A Final Four technikai újításai. Neked melyik tetszik a legjobban?

Az EHF egyre több újítást próbál bevezetni a kézilabda-mérkőzéseken. A férfi Final Four is több innovációt hozott magával. Ezeket mutatjuk most be.

 

iBall

A Final Four egyik legnagyobb újítása, az úgynevezett iBall bevezetése volt. Egy chipet szerelnek a labdába, ezzel valós időben kaphatunk adatokat. A Select/Kinexon iBall új és egyedülálló perspektívát nyújt a nézőknek. Olyan információkat nyerhetünk ezzel, mint egy dobás sebessége, hogy melyik pontról érkezett a lövés, valamint hány méterre a kaputól engedték el a labdát. Sőt azt is, hogy a labda a kapu mely pontján haladt át a gólvonalon.

Érdekes adatok a kapura lövések sebességéről

Gólvonal-kamera

A rendszert a felső kapufára szerelik fel, ez által egy nagytotált kapunk a gólvonalról, így könnyebben beazonosítható, hogy a labda áthaladt-e a gólvonalon. A játékvezetők kérésére azonnal vissza lehet játszani a felvételt egy-egy kérdéses szituációban.

LED-fény a kapu mögött

A kapuk mögött LED kijelzőket tettek fel. Ezek az égők világítani kezdtek, amint az egyik edző megnyomta az időkérő gombot, valamint természetesen a félidők végén. Ezzel a kérdéses szituációkat jobban meg tudták ítélni a játékvezetők. Vizuálisan azonnal egyértelművé vált, hogy egy gól még érvényes volt-e, vagy már lejárt a játékidő.

Videóbíró

A játékvezetőknek lehetőségük volt egy-egy kétes szituáció azonnal visszanézésére. Egyébként vicces volt, hogy néhány játékos a videóbíró jelét mutatva szerette volna elbizonytalanítani a játékvezetőket. Egyik ilyen esetben sem volt videóbíró, és mindegyik esetben jól döntöttek a játékvezetők.

Időkérő gomb

Ezt az újítást már használták válogatott tornán. Az edzőknek nem kell “vesződniük” a zöld kártyával. A zöld kártya leadásával többször is gond volt, hiszen volt, hogy a zsűri nem látta, hogy a csapat időt szeretne kérni, és ez alatt elveszítették a labdát, vagy épp az edző mondta, hogy már rég lerakta, de a zsűri nem vette észre. Ezt a mizériát elkerülendő vezették be a Final Fourban is az időkérő gombot. Egy hangos dudaszó jelzi, amennyiben egy csapat időt kért. Ez a csarnokban lévő szurkolóknak is jobb megoldás.

Te milyen technikai újítást tudnál még elképzelni még egy-egy kézilabda mérkőzésen?

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s