Férfi BL: a Veszprém kikapott Barcelonában. Lesz ez még jobb (?)

A Veszprém tegnap Barcelonában lépett pályára a Bajnokok Ligájában. A magyar csapat vereséggel távozott a katalán fővárosból. Pedig…

Sok a pedig. A Veszprém az első mérkőzésen győzelmet szerzett otthon, a Kielce ellen. A legfontosabb a két pont volt, de a játék kép hagyott kívánnivalót maga után. Kis túlzással: ha nincs Árpi, nem lett volna győzelem sem.

Aztán következett a második mérkőzés: Barcelona ellen. A mumus ellen, hiszen Spanyolországba a Veszprém nem győzni járt eddig, ugyanakkor ez a Barcelona már nem az a Barcelona, így joggal és okkal lehettek bizakodók a csapat szurkolói. 

Ha a végeredmény nézzük, akkor sokan mondhatják, hogy “hm, ki lehet kapni Barcelonában három góllal”, és “lesz ez még jobb is”. És persze a közhelygyűjtemény ide vonatkozó passzusai. 

NEM! Nem értünk ezzel egyet. A Barcelona talán több helyen változott, mint a Veszprém, legalábbis, ha a standard felállásokat vesszük alapul, és ez a Barcelona tényleg nem az a Barcelona. Ez a Barcelona úgy játssza a nyitott védekezést, egy bonyolultabb védekezési formációt, hogy a játékosok egy része csak nyáron csatlakozott az egyesülethez. 

Már a Löwen ellen is az az érzése volt az embernek, hogy Pascual edző tudatosan cserélgeti látszólag össze-vissza a csapatát. A németek elleni meccsen is úgy tűnt, mintha csak egy felkészülési találkozó lenne. Sokan pályára léptek, és mintha a végeredmény csak másodlagos lenne. Ha ez tudatos, akkor annak az lehet az oka, hogy tudja a spanyol csapat edzője, hogy bizony nem most kell villogni, ráérnek “túlélni” a csoportkört, majd amikor a KO-fázis jön, akkor kell jól muzsikálni. Ez a fajta nyitott rendszer is új, eddig kicsit defenzívebben védekeztek a Barcelona játékosai. Most extrém módon megnyitják a falat, és ezt tudtuk mi is. A szurkolók is, akik legalább egy Barca-meccset megnéztek, tudta mindenki, de nekünk kicsit úgy tűnt, mintha ez a nyitott védekezés meglepte volna Vranjesékat. Ami természetesen lehetetlen…

Több dolog kell, hogy egy nyitott védekezés ellen jól tudjon támadni egy csapat, ezzel nagyjából serdülő szinten már tisztában kell lennie mindenkinek. Kellenek hozzá befutások, keresztmozgások és dinamikus játékosok, valamint sok labda nélküli mozgás. Vranjes kezdőfelállása úgy nézett ki, hogy a két veterán átlövő (Ilic és Nagy) között volt egy gyors lábú játékos, Lékai Máté. 

Ha nyitott védekezés ellen egy irányítót kívánhatna egy edző, akkor több szakvezető biztosan Lékai Máté mellett tenné le a voksát, de Vranjes abban a szerencsés helyzetben van, hogy nem egy, hanem két rendkívül dinamikus játékosa van középre, hiszen Mahé is jól egy az egyezik, gyors és jól lát a pályán. 

Vranjes azonban egy idő után úgy döntött, hogy feláldozza a gyors irányítók játékperceit, hogy Nenadic is a pályán lehessen. Arról nem is beszélve, hogy biztos volt, hogy a nyitott védekezés nem pont a két veteránnak van kitalálva, hiszen fárasztóbb ellene a játék, mint egy defenzívebb hatos fal ellen. 

Az egész mérkőzésen rengeteg volt a bizonytalanság, a technikai hiba és főleg az eladott labda. Az volt az ember érzése, hogy a Veszprém nincs ott a pályán fejben, és ez már nem először fordul elő az utóbbi időben. A méltán világhírű Veszprém-védekezés is már csak szép emlék. A csapatnak folyamatosan gondjai vannak hátul, pedig ha van extra motiváció, akkor az pont az, hogy Palmarsson ellen játszottak fiúk. Ez sem hozott kellő motivációt a csapatba.

Ami a támadást illeti. Hiába van három beálló nevezve, ha nem tudatosan vannak felépítve a beállóval való összjátékok, illetve ha Kentin Mahé az egyik legeredményesebb ezen a poszton. 

A szurkoló bizakodik, “csak hárommal kaptunk ki”, “második félidőt lehoztuk ikszre”, de ez a Barcelona kikapott a Löwen ellen, az ellen a Löwen ellen, akit tegnap a Kielce vert meg hazai pályán. A Montpellier, vagyis a BL-címvédő egyelőre nem találja magát, ami rendkívül rosszul jöhet azoknak a csapatoknak, akik még nem játszottak ellenük, hiszen valamikor felszívják magukat, mert különben nem jutnak tovább a csoportból sem. Ez egy kiegyensúlyozott csoport, rendkívül sok azonos képességű csapattal, legalábbis az eddig látottak alapján. 

A Veszprémnek sürgősen javulnia kell, mind támadásban, mind védekezésben. Fejben össze kell szedni a csapatot, mert ha így folytatódik, akkor a csoport elején végzés szinte kizárt. Onnan pedig nagyon nehéz eljutni Kölnbe. Persze nehéz, de nem lehetetlen. 

Ez a csapat képes lehet odaérni a Final Fourra, de egyelőre az az érzésem, hogy jó néhány csapat előrébb jár a Veszprémnél. Több, mint amennyien eljutnak Kölnbe…

 

imageScreenshot 2018-09-23 15.31.34

 

 

Fotók: Vörös Dávid, a Telekom-Veszprém honlapjáról

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s