája, sem a Bundesliga meccsekbe, így több néző láthatja a kézilabdát, nem kell választani, hogy foci vagy kézi. Néhány esetben volt szombaton is meccs, és ritkán átadnak egy közvetítései jogot a “nem fizetős” csatornáknak. A Kiel – Löwen csúcsrangadót az ARD is közvetítethette, és ők ragaszkodtak ahhoz, hogy a meccs abban az időpontban legyen, amelyet előre megállapítottak.

Na, de megérte-e nekik, illetve a csapatoknak hogy lejátsszák szombaton a mérkőzést? Nyilvánosságra kerültek az adatok, így könnyebb – utólag – dolgunk van a témában.

A Kiel – Löwen kézilabda-meccset 1,83 millió néző tekintette meg, ez 8,6%-os nézettségnek felel meg. És hogy ez jónak számít-e? Az ARD már korábban már közvetített egy Bundesliga-meccset, egy Leipzig – Löwen találkozóról van szó. Azt 1,59 millióan nézték meg, ez 7,2%-os nézettségnek felel meg. A Sport1 legjobb nézettségi adata 0,89 millió volt, azt a Hamburg – Kiel meccset még 2010-ben játszották.

A Quotenmeter nézettségi adatszolgáltató szerint szombat kora esti időpontban kevésbé eladható a kézilabda sportág. Ezt adatokkal támasztották alá: hoztak  néhány példát olyan sportágakról, amelyeket a hétvégén játszottak, de nem szombat kora este:

Síugrás a ZDF-fen (2.3 millió néző, 17,2%-os nézettség)

Műkorcsolya (ZDF, 1,8 millió néző, 13%)

Biatlon (vasárnap, ZDF, 4,23 millió néző!, 26,6%)

Forma 1 (vasárnap, RTL, 2,58 millió néző, 42,3%).

Az ARD következő közvetítése a Löwen – Magdeburg Német Kupa elődöntő lesz, majd ezután a döntőt is adják.

Egyébként a német nézők többsége a Sky-on követte a mérkőzést. Természetesen, akik előfizetők a prémiumcsatornára. Mi is így tettünk. Több fórumon is kritizálták az ARD kommentátorát, hogy alkalmatlan volt a feladatra, illetve szóvá tették többen, hogy semmiféle reklámot nem láttak a meccsről (ARD), ráadásul a szünetben nem analízos volt, vagy interjúk, hanem Bundesliga hármas focimeccset tettek be.

A teljes képhez hozzátennénk, hogy olyan, hogy FreeTV nincs Németországban. Minden háztartás köteles fizetni majdnem 20 eurot havonta. Ez ilyen TV/rádió adó, és akkor is be kell fizetni, ha valakinek se tévéje, se rádiója.

 

 

29571124_2110970328920869_3681852878431823575_n

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s