FTC Győri ETO handball magyar kézilabda női kézilabda

Női NBI: Esélylatolgatás és játékosmozgás. Hol végezhetnek a csapatok? Győr, FTC, Siófok és a többiek. Második rész.

A kézilabdázók még csak most kezdték a felkészülést a következő szezonra, mi megpróbáltuk megjövendölni, melyik csapat mire lehet képes a 2018-2019-es bajnokságban. Átigazolások és esélylatolgatás. 

Az írás hosszabb lélegzetvételű, ezért két részre bontottuk. Ebben részben az elmúlt szezon első hét helyezettjét vettük górcső alá.

 

gyor-150x150


Győri A
udi ETO KC

A Győr a világ legjobb csapata, ehhez nem férhet kétség, Bajnokok Ligáját, magyar bajnokságot és kupát nyert az Ambros Martin által vezetett sztáralakulat. A legnagyobb hiányzó a következő szezonban épp a spanyol szakember lehet, aki sikeres évei után távozott a klubtól. Az érkezők listája igencsak erős, hiszen Kristiansen, Brattset vagy Leynaud nevét nem kell bemutatni egyetlen kézilabdát szerető embernek sem. Sportáguk klasszisai, akiket bármely csapat szívesen látna a soraiban. A Győrnél pedig ez úgy néz ki, hogy az a sor szinte kivétel nélkül sztárokból áll, akik képesek egy csapatként kézilabdázni. Az egyetlen kérdés az, hogy az új stáb, Danyi Gáborral és Zdravko Zovkoval miként tudják kezelni az új szituációt és persze a világsztárokat. “Ez a csapat edző nélkül is mindent megnyerne” – hallhattuk ezt már többször, de ez azért korántsem igaz. Ha a csapat triplázni szeretne, akkor fontos, hogy a csapatot elkerülje az elmúlt évek elképesztő sérüléshulláma, igaz, láthattuk, hogy Tomori, Mörk vagy Knedlikova hiánya sem okozott gondot az eredményességben.

A handballexpert tippje a következő szezonra: A Győr csapata az abszolút favorit, az eddig is rendkívül erős csapat még tovább erősödött, és a magyar mezőny és a BL abszolút favoritja a zöld-fehér csapat. Szerintem nem csak én gondolom úgy, hogy bármi más, ami nem egy triplázó címvédés, kicsit csalódottság lenne a szurkolóknak. 

Érkezett: Amandine Leynaud (kapus, Vardar Skopje), Kari Brattset (beálló, Vipers Kristianstad), Veronica Kristiansen (balátlövő, Midtjylland Handbold), Kürthi Laura (saját nevelés)

Távozott: Anja Althaus (befejezi a pályafutását), Binó Boglárka (kapus, Békéscsaba)

A Győr csapatához több játékos érkezett kölcsönből vissza, de tovább is álltak. Lakatos Rita és Hársfalvi Júlia is közéjük tartozik.

ftc-1-150x150

FTC-Rail Cargo Hungaria

Tavaly azt írtuk a Ferencvárossal kapcsolatban, hogy lehetséges, hogy veszélyben van az ezüstérme, mert hát ott az Érd meg a többiek. Annyira tévedtünk, hogy Elek Gábor csapata egy történelmi végjátékban maradt alul a Győrrel szemben, mindössze egyetlen gól döntött a bajnoki cím sorsáról. A vezetőedző egy interjúban elmondta, hogy minden évben tart attól, hogy a második hely nem lesz meg, de most ez a félelem valódi, hiszen több csapat is rendkívül jól igazolt; elég csak a Siófokra és a Kisvárdára gondolni. A Fradi kerete ráadásul átalakul, hiszen nem lesz már a csapat segítségére a csapat szíve, Szucsánszki Zita, de a védelem oszlopa, Szekeres Klára is távozik ideiglenesen. Mindkét kézilabdázó babát tervez. Rajtuk kívül a távozók és érkező erősségét nehéz megtippelni, de nagyjából egy szinten vannak. Nagy igazolás lehet Klivinyi Kinga, aki tökéletesen fog illeni az Elek Gábor által vizionált lerohanásrendszerbe. A szakember úgy nyilatkozott, hogy ezt a magyar válogatott balátlövőnek találták ki. Klivinyi azonban még sérült, a beépítés így nehézkesebb lesz. A Fradi magyar válogatott játékosai rendkívül fiatalok, és immáron néhány világbajnok is a keretben található. Potenciál tehát van a csapatban.

