A kézilabda ünnepe! Szenzációs mérkőzésen győzte le a Győr a Ferencvárost. Nem dőlt el semmi

Szuperrangadó, az év mérkőzése, gigászok csatája: elfogytak a jelzők a Győr – Ferencváros mérkőzésre. Ma 18 órakor csapott össze a két nagy csapat.

A Győr a Ferencvárost fogadta a női NBI mai fordulójában. Ez a párosítás mindig pikáns, most ráadásul ez a mindent eldöntő mérkőzés. A Fradi októberben otthon kettővel nyert, így a Győrnek legalább három góllal kellett nyernie ahhoz, hogy szinte bajnoknak tekinthessük őket.

A Győr volt a tartalékosabb, Tomori és Mörk már régóta sérült, míg Kiss Éva állapota kérdéses volt a rangadó előtt. Így egyértelmű volt, hogy Grimsbö kezdett a kapuban. A másik oldalon “csak” Szikora Melinda nem léphetett pályára, ő nemrég szenvedett keresztszalag-szakadást.

A Győr kezdte a mérkőzést, a Fradi a szokásos hatos fallal várta az ellenfelét. A vendégek kezdték jobban a mérkőzést, kezdeményezőbbek voltak. 1-2, majd 1-3  volt az állás, ezután egy lerohanás után akár 4-1-re is elhúzhattak volna Elek Gábor lányai, de Görbicz lefülelt egy átadást, és nagyon fontos gólt lőtt.

A játék minőségén látszott, hogy ez a mérkőzés rendívüli téttel bír. Mindkét csapat rengeteg hibával játszott, belemenések, eladott labdák és pontatlan lövések tarkították a találkozót.

A vendégek szerezték az első két perces büntetéseket, de érdekes, hogy ezzel nem tudott élni Ambros Martin csapata. Ennek ellenére a Győr fokozatosan feljavult, és előbb egyenlítettek, majd a vezetést is át tudták venni. Főleg az irányató – Broch kapcsolat működött szenzációsan. A 11. percben 5-5 volt az állás, majd ezután Jovanovic második eladott labdája után máris 6-5-re vezetett a Győr.

Ezt követően felválta estek a gólok, a Győr nem tudott két gólra elhúzni, míg a Fradi nem tudta átvenni a vezetést. Hansen és Háfra is jól szálltak be a mérkőzésbe, igaz, a magyar válogatott fiatal tehetsége rögtön két perccel nyitott.

A 22. percben Elek Gábor elégelte meg a patthelyzetet, és időt kért. Ekkor már a két csapat összesen nyolc perc emberelőnyt húzott le lőtt gól nélkül, elképesztő luxus ezen a szinten.

Elek Gábor időkérése nagyon fontos volt a csapatnak, ezután a vendég oldalon mintha egy másik csapatot láthatott volna a győri közönség. Egy 4-1-es futása volt ezután a Ferencvárosnak, 13-10-re vezettek. Ambros Martin azonnal időt kért, de ez nem volt annyira hatékony, mint Elek Gáboré. 10-14-nél Oftedal passzívnál szenzációs gólt lőtt talajról, így a Fradi nem tudott tetemes előnyre szert tenni.

A kapuban Bíró Blanka átlagosan védett, viszont a norvég Grimsbö nem nagyon találkozott a labdával, ez pedig faktor volt az első félidőben. Az első félidőben némi meglepetésre 15-12-es Fradi vezetéssel mehettek az öltözőbe a csapatok. Eddig a játékvezetőkre sok panasz nem lehet, korrekten fújták a mérkőzést.

A Győrnek össze kell szednie magát, hiszen a második félidőt legalább hat góllal nyernie ahhoz, hogy bajnok lehessen.

