Maik Machulla: “Vranjesnak óriási része van a bajnoki címben”

Maik Machulla első idényét töltötte vezetőedzőként, és máris bajnok címet ünnepelhetett a Flensburg csapatával. Vele készült egy hosszabb lélegzetvételű interjú.

– Maik, német bajnokok vagytok. Felfogtad már?

Maik Machulla: – Nem, ez leírhatatlan és felfoghatatlan. Amikor átvettem a csapatot, akkor szakmailag már egy topszinten voltak. Ehhez kaptunk még három játékost, és lépésről lépésre kellett egymást megszoknunk. Nekem megvoltak az elképzeléseim, és a csapatnak megvolt a struktúrája, amelyet az elmúlt években sajátított el. Ez a szezon elején még nem működött annyira, de tavaszra fantasztikus szinten kézilabdáztunk. A bajnokság második felében mindössze egy Bundesliga-meccsen kaptunk ki, és ennek is köszönhetően lettünk teljesen megérdemelten bajnokok.

– Hogyan foglalnád össze a szezont?

Maik Machulla: – Ez egy nagyon hosszú, és nagyon-nagyon kemény idény volt. Többször alaposan elvertek minket, elég a német kupából vagy a BL-ből való kiesésre gondolni. Ennek ellenére a csapat nem esett szét, hanem hitt abban az irányban, amelyet megbeszéltünk. A sport gyakran történelmet ír, és olyan történik, amire nincs magyarázat: mi kihasználtuk az esélyünket, amely adatott, és most német bajnokok vagyunk! Ezt egyszerűen élvezni kell. Az egész régió megérdemelte ezt a címet.

– A szezonkezdet nehéz volt, kikaptatok Hannoverben és Lipcsében, valamint kiestetek a német kupából. Kételkedtél magadban akkoriban?

 

Maik Machulla: – Nem kételkedtem magamban. Megvolt az elképzelésem, a tervem, és fel voltam készülve arra, hogy az út eleje göröngyös lehet, hiszen rengeteg dolog változott a csapat életében. Fontos volt ugyanakkor, hogy  bizonyos dolgokon menet közben változtassak.

– Tudsz erre példát mondani?

Maik Machulla: – Az atlétikaedzéseket (kondicionális edzésekre gondolhat itt az edző, a szerk.) teljesen megváltoztattuk, és ez a csapatnak nagyon nagyon jót tett. Ha megnézzük, hogy az 55. mérkőzésünkön 16 bevethető játékosom volt, akiknek kedvük volt kézilabdázni, akkor az ezzel lehet összefüggésben. Az egész idényben nagyon jó hangulata volt a csapatnak, és nekem nagyon fontos, hogy érezzem, hogy ők mögöttem vannak, és hisznek abban, amit közösen elképzeltünk. Ezt az érzést a csapat egész évben megadta, és ez számomra rendkívül fontos volt. A csapat, az edzői stáb és tulajdonképpen mindenki, aki körülöttünk van, rengeteg időt töltöttünk együtt. Ha az ember nem hisz a másikban, akkor nehézségek adódhatnak. Mi azonban hittünk, és ez fantasztikus. Egy nagy “köszönömmel” tartozom a csapatnak, és elsősorban a lenyűgöző csapatkapitánynak, Tobias Karlssonnak, aki egész évben összetartotta a csapatot, és sosem veszítette el a hitét.

– Most te vagy a második edző, aki a Flensburggal bajnokságt tudott nyerni.

 

Maik Machulla: – Ez természetesen szép dolog. Ugyanakkor csak az elkövetkező napokban fogom felfogni, hogy mit is értünk el. Jelenleg nagy megkönnyebbülés jelent, hogy megcsináltuk, az elmúlt tíz nap maga volt a pokol. Mindig mondogattam: én ezt nem tudom életem végéig csinálni, ez őrület! (mosolyog). Mindenkinek óriási elvárásai voltak, és ezt mind a vállunkra tették. A csapatom egy óriási hátizsákkal indult neki az egésznek, és voltak fázisok, amikor nem bírtuk el a terhet. A végén úgy kellett játszanunk, hogy nem kaphattunk ki. Ezekben a szituációkban látja az ember igazán, hogy a sportban mennyi minden fejben dől el. Először tíz nappal ezelőtt nyílt lehetőségünk arra, hogy megnyerjük a német bajnokságot, és egyszerre úgy alakult, hogy rengeteget veszíthetünk. Ezt érezte mindenki, éppen ezért vagyok rendkívül büszke, hogy megcsináltuk. A “hogyan” teljesen mindegy. Megszereztük a végén a két pontot, és csak ez számít. Bár el tudtam volna képzelni egy nyugodtabb mérkőzést. (nevet)

– Mekkora része van a sikerben Ljubomir Vranjesnek?

Maik Machulla: Ljubo fantasztikus munkát végzett itt, és mindig közel volt ahhoz, hogy német bajnok legyen. Természetesen ezt a bajnokcsapatotot nem idén raktuk össze, ez Ljubo csapata – és persze az enyém is, hiszen hat évig dolgoztam mellette. Végső soron azonban ezt a Flensburgot ő rakta össze. Nagyon örülök miatta is, ez az ő sikere is, természetesen óriási része van a bajnoki címben.

55 mérkőzést játszottunk le, beutaztuk Európát, és gyűjtögettük a pontokat. Hüttenbergben, Friesenheimban, de mindenhol végeztük a dolgunkat. Ebben a bajnokiszezonban öt meccset nem nyertünk meg, ez a szám tavasszal egy. Tavasszal mindössze egyetlen meccset nem tudtunk megnyerni. Nagyon büszke vagyok!

IMG_7851.JPG
Forrás: http://www.handball-world.news/o.red.r/news-1-1-1-105006.html

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s