A handballexpert tippje a következő szezonra: A Győr és a Ferencváros között szerintünk kicsit nyílt az a bizonyos olló, a triplázó csapat világsztárokat szerződtetett, és az aranyat előre odaadnánk nekik (igaz, tavaly is így tettük, aztán…). Az ezüstérem meglehet a Fradinak, a Siófok hiába igazolt jobban, idő kell nekik, hogy összeálljanak. Elek Gábor kiváló edző, minden idők talán legerősebb női magyar bajnokságában odaérhetnek a dobogó második fokára. 

Érkezett: Klivinyi Kinga (balátlövő, Érd), Szemerey Zsófi (kapus, Siófok), Hlogyik Petra (kapus, MTK), Farkas Kata (jobbátlövő, Békéscsaba), Suba Sára (kapus, Vác), Bobana Klikovac (beálló, Craiova), Djurdjona Malovic (jobbátlövő, Buducnost)

Távozott: Laura van der Heijden (jobbátlövő, Bietigheim), Tóth Nikolett (irányító, MTK, Bánfai Kira (jobbszélső, MTK), Suba Sára (kapus, Vác), Marija Jovanovic (balátlövő, befejezi a pályafutását), Szekeres Klára és Szucsánszki Zita szünetelteti a profi karrierjét

 

Érd HC

Az Érd csapata bronzérme nem volt meglepetés az előző szezonban, hiszen Szabó Edina csapata már bebútorozott a dobogó alsó fokára. Ez most változhat, és szerintünk változni is fog. Elveszítették a klub emblematikus játékosát, Klivinyi Kingát, és egyébként is inkább gyengülni látszik a keret, mint erősödni. Ehhez még hozzájön, hogy a nyár nem éppen nyugalomban telt, lemondások, és nyílt levelek után azonban egyelőre úgy néz ki, hogy Szabó Edina vezeti tovább a csapatot. Tavaly és az előtt is voltak érdekes és váratlan eredmények, de eddig minden vihart túlélt a vezetőedző. A következő szezon azonban vízválasztó lehet, hiszen az ellenfelek, a dobogót megcélzó csapatok sokkal jobban erősítettek, és akkor ott vannak még a stabil középcsapatok, amelyek okozhatnak kellemetlen perceket az Érd csapatának. 

A handballexpert tippje a következő szezonra: Az Érd szerintünk elveszíti az eddig természetesnek vélt harmadik helyét. Az első négybe kerülés talán kisebb meglepetés lenne, de benne van a csapatban, ugyanakkor inkább a 4-6. hely lehet a reálisabb helyezés. 

Érkezett: Schatzl Natalie (balszélső, NEKA), Győri Barbara (kapus, Vasas), Jovana Kovacevic (irányító, Békéscsaba), Jelena Lavko (jobbátlövő, Alba Fehérvár), Markéta Jerabkova (irányító/átlövő, Banik Most)

Távozott: Klivinyi Kinga (balátlövő, FTC), Győri Barbara (kapus, MTK), Mireya Gonzalez (jobbátlövő, Siófok), Bernát Dorina (jobbszélső, Eszterházy KESC), Domokos Dalma (jobbszélső, Mosonmagyaróvár), Márczy Tekla (irányító, Mosonmagyaróvár), Jamina Roberts (balátlövő, Randers HK), Andjela Bulatovic (irányító, Buducnost)

 

Dunaújvárosi Kohász KA

A DKKA az előző évben erőn felül teljesített, és majdnem elérte a bronzérmet, amihez nem sok hiányzott. A György László által vezetett csapat kerete közel ugyanolyan erős marad, mint tavaly volt. A magyar válogatott Kovács Anna távozása lehetne nagy érvágás, de tudjuk, hogy az edző és a játékos nem ettek egy tálból. A csapat jól igazolt, a negyedik hely megtartása azonban óriási bravúr lenne, elnézve a többi csapat erősítéseit. 

A handballexpert tippje a következő szezonra: A negyedik hely nem elképzelhetetlen, de inkább a szenzáció kategória lenne a következő évben. Inkább az 5-6. hely lehet reális az egyébként roppant erős csapat számára. 

