Fókuszban: Anja Althaus. “A triplázás tökéletes lezárása volt a karrieremnek”

Anja Althaus a legeredményesebb női német kézilabdázó, aki nem riadt vissza a karrierje elé gördülő akadályoktól. A pályafutása megkoronázása volt az a triplázás, amelyet a magyar topklubbal, a Győrrel ért el. Bajnokok Ligája és magyar kupa győzelemmel, valamint bajnoki címmel búcsúzott a sportágtól.

“Az egész szezon nagyon izgalmas volt, voltak benne mélypontok és csúcspontok” – meséli Anja a handball-worldnek. “Szerencsére a vége happy end volt”. A Magdeburgban született, 36 éves játékos szögre akasztja a kézilabda-cipőjét, és most a 18 éves profi karrierjére tekint vissza. “Egy triplázás az örökkévalóságnak.”

Sikerszezonnak nem indult ez az év. A magyar Győri ETO KC egész évben formahanyatlással és sérülésekkel küzdött, mind a Bajnokok Ligájában, mind a magyar bajnoksában. “Én is sérült voltam, innen kellett visszaküzdenem magam. Amit a szezon végén véghez vittünk, az egészen egyszerűen őrületes!”

A Bajnokok Ligájában a Győr a Vardar ellen hosszabbításban tudott győzni, 27-26 arányban. Az ünneplés nem ismert határokat, ez volt Anja Althaus harmadik BL-győzelme 2009 és 2010 után. A korábbi sikereit még a dán topcsapattal, a Viborggal érte el a német beállós.

A Bajnokok Ligája siker mellett a csapat megnyerte a magyar kupát, és egy eszméletlen végjátékot követően a bajnokságot is. A Ferencvárossal azonos pontszáma volt a Győrnek, és a végén mindössze az egy góllal jobb gólkülönbségnek köszönhetően nyertek  Althausék. “A mi meccsünk után még várnunk kellett, hogy mi lesz az eredmény a másik csarnokban” – meséli Althaus. “Nem volt kivetítő, nem volt eredményjelző, amely mutatta volna az ottani eredményt. Semmit sem tudtunk. Csupán néhány embernek volt telefonon keresztül értesülése az ottani helyzetről. Amikor láttam, hogy a csapattársaim örülni kezdenek, tudtam, hogy sikerült!”

althaus.jpg

Ez az egész “egyszer fent, egyszer lent érzés” az egész szezon tükörképe volt. “Mindent megtettünk, amit tudtunk, és a végén megérdemelten nyertünk. Ez egy rendkívül érdekes szezon volt, ahol a végén mi örülhettünk. A triplázás a pályafutásom végére tökéletes volt. Ennél szebben nem lehetett volna elbúcsúzni.

Nicole---Anja
Anja Althaus serdülőként háromszor nyerte meg a Bundesligát

Az amatőr státusztól a világ élvonalába

Dániában a légiósélet csiszolta olyanra, amilyennek megismertük. “Viborgban nagy megpróbáltatásnak voltam kitéve. Mindig temperamentumos és energikus voltam. Dáinában azonban mások az emberek. Ott tökéletesen tudják, hogy az energiát hogyan lehet a legjobban felhaszálni” – meséli Anja, aki 2007-2012-ig volt a Dániában. “A kezdetek extrém kemények voltak számomra, ráadásul egy idegen országban éltem. Dán nyelven kellett tanulnom, ugyanakkor volt egy edzőm, aki csak svédül beszélt. Az egész váltás – a szakmai is – túl sok volt nekem. Közel álltam ahhoz, hogy összeomoljak.”

Egy mérkőzés után már saját magában is kételkedni kezdett. “Nem tudok kézilabdázni” – gondolta Althaus, és saját képességeit is megkérdőjelezte. “Úgy éreztem magam, mint egy amatőr, aki egy BL-jegyet nyert, hogy egyszer a profikkal játszhasson. A pálya szélén ültem, és árnyékam voltam önmagamnak.”

Kritika a szövetség és a Bundesliga felé: “Németországban nincs elég érdeklődés és előrelépés”

Anja Althaus tíz éven keresztül  nagyon fontos eleme volt a német válogatottnak. 2014-ig minden Európa- és világbajnokságon részt vett. A legnagyobb sikere a 2007-es bronzérem, amelyet Franciaországban nyert a csapattal. Miután a Német Kézilabda Szövetség már nem tartott igényt a szolgálataira, Althaus kevésbé volt pozitív véleménnyel a döntéshozókról. “Nagyon örülök, hogy Németországért játszhattam” – mondja. “A szövetség viselkedése azonban akkoriban nem tetszett. De az élet megy tovább.”

18ab672da7

A női kézilabdázás Magyarországon a németekhez képest extrém népszerű. A hangulat a csarnokokban fülsüketítő, a szurkolók tömegével jönnek a meccsekre, és a nőket ugyanolyan hangosan ünneplik, mint a férfiakat. “Külföldön nincs különbség a férfi és a női sportok között” – meséli Althaus, akinek dán, macedón és magyar tapasztalata is van ezzel kapcsolatban.

“Nagyon ijesztő, hogy Németországban ez nem így van, és ez egy valós probléma. Amíg fent áll ez a különbség a férfi és a női sport között, addig nincs lehetőség a fejlődésre.”

Althaus ismét egy magyar példát hoz: “Az emberek nagyon büszkék arra, hogy csúcskézilabdát láthatnak, és hogy a csapatok felszántják a pályát. Az emberek boldogak a látottakkal, mindegy, hogy te nő vagy férfi vagy. Ez a sajtó esetében is megfigyelhető.”

Anja Althaus semmit sem bánt meg a karrierje során: “Mindent ugyanúgy csinálnék”. A pályafátást követően visszaköltözik Macedóniába, és a vőlegényével lakik együtt. “Most egy pár hónap nyugalmat szeretnék. Amióta az eszemet tudom, mindig előírták, hogy mikor hol kell lennem, mikor vannak az edzések, stb. Erre most már viccesen nézek vissza, szép váltás ez” – mondja mosolyogva.

Anja továbbra is szeretne kapcsolatban maradni a kézilabdázással. “Nagyon szívesen dolgoznék gyerekekkel, szívesen továbbadnám a tapasztalataimat.”

Az írás a handball-wolrd.news kézilabdás honlapon jelent meg. Ez egy fordítás. Forrás: http://www.handball-world.news/o.red.r/news-1-2-3-34453.html

Althaus

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s