Szezonértékelő. Az év meglepetéscsapata: a GVM Europe-Vác!

Több írásból álló cikksorozatot tervezünk, amelyben a 2017-2018-as női bajnoksággal foglalkozunk. Először az év meglepetéscsapatával kezdünk.

Az év meglepetéscsapata megtisztelő címet ebben a szezonban a Vác kapja. Nagy versengés nem volt ezért a képzeletbeli címért. Akik szóba jöhettek: a DKKA, a negyedik helyezés miatt, a Ferencváros, hogy nagyon sokáig, szinte az utolsó pillanatig nyílttá tudták tenni azt a bajnokságot, ahol a világ legjobb csapata, a Győr is versenyzik, valamint a Békéscsaba neve merülhetett fel, hiszen ősszel talán senki sem gondolta volna, hogy bent maradnak, de egy huszáros tavasszal megtarották az NBI-es tagságukat.

A Vác csapata rászolgált erre a címre. Kezdjük a szezon elejével! Az NBI-es esélyekkel kapcsolatos írásunkban ezt írtuk a Szilágyi Zoltán lányairól: “A váci csapat alaposan átalakult, nyolcan igazoltak el az egyesülettől, köztük olyan tapasztalt játékosok, mint Nascimento vagy Temes Bernadett. Ami a fontosabb érkezőket illeti: a csapathoz igazolt Kovács Patrícia a Hypoból, Barján Bianka az Érdből, és szülés után visszatér Szamoránsky Piroska. Első blikkre inkább gyengültek a váciak, mint erősödtek; ha nem figyelnek oda, akkor könnyen a középmezőny végén találhatják magukat.”

Nem lett igazunk, hiszen a váci csapat egész évben jó teljesítményt nyújtott. Kezdődött az EHF-meneteléssel. Az izraeli Holon HC legyőzése még a kötelező győzelem kategória volt, de aztán jött az esélyesebbnek kikáltott Buxtehuder SV.  Idegenben hét góllal kikapott Szilágyi Zoltán csapata, és sokan csak legyintettek. Kivéve a váci lányokat, ők ugyanis a visszavágón nyolc góllal győztek, így ők mentek tovább. Tulajdonképpen az érdi  “bravúrt” hajtották végre, fordított előjellel. A következő ellenfél a Kastamonu volt. Ők végül ki tudták verni a Vácot, de a török csapat erősségéről mindent elmond, hogy az EHF-kupa elődöntőig jutottak, majd ott egyetlen góllal maradtak alul a Craiovával szemben. Azzal a román csapattal szemben, amely végül megnyerte az egész sorozatot.

Ezután jött a magyar NBI, illetve már eközben, mert már az EHF-kupa mellett folytak az élvonalbeli küzdelmek. A váci csapat az előkelő hatodik helyet érte el a honi pontvadászatban, mindezt úgy, hogy a kevés idegenlégiós mellett rendkívül fiatal, de annál tehetségesebb magyar fiatalokat foglalkoztatott a klub. Elég csak Lakatos Ritára, Helembai Fannyra vagy Kácsor Grétára gondolni. Németh Andrásnak volt az év elején egy interjúja, ott kijelentette, hogy ők nem mennek bele az őrült költekezésbe, nem hoznak tucatszámra idegenlégiósokat, ők a földön maradnak, és megpróbálnak abból főzni, ami van. Márpedig ez a váci menü igen ízletes lett.

Természetesen a magyar tehetségek mellett a klub minőségi légiósokkal is rendelkezik, akik nélkül a csapat nem tudta volna elérni ezt a helyezést. Arenhart nemzetközi klasszisnak számít a maga posztján, és ne feledkezzünk meg a három leggólerősebb játékosról, Joveticről, De Souzáról és Radosavljevicről. Ők alkotják a csapat gerincét. Melléjük sikerült a Vácnak olyan fiatalokat találni, illetve beépíteni, akikkel elérhették ezt a kiváló eredményt.

