bajnokok ligája FTC Győri ETO handball magyar kézilabda nemzetközi kézilabda női kézilabda női válogatott

A Győr-Fradi mérkőzés(ek) margójára: nem ellenségek, hanem ellenfelek vagytok!

A naptári év csúcsrangadóval kezdődik, a Győr a még szintén veretlen Ferencvárost fogadja. Ahogy az egy ilyen mérkőzés előtt lenni, szokott, nem csak a sport kap főszerepet.

Szerdán 19 órakor kezdődik a Győr – FTC összecsapás, vagyis a női magyar kézilabdázás csúcsrangadóját játsszák január másodikán. Az átlagos, kézilabdát szerető néző számára ez egy kuriózum-mérkőzés, hiszen mindig magas hőfokú, kiélezett, minőségi csatát láthat. A szurkolók számára azonban ez több, mint egy mérkőzés. Már hetek (évek…) óta megy az acsarkodás a két szurkolótábor között, és most nem a győri és ferencvárosi szurkolók normális froclizásról beszélek, hiszen ez teljesen természetesen velejárója bármely két, ellenfél szurkolótáborának.

Mindkét félnek természetesen vannak értelmes, normális, kulturált szurkolói, és hiszem azt, hogy ők vannak többségben. Egy részük azonban csak egy lát: a másik fél megsemmisítését, szerencsére egyelőre “csak” verbális eszközökkel. Rivalizálás kell, sőt a nélkül nem is szurkoló a szurkoló, de lehetne ezt normális keretek között is, ahol nem a másik semmibevétele a cél. 

Én ezt a viselkedést sosem értettem, hiszem mindkét csapat tett már le annyit az asztalra, hogy ez a találkozó akár a mérkőzésről, magáról a sportról is szólhatna, ez lehetne a kézilabdázás ünnepe. Magyarországon azonban ez nem így van, hetek óta megy a farokméricskélés, a másik degradálása, a személyeskedés, valamint a másik kedvenc játákosainak gyalázása. A helyett, hogy örülnénk, hogy kis hazánknak van két ilyen csapata, egymás torkának esnek az emberek, csak azért, hogy miért is? És ilyet valóban csak a Győr-FTC felállásban lehet olvasni, a veszprémi és szegedi szurkolók viselkedése már-már operaházi hozzájuk képest. 

Megy az eszetlen migránsozás az egyik oldalon, és megy az eszetlen szarozás a másik oldalról. Mindez úgy, hogy minden épeszű ember tudja, hogy a két női szakosztály lehetőségei másak, így tehát eleve értelmetlen egy Porschét összehasonlítani egy Mercedes-szel. 

Szerintem igenis el kell fogadni, hogy a Győr csak magyar játékosokkal nem nyert volna ennyi (egyetlent sem) Bajnokok Ligáját, és azt is, hogy a ferencvárosi játékosok nélkül bizony nem tudna felállni a magyar női válogatott. Pont. Itt akár be is lehetne fejezni az értelmetlen verbális erőszakot, meg a “te légiósod büdösebb” idiotizmust, mert tényleg ez megy hetek, hónapok, illetve évek óta. A hirtelen jött dominanciát nem minden győri szurkoló tudja helyén kezelni, és igaz ez a fradis táborral is. Az egyesületek igazoláspolitikája most más lapra tartozik, mint ahogy az egész magyar kézilabdázás, nem kell mindenben egyetérteni természetesen.

Szóval itt van ez a csúcsmérkőzés, nagyon jó lenne, ha ez a sportról szólna. Ez valóban a kézilabdázás ünnepe. Győzzön a jobbik csapat (amelyik most szerintem a Győr, főleg hazai pályán), és örüljünk, hogy ezek a játékosok itt és most játszanak, és mi ennek valamilyen szinten a részesei lehetünk. 

A felesleges acsarkodást meg hagyjuk meg a magyar labdarúgásnak nevezett bohózatnak (tisztelet természetesen a kivételnek). Bár szerintem már ott sem megy el ez a viselkedés…

Szóval hajrá, Győr, hajrá, Ferencváros, hajrá, magyar kézilabda! 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: