Női Magyar Kupa négyes döntő: Álomdöntő vagy meglepetés?

A hétvégén rendezik a női Magyar Kupa négyes döntőjét. A helyszín Debrecen. Lesz-e “álomdöntő”, vagy meglepetést okozhat az Érd vagy a Dunaújváros?

Török Bódog női Magyar Kupa négyes döntő, Debrecen, Főnix Csarnok
Március 16., szombat, elődöntők:
13:00 DUNAÚJVÁROSI KKA–FTC-RAIL CARGO HUNGARIA
15:15 ÉRD–GYŐRI AUDI ETO
Március 17., vasárnap:
15:45 BRONZMÉRKŐZÉS
18:00 DÖNTŐ

Az idei négyes döntőbe a bajnokság két éllovasán, a legjobb négy közé zsinórban 16. alkalommal bejutó Győri Audi ETO-n és a legutóbbi hat kiírásban is legalább elődöntős FTC-Rail Cargo Hungarián kívül a 2016-ban és 2018-ban is finalista Érd, valamint a legutóbb 2017-ben négyes döntőben szereplő Dunaújvárosi KKA jutott be. A csapatok ráadásul vadonatúj trófeáért küzdenek, az új kupa az idei kiírásra készült el.

A férfiaknál a legutóbbi három kiírás és az idei négyes döntő helyszíne is Debrecen, a női Magyar Kupa végküzdelmeire azonban első alkalommal kerül sor a Főnix Csarnokban.

– Természetesen nagyon örülünk annak, hogy bejutottunk a Magyar Kupa négyes döntőjébe, ez komoly siker akadémiánk számára, mely fennállása óta másodszor jutott el a sorozat legerősebb együttesei közé. Bízom benne, hogy hasznos lesz számunkra a hétvége két mérkőzése, és természetesen azon leszünk, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el. A bajnokság további küzdelmei miatt is fontos az, hogy ilyen szintű csapatok ellen játszhatunk tétre menő találkozókat. Ugyan nem mi vagyunk a négyes döntő az esélyesei, de egy-egy mérkőzésen bármi előfordulhat a kupában, a lényeg, hogy bátran kell kézilabdáznunk, s mind a két ránk váró összecsapáson ki kell hoznunk magunkból a maximumot – mondta el György László, a Dunaújvárosi KKA vezetőedzője, míg a csapat kapitánya, Szalai Babett hozzátette: – Nekünk már az komoly bravúrt jelentett, hogy a negyedik fordulóban nagyon jó játékkal legyőztük a nagyon erős Siófokot. Ez, hogy idáig eljutottunk, már igen pozitív számunkra, kevesen vagyunk, sok sérüléssel küzdünk a szezonban, de így is próbáljuk mindig a legtöbbet nyújtani. Kiváltság, hogy ott lehetünk a négyes döntőben, becsülettel készülünk, és meglátjuk, hogy ez mire lesz elég. Nyugodtan kell játszanunk, nyilván nem mi vagyunk az esélyesek a Fradi ellen, de természetesen ellenük is mindent el fogunk követni a jó eredmény eléréséért. A célunk az lesz, hogy tudásunk legjavát nyújtsuk mindkét ránk váró találkozón, s bárki is lesz az ellenfelünk, emelt fővel jöhessünk le a pályáról.

A Ferencváros trénere, Elek Gábor így vélekedett: – Ha minden jól megy, akkor két és fél hónap leforgása alatt negyedszer találkozhatunk majd a Győrrel a Magyar Kupa döntőjében, ami igazán különlegessé teszi ezt az időszakot. Persze, előtte még a Dunaújvárost sem szabad fél vállról venni, hiszen éppen a DKKA ellen tapasztaltuk meg két évvel ezelőtt, hogy ha a kupa elődöntőjében dekoncentráltan kézilabdázunk, akkor meg kell szenvednünk a sikerért. Speciális esemény az évben a négyes döntő, hiszen ezt leszámítva legfeljebb a Bajnokok Ligájában fordul elő, hogy két nap leforgása alatt kétszer is pályára lépünk. Az előzetesen egyébként feltétlenül pozitív, hogy ezen a hétvégén a szabályok értelmében Pásztor Noémire és reményeink szerint Bobana Klikovacra is számíthatunk.

