Kudarc: a Veszprém kiesett a BL nyolcaddöntőben. A Skjern megérdemelten jutott tovább

A Veszprémnek hét gólos hátrányt kellett ledolgoznia ahhoz a dán Skjern ellen, hogy továbbjussanak a BL-ben. Egy pillanatra sem állt továbbjutásra a magyar rekordbajnok…

Kezdjük a tényekkel: a Veszprém 34-29-re legyőzte a Skjern csapatát, de a továbbjutáshoz nyolc gól kellett volna (a dánok többet lőtte idegenben, mint a magyarok), így kiesetett Vranjes csapata. A nyolcaddöntőben… Az a csapat, amelynek évek óta esélye volt Final Fourt nyerni, vagy legalábbis a kölni jelenléte evidencia volt.

Nem az a baj, hogy a Veszprém kiesett, erre jó esélye van a Szegednek is, szintén hét gólos hátráyból kellene fordítaniuk. Senki nem mond egy szót sem, ha a PSG, a Barcelona, Kielce vagy Vardar ellen esik ki a magyar bajnok, de a dán másodikkal játszottak. Persze nem amatőrökből áll az egyesület, de mindent elmond az erőviszonyokról, hogy a Skjern a kvázi “futottak még” csoporba került, és onnan jutott tovább, hogy ki-ki meccset játsszon a továbbjutásért, hogy egyáltalán megmérkőzhessen a Veszprémmel. Mindezt sikerrel vették, méghozzú úgy, hogy otthon már kilenccel is vezettek, és a magyarországi visszavágón sem éreztem azt, hogy ez a Veszprém ezt a meccset ez ellen a csapat ellen meg tudná fordítani. Volt egy-két kiemelkedő teljesítmény, ilyen pl Manaskov vagy Nenadic, de ez kevés. Ehhez a fordításhoz egy majdnem tökéletes meccset kellett volna játszaniuk, de ez em jött össze.

Szerintem sem szerencsés francia játékvezetőket küldeni egy olyan meccsre, amelynek a továbbjutója valószínűleg egy francia csapat ellen játszik, de a két sípmesteren nem sok múlott. Hibáztak, mindkét oldalra, sőt talán inkább a Veszprém kárára, de ha őszinték vagyunk, akkor látjuk: a játékosok által felháborodottan fogadott két perces büntetések mind jogosak volta, mint Terzic, mind Schuch esetében. A hazai pályán eltöltött 22 perc emberhátrány mindent elmond a hektikus veszprémi védekezésről. Idegenben kaptak 32 gólt, hazai pályán pedig 29-et. Ez 61 gól. Az eddig működő, méltán világhírű kemény, de nem durva védekezésnek nyomát sem láttuk. Elől pedig inkább egyéni akciók által volt eredményes a Veszprém. Voltak szép kínaik, meg egy két emberelőnyös játékelem, de a két meccsen kevés volt a tudatosság, a játékelemek száma, a kombinatív kézilabda. És akkor még ott vannak a ziccerek. Túl nagy arányban maradtak ki, a kapusok elleni párharcok effektivitása gyenge volt, pedig nem Sterbik, Landin vagy Omeyer volt a kapuban.

Néhány kérdés felmerül, amelyek közül az egyik legfontosabb, hogy mennyi a felelőssége Ljubomir Vrnanjesnek. Tudjuk, hogy stílús és új csapat felépítése van terítéken, de most már jó néhány hónapja a csapat edzője, ráadásul ősszel sokkal jobban, összeszedetebben játszott a csapat, mint tavasszal. Ősszel még kilenccel verték idegenben a Szegedet (is), az Aalborg és a PSG-meccseket kivéve stabilan kézilabdáztak. Mi változott azóta? Mi változott Lékaival kapcsolatban? Ősszel kis túlzással minden héten a forduló válogatottjában volt a BL-ben, most pedig két jó megoldására jut legalább két rossz. Ha Nenadic az oka, akkor fel kell kötnie a nadrágját, mert ma ő volt az egyik legjobb hazai részről. És jön még Mahé és Lauge. Mindkettő tud irányítót játszani. Ma Mikler és Alilovic hozott legalább egy átlagot, de ma több kellett volna. Az persze eszünkbe sem jutott, hogy a Veszprém nem akart volna győzni. Akartak, de mindig hiányzott valami.

Mindenesetre tény: a Veszprém kiesett a nyolcaddöntőben. Nem vagyok történész, de valaki megmondhatná, mikor történt ilyen utoljára. Tanulni kell a vereségből és a gőzelemből is. Ha Vranjes továbbra is a feje után megy, és ragaszkodik a tempohandballhoz, akkor jó néhány játékosnak nincs maradása, szemmel láthatóan a Veszprémnek nem fekszik ez a kézilabda. Legalábbis ennek a csapatnak, főleg úgy, hogy volt, hogy védekezésben-támadásban hármat cseréltek.

Nem mondjuk, hogy Vranjesnek mennie kell, mert nem ő az egyedüli felelős, de neki is el kell gondolkodnia a saját teljesítményén. Hogy jó irányba tereli-e a rá bízott csapatokat. A magyar válogatott pont nélkül esett ki az EB-n, míg a Veszprém kiesett a BL nyolcaddöntőben a Skjern ellen. Ortegát egy csoportmérkőzésen játszott döntetlen miatt rakták ki, míg Sabaténak két Final Four után nem volt maradása.

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s