Lakatos Rita: Rövid skandináv kiruccanás után irány Magyarország!

A hét elején robbant a hír: a magyar junior válogatottal nyáron világbajnoki címet nyerő Lakatos Rita 3 hónapnyi légióskodás után visszatér a Vác csapatába. 

Szokatlan az, hogy egy játékos ilyen rövid idő után vált csapatot, főleg úgy, hogy szezon közben (és nem is az Európa-bajnokság alatti szünetben) igazoljon át másik országba.

Lakatos a norvég Byasen Trondheim csapatában légióskodott, ahol korábbi Győri csapattársával, Ida Alstaaddal játszott együtt. A norvég együttest az elmúlt években az EHF kupa csoportkörében láthattuk (2 éve az Érddel egy csoportban szerepeltek) és az idei szezonban is megmérethették magukat a nemzetközi porondon.

Így érteni lehetett Lakatos Rita februári nyilatkozatát, miszerint külföldön szeretne tapasztalatot szerezni, egy olyan kézilabdakultúrát szeretne megismerni, amellyel még nem találkozott. Ezen kívül a nemzetközi kupamérkőzések is segíthetik a még mindig csak 19 éves irányító pályafutását.

Igaz, már Bajnokok Ligája ezüstérmesnek mondhatja magát, hiszen a 2015-2016-os szezonban a Győr csapatában játszott (a Ferencváros elleni negyeddöntőben parádés góljával a forduló újoncának is megválasztották), de nagyon kevés játéklehetőség jutott neki a Rába-partján. A következő szezonban kölcsönadták Mosonmagyaróvárra, ahol nem a Bajnokok Ligája győzelem, hanem az NB1-ben való bennmaradás volt az elsődleges cél, ami nem is jött össze. Majd a következő őszt ismét kölcsönben, de már Vácon töltötte. Itt kezdőirányítóként szerepelhetett Szilágyi Zoltán megfiatalított csapatában, ahol a jövő nagy magyar tehetségeivel játszhatott középen (Kácsor Grétával, Hámori Konszuélával), de olyan rutinos játékosoktól is tanulhatott, mint a brazil Karoline de Sousa vagy Barján Bianka. A tavalyi szezon meglepetéscsapatává előlépett Vác a 6. helyen zárta a bajnokságot és olyan bravúrokkal egészítették ki a meglepetés eredményt, mint az Érd legyőzése otthon és idegenben is. 

A Norvégiában töltött időszakról a számok mondanak a legtöbbet. Hat mérkőzésen volt benevezve, ezeken összesen 5 gólt szerzett, ebből is kettőt hétméteresből. Vélhetően nem kapott sok játékpercet, ezért nem érezte jól magát a magyar irányító, így visszatért a Vácba, ahol nagy szükség van rá, hiszen középen kidőlt Szabó Kitti és Kuczora Csenge is.

Kim Rasmussen bő EB-re készülő keretében szerepel a fiatal irányító, így előfordulhat, hogy látjuk őt játszani decemberben Franciaországban. Gyors hazatérése sok kérdést is felvet: ekkora a különbség a norvég és a magyar kézilabda-stílus között? Miért nem kapott több lehetőséget? Mennyire voltak befogadóak vele a csapattársai? 

Ha megnézzük Rasmussen keretét, akkor láthatjuk, hogy rajta kívül csak Planéta Szimonetta az, aki a keret tagja és a szezont nem itthon kezdte. Mi az oka annak, hogy nagyon kevés válogatott szintű játékosunk játszik külföldön? A beilleszkedés megy ennyire nehezen vagy tényleg annyira erős lenne a magyar NB1, hogy ne lenne érdemes innen eligazolni?

Szöllősi Bálint

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s