Érkezett: Erdősi Ildikó (balszélső, Siófok), Ferenczy Fruzsina (irányító/átlövő, Siófok), Sirián Szederke (beálló, DVSC), Csapó Kyra (kapus, Metz)

Távozott: Kovács Anna (jobbátlövő, DVSC), Oguntoye Viktória (kapus, DVSC), Bulath Anita (balátlövő, DVSC), Takács Dusmáta (beálló, Csurgó)

Siófok KC

A Siófok az előző évben a kissé csalódást jelentő ötödik helyet érte el. A csapat életét rengeteg sérülés és váratlan anyai örömök nehezítették, és tavaly sem tudtak annyit előrébb lépni, mint szerettek volna. Idén azonban úgy tűnik, tényleg komolyan gondolják a Balaton-partján, hogy élcsapattá, és nemzetközi szinten is számon tartott egyesületté válnának. Bár távozott Pitz András, a klub eddigi sportigazgatója, aki rengeteget tett a csapatért, az érkezőket a világ legtöbb helyén tárt karokkal várnák. Nem csak a világbajnok Solbelgre, vagy az (egykori?) világklasszis Penezicre gondolunk, hanem a csapat új edzőjére, a norvég Tor Odvar Moenra, aki Lars Rasmussent váltja a kispadon. A feltételek adottak, már csak stábon múlik, hogy mit hoznak ki ebből a szinte BL-szintű keretből. 

A handballexpert tippje a következő szezonra: A Siófok eredményességét nagyon nehéz megtippelni. Ha csak a neveket nézzük, akkor a második hely sem lenne elérhetetlen a csapat számára, ugyanakkor a magyar NBI rendkívül erős, és vannak olyan csapatok, amelyet szinte készek, nem kell szinte teljesen nulláról kezdeniük. Az ősz lesz főleg nehézkesebb, hiszen össze kell szoknia a csapatnak és edzőnek, utána viszont szép jövő előtt állhat a Siófok. A mi tippünk az, hogy a 2-4. helyezés reális, de inkább a dobogó alsó fokán tudnánk elképzelni Tor Odvar Moen csapatát. 

Érkezett: Andrea Penezic (balátlövő, Vardar Skopje), Mireya Gonzalez (jobbátlövő, Érd), Joanna Drabik (beálló, Perla Lublin), Silje Solberg (kapus, Issy Paris Hand), Tatiana Khmyrova (irányító, Vardar Skopje)

Távozott: Tóth Alexandra (kapus, Eszterházy KESC), Szemerey Zsófia (kapus, FTC), Erdősi Ildikó (balszélső, DKKA), Ferenczy Fruzsina (irányító/balátlövő, DKKA)

 

GVM Europe-Vác

A Vác volt az elmúlt szezon meglepetéscsapata, hiszen végig egyenletesen teljesítve szerezték meg az előkelő hatodik helyet. Mindezt kevés, de minőségi légióssal, megspékelve rengeteg fiatal magyar tehetséggel érték el. A csapat az új idényre nagyon fiatal honi játékosokat igazolt. Érzékeny veszteség lehet Lakatos Rita és Kovács Patrícia távozása.

A handballexpert tippje a következő szezonra: A jó munka és csapatállomány, valamint az elmúlt év kiváló teljesítménye ellenére azt tippeljük, hogy a csapatnak nagy bravúr lenne megismételni a tavalyi jó évet. Nem lehetetlen, de nehéz dolga lesz Szilágyi Zoltán együttesének, hiszen egy újdonsült junior világbajnokkal is kevesebben lesznek. Szerintünk a 6-8. hely lehet reális a csapat számára. Ha lenne kisebb pénzünk fogadni, rátennénk a váciak fix hetedik helyére. 

Érkezett: Kuczora Csenge (balátlövő, Vasas), Suba Sára (kapus, FTC), Káldy Lili (átövő, Szent István SE), Szabó Kitti (irányító, NEKA), Iván Emese (jobbátlövő (Eszterházy KESC)

Távozott: Kovács Patrícia (irányító, Metzingen), Lakatos Rita (irányító, Byåsen HE), Hornyák Bernadett (iránytó/átlövő, Szombathely)

Kisvárda Master Good SE

A Kisvárda csapata tavaly a hetedik helyen végzett, és ez természetesen előrelépés volt az az előtti szezonhoz képest, amikor a kiesés elől menekültek. A csapat nem titkoltan előrébb szeretne lépni, ezért ismét alaposan bevásároltak, és majdnem egy teljes keretnyi játékost hoztak a csapathoz. Több válogatott játékos is szerepel az érkezők listáján. A legnagyobb vérveszteség Triscsuk távozása lehet. A magyar válogatottban is többször szerepelt irányító/átlövő közös megegyezéssel bontott szerződést a klubbal, és a hírek szerint Oroszország felé veheti az irányt.

