Győri sikerek és PSG-blama – avagy a pénz nem minden. Gondolatok

A szezon legfontosabb részébe érkeztünk, hiszen ilyenkor osztják az érmeket, ekkor dőlnek el a kupák, bajnokságok sorsa. Szombaton több érdekes kézilabda-mérkőzést rendeztek, ezek közül kiemelkedik a Győr győzelme a Ferencváros otthonában, és a PSG meglepő veresége Kielcében.

A párhuzam nem véletlen. Mindenhonnan azt halljuk, hogy a pénz minden, a pénz irányítja a sportot, és pénzért jó játékosokat, ezáltal kupákat, bajnoki címeket lehet vásárolni. Ismerjük a klasszikust: Kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci. 

A Győr a világ egyik legnagyobb költségvetésével rendelkező női csapata, csak úgy mint a PSG a férfiaknál. “Apró” különbség mégis van. A Győr folyamatosan szállítja a Bajnokok Ligája győzelmeket, míg a PSG-nél ez várat magára, olyannyira, hogy tegnap egy tízest kaptak a Kielcétől, és valószínűleg nem lesznek ott a Final Fourban. A vereség nem meglepő, hiszen a BL ezen szakaszában ki lehet kapni idegenben szinte bárkitől, de a tíz gól különbség tekintélyt parancsoló. A PSG nem jut a Final Fourba, Győr pedig eddig 2/2-nél jár, bajnoki- és kupagyőzelem, és valljuk meg, csalódás lenne, ha nem húznák be a legfontosabb kupát is. 

Ok, a női mezőny és a férfi mezőny között van különbség, nem is kicsi, a piac is más, de az utóbbi évek eredményeinek ismeretében kijelenthetjük: A pénz fontos, de nem minden. Csak a pénz nem nyer kupákat, nélküle azonban nehéz címeket nyerni. A sikerhez meg kell találni azokat a játékosokat, akikben megvan az a bizonyos “kód”, és láthatjuk, hogy ez nem mindig sikerül. 

Itt a PSG, de említhetjük a Bukarestet is, akinek hasonló financiális lehetőségei vannak, mint a Győrnek. A PSG és a Manchester City labdarúgócsapatai is szinte korlátlan anyagi lehetőségekkel bírnak, és még csak döntőt sem játszottak az utóbbi években. 

Sok jó játékos még nem csapat, és végső soron a CSAPAT nyeri a kupákat. A Győrnek jó játékosai vannak, de jó csapata is, ezért tartanak ott, ahol. Sok jó játékos, akik harcolnak, és akik egymásért is harcolnak, és ezeket a lányokat megtalálni nehezebb, mint megvásárolni őket. Sokan vannak, akiknek nem szimpatikus, hogy egy kevés magyarból álló világválogatottról beszélünk, de látnunk kell, hogy ez nem magától értetődő. Nem jönnek automatikusan a címek, ha veszünk tíz jó játékost, éppen ezért megsüvegelendő az a teljesítmény, amelyet a Győr tudhat magáénak az utolsó pár évben. Minden évben a PSG-t tekintik a legesélyesebbnek a BL megnyerésére. Nem csak a szurkolók nagy része, hanem a fogadási irodák is. Gensheimer, Karabatic, Sagosen, Abalo, Mikke Hansen, világsztárok sora, még sincs meg a legfontosabb cím, és érzésem szerint nagyon sokáig nem is lesz meg. 

Ezért gondolom úgy, hogy a Győr sikereit a PSG viszonylagos sikertelenségének szemszögéből is nézni kell. Semmi sem tart örökké, ezért most élvezzük, hogy a Győr rendelkezik azokkal a feltételekkel, amelyekkel évek óta a csúcson tud maradni. Ha már sikeres világválogatott, akkor jöjjön Magyarországról. 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s