Az igazi bravúr azonban nem is talán a hatodik hely. Bár szerintünk ez egy abszolút megsüvegelendő helyezés, le a kalappal a csapat, a vezetőedző és a stáb előtt. A csapat az önhibáján kívül egy nagyon érdekes szituációban találta magát. A sorsolás úgy hozta ugyanis, hogy a Vác csapata az utolsó fordulóban a Ferencvároshoz látogat. A bajnoki hajrá úgy alakult, hogy az a csapat lesz a bajnok a két “nagy” közül, amelyiknek jobb a gólkülönbsége. Az utolsó fordulóig megtippelhetetlen volt, hogy a Győr vagy a Fradi lesz-e a bajnok, annyira egymás mellett mozgott a két csapat gólkülönbsége.

Több szurkolóban is felmertült a kérdés, hogy a Vác az utolsó meccsén vajon mindent megtesz-e a jó eredményért, hiszen nekik már nem múlik azon semmi, valamint többen vannak a klubvezetésben, akik ezer szállal kötődtek régen a Ferencvároshoz: elég csak Németh Andrásra vagy Kirsner Erikára gondolni. Erről a kételyről mi is beszámoltunk, miután arrogáns fenyegető levelet kaptunk, és be akartak minket perelni, hogy hogy képzeljük ezt. Ugyanakkor ha adott esetben pl a Győr az utolsó fordulóban a Mosonmagyaróvár csapatával játszott volna, akkor is írtunk volna a pikáns helyzetről. Ez nem rosszindulat, de az ember óhatatlanul is gondol ilyenre. Elég csak megnézni a férfi NBI utolsó fordulóinak eredményeit, főleg a kiesés ellen harcoló csapatokra gondolunk…

Az ominózus rész… “Mindkét tábor gyanúsan tekint a nagy ellenfélre, és ez az utolsó fordulóban csak fokozódni fog. A Ferencváros ugyanis azt a Vácot fogadja, amelynek vezetői között Kirsner Erika és Németh András is megtalálható, ők pedig évekig szolgálták a Fradit. Óhatatlan, hogy valakinek eszébe jusson, mi van, ha… Természetesen mi hiszünk a fair playben, és a tiszta, lelkiismeretes meccselésben, ezért nem tudjuk elképzelni, hogy “megbeszélt” eredmények jöhessenek létre.”

A végeredményt azonban tudjuk. A Vác mindent megtett a jó eredményért, hajtottak, küzdöttek becsülettel, nem rajtuk múlt a bajnoki cím sorsa. És egy egészen érdekes jelenetre szeretnénk felhívni a figyelmet. Kovács Patrícia hetesére az utolsó percben. Szerintünk ő sem gondolt bele, de talán ez volt élete egyik legnehezebb hetese. Akkor ugyanis már véget ért a Győr meccse a Békéscsaba ellen, és mindenki tudta, hogy mennyivel kell nyernie a Fradinak ahhoz, hogy ők legyenek a bajnokok. És ebben a percben kellett Kovács Patríciának hetest dobnia. Ha belövi, eggyel kevesebbel kapnak ki, úgymond nem oszt, nem szoroz. Ha viszont kihagyja, az újabb találgatásokra adott volna okot, elindult volna az összeesküvés-gyártás. A következő évet már a Bundesligában kezdő osztrák-magyar lány azonban pimaszul beejtette Bíró Blanka kapujába a labdát, és minden kételyt eloszlatott.

Hogy mit hoz a következő év, azt nehéz megjósolni. Kovács Patrícia és Lakatos Rita biztosan távoznak. Ami az érkezőket illeti: eddig “csak” fiatal tehetségek érkezéséről számolt be a klub. Káldy Lili, Bukovszky Anna, Szabó Kitty, Kuczora Csenge és Iván Emese mind-mind tehetséges magyar fiatalok.

Ez az év jó alapot kell hogy adjon az elkövetkező szezonnak. Szilágyi Zoltán és a stábja jó munkát végeztek, és annak ellenére abszolút pozitív a Vác szezonjának megítélése, hogy volt az a bizonyos érdi atrocitás.

Egy szó mint száz, gratulálunk a Vác csapatának a 2018-2019-es szezonban nyújtott teljesíményükért!

A Vác csapata a 2017-2018-as szezonra:

Screenshot 2018-05-29 22.29.48

 

Screenshot 2018-05-29 22.30.00

Végül a tabella:

Screenshot 2018-05-28 21.02.29

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s