Jó magaviselete miatt előbb engedték ki a Cozma-gyilkosság egyik elítéltjét

Sajnos kézilabdázáshoz kapcsolódó hír, miszerint jó magaviselete miatt szabadlábra helyezték Sztojka Ivánt, a Cosma-gyilkosság harmadrendű vádlottját. Mint ismeretes, 2009-ben brutálisan meggyilkolták Marian Cozmát, a román válogatott és a Veszprém kiválóságát. 

Az ember keresi a szavakat…

A Rafael testvérek mellett Sztojkáról állapította meg a bíróság, hogy részt vett az embertelen tett végrehajtásában. Sztojka ügyvédje megerősítette, hogy múlt csütörtökön Sztojkát kifogástalan magatartására tekintettel 9 év 5 hónap után, pártfogói felügyelet mellett 4 év 5 hónapra feltételesen szabadlábra bocsátották. Mindez azt jelenti, hogy 2022 helyett így 2018-ban szabadult. A Kúria szerint a földön fekvő, szíven szúrt Cozmába kétszer is belerúgott – ráadásul a szúrást megelőzően ő nyomta a kézilabdázót a falhoz.

Az ember keresi a szavakat…

A Borsnak egy enyingi szemtanú számolt be Sztojka kiengedéséről, szerinte a férfinak „szabadulóbulit” rendeztek, és azóta már új BMW-je is van.Már a kiengedés is eleve bicskanyitogató, de a Cozma család ügyvédje szerint hiába ítélt meg végül a bíróság 16 millió forint kártérítést, amit a tetteseknek kellett volna megfizetniük, a kézilabdázó családja egy fillért nem látott soha. Először ugyanis az állam próbálja bevasalni a tetteseken a bűnügyi költségeket.

Az ember keresi, de nem találja a szavakat… 

Rögtön az jut eszünkbe, hogy hogy lehet, hogy ezek a tettesek bármikor szabadlábon lehessenek. Az életfogytiglan lenne a minimum egy ember megöléséért, de többen egyenesen a halálbüntetést is elfogadható büntetésnek vélnék. 

A 888. leírta, hogy “tehát az a Sztojka, aki 2011-ben olyan szinten elveszítette az önkontrollját, hogy kommandósoknak kellett kivezetni a bíróságról, és aki ezen az ominózus tárgyaláson az ügyésznőnek őrjöngve azt üvöltötte, hogy “mi a faszt hazudik ez a geciláda faszszopó kurva […] mi a faszt mondjak már, hogy szopjál le te faszszopó hazug kurva!”

Ezután hét évvel tartottak egy meghallgatást, amelyen megállapították, nem is olyan veszélyes ember ez a Sztojka Iván, engedjük ki a társadalomba idő előtt… Minek kell történnie Magyarországon, hogy az elítéltek azt a büntetést kapják, amelyet megérdemelnek?

Ezeket a sorokat a nem is olyan régi, szomorú évfordulóra írtam.

“Már kilenc éve történt az iszonyat, amely nem csak Magyarországot, hanem az egész világot megrázta. 2009-ben ölték meg a Veszprém és a román válogatott kiváló sportemberét, Marian Cozmát. 

A hatalmas termetű, 211 centiméter magas beállóst már „családi öröksége” is a kézilabda irányába terelte: szülei is kitűnő, válogatott játékosok voltak. Az 1982. szeptember 8-án született Cozma a Dinamo Bucuresti-ben kezdte karrierjét, és nevelőklubjából lett válogatott is. 2002-ben, Fehéroroszország ellen debütált a nemzeti csapatban. Román bajnok és kupagyőztes lett a Dinamóval, majd 2006-ban a Veszprém elleni mérkőzésen kilenc gólt dobott – ez annyira jó ajánlólevél volt, hogy az MKB szerződtette. A veszprémiekkel magyar bajnokságot, kupát és KEK-et is nyert.

És ezután történt a tragédia. Teljesen tisztán emlékszem arra a vasárnap délelőttre. Egyik közeli ismerősöm rám írt, hogy hallottam-e a hírt. A hangjából, és abból, hogy nem merte elmondani, mi történt, tudtam, hogy valami felfoghatatlan történhetett. Amikor értesültem a tragédiáról, csak zokogni tudtam. Tehetetlen szomorúség és düh volt bennem, és csak sírtam, és nem fogtam fel, hogy ilyen megtörténhet. Megtörtént. Elveszítettünk egy remek sportolót, egy példaértékű kézilabdást, és egy fantasztikus embert, aki a légynek sem ártott. Aki nem érdemelte meg a halált, aki előtt még ott állt az élet. Ha ez eszembe jut, még most, kilenc évvel a borzalom után sem tudok sírás nélkül emlékezni. Marian Cozma, az égiek legyenek veled! Nyugodj békében!”

Emberek, milyen világban élünk?

Forrás: 888, Index

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s