Második félidő

Grimsbö védéssel kezdődött a második félidő, majd Oftedal lő gyors gólt, 13-15. A Fradi a kezdeti nehezésgégek után összeszedte magát. Bíró több labdát fogott, köztük Görbicz hetesét, míg elől többnyire eredményesek tudtak lenni. A Győr főleg egyénileg próbálta megoldani a góllövést, ez hol sikerült, hol nem, de érdekes, hogy egy ennyire erős csapatnak ennyire ne legyen kreatív támadójátéka. A 9. percben 15-18 volt az állás, vagyis a Győr nem tudott közelebb jönni a Fradihoz. 31824295_954443158070945_3338268046690091008_n

Ezután viszont a Győr kezdett el összeszedetebben játszani, valamint a Fradi teljesítménye zuhant vissza, így a hazaiak egy gólra tudtak feljönni. Elek Gábor azonnal kikérte az idejét. A Győr feltámadása előtt a Fradinak lehetősége nyílt az öt gólos előny megszerzésére, azt epuskázták, innen állt fel a hazai csapat. Ez főleg Grimsbönek volt köszönhető, aki a második félidőben ihletett formában állt be a kapuba.

Az időkérés után a Fradi harcolt ki büntetőt, de ezt Snelder kihagyta, így ismét rendkívül nyílttá vált a mérkőzés. Groot a 42. percben hetesből egyenlített, 18-18. Itt sokan azt gondolták, hogy a győri henger bedarálja a Ferencvárost, de ez nem következett be. A Fradi két gólt lőtt, amire Oftedal csak eggyel tudott válaszolni, 19-20.

Ezután gólpárbaj alakault ki, a Fradi gólt lőtt, majd szinte másodpercek alatt kaptak egyet. A 47. percben  21-22 volt az álllás. Pena a 48. percben kettőre növelte hetesből a vendégelőnyt, ami után Ambros Martin kikérte az idejét.

Kiss Éva a 49. percben lépett először pályára, majd ha már ott volt, akkor kivédett egy hétméterest. A Fradi így nem tudott három gólos vezetésre szert tenni, sőt Groot az ellentámadásból gyors gólt lőtt, 22-23. Elkezdődött az utolsó tíz perc!

A Győr jól védekezett, először lehetett talán érezni, hogy meg akarják nyerni ezt a mérkőzést. Grimsbö szenzációsat spárgázott, és a támadásból Knedlikova gólt tudott lőni, egyenlő! 23-23. A norvég hálóőr ismét védett, a Győr átvehette volna a vezetést, de Knedlikova kapus elleni ziccerét Bíró védeni tudta. Ezután a Fradi meg tudta törni a gólcsendet, és Pena révén a vendégek ismét átvették a vezetést.

Knedlikova sérült meg balszerencsésen, így egy kis intermezzo volt, hogy aztán az utolsó nyolc perc következhessen. A jobbszélsőt le kellett cserélni, reméljük, nem komoly a sérülése.

Ezután pár percig nem született gól, majd Puhalák cunderezett egy csodálatos gólt balszélről, ismét döntetlen az állás. A Fradi nem tudott gólt lőni, igaz, Bódi is ziccert hibázott a másik oldalon, a Győr szerencséjére azonban a labda maradt náluk. Oftedal ezután betörésből szerez gólt, átveszi a vezetést a Győr! Elképesztő izgalmak, négy perc van még hátra.

A Fradi ismét nem lőtt gólt, a sáncba lövik a labdát, de az ellentámadásból a Győr is hibázott, az idegek csatája ez. Kovacsics lőtt kapura, de fölé bombázta a labdát. A Győr két perccel a vége előtt a két gólos előnyért támadhatott, és Bódi révén be is talált. 26-24!

Két perc van még. Időkérés. A Fradi lehozta a kapust, majd átlövésből próbálkoztak, de ezt Grimsbö védte. Egy perc van még, a Győr támadhatott a bajnoki címért. A támadást elrontották, így a Fradi támadhatott az aranyért. A 7:6 elleni játékból azonban ismét nem tudtak gólt lőni, így maradt a 26-24-es végeredmény. Szenzációs mérkőzés volt, de nem lettünk okosabbak!