Kovacsics Anikó, az FTC csapatkapitánya: – Számunkra kedvezően alakult a sorsolás, de lépésről-lépésre haladunk, és egyáltalán nem becsüljük le a Dunaújvárost sem. Szeretnénk mindenesetre döntőt játszani és ott mindent kiadni magunkból. Egyetlen meccsen bármi megtörténhet, és a közelmúltban láthattuk, hogy ha extra teljesítményt nyújtunk, akkor a Győr ellen is lehet esélyünk. Hétről-hétre fejlődik a csapat, egyre egységesebbé, összeszokottabbá válunk, így bizakodó vagyok, hogy március közepén nagy eredményre leszünk képesek. Érdekessé teszi a négyes döntőt, hogy semleges helyszínen, Debrecenben rendezik meg, de biztos vagyok benne, hogy nagyon sok szurkolónk elkísér minket és átsegítenek majd bennünket az esetleges holtpontokon.

A másik elődöntőben szereplő Érd vezetőedzője, Szabó Edina úgy véli, az évad eleji nehézségek és sérülések egységes és elszánt közösséggé kovácsolták össze csapatát, amelyben a tehetség és rutin kiváló arányban ötvöződik. – Öröm a mindennapi munka a lányokkal, hiszünk abban, hogy egyénileg és csapatként is komoly fejlődési potenciál van a játékosainkban. A tavalyi finálé emléke fantasztikus érzéseket idéz fel mindannyiunk szívében. Csodálatos, közös élmény volt a szurkolóinkkal, remek kézilabdával és szépen csillogó ezüstéremmel egy nagyon kiélezett mérkőzés végén a Győr ellen. Ebben a szezonban a Magyar Kupa négyes döntőjébe vezető út újra nehéz csatákkal megtűzdelt volt, a bejutásért keményen megküzdött a csapat. Felkészülésünk célja volt, hogy fizikailag kiváló állapotban érkezzen meg minden érdi játékos Debrecenbe. Csapatunk játékának a minőségét és eredményességét a védekezés színvonala határozza meg. Mindenki nagy energiával és ambícióval dolgozik azért, hogy ebben a legjobb legyen az Érd a pályán. Bízom benne, hogy a szurkolóink támogatásával újra kivételes pillanatok várnak ránk. A Final Fourban a célt a csapat önmagának tűzi ki. Kívánom minden játékosunknak, hogy együtt a legmerészebb álmaikat is valóra tudják váltani.

– Nagy öröm, hogy idén is részesei vagyunk a négyes döntőnek, tavaly is nagyon sokat jelentett, hogy döntőt játszottunk. Debrecenben is mindent meg fogunk tenni, hogy a legjobb tudásunkat mutassuk, csapatként működjünk és Érd városát idén is büszkévé tegyük. Nagy kihívás lesz az elődöntő, de el kell hinnünk, hogy nagy dolgokra is képesek vagyunk. Erősségünknek gondolom, hogy vannak fiatal tehetséges játékosaink és emellé társul a rutin, ezen kívül a legfontosabb, hogy hatalmas szívvel tudunk egymásért küzdeni, és ami ezt mind kerekké teszi, az a fantasztikus szurkoló táborunk, akik rengeteg erőt adnak nekünk! Így együtt vagyunk erősek! – hangsúlyozta Janurik Kinga, az érdiek csapatkapitánya.

