ÉRDekes lemondások után. Mi történik a bronzérmes csapat háza táján?

A kézilabdás uborkaszezon sem telik el eseménytelenül. A nyár az igazolások, csapatváltások és normális esetben a pihenés, majd a felkészülés időszaka szokott lenni. Érden ez most másképp alakult. Próbáltuk összefoglalni, hogy mi történt az elmúlt napokban az egyesület háza táján

Az Érd a tavaly szezonban és idén is a harmadik helyen zárt a női NBI-ben, mondhatni ez már a megszokott helyezése a Szabó Edina által vezetett csapatnak. Tavaly és idén is azonban születtek olyan eredmények, amely után egy jó érzésű szurkoló – nem csak érdi – felszisszent. Tavaly a Mosonmagyaróvár elleni váratlan vereség, idén pedig a Ferencváros ellen elszenvedett 17 gólos zakó volt az, amely után értetlenül álltak a sportág kedvelői. Utóbbi már a polgármester ingerküszöbét is átlépte, és tavasszal hangot adott kritikájának, amelyet szó szerint idézek:
“Ilyen megalázó vereségre nem volt példa. A tulajdonos képviselőjeként ezt elfogadhatatlannak tartom. Nem szóltam egy szót sem az elmúlt szezonban, amikor a közvélemény számára is eléggé kérdőjeles meccset játszottunk a Mosonmagyaróvár ellen. Nem szóltam akkor sem, amikor az EHF-kupából tíz gól előnyről estünk ki. Ami egyébként nem először fordult elő. Ezek furcsa és számomra megmagyarázhatatlan ügyek. A Fradi elleni legutóbbi mérkőzés az utolsó csepp volt a pohárban. És a körülmények megítélésén az sem javít, hogy a találkozó után a csapat vezetőinek küldött, magyarázatot váró megkeresésemre sem a klub elnöke, sem az ügyvezető igazgató nem válaszolt. Ez azt jelzi, mintha ezek az emberek személyes tulajdonukként kezelnék a város tulajdonát. A klub évről évre növekvő mértékű közpénzből működik, és ennek felhasználásáról el kell tudni számolni. Különösen akkor, ha a növekvő támogatás ellenére öt éve jottányit sem lépett előre a csapat. Márpedig ha nem a tulajdonos, azaz a város érdekeinek megfelelően alakulnak a csapat ügyei, akkor meg kell vizsgálni, hogy eljött-e az ideje a változtatásnak. Ez lehet személyi, illetve anyagi természetű változtatás. Meg kell vizsgálni, hogy melyik az indokolt, melyik szükséges ahhoz, hogy az Érd a közpénzből vásárolt és fizetett játékosok valós tudásához méltó eredményeket érjen el, s ezzel hozzájáruljon a város jó híréhez. Ha kell, edzőcserével, ha kell, vezetőségcserével, ha kell, a támogatási szerződés felülvizsgálatával. Ami biztos: a mostani helyzet tarthatatlan.”

Ezt követően csend honolt a csapat háza táján. Az Érd kerete a következő szezonra inkább gyengülni látszott, mint erősödni, hiszen többek között Mireya Gonzalez és Klivinyi Kinga is elhagyta az Érd csapatát. És ekkor érkezett a “bomba”. Az Érd női kézilabdacsapata a hivatalos honlapján számolt be arról, hogy T. Mészáros András polgármester javaslatára egy közgyűlésen a testület „indoklás nélkül” visszahívta az ügyvezető igazgatót. Erre válaszul a klub apparátusának több tagja is a távozás mellett döntött, és a klub honlapján levélben búcsúztak a szurkolóktól.

“T. Mészáros András polgármester javaslatára a tegnapi közgyűlésen a testület „indoklás nélkül” visszahívta ügyvezető igazgatónkat! Az indoklás nélküli „visszahívás intézménye” diktatúrákban és banánköztársaságokban gyakorlat! Reményeink szerint szeretett hazánk, Magyarország nem tartozik egyik kategóriába sem! Az ilyen típusú eljárás a mi értékrendünknek nem megfelelő és lelkiismeretünkkel nem összeegyeztethető! Ezért úgy döntöttünk, hogy egyet nem értésünknek hangot adva sorsközösséget vállalunk ügyvezetőnkkel! Ennek a levélnek a megírásával búcsút intünk annak, amiért hosszú évek alatt rengeteget dolgoztunk, tettünk, sírtunk, nevettünk, harcoltunk, küzdöttünk! Mi úgy gondoltuk, hogy értéket teremtettünk egy olyan helyen, ahol ilyenre még nem volt példa: Érd Városában! Ahol megadhattuk a sport és a kézilabda örömét gyerekeknek, felnőtteknek, valamint a szurkolóinknak. Ezúton szeretnénk megköszönni az összes támogatónknak, hogy segítettek minket mind anyagilag, mind erkölcsileg, és kitartottak mellettünk jóban-rosszban! Reményeink szerint sok örömet szereztünk mindenkinek! Engedjétek meg, hogy Márai Sándor bölcs gondolatával búcsúzzunk el Tőletek: „Vannak okos emberek, akik tehetségtelenek. És vannak tehetséges emberek, akik nem okosok. És aztán végtelen tömegben vannak, akik nem okosok, nem is tehetségesek.Végül mindig ezek győznek.” Márai Sándor

