Élet Görbicz után, hamarosan női EB! A keret és az ellenfelek elemzése, esélylatolgatás

A női Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulója után a kézilabda szerelmeseinek nem kell sokat várnia arra, hogy izgalmas és színvonalas mérkőzéseket láthassanak, mivel kevesebb, mint két hét múlva kezdődik a franciaországi Európa Bajnokság.

Egy kis ízelítő a magyar válogatott keretéről, esélyeiről, ellenfeleiről.

Kim Rasmussen második Európa Bajnokságára készülhet magyar szövetségi kapitányként és sem a tavalyi VB-n, sem a két évvel ezelőtti EB-n nem sikerült a legjobb nyolc közé jutnia a válogatottnak.

Az első két évben sérülések nehezítették a kapitány dolgát a keret kialakításában, mindkét tornát számos alapembernek kellett kihagynia. Sajnos az idei évben sem a legerősebbnek vélt 18 játékos utazhat Montbéliardba, hiszen Kisfaludy Anett térdsérülést szenvedett, Hornyák Dóra pedig anyai örömök elé néz, emiatt pedig kénytelenek kihagyni a kontinensviadalt. A tavalyi évhez képest nagy vérveszteség még Görbicz Anita és Szekeres Klára hiánya.

Kapusposzton nincs meglepetés, a jelen pillanatban a három legjobb kapust találhatjuk a keretben.  A három különböző stílusban védő kapus meg tudja nehezíteni az ellenfelek dolgát. Ha a későbbi (16-os) keretszűkítésnél egyiküket kihagyja Kim Rasmussen, akkor törnie kell a fejét, kitől váljon meg első körben az EB kezdetéig. Bíró Blanka az idei szezonban képességeihez képest szerényebben teljesít, ám ő kapja nemzetközi szinten a legtöbb játéklehetőséget, ami nagyon fontos lehet. Kiss Éva elsősorban csak epizódszerepet kap a Győrben, nem igazán van játékban, így első számú kapusként nehéz lenne őt elképzelni. Janurik Kinga véd a legjobb formában hármuk közül az elmúlt időszakban, bár hozzá kell tenni, sérüléssel bajlódott a szezon elején és még mindig nincs 100%-os állapotban. Az Érd csapatkapitánya mellett szól a két évvel ezelőtti Montenegró elleni sorsdöntő EB csoportmeccs, ahol világklasszis teljesítménye segítette hozzá a válogatottat ahhoz, hogy szégyenszemre ne csoportutolsóként búcsúzzunk az EB-től, hanem a középdöntőben még érdekeltek legyünk. Ha a dán kapitány valamelyiküket kihagyja a keretszűkítésnél, akkor valószínűleg Kiss Éva fog a lelátón ülni a csoportkörben.

Beállós poszton ahogy korábban is volt róla szó, Kisfaludy Anett nem bevethető. Az ő hiánya azért is fájó pont, mivel nagyon jó hármas védő és Szekeres kiválásával vélhetően a védelem alappilléreként számított volna rá Rasmussen. A keretben találjuk csapattársát, Szabó Laurát, aki a szezon első két hónapját lábtörés miatt kihagyta, a válogatottban újoncként szereplő és U20-as világbajnok Tóvizi Petrát és a Ferencváros beállóját Mészáros Reát. A három bevethető játékos közül Mészáros Rea lehet az első számú beállós, aki a legnagyobb terhelést kapja. Nem lehet újdonság a kezdő beállós pozíció a számára, mivel Danick Snelder sérülése óta szinte végig kell játszania a Ferencváros mérkőzéseit. Kérdéses, mennyire bírja a strapát Mészáros, hiszen korábban átlagosan 10-15 percet töltött a pályán. Reméljük rácáfolnak a beállóink az EB során, de jelen pillanatban itt érezni a legnagyobb hiányt a válogatottban, hiszen a Ferencváros és az Érd második számú beállója mellett az NB1-ben középcsapatnak számító Debrecen beállósa tagja a válogatottnak. Nem újkeletű ez a problémakör, tavaly és tavalyelőtt is nagyon kevés gólt szereztünk beállós pozícióból.

A balszélen Schatzl Nadine helye megkérdőjelezhetetlen, azonban Kazai Anita kerettagsága kissé meglepő. A DKKA szélsője a Montenegró elleni barátságos mérkőzésen szenzációs teljesítményt nyújtott, vélhetően ezzel a teljesítménnyel győzte meg a helyéről Kim Rasmussent. Azért is meglepetés Kazai válogatott szereplése, mert Puhalák Szidónia és Márton Gréta a Bajnokok Ligája mérkőzéseken lép pályára, jó teljesítményt nyújtanak, a jövő válogatottjában mindketten kulcsszerepet kaphatnak (ide lehet még venni akár Fodor Csengét is) és a kapitány inkább a 30. életévét betöltött Kazainak szavaz bizalmat.