A Győr címvédésre, egyúttal 14. Magyar Kupa elsőségére készül. – A Magyar Kupa négyes döntővel kapcsolatban természetesen az a célunk, hogy újra elhódítsuk a trófeát, de a legfontosabb dolgunk, hogy az Érd elleni mérkőzésre készüljünk – mondta el Danyi Gábor vezetőedző. – Folyamatosan szeretnénk megújulni, új elemeket belevinni a játékunkba. Erre a legjobb alkalom, ha mindezt egy éles helyzetben, egy tétmérkőzésen próbálhatjuk ki. Óva intek mindenkit attól, hogy a négyes döntőt illetően a Ferencváros elleni mérkőzéssel foglalkozzon már most. Nekünk a következő feladatra kell fókuszálnunk, ha valaki nem ezt teszi, könnyen megütheti a bokáját. Mindemellett a magyar kupa négyes döntő hétvégéje nagyon jó lehetőséget ad nekünk, hogy speciálisan lemodellezzük, ami majd – reményeink szerint – a Bajnokok Ligája végjátékában vár ránk, hiszen a kupaszezon legjobb négy csapata találkozik egymással mindössze két nap leforgása alatt. Remek meccsre számítok az Érd ellen az elődöntőben, ahol rá fognak minket kényszeríteni, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból, ha a döntőbe akarunk jutni.

Görbicz Anitának, az ETO csapatkapitányának, a győriek legendás 13-asának az idei lehet a 13. Magyar Kupa-sikere, ugyanis a Győr 2015-ös sikeréből anno nem tudta kivenni a részét, akkor várta ugyanis Boldizsár fiát. – Az idei szezonban már a négyes döntő előtti fordulóban becsatlakoztunk a Magyar Kupa küzdelmeibe, és a Mosonmagyaróvár ellen hazai pályán aratott győzelmünknek köszönhetően kiharcoltuk, hogy ott lehessünk a négyes döntő hétvégéjén, ezúttal Debrecenben. Úgy gondolom, a végjátékban résztvevő négy csapat egytől-egyig komoly játéktudást képvisel – az elődöntőben mi az Érd együttesével mérjük össze erőnket, míg a másik ágon a Ferencváros és a Dunaújváros küzd meg egymással. Bízunk benne, hogy minél többen velünk tartanak, és a helyszínen, a Főnix Csarnokban bíztatnak majd minket, hogy sikerüljön kitűzött célunkat beteljesíteni – megvédeni a Magyar Kupa-elsőségünket. Izgalmas, kiélezett mérkőzéseket felvonultató hétvége előtt állunk, és azt hiszem, a felsoroltak már önmagukban garanciát jelentenek a fergeteges hangulatra.

A névadó: Török Bódog
Török Bódog a magyar kézilabdázás történetében egyedülálló módon 23 éven át töltötte be a női válogatott szövetségi kapitányi posztját, 1955-től egészen 1978-ig. Vezetésével a csapat 1965-ben világbajnoki címet nyert, 1957-ben vb-ezüstérmes, 1971-ben, 1975-ben és 1978-ban világbajnoki bronzérmes lett, a női szakág első olimpiai szereplése alkalmával, 1976-ban pedig szintén a dobogó harmadik fokára állhatott fel együttese. Kapitánysága idején olyan játékosok mutatkoztak be a magyar válogatottban, és vitték sikerre a csapatot, mint Ignácz Ilona, Csenki Györgyné, Guricsné Pásztor Erzsébet, Bujdosó Ágota, Csíkné Horváth Klára, Sterbinszky Amália, Gódorné Nagy Mariann, vagy éppen a Tóth-Harsányi testvérek. Török Bódog 1978-tól a Magyar Kézilabda Szövetség elnökségi tagjaként, majd a női válogatott szaktanácsadójaként dolgozott. Később nyugdíjas éveiben is folyamatos érdeklődéssel figyelte a kézilabdázást, amelytől sosem szakadt el. 2015 óta nevét viseli a női Magyar Kupa négyes döntője.

A női Magyar Kupa korábbi győztesei:
13-szoros: Győri Audi ETO KC (Győri Graboplast ETO KC)
12-szeres: FTC (Spectrum-FTC, FTC-Polgári Bank, Herz-FTC, FTC-Rail Cargo Hungaria), Vasas SC
5-szörös: Debrecen (DMVSC, DVSC), Dunaferr SE (Dunaferr NK)
3-szoros: Bp. Spartacus SC
2-szeres: Vörös Lobogó Magyar Posztó, TFSE, Bakony Vegyész
1-szeres: Bp. Vörös Meteor, Bp. Szikra, Goldberger SE, Építők KC (Hargita KC)

Forrás: Magyar Kézilabda Szövetség

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s