Néhány megjegyzés a mérkőzéssel kapcsolatban:

 • Egészen elképesztő mérkőzést játszott a Győr és a Ferencváros, bárki győzhetett volna, de végül igazi sikert senki sem aratott
 • A Fradi többször eldönthette volna a bajnoki cím sorsát, többször volt “meccsgólja”, de minden egyes alkalommal megremegett a kezük, és a végére elfáradtak. Az az érzésünk, ha tovább tart a meccs – mondjuk öt perccel -, akkor a Győr több góllal nyert volna.
 • A győri sikerhez az is kellett a Fradi elfáradásán kívül, hogy Grimsbö és Oftedal a második félidőben erőn felül teljesített. Egyik játékos nélkül sem lett volna meg ez a siker. Érdekes, hogy az első félidőben mindjét sztár visszafogott teljesítmény nyújtott, ennek ellenére a Győr nyerő emberei tudtak lenni a második játékrészben.
 • Ami érdekes, és ezt már többször is megírtuk, hogy mennyire esetleges a Győr támadójátéka. Vannak párkapcsolatok, irányító – lövő, és vannak világsztár cselgépek, de felépített támadójáték nagyon sokszor nem látszódott a pályán. Még Böhn és Konkoly idejében is kreatívabb volt a támadógépezet, pedig még nem álltak ilyen világsztárok a rendelkezésre.
 • A Győr az első félidőben kicsit úgy tűnt, mintha már a Final Fourra gondolnának. Tudták, hogy ez egy nagyon fontos találkozó, a legfontosabb a bajnokságban, mégsem úgy mentek bele a párharcokba, ahogy azt megszoktuk. Az öltözőben valószínűleg Ambros Martin felhívta erre a figyelmet, amely azt eredményezte, hogy a Győr tetemes hátrányt tudott ledolgozni. A második félidőben már harcosabb, bátrabb volt a hazai csapat, és ott lehetett először igazán érezni, hogy nyerni akarnak.
 • Számunkra egészen elképesztő, hogy maguk a játékosok nem tudták, hogy ez a 26-24-es győri siker esetén mi történik. Többen már bajnoknak gondolták maguknak, nekik szólt Görbicz, hogy ez még nincs így.
 • A két csapat emberelőnyös helyzetkihasználása egészen elképesztően gyenge volt. 10 perc emberfórból nulla gólt értek el a csapatok.
 • A közvetítésről is ejtenénk néhány szót. egyrészt én hiányoltam, hogy a vitatott eseteknél is legyen ismétlés, ez többször nem történt meg. Másrészt a kommentátor szubjektivitása hagyott némi kívánnivalót maga után.
 • A második félidőben mindkét kapusnak voltak szenzációs védései. Bíró Blanka esetében volt egy érdekes szituáció. Bíró kivédte Görbicz büntetőjét, majd az örömödés helyett azonnal kimutatott a kispadra. Valósznűleg megsúgták neki, hogy hova lövi a magyar klasszis a hetest.
 • Bódi ma nem úgy játszott, ahogy szokott, több ziccert hibázott, és a megszokottnál több technikai hibát vétett. Ráadásul Knedlikova megsérült, reméljük, nem komolyan, de ha ez így van, akkor “egyedül” marad a magyar jobbszélső a Final Fourban. Össze kell szednie magát.
 • Azt kell, hogy írjam, kissé vulgárisan, hogy Elek Gábor “tökös gyerek”. Két perccel a vége előtt kétszer is hét a hat ellen támadott a Fradi, igaz, ez nem sok sikert hozott, viszont ezt meglépni bátor húzás volt. Tulajdonképpen egy lapra feltette a bajnoki címet, az más kérdés, hogy nem jött össze. Nekem úgy tűnt, hogy azért nem jött össze, mert nem is nagyon gyakorolták, legalábbis az akciókból ezt szűrtem le. Ilyen helyzetben átlőni pedig egyenesen öngyilkosság, de ma ezt megúszta a Ferencváros. Egyébként mi Háfrát többet játszottuk volna, mint Jovanovicot, de érthető, hogy Elek Gábor most inkább a rutin mellett tette le a voksát. Volt egy érdekes döntése egyébként: Lukács gólt lőtt, majd nem sokkal később ismét jobb szélre került le a labda, és ajtó-ablak helyzetből hibázott a jobbszélső. Igaz, ez már nem Lukács volt, hanem Faluvégi, és hirtelen nem értettük, hogy miért cserélt a Fradi mestere.