Aláírók: Tekauer Norbert Elnök (2007-2018), Szántó Erzsébet Gizella ügyvezető igazgató (2011-2018), Tóth Veronika Kommunikációs vezető (2013-2018), Sándor Gergő Sajtófelelős, videóelemző (2014-2018), Kemény Andrea Technikai Vezető (2015-2018), Nádas Latícia Sportmunkatárs (2015-2018),Péter Flóra Sportmunkatárs (2017-2018)

A polgármester erre a levélre facebook-oldalán reagált: “Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának közgyűlése mint tulajdonos tegnap rendes felmondással, 90 nap felmondási idővel visszavonta az Érdi Sport Kft ügyvezetőjének megbízását. Szántó Erzsébet éveken át sikeresen vezette a céget. Az ezért járó elismerés megillette őt. A tervezett és sajnos már most jelentős késedelmet szenvedett edzőcsarnok megépítését célzó beruházás sikeres lebonyolítása azonban a jelek szerint meghaladta a képességeit. Ez számunkra is csalódást jelentett. Ezért az önkormányzatnak mint tulajdonosnak nem maradt más lehetősége, mint hogy elbúcsúzzon tőle, bízva abban, hogy mielőbb sikerül elhelyezkednie a munkaerőpiacon, ahol a képességeinek megfelelő feladatokat kaphat. A közgyűlés határozata természetesen az ügyvezető szeződésében foglaltaknak minden szempontból megfelelt. A mindenki számára nyilvános közgyűlésen indoklás is elhangzott, annak ellenére, hogy az ügyvezető szerződésében az indoklás nélküli felmondás lehetősége szerepel. Természetesen érthető és becsülendő, hogy a felmentett ügyvezető beosztottjai szolidaritásukat fejezik ki volt főnökük iránt. Az interneten tett bejegyzések azonban nem minősülnek hivatalos felmondásnak, így aki közülük mégis úgy gondolja, hogy megtartaná az állását, munkajogi következmények nélkül megteheti. Az érdi kézilabda jövője nem válhat személyes ambíciók, családi kötődések és kapcsolati hálók áldozatává. Hiszem, hogy mindazok, akiknek fontos az érdi kézilabda ügye, a jövőben is mindent megtesznek a csapatért és a városért.”

Eközben egyébként volt demonstráció is. A szurkolók tüntettek a kialakult helyzet miatt. Természetesen féltik a csapatukat, és persze a gyerekek jövőjét. Sok szóbeszéd kering most a kialakult helyzetről, amelynek többsége valószínűleg csak spekuláció. Ilyen többek között, hogy megszűnik az érdi kézilabda-csapat. Erről eddig – szerencsére – szó sem volt.

Érdekes lehet Szabó Edina személye is, illetve az ő férfje, Borsos Attila szerepe. Szabó Edina az utóbbi két évben többször került olyan helyzetbe, amely után azt gondolták a szurkolók, a sportágat követők, hogy lemond, távozni fog, vagy nemes egyszerűséggel felbontják a szerződését. Az EHF-kupa fiaskó után a csapat kiállt mellette. Emlékezhetünk: az Érd tíz gólos előnyről esett ki a kupából. Mi azt mondtuk a szezon előtt, hogy az Érd kerete erősségben nem sokban különbözik a Ferencvárosétól, és Szöllősi-Zácsik Szandra távozásával talán Szabó Edina csapata végre előrébb léphet a dobogón. Ehhez képest a harmadik hely megtartása okozott inkább nagyobb gondot, mint az várható lett volna, és nagy kérdés, hogy mi lesz jövőre. A csapat körül kialakult helyzet nyílván nem segíti a lányok felkészülését, és egyre többen valószínűsítik, hogy Szabó Edina napjai is meg vannak számlálva. A vezetőedző egyébként információink szerint nyaralását tölti. Addig is mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy a kialakult helyzetért kit terhel főleg a felelősség. Az én véleményen az – nem rálátva a háttárben dolgozó erőkre -, hogy mindenki kicsit kivette a részét ebből az egészből.

A játékosok, szurkolók, illetve elsősorban a rengeteg Érden kézilabdázni kívánó gyerekek miatt reméljük, hogy gyorsan megoldódik a helyzet, és az lesz az egyesület legnagyobb baja, hogy esetleg lecsúszik a dobogóról. Hajrá, magyar kézilabda!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s