Női EB: Kikaptunk Hollandiától, de nincs okunk szégyenkezni. Elemzés.

A magyarok számára is elkezdődött az Európa-bajnokság, a Kim Rasmussen által irányított válogatott rögtön egy papíron erősebb csapattal, Hollandiával csapott össze. 

Mindkét válogatott kulcsjátékosokat kénytelen nélkülözni, elég ha a hollandoknál Brochra, vagy a mieinknél Tomorira gondolunk, de több klasszis játékosnak is otthon kellett maradnia, főleg sérülés miatt. A legutóbbi találkozón némi meglepetésre a magyar válogatott le tudta győzni Hollandiát, így tehát semmi oka nem volt Bíróéknak, hogy feltett kézzel lépjenek pályára. 

Bíró – Schatzl – Háfra – Kovacsics – Kovács Anna- Lukács – Mészáros felállással kezdtük a mérkőzést. Planéta cserélt Kovács Annával védekezésben.

A mérkőzés első tíz perce kiegyenlített játékot hozott, egyik csapat sem tudott több góllal vezetni, vagy dominálni. A 10. percben a magyar csapat vezetett 4-3-ra.

5-5-nél Planéta kapufát lőtt hetesből, de ennek ellenére két gólos vezetésre tudtunk szert tenni, a 18. percben 7-5-re vezettünk. A magyar csapat legjobbja Bíró Blanka volt, aki több fontos védést is be tudott mutatni. A védekezés elég jól összeállt, és támadásban is eredményesek tudtunk lenni, a 21. percben 8-5-re vezettünk, és labdánk volt a négy gólos vezetéshez, de nem tudtunk élni vele, és rögtön gólt is kaptunk.

A holland csapat próbált váltani, dinamikusabban kezdtek el játszani, ami a gyors középkezdésekben is megnyilvánult. Effektívebben kezdték csinálni, a magyar csapat néha körülményesen rendeződött vissza. 

Tóth Gabi két perce nagyon rosszul jött, és felesleges volt, a hollandok közelebb jöttek, és egy gólra zárkóztak. Kovács Anna szenzációs góljára azonnal jött a válasz. teljesen kiegyenlített mérkőzést láthattunk eddig. 

Rasmussen kikérte az idejét, és jó volt hallani, ahogy a lányokat dicsérte, magyarul. A fontosabb dolgokat angolul mondta el a végén, de igazán panasz nem lehetett a lányok játékára. Emberelőnyben játszhattunk két perccel a vége előtt, egy gólos vezetésnél, de sajnos ziccert hibáztunk jobb szélről. Az ellentámadásból hetest kaptak a hollandok, de a csereként pályára lépő Kiss Éva bravúrosan védte azt. 

Fél perccel a vége előtt időt kértek a hollandok, és egyenlíteni tudtak, az ellentámadásból sajnos nem sikerült a gól, Wester védeni tudott. A félidőben 11-11 volt az állás. 

A második félidőt góllal és vezetéssel kezdte a magyar csapat. Ezt követően azonban a hollandok kapták el a fonalat, és át tudták venni a vezetést. Elhúzni nem tudtak, gólpárbajba mentünk bele, lőttünk egyet, majd gyorsan kaptunk egyet. Bíró helyett Kiss érkezett, míg Kazai Schatzlt váltotta. 

Wester formája is jobb lett, míg védekezés hiányában a kapusunk is tehetetlen volt. Rasmussen érezte a bajt, és a 41. percben kikérte az idejét. Ekkor 15-18 volt az állás, a hollandok vezettek. Háfra azonnal gólt tudott lőni, de ismét betaláltak Grooték.

A magyar válogatott fejben kicsit szétesni látszott, amely főleg a visszarendeződésben és védekezésben nyilvánult meg. Néhány játékos bizonytalanná vált, nem vitte be a helyzeteket, inkább visszaforgatta labdát. Kiss Éva helyett ismét Bíró jött, és míg mi kerestük az ideális kapust a második félidőben, a holland Wester nagyon jó formában védett. 

A bizonytalan magyar teljesítmény ellenére is közel maradtunk ellenfelünkhöz, a 49. percben 21-22 volt az állás. 

Ekkor a holland szövetségi kapitány gondolta úgy, hogy váltani kell, és kikérte az idejét. Rögtön hetest és emberelőnyt kaptak, Tóvizi megmozdulása ért két perces kiállítást. A hetesre Kiss Éva jött be, és ha már ott volt, védte is a büntetőt. 

Tíz perccel a vége előtt teljesen nyílt volt a mérkőzés, 22-22. 

Ezután sajnos egy nagyon gyermeteg hibát követett el a magyar csapat, döntetlen állásnál rosszul cserélünk, így kettős emberhátrányba kerültünk. Gólt kaptunk, majd elveszítettük a labdát, és megint gólt kaptunk. Fejben szétestünk, a lehető legrosszabbkor. 

Rasmussan 19-re lapot húzott, hét a hat ellen támadtunk. Sikerült ziccerig vinni, de Lukács lövését Wester védeni tudta, és az ellentámadásból azonnal gólt kaptunk. Időt kértünk, három gólos holland vezetésnél. 

Ezután sem változott a játék képe, a holland válogatott ebben a szakaszban egyértelűen jobb volt, így már csak az volt a kérdés, hogy hány góllal kapunk ki. 