 • Egyik csapat sem lehet boldog, ez tény. Ugyanakkor mindkét csapat nyert ezen a mérkőzésen. A Győr otthon normális esetben jobb három gólnál a Fradinál, de ezt nem tudták realizálni. A Ferencváros viszont egy szinte megnyert bajnoki “döntőt” rontott el majdnem, így ez az eredmény abszolút fairnek mondható.
 • A játékvezetésről. Mi úgy gondoljuk, hogy a játékvezetés korrekt volt, nem volt komoly bírói tévedés. A végén Kovacsics nem kapott szabaddobást, egy egyértelműen faultos helyzetnél, de előtte a Fradi sem kapott két percet Oftedal lerántásáért. A két csapat a második félidőben egyetlen két percet sem kapott.
 • És ki a bajnok? Úgy gondolom, hogy ez egy hülye lebonyolítás. A rájátszás sokkal igazságosabb és korrektebb, több ilyen parázs mérkőzéssel. Most be kellett érnünk “csak” kettő bajnoki klasszikussal. Egy másik írásban foglalkozunk majd a lehetséges forgatókönyvekkel, de ez a “ki nyeri több góllal a maradék meccseit” felállás nonszensz, és nem méltó a magyar kézilabdázás színvonalához. Ráadásul konspirációs elméletek tömkelege kerülhet napvilágra. Ha a Győr vagy a Fradi nagyon nyer a maradék meccseken (ahogy eddig is tették egyébként), akkor az megy majd hetekig, hogy XY csapat lefeküdt nekik, mert ez meg az a csapat azt szeretné, hogy a Győr/Fradi legyen a bajnok. Lehet, hogy lesznek csapatok, akik már nem tudnak nagyon elmozdulni a tabella egyes pontjairól, és szerették volna pl a tehetséges fiataljaikat a mélyvízbe dobni az utolsó meccseken, most ezen el kell gondolkozniuk, és ez borzasztó. Szerintünk legalábbis.
 • Nagyon fontos lesz a Final Four. Paradox módon a Fradinak is. Ott a Győr biztos, hogy mindent belead, a sikeren kívül csak kívánni tudjuk, hogy nem sérül le senki, és korrekt bajnoki hajrá elé nézhetünk!
 • A fenti bekezdésből fakadóan mi átszerveznénk a versenykiírást, ugyanis ezek a mérkőzések valóban a kézilabdázás ünnepei. Felkészült csapatok, világsztárok, küzdés, szenzációs hangulat, és ezekre a mérkőzésekre mindkét csapatnak szüksége van, hogy fejlődni tudjanak, hogy jó ellenfelek ellen játszhassanak. Petíciót a több Győr – Fradiért! Hajrá, magyar kézilabda!

 

És a végére a lényeg, a tabella:

31890662_1828275553877707_4915960219143503872_n

És a hátralevő meccsek:

Screenshot 2018-05-01 11.23.34Screenshot 2018-05-01 11.23.18

 

Borítókép: NSO

 

 

Reklámok

2 Replies to “A kézilabda ünnepe! Szenzációs mérkőzésen győzte le a Győr a Ferencvárost. Nem dőlt el semmi”

 1. Az írás korrekt! Csak egy megjegyzést engedjenek meg.A GYŐZELMET nem kell meg,magyarázni.Ezt nem Én találtam ki.Amiért ideírtam csak annyi az oka,hogy a győriekről régen olvastam ilyen alapos kritikát.De szerintem ez csak a győri szurkolókat fogja bosszantani.Szerintem is tisztában vannak a lányok a teljesítményükkel.De ezzel is legyőzték a legnagyobb ellenfelüket.És most ez volt a legfontosabb.A többi majd eldől a bajnokság hátralevő részében.És még valami amiről nem olvastam. Volt TARTÁSA a csapatnak,hiszen -3 ból csináltak +2-t. igazi csapatmunkával.Nem adták fel! HAJRÁ GYŐR!

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s