Női EB: terítéken a magyar válogatott. A legfontosabb statisztikák, érdekességek

Véget ért a női Európa-bajnokság, amelyen a magyar csapat a vártnál jobb eredményt ért el, nem sok hiányzott a legjobb négy közé jutáshoz. Most górcső alá vettük a magyar játékosok statisztikáit.

A magyar válogatott a hetedik helyen végzett az Európa-bajnokságon, amely jobb annál, amelyet elvártunk a megfiatalított, kulcsjátékosait nélkülözni kényszerülő csapattól. Nagyon kevesen múlt, hogy nem lehettünk ott a legjobb négy között. A románokat megvertük, míg a franciáktól egy góllal kaptunk ki az EB előtti tornán. Nem vagyunk messze a világelittől, a Rasmussen vezette válogatott a jövőben még közelebb kerülhet az élmezőnyhöz.

A kézilabdát gólra játsszák, ezért elsőnek ezzel a mutatóval foglalkozunk. A magyar válogatott házi gólkirálya Háfra Noémi lett, 27 gólt lőtt az All-Star csapatba is beválasztott átlövő. Mögötte négy játékos végzett húsz gól fölött. A két szélsőnk szenzációs formában játszott, Schatzl 23, míg Lukács 22 gólt lőtt. Jobbátlövő poszton is gólerősek voltunk, Kovács Anna 23 gólig jutott, rá sem lehetett panasz az EB során. Kovacsics Anikó 21 góllal zárt, ezzel az ötödik legeredményesebb játékosunk volt. Érdekesség, hogy a védekezőspecialista Planéta is 14 gólig jutott, persze ebben benne vannak az értékesített büntetők is. Említésre méltó még Tóth Gabriella 11 gólja is, a norvégok ellen kifejezetten üde színfolt volt a magyar csapatban.  Beállóposzton hárman kaptak szerepet: Mészáros kettő, Tóvizi öt, míg a kerethez később csatlakozó Szabó Laura hat gólt lőtt Franciaországban.

A magyar válogatott 163 gólt lőtt az EB-n, ezt 262 lövésből érték el a lányok. Ez 62%-os mutató. 34 hetest lőhettünk, ebből 25-öt gólra váltottunk.

A labdássportok egyik alaptörvénye a “végy egy jó kapust” közhely. Magyarországnak rögtön három van, ebből kettő megmutatta, hogy ott a helye a legjobbak között. Mind Bíró Blanka, mind Kiss Éva teljesítménye meggyőző volt, fontos bravúrokat mutattak be. Rasmussen okosan forgatta őket. A spanyolok ellen furcsa volt, hogy nem a remeklő Bíró kezdett, hanem Kiss. Az első tíz percben a Győr kapusa nem találkozott a labdával, Bíró már melegített, majd Kiss Éva elkapta a fonalat, és a magyar csapat legjobbja lett.

Mit jelent mindez a számok nyelvén? Mindkét kapusunk hat mérkőzésen lépett pályára, Bíró Blanka kapott több szerepet a két hálóőr közül. Bíró 136 lövésből 45-öt hárított (33%), míg Kiss 101-ből harmincat (30%). Mindkét teljesítmény egy erős jónak felel meg. Főleg mivel a védések nagy része ziccervédés volt, vagy Kiss Éva esetében többször előfordult, hogy kispadról beállva hétméterest védett. Egyébként 239 lövés jött a magyar kapusok felé, ebből 75-öt sikerült védeniük, ez 31%-os mutató.

Ami a játszott perceket illeti, itt Lukács Viktória viszi a prímet, 317 perccel. Ő volt a legtöbbet a pályán. Második helyezett a fradis szélsőtársa, Schatzl Nadine volt, a harmadik helyen a szintén a Ferencvárosban játszó Kovacsics Anikó. Legkevesebbet Szalai Babett (11) és Pálos-Bognár (45) töltött a pályán.

A legtöbb kétperces büntetést Tóvizi Petra és Tóth Gabriella szerezte (5-5), a második legtöbbet Planéta Szimonetta (4). A magyar csapat nem kapott piros lapot.

Az egyik legfontosabb támadási mutató az úgynevezett “kanadai táblázat”, amely a gólpasszok és a gólok számát mutatja. Ebben a mutatóban Kovács Anna (23 gól, 19 gólpassz) és Háfra Noémi (27 gól, 15 gólpassz) végzett az élen 42 ponttal, ami igencsak szép teljesítmény. Második helyen Kovacsics Anikó végzett, nem sokkal maradt le az első helyről, 40 pontot ért el (21 gól, 19 gólpassz). A harmadik helyet Tóth Gabriella szerezte meg, a neve mellett 11 gól, 17 gólpassz található. Ami talán érdekes adat, hogy mind Bíró Blanka, mind Kiss Éva egy-egy gólpasszt adott, vagyis a gyorsindítás nem igazán volt jellemző a magyar csapatra.

A válogatottunknak kilenc sáncolása volt, ebből hatot Planéta hajtott végre. Igaz, hatszor szabálytalankodott büntetőt érően, de ezzel nem ő vezeti ezt a listát, hanem kissé meglepő módon Tóvizi Petra; ő hétszer szabálytalankodott úgy, hogy utána hétméterest kapott az ellenfél. Kovacsics és Tóth is viszonylag sokszor faultoltak büntetőt érően.

Labdaszerzésből Planéta hajtott végre a legtöbbet, négyszer sikerült elcsennie a labdát. Háfra és Kovacsics 3-3 “lopással” a második a csapatban.

Következő írásunk a magyar válogatott teljesítményét a többi válogatott statisztikájának fényében mutatja majd. Hogy is állunk a világ kézilabdásázásban.

Screenshot 2018-12-16 13.14.13

Screenshot 2018-12-16 13.49.48.png

 

https://fra2018.ehf-euro.com/live/1.5.x/libs/jetuniversalcomponents/modules/pdfViewer/viewer.html?file=https://livecache.sportresult.com/node/binaryData/HBL_PROD/HBEC18W/PDF_CUM_HUN.PDF?h=/y9ggqWrxFHUpFSK+76geGEQJjU=

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s