A handballexpert tippje a következő szezonra: A rengeteg jövés-menés meglátszhat még az őszi eredményeken, ugyanakkor a csapat valószínűleg előrébb fog lépni a tabellán. EHF-kupa helyet jósolunk a csapatnak. 4-6. hely lehet reális.

Érkezett: Tamires Morena Lima de Araújo (beálló, Larvik), Horváth-Pásztor Bettina (kapus, DVSC), Horváth Dóra (balátlövő, Kecskemét), Weronika Kordowiecka (kapus, GTPR Gdynia), Marianna Rebicova (balátlövő, Iuventa Mihalovce), Mihajlov Maja (irányító/átlövő (HLKC), Yelena Avdekova (balszélső, Baia Mare), Ana Tomkovic (jobbátlövő, Mecininar), Ana Maria Dragut (jobbálövő, Zalau), Andrea Klikovac (jobbátlövő, Vardar), Aneta Benko (jobbszélső, Krim Mercator), Timea Milosevic (balszélső, Knjaz Milos)

Távozott: Triscsuk Krisztina (irányító/átlövő, Oroszország?), Triffa Ágnes (kapus, DVSC), Karacs Jázmin (balszélső, KNKSE), Olena Umanyec, Szabó Valéria (befejezi a páyafutását), Balog Judit (kapus, Békéscsaba), Tarjányi Szilvia (beálló, Kispest), Dudás Georgina, Marina Dmitrovic (jobbátlövő, Corona Brasov), Ivanka Migovich (jobbszélső, ?), Ekaterina Dzhukeva (kapus, Craivova)

 

Nos, mi így látjuk, de valakinek más a véleménye, könnyen lehet, hogy neki van igaza. Ha  a kedves olvasó hibát talál az írásban, kérjük, bátran jelezze felénk.

4 hozzászólás

 1. Ennek a résznek a talalása szerintem reális és valós.Majdhogynem mindennel egyetértek,kivéve a Dunaújvárost.Én a 3.helyre várom a csapatot.Indoklásként annyit,hogy nem kell új csapatot építeniük,hiszen Kovács már nem játszott,Bulath pedig visszavonulás előtt állt./nem tudom, a Debrecen csak a neve miatt igazolta le?./

  Kedvelés

 2. Szvsz túl korainak érzem az esélylatolgatást, hisz még az első edzőmeccsek sem mentek le.
  Női kézilabdáról lévén szó pedig tudjuk, hogy nem az számít, hogy papíron ki, milyen erős, hanem hogy mennyire tudnak stabil csapattá válni, mikorra áll össze a védekezés,stb.
  Papíron a Siófok jobb, mint a Fradi(atyaég, Penezic, Nze Minko, Janjusevic váltótársa Perianu, Khmyrova, Gonzalez? A kapuban meg Dedu és Solberg vernyeznek?), aztán mégis a Fradi az a csapat(!), amelyik évről évre bizonyít a kétkedőknek.
  Mondom ezt annak ellenére, hogy L.v.d.H elengedését az évtized legnagyobb hibájának artom, mert marha nagy játékos.
  Az Érdi névsort nem szabad lenézni, mert jól igazoltak és korban is egészséges a csapat. Egyedül egy edzőt kellett volna fogniuk és simán pariban lennének a Fradival.
  Az idei szezon meglepetéscsapat a Debrecen lesz szerintem, a Kisvárda pedig a sötét ló… még saját maguknak is.
  Másik tippem, hogy Fehérváron lesz egy szezonközi edzőcsere és a kiesés elől fognak menekülni.

  Az én tippem a legvégére
  Győr
  FTC
  Siófok
  Érd
  Dunaújváros
  Debrecen
  Kisvárda
  Vác
  Budaörs
  Fehérvár
  MTK
  MMóvár
  B.csaba
  Eger

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: