Férfi válogatott: Csoknyai vette át a stafétabotot. Pastor neve szóba sem került

Csütörtök este úgy határozott a Magyar Kézilabda Szövetség elnöksége, hogy Csoknyai Istvánt kéri fel kapitánynak a soron következő két mérkőzésre.

A magyar férfi kézilabda-válogatott két selejtezőt játszik az elkövetkező napokban, de eddig kapitány nélkül volt a csapat, hiszen a veszprémi menesztés után az MKSZ is kihátrált az előző szakvezető, Ljubomir Vranjes mögül.

Az MKSZ hosszú ideig nem nyilatkozott kapitányügyben, de most kiderült, négy jelölt volt  a férfi válogatott élére:

  • Xavi Sabate (Wisla Plock)
  • Csoknyai István (Balatonfüred)
  • Gyurka János (juniorválogatott)
  • Vladan Matic (Tatabánya)

A Csoknyai-Matic kettős egész jó döntsének bizonyult volna, és nem csak azért, mert Matic pár napja megverte a Tatabánya élén a Veszprémet. A volt veszprémi edző, Xavi Sabaté is ott van a jelöltek között, ráadásul ő már vezette  – sikeresen –  a csapatot.

A választás Csoknyaira esett, egyelőre ideiglenesen, a következő két selejtezőre. A Balatonfüred edzője volt már szövetségi kapitány, de az a regnálása nem volt sikeres. 2010-ben, az EB-n a csoportjából sem jutott tovább a válogatott.

Eleve érthetetlen volt Vranjes menesztése, hiszen ha a balul sikerült (pont nélküli) EB-betli után nem küldte el a szövetség, akkor érthetetlen, hogy a sikeresen megvívott selejtező után miért került erre sor. A magyar válogatott a jóval erősebbnek tartott szlovénokat verte ki a VB-selejtezőben, és azóta nem igazán volt dolga Vranjesnek a csapat élén.

A négy jelöltet nézve jobbal merülhet fel a kérdés mindenkiben, miért nem volt legalább az aspiránsok között a MOL-Pick Szeged vezetőedzője, Pastor, aki válogatott élén nyert már világbajnokságot, tehát van tapasztalata nemzeti csapat élén is. Több magyar válogatott játékos is az ő keze alatt dolgozik, ráadásul ismeri a mezőnyt. Korántsem biztos, hogy vállalná, de azért a jelöltlistát talán vele kellett volna kezdenie az MKSZ-nek.

A kérdés, hogy Csoknyai marad-e, vagy ismét “sztáredzőben” gondolkodik-e a szövetség. Illetve fontos lenne tudni, hogy melyik irány felé hajlanak most az MKSZ-ben. A “tempohandballos” irányzat nem meggyőző, talán esetleg a spanyol irány lehet ismét jelentős.

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s