Veszprém-Flensburg párharc. Ki jut a Final Fourba? Tények, esélylatolgatás, szavazás

A férfi Bajnokok Ligája a legfontosabb fázisához ér. A negyeddöntő mérkőzéseken dől el, ki lehet ott a Final Fourban. Jelenleg nyolc csapatnak van erre lehetősége, és először a BL ezen szakaszában: két magyar alakulat is talpon van, és jó esélyekkel pályázik a kölni részvételre. Mai írásunk a Veszprém – Flensburg mérkőzéssel foglalkozik. 

Mielőtt kitérnénk a két csapatra, külön-külön, nézzük meg, hogy a fogadási irodák hogyan látják a csapatok helyzetét. 

Screenshot 2019-04-20 00.05.57

A tipico oddsai a végső győzelemre

Screenshot 2019-04-20 00.13.34

A tippmix oddsai a végső győzelemre

 

A tipico és a tippmix oldalát néztük meg, de valószínűleg az összes nagy fogadási irodánál hasonló oddsokkal lehet fogadni a végső győztesre. A PSG számít a legesélyesebbnek, utánuk a katalán sztárcsapat, a Barcelona következik. Majd őket követi a két magyar csapat. A bukik szerint a végső győzelemre jelenleg esélyesebb a Veszprém, mint a Szeged. Ez az arány nem régen változott meg, pár hónappal ezelőtt még Pastor csapata számított esélyesebbnek, de David Davis tűzoltó munkája nem hogy eloltotta a Vranjes által rakott tüzet, hanem új és erős házat épített a Veszprémből, és sokan úgy gondolják, hogy a bakonyi csapatnak több esélye van, mint a Szegednek. Ami persze a hazai versenysorozatokat (NBI, Magyar Kupa) nézve furcsa is lehet, de ezzel most nem foglalkoznánk. 

Még fontosabb, ha megnézzük, hogyan látják a konkrét párharc esélyeit: magyarul, hogy ki jut tovább a párosításból.

 

Screenshot 2019-04-20 00.12.48

 

Itt a tippmixet vettük alapul, ahol jól látszik, hogy a Veszprém továbbjutásával kevesebb pénzt lehet nyerni, vagyis ők a párharc esélyesei. Ez egyébként a Szeged esetében is így van, de velük egy másik írásban foglalkozunk részletesen.

Nézzük a két csapat BL-teljesítményét! A Flensburg és a Veszprém is előkelő helyezést ért el a csoportkörökben. 

Screenshot 2019-04-20 00.09.38

 

A Flensburg csapatának teljesítménye konstansabb volt. A PSG és a MOL-Pick Szeged mögött a harmadik helyet érték el Maik Machulla fiai. A Veszprém komplikáltabb BL-szezonon van túl, hiszen az ősszel a pesszimistábbaknál felsejlett, hogy lehet, hogy a magyar rekordbajnok a csoportjából sem jut tovább. Hogy ez így volt, azért sokan Ljubomir Vranjes vezetőedzőt okolják, aki nem tudott a kerettel olyan eredményeket felmutatni, amelyet vártak tőle. A svéd szakember után érkezett David Davis, aki a táblázat elejére varázsolta a Veszprémet. Ez nem kis bravúr mivel kis túlzással egy romhalmaz volt a magyar rekordbajnok. És bár Davis útja sem volt rögtön sikerekkel kikövezve (lásd Tatabánya elleni mérkőzés), a BL csoportban elért második hely nagy fegyvertény. 

A Veszprém ezután a Sporting, a Flensburg a Brest csapatát verte ki viszonylat könnyedén, és mindkét csapatot csak egy párharc választja el a Final Fourtól: az egymás elleni.

A Flensburgot mondják a tempohandball egyik legjobb példájának, és bár szerintem messze vannak ettől a titulustól (inkább a Magdeburg játssza azt), az tény, hogy nem állókézilabdát játszik Maik Machulla csapata. Ennek fényében érdekes megnézni a két csapat támadó mutatóit. 

A Flensburg 438 gólt lőtt, míg a Veszprém 475-öt, ami azt jelenti, hogy a magyar csapat 37 találattal többet szerzett, mint német ellenfele, ez egy gólgazdag mérkőzésnyi különbség. 

Ami a védekezést illeti, ott a németek állnak jobban, mindössze 418 gólt kaptak. A Veszprém ezzel szemben 439-et. A 19 gólos különbség nem annyira számottevő, azt jelenti, hogy a magyar csapat gólkülönbsége jobb. 

