Vranjes: “Van esélyünk a Final Fourra.” Jakobsen: “A Bundesliga már nem a legerősebb bajnokság”

A német Sport1 sportoldal érdekes összeállítást közölt tegnap. A téma Bajnokok Ligája és a Bundesliga csapatok kapcsolata. Többek között a Veszprém is szóba került a cikkben. Ez egy németről magyarra fordítás.

“Túl sok terhelés, kevés siker, a sztárok elmenetele. Ez jellemzi a Bundesligát” – kezdi írását a Sport1.

Öröm? Remény a végső győzelemre? Vagy eufória? Ezek közül egyiket sem lehet érezni Nikolaj Jakobsen esetében. A sikeredző az utolsó Bajnokok Ligája évét kezdi meg a Rhein-Neckar Löwen vezetőedzőjeként. Jakobsen aggódik a Bundesliga-csapatok leterheltsége miatt.

“Nem véletlen, hogy kétszer egymás után nem került be német csapat a Final Fourba” – nyilatkozta a dán edző a Mannheimer Morgennek a Barcelona elleni mérkőzés előtt. Ebben a szezonban a Flensburg és mi sem vagyunk feltétlenül ott a BL-győzelemre pályázók között, és így harmadszorra sem lenne ott német csapat Kölnben.”

A német csapatok sikeres európai szereplései már a múlté. Vége azoknak az időknek, amikor a Bundesliga-alakulatok törzsvendégei voltak a kölni Final Fournak. “A csúcson már nem a Bundesliga a világ legerősebb bajnoksága” – véli Jakobsen.

Ljubomir Vranjes, a Flensburggal 2014-ben BL-t nyert edző most a magyar topklub, a Telekom-Veszprém szakvezetője. Ő is hasonlóképpen látja a dolgokat, mint Jakobsen.“Minél hosszabb a szezon, annál nehezebb a német csapatoknak jól szerepelni. A terhelés jóval magasabb a topkluboknál. Majdnem minden harmadik nap kemény meccset kell játszani. Ez óriási hátrány nekik” – nyilatkozta a svéd mester. 

2542c52e-b670-11e8-b08e-b8ca3a67761c

A német válogatott szövetségi kapitánya, Christian Prokop, és a PSG világsztárja, Uwe Gensheimer is azonos véleményen van. “Van oka, hogy a német bajnokság lecsúszott a csúcsról. Franciaország megelőzte Németországot” – mondta Prokop. “Remélem, hogy fejlődni tudunk” – tette hozzá.

A Sport1 szakértője, az egykori klasszis játékos, Daniel Stephan is osztja ezt a véleményt: “A többi topcsapatok nem csak utolértek minket, hanem előttünk vannak.” Az egykori német válogatott játékos főleg a PSG-re vagy a Veszprémre gondolt, bár képesnek gondolja a Flensburgot vagy a Löwent, hogy odaérjenek a Final Fourra. Szerinte még mindig a Bundesliga a legjobb bajnokság a világon. 

A kilátások azonban nem rózsásak. Uwe Gensheimer, a PSG balszélsője hívta fel a figyelmet arra a problémára, hogy “egyre több sztár dönt úgy Európában, hogy nem szeretne Németországban játszani. A Bundesligának fel kell tennie a kérdést, hogy miért döntenek így a klasszis kézilabdázók.”

UnknownEbben Vranjes tökéletesen egyetért a játékossal. Szerinte is túl magas a leterheltség a Bundesligában. “Mindenki a legjobb csapatban szeretne játszani, de olyan sokáig, amíg ez lehetséges. És ekkor az ember kétszer vagy háromszor is meggondolja, hogy a Bundesligában játsszon-e. Ha az ember a játékosokkal beszélget, kiderül, hogy elégedetlenek a terhelés nagyságával” – így Vranjes 

“Ha bizonyítani akarsz, akkor az nem problémás. De ha nevet szerezték magadnak, akkor teljesen máshogy látod a világot. Franciaországban is magas szinten űzik a sportot. Németországban nagy keretre van szükség, ami nagyon drága.”

Jakobsen tökéletesen egyetért Vranjessel: “A sztárok inkább mennek Veszprémbe, Kielcébe, Barcelonába, Nantes-ba, Montpellierbe vagy Párizsba. Itt sokkal több pénzt kapnak, kevesebb strapáért” 

Az EHF-ranglistán Franciaország megelőzte Németországot. A Löwen, amely Jakobsen edzősködése óta új uralkodónak számítanak a német kézilabdázásban, egymás után négyszer estek ki a BL nyolcaddöntőjében. Legutóbb épp a sorsolási káosz miatt. A legutóbbi győztes a Flensburg csapata, 2014-ben némi meglepetésre nyerték el a legrangosabb kézilabdás klubdíjat. 

Vranjes sokat dicsérte az ex-csapatát (“A fejlődés nagyon pozitív. Az egyesület kiváló munkát végez”), de a Veszprémet esélyesebbnek tartja a BL-győzelemre. 

“Új játékosaink vannak, jó úton vagyunk. Esélyünk van arra, hogy ott legyünk a Final Fourban. Ha ott vagyunk, akkor pedig bármi megtörténhet. Kell egy kis szerencse, de erősebbek vagyunk, mint az elmúlt évben” – véli a Telekom-Veszprém szakvezetője. 

1517162673-280118_FOS_mwol_0028Jakobsen az év végétől már csak a dán válogatottra koncentrál, ő ugyanakkor úgy véli, hogy a német csapatok lemaradása még nagyobb lesz.

“Most a Bundesligának olyan játékosai vannak, mint Andy Schmid, Domagoj Duvnjak és Niklas Landin, akik már évek óta itt játszanak, és itt is fognak játszani. De ha ők befejezik a pályafutásukat, akkor nehéz idők jönnek a Bundesligára” – véli a 46 éves szakember. 

Forrás: https://www.sport1.de/handball/champions-league/2018/09/handball-champions-league-rhein-neckar-loewen-hbl-droht-den-anschluss-zu-verlieren

Borítókép: PORT1-Grafik: Getty Images/ Imago

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s