Jobbszélen már októberben is tapasztalhattuk, hogy az éveken át a válogatott első számú jobbszélsőjének számító Bódi Bernadett kimaradt a keretből, így már nem számít szenzációnak, hogy most sem láthatjuk őt a válogatott keretben. Lukács Viktória helye megkérdőjelezhetetlen, Orbán Adrienn meghívása azonban szintén meglepetés, itt inkább Faluvégire vagy Klujberre lehetett számítani.

Középső posztokon túl nagy merítési lehetősége nincs Rasmussennek, balátlövőben a Háfra-Klivinyi kettős, irányítóként Kovacsics Anikó, Tóth Gabriella és Pálos-Bognár Barbara, jobbátlövőként pedig Kovács Anna, Kiss Nikolett és Planéta Szimonetta tagja a válogatottnak. A keretszűkítésnél várhatóan egy középső embertől is megválik a kapitány, a legnagyobb esély pedig Pálos-Bognár Barbara választására van. 

A 18-as keretben 7 Ferencváros és 4 Érd játékost találhatunk, meglepetésnek számít, hogy a BL győztes Győrből mindössze egy kerettag van.

A csoportkörben Hollandiával, Spanyolországgal és Horvátországgal találkozik a válogatott.

A holland válogatott számít a csoport favoritjának: a 2015-ös VB óta minden tornán a legjobb 4 közé jutottak Grooték (2015 VB: 2. hely, 2016 olimpia: 4. hely, 2016 EB: 2. hely, 2017 VB: 3. hely). Idén is a FinalFournak minősülő hétvége lehet a hollandok célja, amihez nem csak a csoportkörben kell szorgosan gyűjteni a pontokat, hanem a középdöntőben a norvég-román páros ellen is annyira kell helytállni, hogy a csoport első két helyének valamelyikén zárjanak. Az eddigi sikerek egyik alappillére, Yvette Broch nem lesz tagja a válogatottnak, illetve a Ferencváros beállója, Danick Snelder játéka is kérdéses még sérülése miatt. Nagy érvágás lenne Helle Thomsen csapatának, ha két világklasszis beállója közül egyikre se tudna számítani. Belső posztokon is nagyon erős az Oranje, olyan világklasszisokat találunk ott, mint Abbingh, Groot, Van der Heijden vagy Polman.

A spanyol válogatott okozott már nehéz pillanatokat a magyar válogatott számára. 4 évvel ezelőtt a hazai rendezésű EB-n egy góllal jobbnak bizonyultak, és míg a mieink a 6. helyen zárták az EB-t, Penáék egészen a döntőig meneteltek. A spanyol válogatottnak átalakult a kerete az ezüstgenerációnak nevezhető négy évvel ezelőttihez képest. Legnagyobb sztárjaiknak a ferencvárosi Nerea Pena, a Podgoricán légióskodó Zoqby de Paula és Carmen Martin nevezhető. Magyar kézilabdabarátok számára ismerős lehet a két Gonzalez is, Lara 3 évvel ezelőtt játszott Siófokon, Mireya pedig jelenleg játszik a Balatonparton. Nem lehet lebecsülni ezt a spanyol csapatot, ki-ki mérkőzésre lehet számítani, azonban a magyar válogatottnak nyerni kell itt mindenképpen ahhoz, hogy esélye legyen a legjobb négy közé jutásra.

A horvát válogatott a két nemzeti élcsapatára, a Podravkára és a Lokomotiva Zagrebre épít, a hazánkban légióskodó Katarina Jeziccsel és a Metzben játszó Ivana Kapitanoviccsal kiegészülve. Itt is mindenképpen a győzelem a cél, egy horvátok elleni vereség könnyen a csoportkörben befejeződő Európa Bajnoki szereplést eredményezné. Bár, ha hiszünk a babonában, hogy 6 évvel ezelőtt egy bakiparádéba illő Kiss Éva által beteniszezett labdával kikaptunk a horvátoktól a csoportkörben, majd végül bronzzal zártuk a kontinensviadalt, akkor lehet most is látatlanban aláírnánk a horvátok elleni vereséget.

Ha a magyar válogatott sikerrel veszi a csoportkört, akkor a középdöntőben a norvég, román, cseh, német kvartettből találkozik három együttessel. A továbbjutó csapatok elleni eredményeket visszük magunkkal, ezért is lenne fontos, hogy minél jobb teljesítményt nyújtsunk a csoportkörben.

Szöllősi Bálint

 

Élet Görbicz után, hamarosan női EB! A keret és az ellenfelek elemzése, esélylatolgatás” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s