Mi lesz veled, Győr? Bundagyanú, játékosmozgások, csalódott szurkolók. Az események nyomában

A tegnap lejátszott Győr-Ferencváros mérkőzés rengeteg beszédtémát szolgáltatott a sportágat szeretőknek, pedig eddig is volt elég érdekesség a klub háza táján. Távozó világsztárok, két döntetlen a vetélytárs ellen, bundát kiáltó közönség. Érdekes történések zajlanak a világ jelenlegi legnagyobb klubjánál.

Előre le szeretném szögezni, hogy a Győr a női kézilabdázás jelenlegi legjobb csapata, nincs bajom senkivel, de aki teljesen elfogult a klubbal kapcsolatban, ne olvassa tovább az írást, mert valószínűleg nem fog tetszeni, amit lát.

A gondolatmenet kezdetén visszamennék a tavaly évig. Én akkor személy szerint nem értettem, hogy lehetséges az, hogy egy többször BL-győztes sikeredző nem akar tovább dolgozni azzal a csapattal, amellyel a fő sikereit elérte. Ambros Martin mindent megnyert a Győrrel, mégis elhagyta a klubot. Akkor azt mondogattam: minden edzőnek kell a megújulás, új impulzusok, új motiváció, tehát végül is elfogadható a döntése. Anno Pep Guardiola is elhagyta azt a Barcelonát, amivel mindent megnyert, és szerintem élete végéig ott maradhatott volna, csakúgy, mint a spanyol szakember a zöld-fehéreknél. 

Ezt követően Danyi Gábort választották vezetőedzőnek. Ambros Martin segítője kapta meg a stafétabotot, és a vezetésével élete legjobb őszi szezonját produkálta a csapat. Veretlenség a BL-ben, veretlenség az NBI-ben. A magyar szakember más taktikát választott, mint elődje, amely – mondjuk –  a tempó javára, de a védekezés kárára vállt. 

A tavaszi szezonban is még  kijelenthető, hogy a Győr veretlen, de becsúszott két döntetlen, mindkettő az ősi rivális Ferencváros ellen. És úgy néz ki, ez volt sokaknak az utolsó csepp a pohárban…

A szombati mérkőzésig több olyan hír jelent meg a klub háza táján, ami borzolta a kedélyeket. Nyáron Yvette Broch, a világ egyik legjobb beállójátékosa bejelentette, hogy felhagy a kézilabdázással. Erről itt írtunk részletesen. A holland klasszis elől és hátul is kulcsjátékos volt; azóta kiderült, hogy Broch szinte biztos, hogy nem tér vissza a profi kézilabdás világba. Viszonylag egyedi eset az övé. 

A Győr az előző szezonban triplázni tudott, vagyis megnyerte a BL-t, a bajnokságot és a kupát is, ebben fontos szerepe volt Mörknek és Grootnak is, igaz, előző játékos a legfontosabb szakaszban, vagyis a “döntőkben” már nem lépett pályára a sokadik térdsérülése miatt. Nem hiába említettem a két hölgyet, ugyanis az utóbbi hetekben kiderült, egyik világklasszis sem lesz jövőre a győri csapatnál. Groot nem hosszabbítja meg a szerződését, még nem tudni, hova igazol, míg Mörköt a nagy BL-rivális, a román Bukarest szerződtette. 

open-uri20181001-4-1jscp6uVéleményem szerint mindkét játékos távozása meglepetés, hiszen kulcsjátékosok voltak egy minden szinten topfavorit csapatban. Mörk távozása azért is érdekes, hiszen a szurkolók és a klub is a norvég jobbátlövő mögött állt a sérülése alatt. Rengeteg szeretetet kapott Győrtől, és pont amikor felépülne, és a csapat hasznára lenne, lelép a fő riválishoz. 

Maga a játékos így magyarázta a döntését a norvég tv2-nek: 

“Olyan ajánlatot kaptam a CSM Bucurestitől, amely jobb volt, mint a Győré. De nem ez volt az oka annak, hogy így döntöttem. A következő idényben nagyon jó csapata lesz a Bukarestnek, amely a BL-győzelemre is esélyes lehet, és ez sokat nyomott a latba. Nagyon jól éreztem magam a Győrnél, de a mostani idényben megváltoztak a dolgok. Nehéz elviselni, amikor az ember ilyen sokáig nem játszhat a sérülések miatt. A Győrnél szerették volna, ha megnézhetnek újra a pályán, de úgy érzem, nem kell semmit sem bizonyítanom. Európa öt legjobb klubjától kaptam ajánlatot, és a nehéz időszakban ez erőt adott számomra, hogy higgyek magamban”

A mostani időben megváltoztak a dolgok. A fáma szerint Mörk nem tartotta be a rehabilitációját, aminek következtében rásérült a térdére, és ezért kellett még egyszer műteni, amit a Győr nem nézett jó szemmel. 

