Fényes jövő előtt állhat a női magyar kézilabdázás. Serdülő, ifi és junior szinten is sikeres volt a nyár

Ezen a nyáron több utánpótlástornát is rendeztek a lányoknak. Serdülő, ifi és junior korosztályunk is megmérettetett, és jelen állás szerint úgy áll, hogy sok örömünk lehet a jövőben.

Kezdjük korosztály szerint. A serdülő válogatottunk nyílt U16-os Európa-bajnokságon vett részt Svédországban. Az Ifj. Kiss Szilárd által vezetett csapat minden mérkőzését megnyerte. A döntőig minden mérkőzésen magabiztosan, nagy gólkülönbséggel menetelt a válogatott. A döntőben hosszabbításban sikerült kicsikarni az aranyérmet a francia válogatott ellen. A fantasztikus siker után a szövetségi kapitány higgadtan és reálisan értékelt: „Az egész magyar kézilabdázás sikere a mostani győzelem, a kluboké és persze a lányoké is. Tizenhat évesek számára először rendeztek nyílt Európa-bajnokságot, ebben a korban a sikert sem alul-, sem túl nem szabad becsülni . A jelenlegi válogatott bő, majd szűkebb keretét több lépcsős folyamat során választottuk ki, úgy tűnik, jól sikerült. A legfőbb célunk a tavaly kezdett munka során az volt, hogy minél többet fejlődjünk csapatként is, és ennek szellemében szeretnénk folytatni a továbbiakban is. Nagy hozadéka a versenynek, hogy számos csapat megkeresett minket, hogy szeretne velünk felkészülési mérkőzéseket játszani, ami a további fejlődés szempontjából nagyon hasznos. Szeretném megköszönni a munkát a stábnak, Papp Györgynek, Kun Attilának, Seck Györgynek, a Magyar Kézilabda-szövetségnek, és azoknak a szurkolóknak is, akik Svédországban biztatták a csapatot.”

36725175_2021256564854502_7569047047861436416_o

AZ U16-OS EURÓPA-BAJNOK MAGYAR CSAPAT
Kapusok:
HIBÁCSKA Blanka (NEKA), BUKOVSZKY Anna (Vác)
Mezőnyjátékosok: BÁNHIDI Barbara (NEKA), FARAGÓ Luca (NEKA), FARKAS Johanna (Győri Audi ETO), HORVÁTH Nikolett (Győri Audi ETO), KAJDON Blanka (NEKA), KORONCZAI Petra (Dunaújváros), KÜRTI Laura (Győri Audi ETO), MÉRAI Maja (NEKA), NÉMETH Imola (NEKA), RITTLINGER Lotti (Mohács), RÓNAI Diána (Bajnok DSE Nemesvámos), VÁMOS Míra (NEKA), VILÁGOS Diána (Győri Audi ETO), WOTH Viktória (NEKA), ZSIGMOND Panna (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi edző: ifj. KISS Szilárd
Edző: PAPP György

Ifi válogatott

Az eggyel idősebb korosztály is pályára lépett júliusban. Igaz, nem “hivatalos” világverseny, hanem a Négy nemzet tornáján, amelyet Balatonbogláron rendeztek. A magyar csapaton kívül a román, orosz és francia válogatott képviseltette magát az eseményen. A tornát három győzelemmel, vagyis veretlenül a magyar válogatott nyerte.

Az utolsó mérkőzés jegyzőkönyve:

MAGYARORSZÁG-FRANCIAORSZÁG 26-23 (12-10)
Balatonboglár, játékvezetők: Bátori, Szécsi.
MAGYARORSZÁG: Herczeg, Magera, Szabó D. (kapusok), Albek 2, Arany 1, Bánfai 1, Borgyos 1, Györfi, Kellermann 1, Kuczora 3, Pál 5 (1), Schatzl 2, Simon 1, Szilovics 5, Tóth 3, Vámos, Varga 1. Edző: Bohus Bea.
FRANCIAORSZÁG: Boiteux, Andre, Portes (kapusok), Dembele, Deschamps, Foppa 5, Jacques 4, Jarrige 1, Kouaya 1, Lachaize, Lasm 1, Leblevec, Louis 2, Mariot, Ouattara 1, Peillon 5 (4), Wajoka 3. Edző: Puigsegur Laurent.
Kiállítások: 8, ill. 8.
Hétméteresek: 1/1, ill. 4/4.

hirek_foto.asp

Junior válogatott

Az év egyik legfontosabb magyar sporteseménye a juniort kézilabda-világbajnokság, amelynek Magyarország ad otthont. A jelenleg is zajló vébén a mieink rendkívül jól szerepelnek, szombat este döntőt játszanak a norvég válogatottal. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány lányai eddig veretlenek, és bármi is történik a fináléban, ez az eredmény óriási sikernek számít. Nem volt még Magyarországnak világbajnok junior csapata, szóval óriási fegyvertény lenne az aranyérem.