A Flensburg leggólerősebb játékosa a következő szezont épp a Veszprémben kezdő Rasmus Lauge. A dán átlövő 61 gólt szerzett, nem sokkal mögötte Hampus Wanne szerepel a listán, 59 góllal. Ez azt jelenti, hogy a Flensburg bal oldala jóval veszélyesebb, mint a jobb. Glandorf 47 gólt lőtt, és érdekesség, hogy váltótársa, Magnus Röd lőtte a negyedik legtöbb gólt, negyvenet. 

Ami a Veszprémet illeti, itt Nenadic vezeti a házi góllövőlistát, 59 góllal, őt követi Strlek 47 találattal, míg Mahé, Mackovsek és Gajic egyaránt 46 gólig jutottak. A nagy “öreg” Nagy László 44 egységgel áll a listán. 

Ezeket a gólokat az EHF Bajnokok Ligája oldaláról szereztük, ugyanakkor a teljes góllövő lista itt található. Látható, hogy vannak különbségek, így nem 100% a lista, de legalább teljes. Lehet szemezgetni. 

 

Screenshot 2019-04-20 00.41.42

A BL góllövőlista első 20 helyezettje

 

De lássuk, hogy az objektív számadatok mellett mi szólhat az egyes csapatok mellett.

Telekom-Veszprém

DQvUMm7H0OUJtAJngp2LFUNgpCmzNyplAhv0J3WKNx5-OFs41Voezx3Uu9SVmPQYx5MfZerxAW20XX1_WTLf_g

A Veszprém csapata

 

Ami a Veszprém mellett szól:

  • A magyar NBI jóval kevesebb igénybevételt követel, mint a Bundesliga. A Veszprémnek van a Szeged elleni pár meccs, és esetleg a Tatabánya elleni idegenbeli meccs, és ennyi. A többi találkozón csak az a kérdés, hogy tíz alatt vagy fölött nyer a csapat. Ez jól jöhet a szezon ezen szakaszában, a Veszprém jobban tud tartalékolni, és több ideje jut felkészülni a negyeddöntőre. A Flensburg a világ egyik, ha nem a legerősebb bajnokságában szerepel, és hétről hétre komoly meccseket játszik, ami fárasztó. Többet is utaznak, hiszen Németország jóval nagyobb hazánknál, ez is fontos tényező lehet, hiszen kevesebb az idő a felkészülésre. Ráadásul a Flensburg nem teheti meg azt, hogy elenged egy-két meccset, mivel az a Bundesligába kerülne. Márpedig a német csapatoknak van a fura beütése, hogy a német bajnoki cím fontosabb, mint a Bajnokok Ligája. A Flensburg nem is olyan régen veretlenül állt a Bundesligában, a Magdeburgtól kaptak ki pár hete, a nyakukon van a Kiel, aki már német kupát nyert, és az EHF-Kupa abszolút esélyese, erős csapat.  A cikk írása közben játszik a Flensburg még a Löwennel, amely abszolút három esélyes találkozó. Ha ott kikap Maik Machulla csapata, akkor ismét rendkívül nyílt lesz a bajnoki címért folytatott versenyfutás. 
  • David Davisről esett már szó a fentebb, de még egyszer leírnám, mennyire fontos az ő személye. Vranjes regnálása alatt és utána közvetlenül a csapat abban a veszélyben volt, hogy esetleg nem kvalifikálják magukat a KO-fázisba. Még egy eshetőség volt: valahogy továbbjutnak az 5-6. helyen. Ehhez képest a második hely igazi bravúr, topcsapatok ellen sikerült jó eredmény elérni, ez pedig bizakodásra adhat okot. 
  • A német Sky csatorna, a Bajnokok Ligája jogainak kizárólagos tulajdonosa az országban. Ők közvetítik a BL-meccsek mellett a Bundesligát is, és kiváló szakértők vannak a közvetítéseknél. Elég csak Heiner Brand nevét említeni, aki játékosként és szövetségi kapitányként is nyert világbajnokságot, vagy Stefan Kretzschmarét, aki extravagáns, világklasszis szélső volt, most pedig szakértő a csatornánál. A Flensburg továbbjutása után természetesen szóba került a Veszprém csapata, ahol mint “abszolút megoldható” feladatnak nevezték a bakonyi csapat elleni párharcot. Elmondták, hogy a “nyomás a Veszprémen van, hiszen az állam, és Orbán elvárja a BL-sikert”. Így konkrétan. Magyarul nem igazán vannak tisztában a honi helyzettel, és amíg ezeket sulykolják a nézőkbe, a médiában, addig ez a Veszprém malmára hajthatja a vizet. Szerintem idén nincs akkora nyomás a Veszprémen. Tavaly volt, jövőre lehet, de szerintem most mindenki örül, hogy idáig is eljutott a csapat. Sokáig nem így nézett ki a helyzet. 
  • A második mérkőzést otthon rendezik, és ez mindig tényező. Úgy gondolom, ilyen szinten nem számít annyit, mint sokan gondolják, de ha csak 1%-kal megnöveli a Veszprém esélyét, akkor illik róla beszélni. 
  • A tapasztalat a Veszprém mellett szól. Többször voltak tényezők a BL ezen szakaszában és a  Final Fourban, és ez sokat jelenthet. 
  • Talán a legfontosabb dolog: úgy gondolom, hogy a Veszprém jobb csapat. Ha a legjobb hetet nézzük, tehát a kezdőket (amelyet sosem lehet egzakt módon megadni), akkor is Davis csapata felé billenne a mérleg nyelve (melyik poszton erősebb a Flensburg?), de a kispad hossza is befolyásoló tényező egy 120 percig tartó küzdelemben. Olyan játékosok léphetnek pályára csereként (kezdőtől függően persze), min a Lékai, Nenadic, Strlek vagy Manaskov, Mikler vagy Sterbik, Nagy vagy Tönnesen, valamint Ilic. A hosszabb, minőségibb kispad nagyon sokat segíthet a továbbjutásban, és a Final Fourban. 

