Vége az olimpiai álomnak. Magyarország nagyon kikapott Norvégiától

Sorsdöntő mérkőzést játszott ma a magyar férfi kézilabda-válogatott. Az ellenfél Norvégia volt, a tét az olimpiai kvalifikáció lehetősége volt. 

Délután Egyiptom hét góllal legyőzte Tunéziát, így a feladat világos volt. A magyar csapat legfeljebb négy góllal kaphat ki Norvégiától, míg az ötgólos vereség abban az esetben lehet jó, ha legalább 25 gólt szerzünk. 29–24-es norvég sikernél sorsolásra kerülne sor.

Ennek tudatában kezdtük a mérkőzést, és sajnos a norvégok úgy kezdtek, ahogy az esélyesként kell. Magabiztos védekezés, jó támadások, villámgyorsan előnyre tettek szert, már néggyel is vezettek. Ezután a magyar csapat kicsit összeszedte magát, igaz ez csak arra volt elég, hogy megakadályozzuk, hogy a gólkülönbség ne duzzadjon nagyobbra. Az első félidő 16-13-as norvég vezetéssel ért véget. Főleg Balogh Zsolt volt dicsérhető az első játékrészben. 

A második félidőt nem kezdtük jól, néhány hibánkat a norvégok azonnal kihasználtak, és gyors gólokat tudtak lőni, a 33. percben 19-14-re vezetett ellenfelünk. Hat gólos norvég vezetésnél Csoknyai időt kért. 

Ez sem segített. A magyar csapat teljesen szétesett, tompák, bizonytalanok és pontatlanok voltak, nem volt védekezés és kapusteljesítmény. A 37. percben már nyolc gólos hátrányban volt a magyar válogatott. 

A norvégok átrobogtak rajtunk, a 42. percben, kilenc gólos különbségnél ismét időt kértünk. A mérkőzés ezen szakaszában az volt a kérdés, hogy tíz gólon belül leszünk-e, vagy nagyon megvernek minket a norvégok. Ellenfelünk kapusa 50% fölött volt, ami egészen elképesztő adat. 

A félidő derekán a magyar csapat kicsit összeszedte magát, 11 gólos hátrányról feljöttünk  8 gólra, ekkor kicsit megcsillant a remény, hogy még valahogy meglehet a cél. A norvégok is érezték, hogy nem jó irányba mennek a dolgok, és időt kértek. A time out arra volt jó, hogy a norvégok megállítsák a magyar felzárkózást, de a két csapat teljesítménye fej-fej mellett volt.

Két perccel a vége előtt eldőlt a csoporthelyezés sorsa, a norvégok nyolc góllal vezettek. Magyarország nem jutott be a nyolc közé a világbajnokságon, tehát a kitűzött célt nem értük el. A miértekre és hogyokra később.

A végeredmény: Magyarország – Norvégia: 35 – 26.

A tizedik helyet értük el.

Két faktor van, ami miatt Magyarország nem tud még előrébb lépni a képzeletbeli kézilabda-ranglistán. Legalábbis szerintem: 

  • a szélsőjáték. Az összes csapatban, még a velünk egy szintűeknél is klasszis szélsők vannak, akik kíméletlenül értékesítik a helyzeteiket, indulnak, visszarendeződnek, technikásak. Nálunk jó szélsők vannak, de nem klasszisok. Legalábbis most nem azok. 
  • A komplex játékosok hiánya. Rengetegen vagy csak védekezni, vagy csak támadni tudnak, mindkettőt nagyon kevesen, márpedig a világelithez komplex kézilabdázók kellenek. Főleg ebben a gyors kézilabdázásban, ahol nem mindig (vagy ritkán) van idő cserélni, kettőt, hármat meg végképp nincs idő. 

Ez persze nem a szövetségi kapitányok sara, erről ők nem tehetnek. Egyiptom megelőzött minket a csoportban, és nem hiszem el, hogy Magyarország ne lenne jobb, mint Egyiptom. Elkeserítő és dühítő. 

Kár érte, több volt benne. Mind Tunézia ellen, mint Egyiptom ellen, az argentin iksz mindegy volt végül. Elgondolkodtató, hogy európai csapatot nem győztünk le, még csak pontot sem szereztünk ellenük. Angolát, Katart és Tunéziát tudtuk legyőzni. 

Továbbra is hajrá, magyarok!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s