A románok egyébként tényleg belehúztak. “A CSM Bucuresti nyolc új játékos érkezését jelentette be honlapján. Közülük öt is Magyarországot hagyja el az NBI kedvéért, eszerint nyártól

  • Nora Mörk (Győr – norvég, 105-szörös válogatott),
  • Crina Pintea (Győr – román – 60-szoros válogatott),
  • Andrea Klikovac (Kisvárda – montenegrói, 66-szoros válogatott),
  • Denisa Dedu (Siófok – román, 47-szeres válogatott)
  • és Gabriela Perianu (Siófok – román, 54-szeres válogatott) is a román fővárosba igazol. Úgy néz ki, világválogatott alakul Bukarestben, hiszen a magyar kontingensen kívül a jobbszélső Laura Chiper (Corona Brasov – román, 81-szeres válogatott), Linea Torstensson (Nice Handball – svéd, 175-szörös válogatott) és Carmen Martín (Nice Handball – spanyol 207-szeres válogatott) csatlakozik a kerethez.” Forrás: 24.hu

Visszatérve az eredeti témához: Az előző évek sikercsapatából elveszít a Győr három világklasszis (Broch, Groot, Mörk), valamint a sikerkovács edzőjét, Ambros Martint. Az érkezők sora sem rossz, hiszen érkezik többek között Faluvégi Dorottya, Amanda Kurtovic és Beatrice Edwige. Kurtovic szintén keresztszalag-szakadás után érkezik Győrbe, kérdéses, hogy mikor tud teljes értékű munkát végezni. 

FTC_Gyor

A sztárok bejelentett távozása után pedig elérkeztünk a két, Ferencvárossal lejátszott mérkőzésig. Az első meccsen, Érden a Fradi már öttel is vezetett, ott a Győrnek kellett kaparnia a pontért, és így alakult ki a 32-32-es döntetlen. A szombati mérkőzés előtt kiderült, hogy a Bukarest némi meglepetésre kikapott a Krim otthonában, így a Fradinak esetleg esélye lehet egy negyedik helynél jobb helyezésre a csoportban. És ez mindent megbolygatott. A mérkőzés ugyanis ismét 32-32-es döntetlennel zárult, és a győri szurkolók “bunda, bunda” rigmussal minősítették a látottakat. Erre a vádra mindkét szakvezető reagált. 

„Magam és a csapatom nevében is kikérem magamnak, hogy bunda lett volna ez a mérkőzés. Aki ilyet feltételez, az annyira távol áll a sporttól és annyira nem tudja, hogy miről szól ez az egész, vagy nem látta a mérkőzést. Nem látta azt, hogy tíz fölötti volt a ziccerrontásunk? Vagy valaki arra gondol, hogy szándékosan hagyja ki egy játékos? Akkor ez az ember nagyon nem ezen a világon él… Ilyenkor derül ki, hogy ki az igazi szurkoló. Aki kijön ide, annak joga van bármit szólni, de ezek a feltételezések annyira méltatlanok, hogy nem is reagálnék rájuk” – fakadt ki Danyi Gábor, a Győri ETO vezetőedzője a meccs után. 

„Ezt kikérem magamnak. Tényleg nagyon jó barátok vagyunk Danyi Gáborral, és nem most lettünk azok. Azt, hogy mi egy Fradi–ETO meccset elbundázzunk, még egyszer kikérem magamnak, egyet értek Danyi Gáborral abban, hogy mindenki magából indul ki” – így az FTC-t irányító Elek Gábor.

danyi-elek-e1551596281961.jpg

A kérdés nem az, hogy bárki bundázott-e a meccsen, aki látta a végjátékot, és épeszű, azonnal kizárhatja a manipulációt, hanem hogy hogyan juthat el egy klubszurkoló odáig, hogy bundázással vádolja meg a saját csapatát, csak azért, mert egy számukra tét nélküli meccsen döntetlent játszanak. 

Emlékeztetőül: tavaly ilyenkor Ambros Martinnak volt már veresége, pont a Ferencvárostól, aztán láttuk, hogy mi lett a vége. Triplázás. 

