Férfi BL: Meddig juthatnak a klubcsapataink? Telekom-Veszprém

Szerdán kezdődik a Bajnokok Ligája, hála az égnek! Rögtön pikáns sportcsemege az első mérkőzés: a Rhein-Neckar Löwen a Barcelonát fogadja. Két magyar résztvevője van a világ legerősebb tornájának, próbáltunk megtippelni, hogy csapataink meddig juthatnak.

Mielőtt a Telekom-Veszprém csapatával foglalkoznánk, először lássuk az EHF által közzétett erősorrendet. Szerintük ez a tíz legerősebb európai klubcsapat.

1. Montpellier HB (francia)

  2. Rhein-Neckar Löwen (német)

  3. Paris Saint-Germain (francia)

  4. SG Flensburg-Handewitt (német)

  5. FC Barcelona (spanyol)

  6. Meskov Breszt (fehérorosz)

  7. HBC Nantes (francia)

  8. Mol-Pick Szeged

  9. Telekom Veszprém

10. PGE Vive Kielce (lengyel)

Mi csak annyit mondanánk erre, hogy hm. Nem azért, mert a Veszprém vagy a Szeged csak a végén kullog ennek a listának, hanem, mert 

a, a BL-döntős mit keres a hetedik helyen?

b, mit keres a Brest a hatodik helyen?

c, mit keres két német csapat az első négyben?

d, de mégiscsak megkérdeznénk, hogy a Veszprémet miért a kilencedik helyre tették…

Egyébként nehéz dolga van annak, aki meg szeretné tippelni az erősorrendet, hiszen nagyon kiegyenlített a mezőny, ebből a tíz csapatból kis túlzással a fele “simán” megnyerheti a BL-t.

Na, de nézzük a magyar csapatok, kezdjük először a bajnoki ezüstérmes Telekom-Veszprém csapatával.

Tavaly a Veszprém – mondjuk ki nyugodtan – leszerepelt a BL-ben, hiszen mindenki azt várta, hogy legalább a Final Four meglesz a csapatnak. A Skjern elleni fiaskó derült égből villámcsapás volt, amelyből valószínűleg – remélhetőleg – tanult a csapat.

Mint majdnem minden évben most is viszonylag nagy volt a jövés-menés. Öten jöttek, és hatan távoztak Veszprémből. Ha figyelembe vesszük a csapat megmaradt tagjait, akkor szerintünk nem annyira egyértelmű, hogy a csapat erősödött. Inkább stagnálás ez, megpróbáljuk levezetni.

Ha meg kelleni tippelni, ki volt a nyár legjobb igazolása Veszprémben, akkor nehéz dolgunk lehet. Talán a francia világbajnok Kentin Mahé és a klasszis hálóőr Sterbik Árpád kapná erre a kérdésre a legtöbb szavazatot.

Alilovic Szegedre igazolt, érkezett a Vardarból Sterbik, ami erősítést jelent a csapatnak, amennyiben nem bajlódik a spanyol válogatott hálóőr annyi sérüléssel, mint azt az előző szezonban tette. A védekezés és a kapus összhangja még nem az igazi, de ez természetes. A felkészülési meccseken Sterbik védett nagyon jól, és nem annyira hatékonyan is. 

Kentin Mahé tulajdonképpen csak elvétve került pályára Flensburgban az elmúlt fél évben, akkor is inkább csak heteseket dobált. A német csapat úgy lett bajnok, hogy Mahé alig játszott. Jó kérdés, hogy milyen formában van, de fontosabb kérdés, hogy hol fog játszani. Ott van irányító poszton az egyik legjobb magyar játékos, Lékai Máté, valamint januárban sikerült leigazolni a Füchse Berlintől a szerb Petar Nenadicot. Utóbbi gyakran játszik balátlövőben is, de oda is hoztak játékost, Borut Mackovsek személyében. Ő egyébként a felkészülési mérkőzéseken kellemes meglepetés volt, Ilicet fogja helyettesíteni, gondolom.

Ugalde eligazolt a Hannoverbe, ahol ismét Ortega mester kezei alatt játszhat. Érkezett balszélső, Kielcéből tette át székhelyét Veszprémbe Manuel Strlek. Ugyanakkor a két szél rendben volt eddig is, a balkezesek kevés hibával játszottak, míg Manaskov jó igazolásnak bizonyult tavaly. Itt nem érzek előrelépést az elmúlt évhez képest.

René Toft Hansen leigazolása talán a legnagyobb talány ezen a nyáron. A  34 éves dán válogatott beállót a Kielből hozta el a Veszprém. A testvére egyébként a PSG-ben folytatja. Beállóposzton elég erős a Veszprém, hiszen Blagitonsek és Nilsson is a jók közé tartozik, ezért azt tippeljük, hogy Vranjes inkább védekezésben számít a játékosra. Ez nem lenne idegen Toft Hansennek, hiszen a Kielben is  többször csak védekezett. De ha csak védekezik, akkor miért nem tartotta meg a csapat inkább a csupaszív Schuch Timuzsint? Őt nem kellett volna beépíteni, hiszen évek óta a bakonyi csapat tagja.

Az érkezőket és a távozókat figyelembe véve mi nem érezzük azt, hogy a Veszprém erősebb lenne, mint tavaly volt, ráadásul a két nagy lövő, Nagy László és Momir Ilic is egy évvel idősebb lett, többet egészen biztosan nem fognak futni és bírni, mint a tavalyi szezonban.

Sok múlik Ljubomir Vranjesen. Többen messiásként várták a svéd trénert, hogy aztán csalódniuk kelljen. Talán kijelenthetjük, hogy ki lehet esni a KO-fázisban, de nem egy dán kiscsapat ellen, és főleg nem úgy, ahogy történt. Ráadásul a hazai hegemónia is megtört, hiszen hosszú évek óta először tudott a Szeged a Veszprém előtt bajnokságot nyerni. Egy csapatépítés nem megy egyik napról a másikra, éppen ezért lehet vízválasztó ez az idény. Maga a szakvezető nyilatkozta hogy ez már az ő csapata, ezzel talán kijelentette, hogy minden felelősség az övé. Ha a csapat nem jut a Final Fourba, és a Szeged meg tudja védeni a bajnoki címét, akkor elképzelhetőnek tartjuk, hogy Lauge és Vranjes nem fognak együtt dolgozni jövő nyártól.

A mi tippünk, hogy a Veszprém nem lesz ott Kölnben, a negyeddöntőt tartjuk reálisnak a csapatnak, de azonnal hozzá szeretnénk tenni, hogy reméljük, tévedünk!

Telekom-Veszprém

Érkezett: René Toft Hansen (beálló, Kiel), Borut Mackovsek (balátlövő, Celje), Kentin Mahé (irányító, Flensburg), Manuel Strlek (balszélső, Kielce), Sterbik Árpád (kapus, Vardar) 

Távozott: Mirko Alilovic (kapus, Szeged), Ancsin Gábor (jobbátlövő, FTC), Győri Mátyás (irányító, Tatabánya), Schuch Timuzsin (beálló, FTC), Renato Sulic (beálló, Plock), Cristian Ugalde (balszélső, Hannover)

A Veszprém kerete a BL-re:

Screenshot 2018-09-11 22.25.10Screenshot 2018-09-11 22.25.32

A Veszprém BL-sorsolása:

Screenshot 2018-09-11 22.26.44

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s