Női NBI: Harc a gólkülönbségért, avagy jó-e ez a versenykiírás a fiatal magyar tehetségeknek?

Érdekes kérdés merült fel bennünk a kialakult bajnoki versenyfutás kapcsán, amelyet a Győr és a Ferencváros vív egymás ellen. Segíti-e ez a versenykiírás a jövőben a fiatal magyar tehetségek kibontakozását?

Minden kézilabdát szerető szurkoló ismeri a kialakult helyzetet: miután a Győr és a Ferencváros egyaránt két góllal győzte le a másikat, ezért a végén az lesz bajnok, akinek nagyobb lesz a gólkülönbsége. “Őrület” – talán ez az első szó, ami eszünkbe jut.

Novák András, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára örül a kiakalult helyzetnek: „A szabálykönyvünk már hosszú ideje úgy rendelkezik, hogy oda-vissza vágós alapon lebonyolított bajnokság esetén ha a végelszámolásnál két azonos ponttal álló csapatnál az egymás elleni mérkőzések gólkülönbsége nulla, akkor az összgólkülönbség dönt közöttük. Ez a legigazságosabb rendszer, mert az egész éves teljesítményt honorálja, és nem fordulhat elő olyan, hogy valaki egy meccset feladjon. Egyébként sem tartok attól, hogy a hátralevő fordulókban valamelyik csapat ne tenné oda magát, és feltett kézzel lépne pályára, ez nem jellemző a női bajnokságra. Az az állapot jött létre az idei kiírásban, hogy még a legutolsó meccseknek is jelentős tétjük van. A magyar kézilabda szempontjából nézve ez álomforgatókönyv.” (NSO)

Mi ezzel nem igazán értünk egyet. Abban igen, hogy az egész éves teljesítmény kell, hogy számítson, de akkor miért számít az egymás elleni két mérkőzés gólaránya…? Akkor pontazonosság esetén döntsön először az össz-gólkülönbség.

A mi véleményünk az, hogy több Fradi – Győr párharc jót tenne a magyar kézilabdázásnak, és mindkét csapatnak, hiszen ezek a meccsek kiválóan felkszítik a csapatokat a nemzetközi megmérettetésre. A rájátszásos rendszer több olyan meccset, hoz, ahol élcsapatok egymás ellen játszhatnak, és senkit sem megsértve, ezek a meccsek mégis több szurkolónak és tévénézőnek érdekesk, mint a Vasas elleni találkozók.

Azonban más problémát is felvet ez a versenykiírás.

“A közelmúlt kudarcai után nagyon fontos volt, hogy győzzünk. Az első félidei remek védekezésünk meghatározta a mérkőzést, az Érd létszámgondjai szintén hozzájárultak az eredményhez. Az utolsó perceket öt saját nevelésű fiatal játékossal játszottuk le, ez kuriózum a klub történetében.” Ezek Elek Gábor szavai az Érd elleni, magabiztos győzelmet követően.

Még egy neves szakvezetőt idéznénk, Ambros Martint: „Mindenkinek megvan a saját tempója, és ezt muszáj figyelembe venni. Ha egy fiatal sportoló új szituációba kerül, az elején jól megy neki, de utána törvényszerűen visszaesés következik. Olyan csapat pedig, mint a miénk, talán kettő-három van a világon, vagyis egy fiatalnak itt még nehezebb megállnia a helyét, mint szinte bárhol másutt – és ezt ezeknek a lányoknak is tudniuk kell. Azért vannak itt, mert tehetségesek és szorgalmasak, de épp ennek köszönhetően eddig ki is emelkedtek a korosztályukból, könnyebb dolguk volt – itt, a felnőttek között viszont piszok nehéz a helyzetük, és nem is várhatja senki, hogy a lécet azonnal átugorják. Tizenhat-tizennyolc éves lányokról van szó egy kemény küzdősportban, amelyben kész élsportolókkal találják magukat szembe. Ha ne adj’ isten valamelyikük megsérül, nekem kell az édesapja szemébe néznem, mert az én felelősségem, hogy pályára küldtem, én pedig senki egészségét sem kockáztathatom. És akkor még nem beszéltem a fejükről, a lelkükről, arról, hogyan kezelik azt, hogy bekerültek az ETO-ba, elbízzák-e ettől magukat, vagy a földön maradnak. Vannak rossz tapasztalataim az utóbbi évekből, úgyhogy most óvatosabb vagyok. Hát ezért nem kapnak a fiatalok annyi lehetőséget”

Mit szeretnénk ezzel mondani? Ambros Martint sokat támadták azért, hogy több lehetőséget is adhatna a Győri fiatal tehetségeinek. Hogy ez stimmel vagy nem, ez más kérdés. Elek Gábor arról beszélt, hogy öt fiatal tehetségnek is lehetőséget tudott adni, egy már tét nélküli meccsen fogalmazzunk így.

A kérdés: a mostani Győr – Ferencváros gólpárbaj fényében nem félő-e, hogy a topcsapatok edzői még a magabiztos vezetés és győzelem tudatában sem adnak lehetőséget a fiataloknak, hiszen lehet, hogy a végén ez faktor lesz, és ettől függ a bajnoki cím, EHF-kupa helyezés, stb. Ez nem biztos, hogy jót tesz a magyar kézilabdázásnak, a honi fiatalok menedzselésének. Az élcsapatoknál levő tehetségek esetében minden NBI-es mérkőzésen eltöltött perc aranyat érhet. Már csak ebből a megfontolásból is visszahoznánk a rájátszást. Persze, tudjuk, hogy nem mi döntünk.

Ez az írás nem tényt ír le, inkább szubjektív vélemény, amolyan vitaindító poszt.

Reklámok

3 Replies to “Női NBI: Harc a gólkülönbségért, avagy jó-e ez a versenykiírás a fiatal magyar tehetségeknek?”

  1. Megjegyzem,hogy a Győr csaknem minden mérközésén csökkent a végén,vagy legalábbis nem növekedett a gólkülönbség afiatalok szerepeltetése miatt.Ha így marad a kiírás akkor ennek vége.

    Kedvelés

  2. Teljes mértékben egyetértek az írással,főleg Ambros nyilatkozatával.Novák Titkár Úr bizonyára el tetszett felejteni,hogy a női bajnokságban / amitől annyra odavan.Itt nem történhet meg!/ tavaly 9 embert halgattak meg a bundagyanú miatt.Annyira sikerült a meghallgatás hogy azóta is hallgatás van az ügyben! Senki nem tud semmit!/ megérne egy misét valakinek utánajárni az ügyben történteknek/Szóval ezt a titkár Úr kizártnak tartja?Még vége sincs a bajnokságnak,már beindultak a kommentek,hogy melyik csapat kinek fekszik le.Kinek – ki a fiókcsapata? Mely csapat számára van még tétje a hátralévő 2 mérkőzésnek?Lehet találgatni! DE AZ hogy a bajnokság 3.és 4.helyezettje 15 és otthon 10 góllal kap ki a Ferencvárostól / a rosztovi zakó után/ minimum elgondolkoztató.Az hogy a magyar játékvezetői elit a belemeneséket máshogyan ítéli meg mint a szabálykönyv,és ezt alkalmazzák is kicsit furcsa.Úgyhogy Novák Úr vegyen vissza az öröméből.Ha sikerül majd a -20-ból + 2-t csináltatni,és a BL 4 közelébe sem kerülő csapatot felhozatni a 3X győztes megregulázásával és a győzelmei ellenére, AKKOR MAJD tapsolhat kedvére!Egy csalódott kézilabda szurkoló!

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s