SG Flensburg-Handewitt

flensburg csapat

A Flensburg csapata

 

Ami a Flensburg mellett szól: 

  • A kemény Bundesliga. Tudom, ezt a Veszprémnél írtam előnynek, de adott esetben a Flensburg számára jelenthet előnyt. A Veszprém kevesebb kemény mérkőzést játszik az NBI-ben, viszont éppen ezért nincs hozzászokva a kiélezett végjátékokhoz. A Flensburg rendívül erős bajnokságban méretteti össze magát hétről hétre, hozzászoktak a magas hőfokú, kemény küzdelmekhez, amelyek nagy részben az utolsó percekben dőlnek el. Ezeket a végjátékokat nem lehet edzésen gyakorolni, hiszen a nyomást, vagy a stresszfaktort nem lehet ott szimulálni. Ebből a szempontból a Flensburg előnyt élvezhet.
  • A Veszprémnek bővebb a kerete, a Flensburgé ugyanakkor fiatalabb. Ilic újabb fénykorát éli, és Nagy is fontosabb láncszem a csapat gépezetében, mint azt a szezon előtt gondolták volna, de mindkét játékos 38 éves. Ha nagyon kellenek, akkor jó kérdés, hogy mennyire bírják a tempót.
  • Az a bizonyos játékvezetés. Mert hogy ugye most már úgy áll a helyzet, hogy évek óta nem volt német csapat Kölnben, és hazai csapat nélkül mégsem az igazi. Gondoljunk bele, milyen enne, ha a budapesti Final Fourban nem lenne magyar csapat… Én jómagam nem félek attól, hogy az EHF látványosan belenyúlna a mérkőzésbe, de az emberben ott motoszkál a kisördög. Ezen a szinten, amikor két ennyire hasonló képességű csapat dönt, elég csak néhány, jól irányzott tévedés, ami befolyásolhatja a párharcot. Isten óvjon minket ettől persze.

 

Sokat gondolkodtam azon, hogy mennyire fontos tényező a két edző, és hogy vajon melyik szakember a nagyobb segítség a csapata számára. David Davisről esett szó, és itt van Maik Machulla. Átvett egy csapatot Vranjestől, aki hosszú éveken át nem tudott bajnokságot nyerni a Flensburggal, és azonnal bajnok lett. Majd egészen áprilisig veretlen maradt a Bundesligában, és jelenleg vezeti a tabellát, majd eljutott a Bajnokok Ligája negyeddöntőjéig. Kíváncsi vagyok az olvasók objektív! véleményére ezzel kapcsolatban. Én döntetlenre hoznám ki a két szakvezetőt. 

Screenshot 2019-04-20 21.44.02

A párharc időpontjai

Az első mérkőzést a Novotny-Horacek cseh játékvezető páros dirigálja, a második mérkőzés sproijait még nem ismerjük.

 

A felsorolásból is látszik, hogy a Veszprém mellett több minden szól, és szerintem a párharc esélyese. Ha számszerűleg kellene tippelni, akkor 57-43%-ra jósolnék a magyar csapat számára. És nem, nem vagyok elfogult. Hajrá, magyarok, hajrá, Veszprém!

 

 

 

 

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s