A vége Magyarország – Hollandia: 25-28.

A magyar válogatott tehát vereséget szenvedett, ugyanakkor a hibák ellenére sincs okunk szégyenkezni. A találkozó végéig nyitottá tudtuk tenni a két pont sorsát, és ez a jövőre nézve biztató lehet.

Néhány gondolat a mérkőzéshez: 

  • a mérkőzés legfontosabb szakaszában, vagyis az utolsó tíz percben fejben nem voltunk a toppon. Ekkor történt a szabálytalan cserénk, ami tulajdonképpen megpecsételte az addig kiegyensúlyozott mérkőzés sorsát. Ezután már nem tudtunk váltani, és ami aggasztóbb: mintha kicsit feladtuk volna ott. Hosszú percekig nem tudtunk gólt lőni, mindig hiányzott valami plusz. 
  • A visszarendeződés nem igazán működött, ebben persze benne lehet a játékosok fáradtsága, mind fizikailag, mint mentálisan. Nincs annál rosszabb, mint amikor egy csapat “nagy nehezen” lő egy gólt, majd tíz másodperc múlva kap egyet. Ez nem egyszer előfordult a mérkőzés folyamán. 
  • A kapusteljesítmény átlagos volt. 30% környékén védtek a kapusaink, pont ugyanannyi hatékonysággal, mint Wester. Bíró Blanka jó első félidőt produkált, számomra kicsit érthetetlen volt a csere. 
  • Ilyen szinten komoly szélsőjáték nélkül lehetetlen nyerni. Schatzl hozott egy jó átlagot, és bár Lukács is fontos gólokat lőtt, többször tűnt bizonytalannak. Én inkább neki adtam volna több pihenőt. 
  • Kovács Annára nem lehetett panasz. bár néhány hibával kezdte a mérkőzést, minden tőle telhetőt megtett. Én adtam volna Planétának is pár percet támadásban.
  • Rasmussen beszélt pár szót magyarul, ez üdítő volt, és tetszett, hogy a végén megpróbálta megnyerni a mérkőzést, és kockáztatott. A hét a hat elleni játék szerintem nem volt rossz, csupán a helyzeteket puskáztuk el, de a kialakításukig legalább eljutottunk. 
  • Még mindig úgy gondolom, hogy ez az EB inkább a jövőépítést kéne, hogy szolgálja, ezért szerintem felesleges 30 év fölötti újoncokat “avatni”. Nincs semmi bajom Pálos-Bognárral vagy Kazaival, de helyettük jöhettek volna fiatalabbak.
  • A magyar csapatokról az a sztereotípia van életben, hogy a végén mindig elbuknak. Ez azért nem mindig van így, de tény, hogy ma a lányok fejben kicsit elfáradtak. A mérkőzés legfontosabb szakaszában, ahol eldől a mérkőzés, ott többet hibázunk általában, mint az ellenfeleink. Nem tudom, hogy mennyi mentális tréninget tartanak a válogatott háza táját, vagy dolgozik-e sportpszichológus a lányok mellett, de érdemes lenne megfejteni az okát. Csak a fejben és mentálisan erős válogatottaknak van jövője a kézilabdázásban. 
  • Mindent összegezve nem volt ez rossz debütálás a magyar válogatottól. Persze, idegesítő a végén kikapni, de szerintem a mérkőzésben benne volt a meglepetésgyőzelem is, és a hollandok csak a végén tudtak nyerni, addig partiban voltunk. Az 50 percet kell 60 percre “állítani”. 
  • A horvátok következnek, őket nem hogy illik, de kötelező megverni, különben jó eséllyel vége számunkra az EB-nek. A mutatott játékot elnézve nem lehet gond szomszédaink legyőzése. A spanyolok más tészta, és reálisan nézve a másik csoport legjobb három csapata is erősebb, mint Magyarországé. Ugyanakkor a németek sem foglalkoztak azzal, hogy a norvégok az esélyesebbek, és megverték őket. Nem megsértve senkit, női kézilabdázásban tényleg minden előfordulhat, úgyhogy akár mi is okozhatunk meglepetésgyőzelmet. Előtte persze verjük meg a horvátokat, utána lehet csapatot építeni, kísérletezni. Hajrá, Magyarország!

 

Női Európa-bajnokság, C-csoport, 1.forduló:

MAGYARORSZÁG-HOLLANDIA 25-28 (11-11)

Montbéliard, játékvezetők: Viktoriia, Tatyana.

MAGYARORSZÁG: Bíró, Kiss (kapusok), Háfra 5, Kazai 1, Kovács 5 (2), Kovacsics 3, Lakatos, Lukács 3, Mészáros 1, Orbán, Pálos-Bognár, Planéta, Schatzl 4, Szalai, Tóth 2, Tóvizi 1. Edző: Kim Rasmussen.

HOLLANDIA: Wester, Duijndam (kapusok), Abbingh 3 (1), Amega, Bont 3, Dulfer 5, Freriks, Groot 3 (1), Kramer 2, Malestein 1, Polman 3, Rozemalen 1, Smeets 1, Van 5, Visser 1. Edző: Thomsen Helle.

Kiállítások: 10, ill. 10.

Hétméteresek: 3/2, ill. 4/2.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s