Hogy mi lehet a háttérben, azt csak találgatni lehet. Azt meg főleg, hogy miért van az, hogy a csapat, amelyik a világ legjobb klubcsapata már évek óta, legjobbjait veszíti el. A tét, a stressz, a győzelmi kényszer nyomós ok lehet, hiszen a magyar egyébként is a világ egyik, de inkább a legerősebb bajnoksága, és ehhez jön még a BL, ahol szintén elvárás a végső győzelem. A győzelem. Nem a Final Fourba jutás, hanem a BL-cím, ezt maga dr. Bartha Csaba elnök mondta nem is olyan régen. Miden más egyenesen csalódás. Ehhez képest alakítják az átigazolási politikát, kifejezetten sztárokat vesznek. Más utat járnak be. Pénz és lehetőség van, azt tudjuk, hiszen ott az Audi, a TAO, és több lábon állnak. Valószínűleg nekik van az egyik legnagyobb költségvetésük az egész világon női szinten. Minden adott a jó eredményhez, hogy minden szinten a csúcson lehessenek.  

És ez a szemlélet olyannyira átragadt a szurkolók egy részére, hogy nem fogadnak el semmit, csak (nagy arányú) győzelmet. Minden más vagy játékvezetői csalás vagy bunda. Hogy az ellenfél esetleg jól játszik, és a Győr rossz napot fog ki, meg sem fordul több szurkoló fejében. Az sem nagyon, hogy a világsztárok is elsősorban emberek, és csak utána kiváló sportolók. Persze vannak kivételek, vannak bőven, több győri szurkoló is reálisan látja a kedvenc csapatát.  Senkit nem szabad egy kalap alá venni, és ez igaz a másik oldalra is. Minden szurkolótáborban vannak elfogultak, hőzöngők, akik elragadtatjá magukat. A Győr és a Fradi tábora is tele van jó szemléletű, korrekten drukkoló, a csapatáért meghaló drukkerrel. A kisebbség szava alapján meg ne ítéljen senki. Biztos vagyok benne, hogy a többség nem gondolja, hogy bárki bundázott volna. 

Megmondom őszintén ilyen szinten ilyen rigmusokat nem hallottam még. Pedig nem történt más, mint hogy a Győr egy számára tét nélküli meccsen nem győzte le a Fradit, akiknek viszont nagyon számított az eredmény. A Szeged épp az előbb játszott döntetlent a jóval esélytelenebb Zágrábbal, mégsem hallottunk “Bunda” kiáltozást. A Szegednek mindegy volt, a horvátoknak nem, és ez épp elég a sportban, hogy meglepő eredmény szülessen.

2

Idén rendkívül erős a Győr, az lenne a meglepetés, ha nem gyűjtenék be a három címet, hiszen mindenkinél erősebb a keretük. Ez jövőre megváltozhat, az én véleményem az, hogy a Győr kerete gyengül (Groot, Mörk, Pintea távozása miatt), míg például a Bukarest kerete erősödik, talán erősebb lesz, mint a magyar csapaté. Mi lesz, ha nem jönnek a már megszokott BL-címek? 

A kialakult helyzet megítélése persze teljesen szubjektív, még úgy is, hogy én egyik magyar csapatnak sem szurkolok jobban, mint a másiknak, még akkor sem, ha mindkét táborból megkapom ezt a kritikát. Többen már az elnök, Danyi, és a két szélső, Görbicz és Puhalák távozását követelték, miközben a klub sztárja, Nycke Groot a könnyeivel küszködött a kispadon. Hogyan jutottunk idáig? Emberek, a sportban bármi megtörténhet, és pont ezért szép!

“Hogy jó győztes légy, még jobb vesztesnek kell lenned.” Michael Schumacher

Hajrá, magyar kézilabda! Hajrá, Győr, hajrá, Ferencváros!

 

Győri Audi ETO KC – FTC-Rail Cargo Hungaria 32-32 (15-13)
gólszerzők: Pintea 6, Groot, Hansen 5-5, Puhalák 4, Knedliková, Oftedal 3-3, Kristiansen, Tomori, Bódi 2-2, illetve Pena 12, Klujber 5, Háfra 3, Schatzl, Klivinyi, Lukács, Kovacsics 2-2, Mészáros, Márton, Faluvégi, Klikovac 1-1

A fotók nem sajátok, interneten leltük őket. Főként a Győr honlapján.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s