Női Európa-bajnokság: Rasmussen utolsó esélye?

A héten kezdődik a női kézilabda Európa-bajnokság, amelyen a magyar válogatott is részt vesz. Az előjelek nem túl biztatóak. Fontos kérdés lehet, hogy mi lesz a szövetségi kapitány sorsa, ha a magyar csapat nem szerepel jól az EB-n? 

Előre le szeretném szögezni, hogy a magyar klubcsapatok és válogatottak nagy szurkolója vagyok, és nagyon kívánom, hogy a csapataink jól szerepeljenek, bárhol is lépjenek pályára a világon. A vak drukkolói énen kívül persze az ember látja a gondokat, hibákat, és próbál belelátni, mi lehet a színfalak mögött. Ez az írás egy vitaindító poszt, úgy gondolom, érdekes téma ez. 

A magyar válogatott keretével és az ellenfelekkel már foglalkoztunk, most a szövetségi kapitány, Kim Rasmussen lesz a téma. 

Kim Rasmussent pár éve úgy várták, mint a Messiást, valahogy úgy, mint Veszprémben Vranjest, olyan tekintélye volt, hogy az edzőként szinte ismeretlen testvérének is állást sikerült találni, nem is akárhol. Kim Rasmussen szakmai múltja ismert volt, igazi sztáredzőt sikerült megcsípnie a Magyar Kézilabda Szövetségnek, aki az előtt minden komolyabb állomásán sikeres volt. Mindenki örült anno, de azóta sok víz lefolyt már a Dunán, és magyar szövetségi kapitány megítélése sokat romlott az idő elteltével. A magyar női kézilabda válogatott az elvártnál halványabban szerepelt mindkét világversenyen, amelyen Rasmussen volt a szövetségi kapitány, és a Möbelringen-kupán látottak sem arra engednek egyelőre következtetni, hogy menetelés lesz a hamarosan kezdődő EB-n. Természetesen a külső körülményeket sem szabad figyelmen kívül hagyni: tudva levő, hogy nem mindenki állhatott sérülés miatt a kapitány szolgálatára. 

A legnagyobb baj nem is talán az eredmények elmaradása, legalábbis véleményem szerint. Nem csak eredményességben lehet mérni egy-egy csapat tudását, fejlődését. A legnagyobb kritika Rasmussem felé az lehet, hogy nem is igazán látszik, hogy mit akarunk játszani, mi is a szisztéma, nem látom azt, hogy egyről a kettőről léptünk volna, kvázi fejlődtünk volna bármennyit is. Ha az elmúlt években a válogatott pofás kis kézilabdát mutatott volna, fellelhető játékelemekkel, tudatos építkezéssel, lerohanással, védekezéssel, stb akkor senki sem szólna semmit, hiszen tudjuk, hogy sajnos világklasszis terén rosszul áll a nemzeti csapat, nincs már Kökény, Pádár, Radulovics, Kulcsár szintű játékos, hogy Görbicz Anitát meg se említsük. Ugyanakkor tele vagyunk tehetségekkel és jó játékosokkal, akikkel lehetne akár valamit kezdeni. A válogatott játéka mégis esetleges, inkább improvizációra épül, legtöbbször “nem a csapat lövi a gólokat”, hanem a tehetség, az egyéni villanások. Lehetne attól viszonylag eredménytelen a válogatott, ha mellette a tudatosság jellemezné a csapatot. Persze azzal is tisztában van mindenki, hogy a szövetségi kapitány azzal főz, ami van, és a sajnálatos sérülésekről sem ő tehet. 

Az, hogy Rasmussen nem hibátlan azt tudtuk, már akkor is, amikor két éve telerakta a csapatot szélsőkkel, vagy amikor az egyébként osztrák válogatott Kovács Patríciát is beírta a bő keretbe, illetve a Triscsukhoz fűződő viszonya is érdekes volt. Ugyanakkor azt láthatjuk, hogy makacs is, legalábbis a mostani kerethirdetésből ez derül ki. Ismét betett sérült játékosokat a keretbe, akikről tudni, hogy úgysem lesznek ott, vagy ha valami csoda folytán mégis, akkor nem lesznek formában, vagy legalábbis nem tudna 100%-ot hozni, hiszen ez lehetetlen.

Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy egyetlen klasszikus balátlövővel indulunk neki az EB-nek, az ősszel igencsak aktív (ezáltal lestrapált) Háfra Noémi lesz az egyetlen a királypozícióban, míg pl Walfisch Mercédesz még a 28-a keretben sincs benne. 

Ha a magyar válogatott kudarcot vall, akkor az 3/3 lenne a Rasmussen-éra alatt, és eddig egyetlen (magyar…) kapitány sem tehette meg, hogy folyamatosan alulteljesít, mégis megtarthatja az állását. Úgy gondolom, egy teljesen generációváltás kellene, és eleve olimpiai ciklusokra kellene bontani a felkészülést. Az legyen a fő cél, az olimpiának kell mindent alárendelni. Most van két rendkívül tehetséges generáció, akik a nyáron elkápráztatták a világot. Mellettük van még 5-6 jó korban levő klasszis, belőlük lehetne egy jó válogatott gyúrni. Türelem kell hozzá, és mondjuk Vova edzőnek. Egyes források szerint évi 64 millió lehet Rasmussen fizetése. Egy magyar edzőt biztosan kedvezőbb áron lehetne foglalkoztatni, ráadásul az eredményességben nem hiszem, hogy nagy különbség lenne. 

Nagyon várom az EB-t, és nagyon drukkolok a lányoknak, és Rasmussennek is, mert szimpatikus ember. Tehetséges játékosaink vannak, jó kapusokkal megyünk ki Franciaországba. A csapatban benne van a bravúr, de nincs könnyű dolgunk. Hajrá, Magyarország!

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (Érd), Kiss Éva (Győri Audi ETO)

Jobbszélsők: Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria), Orbán Adrienn (Kisvárda Master Good SE)

Jobbátlövők: Kiss Nikolett (Érd), Kovács Anna (DVSC Schaeffler), Planéta Szimonetta (Chambray Touraine – Franciaország)

Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Pálos-Bognár Barbara (Moyra Budaörs), Tóth Gabriella (Érd), Lakatos Rita (GVM Europe-Vác), Szalai Babett (Dunaújvárosi KKA)
Beállók:
Mészáros Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szabó Laura (Érd), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)

Balátlövők: Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Balszélsők: Kazai Anita (Dunaújvárosi KKA), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen

Edző: Siti Beáta

Kapusedző: Bakos István

NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG, 2018. NOVEMBER 29.–DECEMBER 16., FRANCIAORSZÁG

CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Nantes):
Dánia, Szerbia, Svédország, Lengyelország 

B-csoport (Nancy): Franciaország, Montenegró, Oroszország, Szlovénia 

C-csoport (Montbéliard): MAGYARORSZÁG, Spanyolország, Hollandia, Horvátország 

D-csoport (Brest): Norvégia, Románia, Németország, Csehország

A csoportok első három-három helyezettje jut a középdöntőbe.

A magyar válogatott csoportmérkőzései
December 1., 15.00:
Magyarország–Hollandia (Tv: M4 Sport)

December 3., 18.00: Horvátország–Magyarország (Tv: M4 Sport)

December 5., 21.00: Magyarország–Spanyolország (Tv: M4 Sport)

A középdöntő mérkőzésnapjai a CD-ágon (Nancy): december 7., 9., 11., 12.

Elődöntő, az 5. helyért (Párizs): december 14.

Döntő, a 3. helyért (Párizs): december 16.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s