Ez a korosztály azért rendkívül fontos, hiszen innen egy ugrás, és az ember már felnőtt kézilabdásnak számít. A magyar csapat nem csupán fiatal tehetségekből áll, hanem ennél jóval többről van szó. A junior válogatott több tagja már bemutatkozhatott a felnőtt válogatottban is: elég csak Háfra Noémi vagy Faluvégi Dorottya nevét megemlíteni. A játékosok nagy része stabil NBI-es kézilabdázó, akik már a felnőttek között is bizonyítottak. Nem tehetségekről van szó, hanem már-már kész felnőtt játékosokról, akik hétről hétre a világ egyik legjobb bajnokságában edződhetnek. Többen vannak, akik az NBI mellett Bajnokok Ligáját játszanak, hiszen a Győr és a Ferencváros is ad játékost a válogatottnak. Természetesen nem szabad elfelejteni Golovon Vlagyimir szövetségi kapitányt sem, az ő szerepe a sikerekben megkerülhetetlen. A válogatottat márciusig Hajdú János vezette, de sajnos ő egészségügyi okok miatt lemondott. Fél éve dolgozik tehát a kerettel az MTK szakvezetője, ennél többet pedig lehetetlen lett volna kihozni a csapatból, szóval óriási gratula neki és segítőjének, Pigniczki Krisztinának. Nem csak szakmailag, hanem pedagógialiag is rendkívül felkészült edzőkről van szó, akik értenek a  lányok nyelvén. Elég csak megnézni az időkéréséket, vagy a mérkőzések utáni interjúkat. Ez a csapat nagyon egyben van, úgy gondolom, az aranyérem abszolút nem elérhetetlen.

37076701_683020028723810_7243289111493083136_n

A MAGYAR NŐI JUNIORVÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
BINÓ Boglárka (Győri Audi ETO), HLOGYIK Petra (MTK Budapest), SUBA Sára (GVM Europe-Vác)
Jobbszélsők: FALUVÉGI Dorottya (FTC-Rail Cargo Hungaria), KUTI Bettina (MTK Budapest)
Jobbátlövők: KLUJBER Katrin (Dunaújvárosi KKA), PÉNZES Laura (DVSC-TVP)
Irányítók: LAKATOS Rita (GVM Europe-Vác), SZABÓ Kitti (NEKA)
Beállók: GIRICZ Laura (EUbility Group Békéscsaba), PÁSZTOR Noémi (Budaörs), TÓVIZI Petra (DVSC-TVP)
Balátlövők: HÁFRA Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), HORNYÁK Bernadett (GVM Europe-Vác), HORVÁTH Laura (NEKA), KÁCSOR Gréta (GVM Europe-Vác)
Balszélsők: FODOR Csenge (Győri Audi ETO), MÁRTON Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi edző: GOLOVIN Vlagyimir
Edző: PIGNICZKI Krisztina

Az utánpótlás-válogatottak sikere azonban természetesen nem egyenlő a felnőtt válogatott várható eredményivel. Sajnos nem olyan egyszerű ez, hogy most akkor pár év múlva EB-t és VB-t nyer a magyar válogatott. Ezeket a sikereket helyén kell kezelni. A legfontosabb talán a játékos menedzselése. Sokszor panaszkodunk – néha jogosan -, hogy túl sok az idegenlégiós a magyar bajnokságban. Itt mindig leszögezzük, hogy nem a topcsapatok külföldi játékosai szúrják legjobban a magyar kézilabdát szerető szemet, hanem azok a légiósok, akik helyett a csapatok akár magyar tehetségeknek is lehetőséget adhatnának. Valahogy meg kell oldani, hogy ezek a nagyon tehetséges sportolók megtalálják a helyüket az első osztályban, és ne az legyen a követendő példa, hogy egyre többen otthagyják az országot, és Norvégiában, Németországban próbálnak szerencsét. Ennek megoldása rendkívül nehéz feladat, hiszen a magyar csapatokra jellemző, hogy  eredménykényszerben vannak, és sajnos nem mindenki engedheti meg magának, hogy egy vagy több fiatal játékost beépítsen, inkább igazolnak egy tapasztaltabb légióst. Az biztos, hogy magyar tehetségek tucatja vár arra, hogy lehetőséget kapjon a bizonyításra. Kár lenne őket elveszteni. Ez a jövő zenéje, most nincs más dolgunk, mint kiélvezni a sikereket, és drukkolni a magyar junioroknak a norvégok ellen. Kezdés 20 órakor! Hajrá, magyar kézilabda!

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s