Izgalmak az utolsó másodpercig! A Szeged nyerte a bajnokságot! Vranjes, Aufwiedersehen?

Ma véget ért a szezon a férfi kézilabdázásban. A Veszprém a Szegedet fogadta, Pastor csapata négy gólos előnnyel érkezett a bakonyi arénába.

A négy gólos előny pont az a határ, amiről nem tudjuk, hogy elegendő-e vagy inkább kevés, mindenesetre a Veszprém nem sokkal a vége előtt még hat gólos hátrányban volt Szegeden, így örülhettek a minusz négynek. Lékai játéka kérdéses volt, bár a csapattal volt a bemelegítés alatt, nem volt biztos, hogy pályára fog lépni.

Álomszerűen kezdődött a mérkőzés, pont úgy ahogy Vranjes eltervezte, igaz, a szépséghiba az, hogy a Szeged kezdett úgy, ahogy a Veszprémnek kellett volna. A hazai csapat rengeteg hibával játszott, és ezt mind megbüntette a Szeged, rengeteg egyszerű gólt lőttek, rendezetlen védelem, vagy semmilyen védelem ellen. A Szegeden az első perctől kezdve látszott, hogy bizony meg akarják nyerni a bajnoki címet, és tudják, hoy erre most jó esélyük van. A 17. percben már a veszprémi szurkolók is azt skandálták, hogy “hol a csapatunk”. A Veszprém sokszor elképzelés nélkül, a visszarendeződést “elfelejtve” kézilabdáztak, kapusteljesítmény nélkül. Nem is csoda, hogy a 18. percben kapust cserélt Vranjes, sőt, mezőnyben is rögtön hármat változtatott, ami egyébként az edzéselmélet könyvek szerint sem ajánlatos. Közelebb nem tudott jönni a csapat, így nem volt meglepetés, hogy az első félidőt végül magabiztosan nyerte a Szeged. 14-17.

A Veszprém azon kívül, hogy nem játszott jól, még frusztráltabbnak is tűnt. Ilic Vranjessel veszekedett, a játékosok néha egymással, majd Nenadic Thiagus-szal akaszkodott össze. Minden volt a csapat, csak épp nyugodt nem.

A második félidő elején úgy tűnt, hogy a Veszprém más mentalitással jött ki a pályára. A Szeged egy fokkal gyengébb volt, a Veszprém jobb, így teljesen nyílttá vált a mérkőzés. Mikler több labdával találkozott, mint Alilovic, persze ehhez az is kellett, hogy a hazai csapat védekezése feljavuljon. A 40. percben Blagitonsek góljával már egyenlő volt a mérkőzés állása: 19-19.

Ekkor úgy tűnt, hogy a Veszprém ezután gyorsan dűlőre viheti a dolgot, de többször is hibáztak, először Nagy, majd Nenadic rontott lövést. A vezetés végül is összejött, először a mérkőzés folyamán. 20-19. Ettől kezdve elképesztő izgalmak uralták a meccset. Egy pillanatig sem lehetett tudni, hogy ki lesz a magyar bajnok.

A 20. percben 21-20-nál volt egy kulcsfontosságú támadás: sokáig nem esett gól, és a Veszprém támadott. Aztán végül gól lett, Tönnesen bombázott a kapuba,  és ott azt gondoltuk, hogy meg fog törni a Szeged. Nem tört meg. Bár a Veszprém nagyon közel állt ahhoz, hogy megfordítsa a párharcot, ez nem jött össze. A második félidőben pedig a Veszprém végre úgy védekezett, mint ahogy tavaly védekezett, illetve úgy, ahogy egy Final Fourra vágyakozó csapatnak kellene. Egy ember ellen nem volt ellenszerük, az pedig a magyar válogatott átlövője, Bodó Richárd. Ha ő nincs, nincs a Szeged bajnoki címe, mert Pastor csapata nagy küzdések, harcok árán, de behúzta a bajnokságot. Hárommal, 29-26 arányban szenvedtek vereséget, ez pedig azt jelentette, hogy egy góllal jobbnak bizonyultak a Veszprémnél.

Hogy megérdemelt-e, az nagyon szubjektív. Nyilván mindenkinek van véleménye, ami nagyon szemet szúró volt, az a hihetetlen gyenge játékvezetés. Ilyen szinten ennyi hibával nem lehet meccset vezetni, semmilyen osztályban. Az első félidőben inkább a Szeged jött ki jobban a téves játékvezetői ítéletekből, a második félidőben inkább a Veszprém. Skube piros lapját nem látni vérlázító, mint az utolsó  veszprémi gól megadása is, amelyet egyértelmű belemenés előzött meg. Az MKSZ helyében átgondolnám, hogy ilyen hőfokú meccsekre külfödlről hozzanak játékvezetőket. A mai sporikat látva nem véletlen az, hogy mostanában nem kapnak fontos szerepet a magyar játékvezetők a világ kézilabdázásban.

A mi véleményünk, hogy a Szeged megérdemelten nyerte a bajnokságot, annak ellenére, hogy az egész szezonban a Veszprém tűnt magabiztosabbnak. A döntő két mérkőzésén viszont ők szívták fel magukat jobban. Hajszálnyi különbség volt, és most ez a hajszál a Szeged felé hajlott. A Pastor által vezetett csapat így 11 év után nyert ismét bajnokságot. Gratulálunk a Szegednek és a Veszprémnek is, szoros, izgalmas mérkőzést játszottak. A színvonal nem volt egetverő, de ez a tét és a szezont figyelembe véve talán természetes.

Felmerül a kérdés, hogy mi történik majd a Veszprémmel. Tavaly Final Four bronz, aranyérem a bajnoságban. Most kiesés a 16 között és bajnoki ezüst. Mindkét esetben olyan csapat ellen, amelyik papíron gyengébb, mint a Veszprém. Vranjes esete azért is érdekes, mert ő vezeti a magyar válogatottat. A januári világversenyen nulla ponttal kullogott haza a magyar csapat, és most a szlovénok ellen kéne bravúrt végrehajtani a továbbjutáshoz. Az általa beígért gyors, modern kézilabda nem működött, illetve láthattuk a döntőben, de éppen a Szegedtől. Látszott, hogy a játékosokkal való viszonya sem éppen optimális, Ilic egyenesen veszekedett vele, és a mostani zakó után sem megnőni a tekintélye. Valószínűleg nem küldik el, mert rengeteg pénzbe kerülne, de hallhattuk a veszprémi szurkolókat a meccs végén: kifütyülték Vranjest. Vele, illetve a Veszprém jelenéről és jövőjéről külön cikkben foglalkozunk majd. Mindenesetre ez  évkudarc, és nem azért, mert második lettek vagy mert kiestek a legjobb 16 között, hanem azért mert mindezt papíron gyengébb csapatok ellen csinálták, ahol a hozzállás sem volt mindig a Veszprémhez méltó.

Szerintünk a Szeged majdnem minden poszton gyengébb játékosokból áll, mint a Veszprém. Ha minden pozíciót és a cseréjüket összehasonlítjuk. A Szeged azonban jobban teljesített csapatként, és ez azért van, mert a még sokat szidott Pastor is jobb edző, mint Vranjes. Még egyszer leírjuk: szerintünk.

Ti hogy láttátok? Megérdemelten nyert a Szeged? Jók voltak a sporik? Vranjes munkáját hogy értékelnétek?

Borítókép: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s