Vranjes: “Piszkos ügyeket fogok elárulni a könyvemben.” A svéd szakember szerint túl sok volt a politika a Veszprémnél

A “Kreis ab” egy kis német kézilabdás oldal, főleg podcastban utaznak, ahol a sportágról értekeznek. A legutóbbi adásban Ljubomir Vranjes volt a “vendégük”, aki rendkívül érdekes dolgokat osztott meg a hallgatókkal. 

A műsorvezető azzal kezdte, hogy gratulált ahhoz, hogy Vranjes kipihentnek tűnik, amire a Veszprém volt edzője azt nyilatkozta, hogy ismét élvezi, amit csinál. 

A műsorvezető megkérdezte,hogy a bakonyi csapatnál fáradt és unott volt már a vége felé. Erre Vranjes azt felelte, hogy a játékosok és az ő oldaláról is elégedetlenség uralkodott, és ez vezetett végül ahhoz, hogy elválltak útjaik. “A hangulat nem volt kiemelkedő” – emlékezik vissza.

– Rosszul ítélte meg a veszprémi projektet? 

Vranjes: – Nem, a politikát ítéltem meg rosszul. Tudtam, hogy egy nagy projekt része vagyok, és az volt a feladatom, hogy új játékosokkal egy új csapatot építsek fel. A harmadik évre kellett volna ennek nagyjából elkészülnie, de odáig már nem jutottunk el.

Szóba került Vranjes kézilabda-filozófiája is. A műsorvezető megkérdezte, hogy jól látta-e, hogy többek között Nagy László és Momir Ilic nem igazán fér bele abba az elképzelésbe, amelyet a svéd szakember játszani szeretett volna a csapattal. A Kristianstad jelenlegi edzője így reagált: 

“Az első évemnek nem volt sok köze a kézilabdához.  Új csapatot akartam, de ez az öreg játékosoknak ez nem tetszett. Az egyesület pedig nem volt türelmes.”

“A politika volt túl sok” – hangoztatta többször Vranjes az interjú során (de mélyebben sosem fejti ki, mire is gondol pontosan, a szerk.)

Arra a kérdésre, hogy sok volt-e a magyar válogatott és a Veszprém együttes vezetése azt felelte, hogy utólag azt mondja igen, de ott ő ezt nem érezte, mivel a válogatott a Szeged, Veszprém, Balatonfüred hármasra épült, és kevés játékos játszott külföldön, így mindenki szem előtt volt. 

“A Szeged és a Veszprém is mást akart, és a magyar válogatott is mást akart, és ez túl sok volt.” 

A veszprémi szerződés alapjában véve kevesebb leterheltséget jelent, mint a Bundesliga, hiszen kisebbek a távolságok, jóval kevesebb a kemény meccs, nem volt több SEHA-Liga, valamint a családja is közelebb volt. Az előnyök ellenére fáradtabb lett, és a műsorvezető megkérdezte, hogy erre mi a válasz.  Erre azt válaszolta Vranjes, hogy a kézilabdázáson kívül sok minden mással is foglalkoznia kellett. 

– Mennyi ideig tartott feltölteni az akkut? 

Vranjes: – Januárig. Ekkor tudtam kellő távolságba kerülni a történektől, és ekkor rengeteg kérdésemre választ kaptam; hogy mi és miért történt. Ekkor nagyon csalódott voltam, de tovább tudtam lépni. 

– Nem szeretnék találgatni, és biztosan sok mindent nem szabad elmondani, de arra következtetek, hogy több játékos nem az igazat mondta neked, jól gondolom? 

Vranjes: – Igen, többek között. Decemberben kész lesz az új könyvem német fordítása. Ott leírok pár dolgot. Nem szép dolgokat. Valóban piszkos ügyeket, ha így fogalmazhatok.

– Ha nem is hibának írhatjuk le, hogy a Veszprémhez szerződtél, de ha ezeket a dolgokat sejtetted volna, akkor máshogy döntöttél volna?

Vranjes: – Természetesen. 30 éve vagyok profi, vagy 27, de ami Veszprémben volt, azt az egész a karrieremben még nem tapasztaltam. Ugyanakkor ha olyan csapathoz szerződsz, mint a Veszprém, az nem lehet hiba. Nem vagyok elégedetlen a döntésemmel, hogy oda szerződtem. Rengeteg tanultam itt. Kemény ütéseket kaptam, ami nem csak nekem szólt, hanem annak, amit képviselek. Ezt nem vártam volna.

– A történtek után pl egy Rasmus Lauge felhívott, hogy mégis mi történt? Vannak spekulációk, hogy lehet, hogy mégsem igazol Veszprémbe, és inkább a PSG-be menne? Szóval egy ilyen után felhív, és megkérdezi, mégis mi történt, hiszen a Flensburgban együtt dolgoztatok, és maximálisan megbízott benned. 

Vranjes: – Személyesen találkoztam Laugéval. Én voltam, aki szerződtette, ez nem titok. Lauge nagyon profi játékos, és neki mindegy, hogy ki lesz az edző. Ugyanakkor őt az én filozófiámhoz igazoltuk le, kíváncsi vagyok, hogy az új edző talál-e neki szerepet a csapatban. 

A későbbiekben arról beszélt, hogy a svédországi ajánlat a megfelelő lépés volt számára. Visszatérni az alapokhoz, hiszen onnan származik. A Kristianstadnál nagyon élvezi a munkát, és ez egy jó lépés volt számára. 

– A Kristianstad pont ellentéte a Veszprémnek, eltérő filozófiák, jól látom?

Vranjes: – Pontosan! A Veszprémnek is meglett volna a lehetősége egy fiatal és erős csapatra, de ők ezt nem akarták. Túl sok erő akart mást, és én tehetetlen voltam. 

Vranjes elmondta, hogy nem szeretne többet egy klub mellett válogatottat edzeni. 

Ezután elárulta, hogy beszélt Sagosenről a vezetőknek, egy esetleges Veszprémbe igazolásról, de ezután nem sokkal menesztették, így abba maradt az egész. A svéd szakember saját elmondása szerint egyáltalán nem néz Bundesligát, mert távolságot akar tartani az egésztől. Flensburgiakkal tartja a kapcsolatot, de idén egyetlen meccset sem látott. A kristianstadi szerződősében benne van, hogy ha ajánlatot kap egy jó projektre, akkor felbonthatja a szerződését, de egyelőre nem akar a Bundesligával foglalkozni. 

Vranjest hallgatva már csak egy írhatok: nagyon kíváncsi vagyok arra a könyvre…

(Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a német nyelvű interjú egy szabad fordítás. A mondanivalón vagy tartalmon nem változtattam, de nem szó szerinti fordításról van szó. Ha valaki hibát talál, nyugodtan írhat, javítani fogom.) 

A podcast itt hallgatható meg német nyelven (a Vranjessel kapcsolatos rész 32:30 körül kezdődik)

Reklámok

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s